Inhoudsopgave
Schiphol is één van mijn favoriete plekken op aarde. Altijd als ik er ben voel ik een kriebel in mijn buik, er is gewoon zoiets bijzonders aan omringd zijn door allerlei mensen die naar exotische plekken gaan of vandaan komen. Ik vlieg al jarenlang meerdere keren per jaar vanaf Schiphol en heb in die periode heel wat tips opgedaan om vliegen een stressloze ervaring te maken. Check mijn artikel voor mijn 12 beste Schiphol tips!
1: Hoe lang van te voren moet je aanwezig zijn op Schiphol?
Dit is de magische vraag, en eentje die ik mezelf ook altijd afvraag. Hoe lang je van te voren op Schiphol aanwezig moet zijn, ligt aan een aantal dingen. Bijvoorbeeld de drukte op Schiphol, of je nog moet inchecken, of je bagage hebt, hoe laat de balies in dat geval openen en sluiten… etc. In principe is het standaardadvies om bij Europese vluchten 2 uur voor vertrek aanwezig te zijn, en bij intercontinentale vluchten 3 uur van te voren.
Wist je trouwens dat je bij een vertraagde vlucht tóch op het originele boardingtijdstip aanwezig moet zijn? Dat is zodat het vliegtuig toch direct kan vertrekken, mocht de vertraging meevallen. Je checkt hier de actuele vertrektijd en vertraging.
2: Hoe druk is het op Schiphol?
Hoe laat ik precies aanwezig ben op Schiphol laat ik ook altijd een beetje afhangen van hoe druk het is op het vliegveld. Als ik bijvoorbeeld binnen Europa vlieg en ik zie dat het totaal niet druk is op Schiphol, dan is anderhalf uur van te voren aanwezig voor mij (met alleen handbagage en online boarding pass) echt RUIM genoeg tijd, omdat ik uit ervaring weet dat ik op zo’n moment binnen tien minuten door de security heen ben. Op deze pagina kun je de verwachte drukte op Schiphol zien.
3: Parkeren op Schiphol
Iets waar ik persoonlijk een gruwelijke hekel aan heb? Parkeren op Schiphol. Ik vind het zonde van het geld, en ik krijg er stress van als ik op een of andere parkeerplaats in Timboektoe sta en nog een bus moet pakken naar het vliegveld. Daarom deel ik vandaag Parkos.nl met je. Zij vergelijken alle parkeerplaatsen op Schiphol voor je, en geven je gegarandeerd de goedkoopste prijs voor iedere optie. Zo heb je in één oogopslag een overzicht van de parkeerplekken, en kies je degene die het best past bij jouw budget en voorkeuren (bijvoorbeeld: binnen of buiten, valet of zelf parkeren, met Shuttle of direct op Schiphol). Handig!
4: Online inchecken
Als het even kan dan check ik (vanaf 24 uur van te voren) online in voor mijn vlucht. Ook print ik echt nooit mijn boardingpass uit, maar zorg ik dat ik die op mijn telefoon heb. Veel handiger, want dan kan ik het papiertje ook niet kwijtraken. Gewoon even scannen en je loopt zo door. Bij zo’n beetje alle maatschappijen kun je een mobiele boardingpass op je e-mail ontvangen. Bij KLM kun je hem zelfs via Facebook Messenger krijgen (en krijg je ook updates over je vlucht; handig!).
Als ik niet online kan inchecken, dan doe ik dat het liefste bij de self check-in balies op Schiphol. Werkt altijd supersnel en handig. Soms kun je daarna ook je eigen bagage inchecken bij van die machines, maar of dat beschikbaar is hangt af van de maatschappij en bestemming. Ik vind het meestal maar een onhandig en traag proces, maar dat zal in de komende jaren wel verbeteren.
Als laatste optie check ik ook wel eens direct in bij de incheckbalie van de luchtvaartmaatschappij, als ik bijvoorbeeld intercontinentaal vlieg met bagage en het online inchecken niet beschikbaar is. Maar dat is mijn minst favoriete optie, want; lang wachten en je hebt papieren boardingpasses.
5: Zo pak je handbagage in
Laatst was ik bij security in Schiphol, en hoefde ik helemaal niets uit mijn handbagagekoffer te halen. Geen elektronica, geen vloeistoffen: niets. Super handig! En scheelt ook een hoop tijd. Ze hebben op sommige plekken al deze nieuwe scanners, maar niet in alle security (helaas). Daarom is het belangrijk dat je je handbagage handig inpakt.
Mijn tip: zorg dat je je kleding oprolt zodat er meer in je koffer past, en dat je de kleding onderop legt. Zorg dat je elektronica, battery packs en vloeistoffen (100ml per stuk, in doorzichtig 1L zakje) bovenop liggen, handig om te grijpen en eruit te halen.
6: Neem een lege waterfles mee
Eten en drinken op Schiphol is best wel duur. Daarom neem ik altijd graag een lege waterfles mee, die ik na de security vul met water bij de toiletten. Scheelt geld en scheelt plastic!
7: Nooit meer wachten bij security controle
Als je vaak reist, en geen zin of tijd hebt om te wachten in de security of paspoortcontrole, dan kan het de moeite waard zijn om een Privium-membership te kopen. Zelf heb ik er geen, want ik vlieg maar een paar keer per jaar vanaf Schiphol, maar ik zie de waarde er wel van in als je vaak vliegt. Je hebt ook toegang tot bijvoorbeeld de lounge tijdens het wachten op je vlucht.
8: Kortingsvoucher voor shoppen
Dus nu ben je ingecheckt en door de security heen, en je hebt nog tijd te besteden tot je vlucht vertrekt. Wat ga je doen? Als het antwoord daarop is: “Shoppen”, dan kun je via de website van Schiphol een voucher aanvragen waarmee je €5 korting krijgt bij een besteding van 25 euro of meer. Koop je iets dat je niet mee wilt nemen op reis? Dan kun je gebruikmaken van de Shop & Collect-dienst, waarbij je aankoop netjes bewaard wordt, tot je hem op de terugweg kunt ophalen.
9: Eten bestellen bij je gate
Ik zag laatst iets super leuks, en dat is de pilot die op dit moment gaande is, waarbij je eten kunt bestellen op Schiphol en kunt laten afleveren bij je gate. Hoe tof is dat? Kun je lekker blijven zitten om wat werk te doen of een boek te lezen, en je eten verschijnt meteen voor je neus. Is alleen bij de D- en E-gates voorlopig, maar leuk om eens te proberen.
10: Bijzondere dingen om te doen op Schiphol tijdens het wachten
Als je geen honger hebt, je wilt niet winkelen (same!), en verveelt je, dan zijn er een aantal leuke dingen om te doen op Schiphol. Voor kinderen is het bijvoorbeeld leuk om naar Nemo te gaan op Holland Boulevard. Ze kunnen hier allemaal wetenschappelijke experimenten doen, net als in Nemo in het museum in Amsterdam. Volwassenen kunnen naar de expositie van het Rijksmuseum (er hangt een collectie 17e eeuwse Schilderkunst!), of bijvoorbeeld naar de spa, de bibliotheek, het meditatiecentrum of het Airport Park. Genoeg om te doen, dus. Zeker als je vlucht vertraagd is.
11: Geld terug bij vertraging
Is je vlucht meer dan drie uur vertraagd? Dan is het goed om te weten dat je waarschijnlijk geld terugkrijgt. Soms krijg je meer terug dan je vlucht überhaupt gekost heeft: score! Check dit artikel over compensatie bij vertraagde vluchten dat ik schreef!
12: Handige tips: plattegronden, up-to-date informatie & app
Eigenlijk zijn alle handige dingen die je zou willen weten over Schiphol op één plek te vinden, en dat is namelijk in de app. Daar zie je niet alleen actuele vluchtinformatie, plattegronden, maar eigenlijk alles wat je nodig hebt voor je reis.
2 reacties
Ik vind Schiphol superleuk, krijg er echt een vakantiegevoel van als ik daar loop! Het Panoramarestaurant is een van mijn favoriete flex-werkplekken. Je hebt daar stopcontacten en wifi en voila, een werkplek met fantastisch uitzicht en het gevoel alsof je elk moment op een vlucht naar een exotische bestemming gaat stappen! :-)
Leuk! Goede tip, volgens mij heb ik daar volgens mij nog niet gewerkt :)