Saving Series: Zo vind je goedkope vliegtickets

featured image - Saving Series: Zo vind je goedkope vliegtickets

Exploristaglobe1

Dit is deel 2 van mijn Saving Series over geld besparen op reis

Het scoren van dé goedkope vliegticket lijkt wel pandora’s box. Een groot geheim dat iedereen probeert te kraken, en waarvan niemand de code kent. Ik heb er inmiddels heel veel over gelezen, en spendeer zelf ook vele uren aan het uitzoeken hoe ik de goedkoopste tickets kan vinden. Ik deel met jou hoe jij goedkope vliegtickets scoort.

De prijs van een ticket hangt vooral af van vraag- en aanbod. Is een locatie populair, dan zal de vluchtprijs hoger zijn dan bij een locatie waar de stoelen maar moeilijk gevuld worden. Simpel. Maar wanneer is nou het juiste moment om te boeken? En waar kun je dat het beste doen?

Wanneer boek je?

Hoe lang van tevoren moet je boeken? In principe gaan daar heel wisselende verhalen over, maar bijna altijd is de boodschap: zo lang of zo kort mogelijk van tevoren. Zo lang mogelijk van tevoren omdat maatschappijen dan nog niet weten of ze die vlucht wel vol gaan krijgen, of juist zo kort mogelijk van tevoren omdat maatschappijen hun vlucht toch nog vol willen krijgen en de tickets voor weinig geld wegdoen. Ikzelf nam een keer de proef op de som, en kwam er toen achter dat mijn proefvlucht drie tot zes maanden van tevoren het goedkoopst was. Mijn beste tip: probeer het dus zelf eens uit. Voer een vlucht in die je wilt maken, probeer verschillende data (morgen, volgende maand, over 3/6/9/12 maanden), en kijk wat eruit komt.

Ik heb ook gehoord dat heel vroeg in de ochtend of juist ’s avonds laat boeken goedkopere tickets oplevert, maar daar heb ik zelf nooit bewijs van gevonden.

goedkopevliegtickets1

Op welk moment vlieg je?

Cruciaal is natuurlijk ook wanneer je vliegt. Gemiddeld genomen is de dinsdagochtend het goedkoopst om te vliegen, en zaterdag het duurste. Ga dus liever op vakantie in het midden van de week.

Überhaupt kun je het beste flexibel zijn in je vluchtdata. Die ene vlucht kan zomaar honderd euro goedkoper zijn als je twee dagen later vertrekt. Als je vaste vluchtdata hebt, vooral in de zomervakantie, dan betaal je hoogstwaarschijnlijk de hoofdprijs. Zeker als je vliegt op zaterdag. Blijf dus goed rondkijken welke datum goedkoop is, en pas je schema daar op aan.

Vlieg je low cost?

Een open deur, maar als je in Europa vliegt kun je vaak voor heel weinig geld al weg. Het probleem is dat een aantal goedkope maatschappijen in vliegticketvergelijkingssites niet wordt weergegeven. Veel lowcostcarriers vliegen van en naar B-vliegvelden. Als je wilt weten welke maatschappijen op een vliegveld vliegen kun je gebruik maken van WhichAirline.com of Lowcostairlines.nl. Zelf zoeken via Google kan natuurlijk ook. Ik zoek meestal direct bij Ryanair, omdat zij op de meeste trajecten nog altijd de goedkoopste prijzen kunnen bieden, mits je je aan alle regels houdt. Maar er zijn ook een aantal low cost vliegmaatschappijen die op een specifiek land vliegen (denk Pegasus en Turkije), en dat kan voordeliger zijn dan bijvoorbeeld Ryanair.

vliegen1

Check je alle aanbiedingen?

Één van mijn lievelingswebsites in de hele wereld is Ticketspy.nl. Dagelijks delen zij de goedkoopste tickets en beste aanbiedingen voor over de hele wereld. Toegegeven, je hebt er weinig aan als je specifiek een vlucht zoekt van (ik noem maar) Amsterdam naar Helsinki, maar misschien komt er net een aanbieding online die in de juiste periode geldt. Of kom je erachter dat je eigenlijk liever voor €300 naar Mumbai vliegt. Ik krijg altijd weer jeukende handen van de aanbiedingen. Je kunt ze ook op Facebook & Twitter volgen. Vergelijkbare sites zijn Holidaypirates.com en Airfarewatchdog.com (de laatste alleen in de VS).

Daarnaast is het een idee je aan te melden op een aantal nieuwsbrieven van vluchtmaatschappijen. Zo ben ik altijd als één van de eerste op de hoogte van aanbiedingen van KLM. Je mist op deze manier nooit een aanbieding omdat je net even een week de KLM-website niet checkt. Dit geldt natuurlijk voor alle vliegmaatschappijen.

Gebruik je vergelijkingssites?

Wel of geen vergelijkingssites? Ik stem altijd voor wel. Zelfs als je liever rechtstreeks boekt bij de vliegmaatschappijen (dat kan soms goedkoper zijn, en dan weet je zeker dat je boeking aankomt..), dan kun je nog voordeel halen uit het gebruik van vergelijkingssites. Mijn favorieten zijn Kayak, Momondo & Cheaptickets. Bij Kayak kun je een prijsalert instellen. Wil jij je ticket naar Dubai voor €280? Stel je prijs in, en krijg een mailtje zodra jouw prijs bereikt is. Verder adviseert de site je ook of de prijs zal stijgen of dalen in de komende dagen, maar toen ik daar op vertrouwde (dat het inderdaad goedkoper zou worden) bleken de dagen erna alle goedkope tickets weg, en zat ik opgescheept met alleen maar duurdere tickets. Dus dat blijft een risico.

Momondo is één van mijn favorieten omdat het niet alleen prachtig vormgegeven is (bonuspunten voor de Deense afkomst!), maar ook een inkijkje geeft in hoe de prijs is opgebouwd, welke vliegmaatschappij normaal gesproken het goedkoopst is op deze route en op welke dagen je het goedkoopst naar deze locatie vliegt. Bovendien bieden ze echt lage prijzen, omdat ze de tickets zelf niet verkopen, en er dus niets op verdienen. Voor het afrekenen sturen ze je simpelweg door naar de vliegmaatschappij.

Cheaptickets rekent deze verkoopkosten wel, omdat dit hun inkomstenmodel is. Ze verkopen de tickets simpelweg door. Ik vind de site altijd een prettig startpunt om de gemiddelde prijzen te checken, voordat ik verder zoek op andere vergelijkingsmachines.

Als laatste een vermelding voor Chipmunk. Niet alleen omdat ze het meest schattige logo ooit hebben (een eekhoorn met vliegbril en sjaal die net doet of hij vliegt met zijn armpjes als jij zoekt), maar ook omdat ze vluchten selecteren op combinatie lengte + prijs. Ze raden jou dus niet alleen de goedkoopste vlucht aan, maar ook degene die voor het minste geld er zo kort mogelijk over doet. Want voor honderd euro minder zesendertig uur reizen naar Milaan, daar zit niemand op te wachten.

Exploristaglobe14

Ga je rechtstreeks of stap je over?

Een rechtstreekse vlucht kan zomaar de goedkoopste zijn, maar in mijn ervaring is dat in de meeste gevallen niet zo. Als twee losse vluchten door partners worden uitgevoerd, ben je ondanks een paar uur extra vliegen, misschien wel driehonderd euro goedkoper uit. Zoals met heel veel dingen is dit een tijd/geld balans. Kom je met een overstap midden in de nacht in Afrika aan? Dan is een rechtstreekse vlucht misschien beter. Maar als die twee uur overstap je niet uitmaken, dan ben je vaak zo maar voordeliger uit.

Wel of geen Miles?

Over miles sparen bestaat veel onduidelijkheid. Is het nou wel of niet verstandig? Heb je er iets aan? Ik spaar pas sinds een aantal maanden miles, en kan je uit eigen ervaring vertellen dat de meeste mensen er weinig aan zullen hebben. Pas als je heel veel vliegt (en vooral buiten Europa) verzamel je zoveel punten dat je een gratis vlucht kunt maken (en dan vooral IN Europa). En als je weinig vliegt, is het juist weer voordeliger om niet met duurdere puntensparen-maatschappijen als KLM te vliegen, maar met low cost carriers. Het is dus een afweging. Tegelijkertijd is het zo dat als je tóch vliegt met KLM of haar partners, dat je net zo goed even snel een Flying Blue-account kunt openen. Die punten zijn gratis, en die kun je dan liever sparen dan weggooien, toch? Miles zijn wel maar anderhalf jaar geldig geloof ik, dus je moet wel eens in de 18 maanden met KLM of partner vliegen. Miles sparen kan ook bij partnerbedrijven van KLM, zoals bijvoorbeeld Bol.com of The Body Shop, bij de laatste krijg je voor elke uitgegeven euro vier miles terug. Mooi meegenomen. Iemand die alles weet van punten sparen is Valentijn Kuperus van dutchfrequentflyer.blogspot.nl, maar helaas is die blog al een tijdje niet geüpload.

Vlieg je vanaf Nederland of vanuit het buitenland?

Amsterdam is een duur vliegveld, en dat geldt voor de meeste vliegvelden in hoofdsteden. Dat is waarom veel lowcostmaatschappijen op B-vliegvelden vliegen. Denk ook eens aan deze B-vliegvelden als je langere vluchten (buiten Europa) maakt. Als je op een lange vlucht opstapt op Dusseldorf of Antwerpen, scheelt dat je soms rustig een paar honderd euro. Dus kijk de volgende keer dat je een vlucht zoekt ook even bij buitenlandse vliegvelden. Vaak ben je er snel en goedkoop met de auto/trein/of misschien zelfs een tien euro-vluchtje van Ryanair.

Exploristaglobe5

Het was een lang artikel, maar ik beloofde dan ook een volledig artikel met alle tips die ik had. De conclusie? Niemand kent het ultieme geheim, maar als je bereid bent er tijd in te steken en flexibel te zijn met je reistijden, dan scoor je zomaar de goedkoopste tickets. Als u mij zoekt, ik ben weer imaginaire vluchten aan het boeken. Naar IJsland bijvoorbeeld. Voor tachtig euro retour.

Wat is de goedkoopste vliegticket die jij ooit vond?

 

Benieuwd naar deel 1 van de Saving Series over goedkoper reizen? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

39 reacties

 1. Goede tips! Ik heb er ook een keer blog over gemaakt. En ik ben nu ook aan het zoeken voor vluchten. Wil je echt heel goedkoop? Vlieg dan op 1 januari! Ik vond een vlucht naar Mexico-city voor 520 euro. (ik vloog eerder naar Mexico voor 780 en 850) En ook naar andere bestemmingen scheelt het zo 200 euro. Het vervelende is alleen dat ik niet weet hoe ik dan op Schiphol moet komen, haha!

  | Reageer op deze reactie
  1. Wauw! Wat een goede deal inderdaad. Thanks voor je tip :) Heb je Tinder al geprobeerd? Of gewoon met de trein? (Die rijden toch wel?). Leuk dat je naar Mexico gaat, daar is Meneer net geweest :)

   | Reageer op deze reactie
   1. Nee, ik wil graag naar Colombia, maar daar kan ik nog geen mooie aanbiedingen voor vinden! De treinen rijden wel anders en pas vanaf 9 uur ofzo? Deze vlucht was al om 7 uur ;)

    | Reageer op deze reactie
    1. Ah, inderdaad! Nou, misschien dat taxibusjes van- en naar schiphol wel rijden, maar je zult waarschijnlijk wel toeslag betalen omdat je dan in oudejaarsnacht rijdt.. Maarja misschien toch goedkoper :)

     | Reageer op deze reactie
    2. Stef

     Ik ben ook op zoek naar een ticket Colombia – Amsterdam – Colombia, mijn vriendin komt in juli langs :) Kan alleen tot nu toe nog niks vinden onder de 890 euro, maar dat heeft denk ik met het seizoen te maken. Mijn neef is in september voor 580 euro op en neer gevlogen om me in Bogotá te bezoeken!

     | Reageer op deze reactie
     1. Wat leuk! :) Dat zal waarschijnlijk inderdaad aan het seizoen liggen, ze vertrekt natuurlijk midden in het hoogseizoen. En Colombia is ook nog eens een locatie waar niet heel vaak acties op zijn, voor zover ik in mijn herinneringen kan graven ;-). Ik heb ook even een zoektochtje bij omliggende vliegvelden gedaan, maar niets goedkopers kunnen vinden. Gewoon maar in de gaten houden, denk ik! Succes en veel plezier met je vriendin :)

      |
 2. Elmke

  Nice artikel! Veel sites ken ik nog niet. Wat ik ook heb gehoord, is dat wanneer je vaak op een site komt de prijzen automatisch omhoog gaan? Vaak je cookies wissen dus!

  | Reageer op deze reactie
  1. Dat is volgens mij een mythe, het is in ieder geval vaker ontkracht, en ik heb het ook een aantal keer uitgeprobeerd (tussendoor cookies verwijderen), maar dat maakte geen verschil. Maar kwaad kan het toch niet :)

   | Reageer op deze reactie
 3. Wat een handige tips! Dit artikel sla ik zeker even op zodat ik de volgende keer als ik een vlucht wil boeken alle tips bij de hand heb!

  | Reageer op deze reactie
 4. Lara

  Dacht al dat ik je ergens van herkende…
  Je gezicht al en toen ik je naam las.. milou.. milou..
  en toen wist ik het weer!
  Ben door jou geïnterviewd voor fashionista over het verhaal van mijn vader!
  Leuk om je zo terug te vinden, erg inspirerend ook :-)

  | Reageer op deze reactie
  1. Wat leuk! Lara! Ik herkende je naam meteen :) Ik ben blij dat je mijn blog leuk vindt, ik hoop dat alles goed met je gaat :)

   | Reageer op deze reactie
 5. Handig! Veel tips kende ik inderdaad al, maar toch weer een aantal frisse ideetjes gespot. Vooral airfarewarchdog moet ik dus even in de gaten gaan houden voor mijn aanstaande Amerika reis komende zomer! Dank u!

  | Reageer op deze reactie
 6. Jessica

  Nog een tip: bezoek een site zo min mogelijk voor hetzelfde ticket. Zij houden namelijk bij hoe vaak je de site bezoekt. Wanneer zij doorhebben dat je veel interesse hebt voor een vlucht naar bv. Spanje zullen zij die tickets voor jou duurder maken ‘omdat je ze toch wel koopt.’

  | Reageer op deze reactie
  1. Ha Jessica! Thanks voor je bericht. Zoals ik in mijn blogpost schreef is dit volgens mij een mythe. Ik heb hier nooit iets van gemerkt.. Maar cookies verwijderen kan nooit kwaad. En mocht je hier bewijs voor hebben dan zie ik het heel graag! Erg benieuwd :)

   | Reageer op deze reactie
 7. Denise

  Leuk artikel, erg handig wil binnenkort mijn zomervakantie gaan plannen. Zelf gebruik ik skyscanner veel als ik op reis ga. Misschien een leuke toevoeging laatst heb ik een vlucht naar New York geboekt voor 410 euro via http://www.paperflies.com. Kijk daar nu ook regelmatig voor ideetjes. ;)

  | Reageer op deze reactie
 8. Mandy

  Wat een fijn artikel, er staan ook een paar voor mij nieuwe sites in. Thanks!

  | Reageer op deze reactie
 9. Voor Nieuw Zeeland hebben we langgggg gezocht en uiteindelijk 8 maanden vantevoren geboekt. Wij namen de overstappen ook zeker mee in onze overwegingen, voor zo’n lange vlucht wel belangrijk natuurlijk! Nu hebben we straks 2 vluchten van 11 uur. Mijn goedkoopste ticket was tot nu toe €60 naar Barcelona. Maar ik wil nog eens een goedkopere scoren, moet vast lukken ;-) Momondo vind ik een erg fijne site, een aanradertje.

  | Reageer op deze reactie
 10. Handige tips joh!
  Een aantal kende ik al, maar het is toch handig om ze weer even ‘naar boven te brengen’.

  Dit weekend gaan wij (vriend & ik) tickets boeken voor tijdens het Chinees Nieuwjaar. Ben benieuwd wat de prijs gaat worden.

  Ik hoorde laatst van matrix.itasoftware.com en die vind ik ook wel handig.

  | Reageer op deze reactie
 11. Myrthe

  Hele handige tips! Heb je al wel eens van Paperflies gehoord? Daar staan superveel deals op met altijd een vaste prijs. Zo veel fijner dan die vanaf-prijzen en zelf het hele web afzoeken vind ik!

  | Reageer op deze reactie
  1. Ha Myrthe, iemand anders in de comments had me er op gewezen. Ik vind het een handige site, absoluut! Hun deals zijn meestal wel goed :-)

   | Reageer op deze reactie
 12. victoria

  ah handig zeg! mijn goedkoopste vliegticket was met Ryanair vanuit Weeze naar Bratislava voor €1,- !! Ja ik kon het zelf bijna niet geloven. En er waren ook nog een heel weinig mensen in het vliegtuig, en het was dan nog wel ironish dat de broodjes 5 euro kostten ;d. Maarja dat was dan ook de laatste reis die Ryanair vanuit weeze naar bratislava had helaas!

  | Reageer op deze reactie
  1. Wow, dat is nog eens een aanbieding! Helaas heb ik nog nooit zo’n laag tarief bij Ryanair gevonden. Hoe vond je Bratislava? Ik ben er ook geweest! :-)

   | Reageer op deze reactie
 13. ik heb sinds kort een nieuwe website, http://www.ryanairexpress.com, die op een eenvoudige manier een overzicht geeft van de goedkoopste vluchtopties met Ryanair vanaf alle vliegvelden binnen een op te geven rijafstand, naar een of meer bestemmingen binnen een op te geven tijdsbestek.
  Daar zitten ook kosten in als benzineverbruik van en naar het vliegveld, de parkeerkosten op het vliegveld, bagage- en administratiekosten. Dit maakt de website uniek; tot nu toe was er nooit de mogelijkheid om al deze kosten in één keer te bereken en te vergelijken. Door middel van een aantal eenvoudige invulopties weet de bezoeker in korte tijd wat voor hem het voordeligst uitpakt.

  | Reageer op deze reactie
 14. maribel

  waarom betaal je hier in nederland voor een ticket van Pereira Colombia 130 euro en in Colombia of bij LAN airlines maar 28 euro voor een enkeltje?

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2018 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring