Tam Coc bezoeken: mijn reisgids met tips voor bezienswaardigheden, boottocht & vervoer!

door Explorista

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar dit prachtige natuurpark in Vietnam is echt een bezoekje waard. Ik ging er heen met vrij lage verwachtingen na mijn waanzinnige ervaring in Sapa, en toch werd ik in Tam Coc en Ninh Binh helemaal weggeblazen. Omdat wij zo’n geslaagd bezoek hebben gehad, schrijf ik hierbij een uitgebreide reisgids met tips voor bezienswaardigheden, boottochten, Vervoer, hotels en restaurants: kortom, alles wat je wilt weten als je Tam Coc bezoeken wil!

Tam Coc of Ninh Binh: wat is het verschil?

Als je net als ik voor de eerste keer research doet naar Tam Coc, dan zul je de naam Ninh Binh ook veel tegenkomen, en de twee worden eigenlijk de hele tijd door elkaar heengebruikt. Vond ik verwarrend. Ze bedoelen ongeveer hetzelfde, maar zijn wel degelijk twee verschillende dingen.

Ninh Binh is de naam van de provincie waarin Tam Coc ligt, maar ook de naam van de grootste stad in de buurt, waar je met de trein aan zult komen. Tam Coc is de regio waar je naartoe wilt, en er is daar ook een dorpje met dezelfde naam (waar de boottochten vertrekken, en waar je leuk kunt verblijven).

In Ninh Binh is verder geen fluit te beleven en ik zou je dan ook niet aanraden om daar te verblijven. Het zag er niet bepaald bruisend uit, en het dorpje Tam Coc is veel leuker.

Verder zul je misschien ook de naam Trang An nog wel eens tegenkomen, vooral als je eenmaal in het gebied bent. Dat is de naam van het volledige natuurpark, dat uitgeroepen is tot UNESCO World Heritage site. Tam Coc (het dorpje en de directe omgeving) is onderdeel van dit veel grotere gebied. Plottwist: wat je éígenlijk gaat bezoeken heet dus Trang An Landscape Complex, maar Tam Coc is het bekendste en meest bezochte gedeelte van dit gehele gebied. En omdat het de meest bekende naam is, hou ik deze in mijn artikel aan.

Zo, tot zo ver mijn lesje. Ik hoop dat het duidelijk is.

Wat is Tam Coc & waar ligt Tam Coc?

Tam Coc ligt in het Noorden van Vietnam, zo’n 2.5 uur ten zuiden van Hanoi. Tam Coc wordt vanwege de kalkstenen karsten die grillig uit het land omhoogsteken, en compleet begroeid zijn met groene vegetatie ook wel liefkozend “Halong Bay op het land” genoemd. De gelijkenis is er zeker.

Het landschap van Tam Coc is prachtig: kronkelende rivieren door valleien met rijstvelden, die omklemd worden door grillige bergwanden met steile kliffen en onderbroken wordt kalkstenen rotsen. Ik voelde me constant alsof ik in een of ander videospelletje terecht was gekomen waarbij ik verborgen tempels moest ontdekken met lang verloren geheimen. Maar misschien is dat mijn overactieve fantasie.

Het gebied staat bekend om zijn grotten, en het feit dat je deze met boottochten kunt bezoeken. Hele gebieden zijn via deze ondergrondse rivieren aan elkaar gekoppeld. Verder heb je er een hoop tempels, pagoda’s, kleine dorpjes en prachtige groene rijstvelden. Het leven is hier echt een stuk langzamer, en dat is fijn. Ondanks dat het gebied al meer dan 30.000 jaar (schaars) bewoond is, is het vrijwel onaangeraakt en onveranderd, wat het echt een pareltje maakt. Hier zie je een stukje écht Vietnam, dat nog grotendeels onontdekt is door massa’s toeristen.

De beste reistijd voor Tam Coc

Als je gaat om de rijstvelden te zien, dan kun je het beste in het voorjaar gaan. Dan zijn de rijstvelden knalgroen. Tussen eind April en begin Juni gaan als de rijstvelden geel kleuren, en is de rijst rijp om geoogst te worden. In de zomermaanden kan het erg warm worden, terwijl het in de winter koud kan zijn (en de rijstvelden bruin). Wij waren er in Oktober en hebben alsnog enorm van ons bezoekje genoten, dus laat je ook niet teveel tegenhouden door deze instructies.

Hoe kom je in Tam Coc?

Dan zul je je nu misschien afvragen hoe je in Tam Coc komt. Dat ligt natuurlijk aan waar je vandaan komt. Wij kwamen uit Hanoi, dus daarover heb ik de meeste informatie, al zal ik kort ook twee andere populaire routes belichten.

Van Hanoi naar Tam Coc:

De meest populaire optie om van Hanoi naar Tam Coc te komen is met de trein. Er gaan er een aantal per dag, en de rit duurt maar 2.5 uur en is dus heel goed en makkelijk te doen. Wij betaalden ongeveer €15 voor een retourtje, en kochten die via de website 12go.Asia (een populaire aanbieder van trein- en bustickets in heel Azië). Je kunt makkelijk met de creditcard betalen, krijgt vervolgens een bevestiging en een dag later krijg je je e-tickets opgestuurd naar je telefoon. Die kun je vervolgens op het station laten scannen en inruilen voor een ticket met stoelnummer.

Ik vond het allemaal heel fijn werken. We hadden stoelen in de tweede klasse en dat was helemaal prima. Er werd omgeroepen toen we aankwamen in Ninh Binh, en vanaf daar kun je een taxi pakken naar je hotel. Let wel op dat je op het goede treinstation opstapt in Hanoi, want er zijn er namelijk twee.

Van Halong Bay/Cat Ba naar Tam Coc:

Dit heb ik niet zelf gedaan maar er worden in Cat Ba en Halong Bay overal tickets verkocht voor de bus naar Ninh Binh. Het is maar een aantal uurtjes (zo’n 4-6). Veruit de makkelijkste en meest comfortabele optie. Er is geloof ik geen directe trein op deze verbinding. Je kunt deze tickets ook online kopen, via 12go.Asia.

Van Hue naar Tam Coc:

Vanuit Hue kun je de bus of de trein nemen naar Ninh Binh, de grootste plaats bij Tam Coc. Je kunt bij allebei de opties kiezen voor een dag-versie of een nacht-versie. De trein doet er ongeveer 11.5 uur over, en de bus bijna 14 uur.

Normaal gesproken reis ik graag met de bus, maar ik voor zo’n lange rit zou ik zelf eerder geneigd zijn de trein te pakken. Doe met deze informatie wat je zelf wilt ;-). De bus is wel ongeveer de helft goedkoper.

Hoeveel dagen heb je nodig in Tam Coc?

Wij pakten de ochtendtrein (9 uur) naar Tam Coc vanuit Hanoi, en kwamen rond 11.30 aan. We hadden toen nog een halve dag in de omgeving. Ook brachten we de volgende dag helemaal door in Tam Coc en Tran Ang. De dag erna gingen we halverwege de middag weer met de trein terug naar Hanoi, en dat was echt de perfecte planning. We hadden ruim genoeg tijd om alles te zien en lekker rustig aan te doen. Oftewel: wij hadden twee nachten, en een volle 48 uur.

Tam Coc Bezienswaardigheden en dingen om te doen:

Scooter huren

Mijn allerbelangrijkste tip voor Tam Coc is het huren van een scooter*. De omgeving is hier prachtig, en de beste manier om ervan te genieten is met een scooter (of een fiets). Een scooter geeft je meer vrijheid om zomaar wat paadjes in te slaan, en zo kwamen wij echt op de mooiste plekken. Er gaat bovendien niets boven dat gevoel van de wind in je haren, terwijl je door een of ander absurd mooi natuurpark rijdt.

*= zoals altijd ga ik ook hier weer even benadrukken dat je zonder motorrijbewijs niet verzekerd bent voor scooter rijden in Azië. Als je een ongeluk hebt, zal de verzekeraar niets vergoeden. Dat gezegd hebbende, als je al eens vaker scooter hebt gereden, en je voelt je comfortabel, dan is dit een heel makkelijke relaxte en veilige plek om scooter te rijden. Er is bijna geen ander verkeer, en het gebied is vrijwel helemaal vlak.

Bich Dong Pagoda

Ik deel de bezienswaardigheden op de volgorde dat wij ze gezien hebben, en als eerste stopten we bij de Bich Dong Pagoda omdat dat maar een paar minuutjes rijden was van ons hotel. Deze pagoda ligt prachtig tussen de vijvers met lotusbladeren, het is absoluut een prachtig gezicht. De tempel bestaat uit drie pagoda’s, op drie verschillende verdiepingen. Het leukste aan de pagoda was het feit dat het gedeeltelijk in een grot zat, waar de vleermuizen gewoon rondvlogen. De tempel stamt uit 1705 en werd gebouwd door twee Boeddhistische monniken die verliefd werden op het landschap.

Wij betaalden 50.000 om onze motor te parkeren en naar binnen te gaan. Om eerlijk te zijn vond ik dit de minst leuke ervaring, vanwege de opdringerige vrouwtjes die hier hun waren proberen te verkopen. Maar goed, de omgeving en ligging is wel heel mooi.

Hang Mua uitzichtpunt

Klaar voor een goede workout? Die ga je namelijk hier wel vinden. Ruim vijfhonderd treden brengen je naar de top van een berg vanwaar je een waanzinnig uitzicht hebt over de omgeving. Maar ja… dan moet je wel vijfhonderd treden beklimmen. En die zijn ook nog eens van verschillende afstanden, sommige treden zijn heel makkelijk, anderen een stuk lastiger.

Bovenop de berg ligt een tempel. Blijkbaar is er ook nog een grot, maar die heb ik zelf niet gezien. De klim is misschien pittig, maar wel de moeite waard. Neem je tijd, en klim op je gemakje naar boven. En dan word je beloond met uitzicht over de rotsen, rijstvelden en rivier. Ik weet niet meer exact wat we betaald hebben voor entree, maar ik denk 100.000 VND per persoon.

Trang Ang boottocht

Een van de bekendste dingen om te doen in deze omgeving is een boottocht. De boottocht van Tam Coc is de bekendste (zie punt: 8), maar omdat er nogal wat verhalen zijn van roeiers die je vervolgens allerlei spullen willen aansmeren én het feit dat wij onze portie rijstvelden wel gehad hadden in Sapa, kozen wij voor de boottocht van Trang An.

Maak je geen illusies, het is hier ook hartstikke toeristisch. Maar ik vond de natuur echt ONGELOFELIJK mooi. Je stapt op een vierpersoonsboot (met andere toeristen), en wordt vervolgens een eindje gepeddeld over de grote rivier, als je ineens afslaat en een grot ingaat. Als je uit die grot komt, kom je ineens in een sprookjesachtig landschap terecht.

Bezoek het liefst zo vroeg mogelijk vanwege de (mogelijke) warmte, en de drukte. Toen wij rond lunchuur van de boot kwamen, stond het helemaal vol met een touring car van toeristen, en was het al flink warm!

Ik voelde me alsof ik een verlaten wereld invoer, ofzo. Alsof ik Lara Croft was, en even wat ‘tombs’ ging ‘raiden’. Via een netwerk van grotten kom je steeds weer in nieuwe gedeeltes uit, waar eeuwenoude tempels staan tussen de bergwanden en de knalgroene bergroeiing.

Het is in één woord, echt magisch. Je kunt trouwens ook de set van Skull Island van King Kong bezoeken. Vond ik niks aan, maar ik heb de film ook niet gezien. Zorg dat je een hoedje meeneemt, en jezelf goed insmeert met zonnebrand (en muggenspray) want je zit vol in de zon. De boottocht duurt zo’n 2-3 uur, en kostte 200.000 VND per persoon. Als je het leuk vindt, mag je een stukje mee peddelen. Het mooie vind ik dat de natuur zó intact is gehouden, omdat het een beschermd natuurgebied is. Daardoor ziet alles er nog precies zo uit als honderden jaren geleden!

De route naar Hoa Lu.

Hoa Lu Ancient Capital

Een stukje verderop ligt de Hoa Lu Ancient Capital. En zoals de naam al weggeeft: dit was ooit de hoofdstad van Vietnam. In de tiende en elfde eeuw om precies te zijn, toen na het verval van de belangrijkste dynastie in de stad, de hoofdstad naar Hanoi verplaatst werd. Hoewel de stad ooit 3 vierkante kilometer groot was, is daar eigenlijk helemaal niets meer van over.

Om eerlijk te zijn is het allemaal niet zo indrukwekkend. Je kunt voor 20.000 VND de tempels bezoeken die gebouwd zijn voor de oprichters van Hoa Lu, en er zijn nog wat simpele opgravingen die je kunt bezoeken, maar dat zijn echt slechts een aantal stenen. Ik vond het niet zo bijzonder, ondanks de prachtige geschiedenis.

Het is vooral de omgeving die werkelijk prachtig is. De oude stad ligt in een vallei vol rijstvelden, die omringd wordt door kalkstenen bergen, en echt… het is supermooi. Dát is dan weer wel een bezoekje waard.

Bai Dinh Pagoda

Nog een pagoda, zul je zeggen? Moet dat? En dan vooral eentje die relatief ver verwijderd ligt van de andere bezienswaardigheden? Daar kan ik maar één antwoord op geven. Een volmondige JA.

De Bai Dinh Pagoda is misschien wel het meest indrukwekkende tempelcomplex die ik ooit bezocht heb, en dan vooral vanwege het gigantische formaat van het complex.

De Bai Dinh Pagoda is de grootste Boeddhistische tempel van Vietnam. Het gehele complex is ruim 700 hectare, en het is dan ook best een flinke wandeling om alle verschillende tempels te bezoeken. Binnen in de tempels vind je gigantische gouden Boeddha-beelden. Je vindt in het complex trouwens ook het grootste Boeddha-beeld van heel Zuidoost Azië. En het uitzicht is niet slecht vanaf de top :).

Het complex bezoeken was een beetje verwarrend zonder voorbereiding, maar zo werkt het. De parkpeerplek en ticketgebouw liggen best wel een eind verwijderd van de daadwerkelijke tempels, dus laat je daar niet door in de war brengen. Je kunt je scooter parkeren (kostte volgens mij 15.000 VND) en dan koop je bij het gebouw aan de overkant van de weg een ticket van 60.000 VND per persoon. Dit is niet de ticket van de tempel, maar voor de shuttlebus náár de tempel. Ja. Zo groot is het complex dus.

Je gaat vervolgens met de shuttlebus naar het tempelcomplex, waar entree gratis is. Kleed je een beetje beschaafd, want je gaat een tempel bezoeken. Op de terugweg koop je wederom een shuttlebus-kaartje van 60.000 VND om je terug naar het hoofdgebouw te laten brengen. Geen idee waarom ze geen retourkaartjes verkopen.

Fietsen tussen de rijstvelden

Op de laatste ochtend huurden wij voor 50.000 VND twee fietsen voor een paar uurtjes fietsen tussen de rijstvelden. We fietsten een stukje voorbij ons hotel en sloegen toen rechtsaf een paadje op, waar we twee dagen eerder ook al een groepje fietsers zagen. En wauw, dat was zó mooi. We spendeerden de twee uur daarop met gewoon random af en toe afslaan, en kwamen echt in de mooiste natuur terecht. Dikke aanrader.

Tam Coc boottocht

De meest populaire reden dat mensen naar Tam Coc komen is om een boottocht te doen. Dat kan vanuit het dorpje Tam Coc. Je vaart dan tussen de rijstvelden, gaat wat grotten in en geniet van de omgeving. Een boottocht duurt ongeveer twee uur, en je hebt een privéboot. Je betaalt voor de boottocht 150.000 VND. Ik hoorde dat de roeiers nogal flink om fooien vragen en je proberen eten en souvenirs te verkopen, enzo. Maar ik heb de boottocht zelf niet gedaan, dus ik kan het je niet met zekerheid zeggen. Wel is de natuur hier vlakker, en zou ik hier dus vooral voor kiezen als je gaat voor de rijstvelden.

Thung Nham Bird Park

Een andere optie die wij wilden bezoeken was het Thung Nham Bird Park, waar je blijkbaar ook een mooie boottocht kunt doen. Als je dat rond zonsondergang doet, komen alle vogels terug naar hun nest, en dat schijnt heel bijzonder te zijn. Onze receptioniste zei tegen ons dat het niet het juiste seizoen (?) was om vogels te zien, dus dat ze het niet zou aanraden. Wij waren er in Oktober. We besloten dus maar over te slaan.

Maar ik wilde de tip toch even doorgeven, want misschien ben jij er in een ander deel van het jaar, en ben je dol op vogels spotten, ofzo.

Restaurant tip: Chookie’s Beer Garden

Normaal gesproken geef ik je een lijstje van goede restaurants om te eten, maar we hebben eigenlijk maar twee keer gedineerd, en daarvan was er maar één keer lekker. En die tip wil ik met je delen! Daarnaast wil ik zeggen dat Tam Coc vol zit met restaurantjes, dus dat je daar vast wel lekker eten kunt vinden. Wij waren alleen een beetje lui, en aten liever in de buurt van ons hotel.

Ik kan je een etentje bij Chookie’s Beer Garden zeker aanraden. Het is een heel fijn plekje, met overal chill-stoelen, bijna volledig in de openlucht. Ze serveren er goede pizza’s, burgers en ander westers eten. Heel relaxed restaurant, met een island vibe!

Hotel tip: Tam Coc Bungalows

Wij zoeken altijd het liefste een beetje originele hotels, dus toen we de Tam Coc Bungalows tegenkwamen, waren we meteen verkocht. Kleine houten huisjes, aan de rivier, midden in het prachtige landschap van Tam Coc. Yes, please!

Check hier prijzen & beschikbaarheid.

De hutjes waren basic en niet oncomfortabel. Eerlijk is eerlijk, we vonden twee keer een kakkerlak in de badkamer (maar ja, je zit wel op het platteland van Vietnam….). Ook moet je hier, wat je ook doet, NOOIT pizza bestellen want dat was de ranzigste pizza die ik ooit van mijn leven op heb. Maar behalve die twee kleine puntjes, hebben we echt genoten van ons verblijf en zou ik het je toch aanraden als je een basic verblijf wilt op een prachtige plek.

De crew is heel aardig, het inbegrepen ontbijt is heel smakelijk en we hebben enorm genoten van de rust en de natuur. Ook hielpen ze ons met het huren van een scooter (en had ik het al gehad over alle schattige kittens die hier rondlopen?).

Liever een ander hotel in Tam Coc? Check hier de opties.

Tam Coc kosten en budget: onze uitgaven

 • Trein: €15 p.p. retour vanaf Hanoi
 • Scooter: €5 per dag (+ €2 per dag voor benzine)
 • Fiets: €2 per dag
 • Bezienswaardigheden: €1 – €7,50 (tempels zijn meestal zo’n €1/2 per persoon inclusief parkeren, de boottocht was €7,50 per persoon)
 • Hotel: €25 per nacht (kan goedkoper)
 • Eten: €2 – €5 per maaltijd

Vergeet dit niet in te pakken als je naar Tam Coc gaat:

 • Muggenspray
 • Zonnebrand
 • Hoed
 • Zonnebril
 • Gympen of wandelschoenen
 • Cash geld

Dat waren mij tips voor een bezoek aan Tam Coc. Ik hoop dat je er iets aan hebt voor je eigen bezoekje aan dit stukje paradijs! Het was echt een van mijn favoriete plekjes in heel Vietnam. 

Wat zijn jouw beste Tam Coc tips?

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Elisa 29 november, 2018 - 00:01

Wat een fijn artikel! Ik ga hier ook naartoe tijdens mijn reis in feb/mrt en verheug me enorm op deze plek. Heb je blog dus maar even opgeslagen :-)

Plaats een reactie
Explorista 29 november, 2018 - 16:17

Oh jeej! Ik hoop dat je er echt iets aan hebt :)

Plaats een reactie
Frank Roos 10 december, 2019 - 17:36

Heel goede blog/verslag en perfecte foto’s. mag ik vragen wat voor camera je hebt gebruikt?

Plaats een reactie
Explorista 19 december, 2019 - 12:31

Hoi! Dankjewel voor je complimentje! Ik gebruik een Nikon D5300.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter