Studeren in het buitenland: hoe doe je dat?

door Explorista

photo-1429053936782-e8cb7d267f15

Overweeg je voor een bepaalde periode tijdens je opleiding naar het buitenland te gaan? Doen! De afgelopen maanden studeerde ik in Engeland waar ik genoot van de Britse cultuur, de geschiedenis, het publeven en natuurlijk het studeren. Ik kan het iedereen aanraden. Studeren in het buitenland geeft een stimulans aan je persoonlijke ontwikkeling, is goed voor je carrièreperspectief en is boven alles gewoon heel erg leuk.

Door ExploristaTeam

Ik kan me goed voorstellen dat het lastig is om een overzicht te creëren voor jezelf en precies te weten waar je moet beginnen als je in het buitenland wilt studeren. Dat ervoer ik namelijk zelf ook en dat kan de drempel tot het studeren in het buitenland aanzienlijk hoger maken. Daarom hier: duidelijkheid. Een overzicht met stappen die je zult moeten ondernemen als je in het buitenland wilt gaan studeren.

Oriëntatie

Waar kun je naartoe?
Voordat je het één en ander werkelijk in gang kunt gaan zetten zal je je eerst een aantal zaken moeten afvragen. Bijvoorbeeld wat voor jou het beste moment in je studie is om weg te gaan, hoe lang je weg wilt, hoe lang je weg kunt en natuurlijk waar naartoe. Waar je naartoe kunt zal afhangen van je hogeschool of universiteit, deze werken namelijk vaak samen met partnerscholen waar je uit kunt kiezen.

Heb je een voorkeur voor een studie- of stageverblijf in Europa of juist daarbuiten? Als je het moeilijk vindt dat alleen te bepalen, laat je dan adviseren op je hogeschool of universiteit door je Erasmus+ contactpersoon van je opleiding, stagecoördinator en/of studieadviseur. Zij kunnen je vertellen welke internationale contacten er binnen de faculteit voor (tijdelijke) studie of stage bestaan. Als je hierover duidelijkheid hebt, kun je meer gerichte keuzes maken en concrete stappen gaan zetten.

Heb ik recht op een beurs?
Misschien heb je al een voorkeur voor een bepaald land waar je heen wilt. Dan is het zeker goed om te weten welke beursmogelijkheden er voor die bestemming bestaan. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden: binnen de EU bijvoorbeeld (Erasmus+) of voor een uitwisseling naar de VS (ISEP). Dit scheelt toch iets, zeker in een duur land als bijvoorbeeld Engeland (ik weet er alles van).

night-camera-lens-map

Vóór vertrek: aan de slag en dingen regelen

Op tijd beginnen
Na je eerste oriëntatie is het tijd om meer concreet aan de slag te gaan om je studie in het buitenland werkelijkheid te maken. Doorgaans zul je ongeveer een half jaar tot een jaar voor vertrek moeten beginnen met de noodzakelijke voorbereidingen.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Je zult behoorlijk wat moeten ondernemen om je tijdelijke studie of stage in het buitenland te realiseren. De Wil Weg checklist helpt je een goed eind op weg. Uiteraard geldt ook hier dat dit globale richtlijnen zijn. Geen enkel buitenlandverblijf is immers hetzelfde. Neem de tijd om de informatie die er is, goed door te nemen. Zo voorkom je dat je straks extra werk hebt, doordat je in het begin essentiële zaken over het hoofd hebt gezien.

Kamer in onderhuur
Toen ik naar Engeland verhuisde voor een half jaar heb ik mijn kamer in Utrecht niet onderverhuurd, maar ben ik uit mijn kamer gegaan. Ik mocht mijn kamer in Utrecht namelijk niet onderverhuren. Dit verschilt per kamer en per huisbaas, maar het is goed om hier rekening mee te houden en je kamer eventueel op tijd aan te bieden.

OV-vergoeding buitenlandverblijf
Een OV-vergoeding is mogelijk wanneer je gebruik maakt van een studentenreisproduct en je een deel van je Nederlandse studie in het buitenland doorbrengt. Een OV-vergoeding vraag je aan via Mijn Duo. Hier lees je hoe je precies een OV-vergoeding aanvraagt.

flowers-desk-office-vintage

In het buitenland: het avontuur begint

Je vertrekt
Het is zover. Je buitenlandervaring kan beginnen! Eindelijk kun je met volle teugen genieten. Hoe het ook loopt, elke ervaring is er één.

Natuurlijk ga je ervan uit dat alles probleemloos verloopt. Maar wat te doen bij een eventuele calamiteit in het buitenland? Mocht zich onverhoopt toch een calamiteit voordoen, dan is het in ieder geval fijn als je weet hoe te je ermee om moet gaan. Hieronder heb ik de nodige suggesties en tips voor je op een rijtje gezet:

Altijd meenemen: overzicht belangrijke gegevens en kopieën van officiële documenten!
Denk eraan een overzicht mee te nemen met belangrijke (contact)gegevens, zoals bijvoorbeeld kopieën van je paspoort/reisverzekering. Doe dat zowel digitaal als op papier.
Het kan namelijk gebeuren dat je je identiteitspapieren kwijtraakt, je laptop of mobiele telefoon verliest of dat je je in een gebied bevindt waar (tijdelijk) geen internet is.

Denk hierbij aan:
• Kopieën van officiële documenten, zoals het paspoort;
• Reisverzekering
• Telefoonnummers van contactpersonen bij hoger onderwijsinstelling en stageverlener, lokale ambassades of consulaten, verzekeraars en banken;
• Bloedgroep en andere medische gegevens

Laat hiervan ook een kopie achter bij je contactpersoon thuis.

photo-1421789497144-f50500b5fcf0-2

Weer terug: een ervaring rijker

Het zit erop. Je bent weer terug in Nederland. Bijzondere indrukken opgedaan, veel gezien en meegemaakt. En je hebt ongetwijfeld nieuwe vrienden achtergelaten.

Voor even leefde je een ander leven. Misschien vind je het behoorlijk wennen om weer thuis te zijn, zelfs al was het ergens tegelijkertijd vast ook fijn om terug te komen.

Niet vergeten
Afhankelijk van je situatie moet je nu nog wat zaken (administratief) afhandelen. Bijvoorbeeld voor de afwikkeling van je Erasmus+ beurs. Of voor het laten bijschrijven van de cijfers die je hebt behaald in het buitenland. Houd er rekening mee dat ook nu voor bepaalde zaken deadlines gelden.

About the author:
FleurFleur kwam twintig jaar geleden ter wereld in Harderwijk (ja, daar hebben ze ook dolfijnen) en kreeg op haar zestiende het idee om een jaar naar het buitenland te gaan. Nu is ze enigszins geland, maar is haar reislust zeker niet gestild. Ze vindt haar plezier in schrijven, fotograferen en vals zingen onder de douche. Blogt ophttp://missjoesten.nl, heeft een enorme fantasie en is stiekem Scandinavisch. Volg haar avonturen hier:http://instagram.com/fleurjoesten.

Heb jij nog tips voor in het buitenland studeren?

Studeren buitenland

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter