Thailand kosten: hoeveel kost een maand in Thailand?

door Explorista

Al jarenlang hou ik bij hoeveel ik uitgeef op reisjes (zie het overzicht hier), dus tijdens mijn wereldreis doe ik dat ook. Deze maand: Thailand kosten! Wij verblijven bijna precies een maand een Thailand (we hadden een 30 dagen visa), en spendeerden daarvan 1 week in Bangkok, en drie weken in Chiang Mai. In Chiang Mai hebben we niet heel veel gedaan. We zijn een weekendje naar Pai geweest, hebben een lampionfestival bezocht en twee tempels, maar verder hebben we vooral veel gewerkt en een “normaal” leventje gehad. Heerlijk. Benieuwd wat we tijdens deze maand uitgaven en wat zo ongeveer het kostenniveau van Thailand is? Kijk mee!

Is Thailand goedkoop?

Nou, dat is een makkelijk antwoord. Ja, Thailand is goedkoop. Je kunt makkelijk voor een tientje per nacht in een leuk hotel verblijven, een bus van 3.5 uur voor vier euro, of avondeten voor minder dan een euro per persoon. Nu is het natuurlijk wel zo dat hoe meer je rondreist, en hoe ‘westerser’ je je levensstijl wilt maken, hoe duurder. Ik vind het niet interessant om te oordelen over welke reisstijl beter is. Iedereen kiest wat bij zijn eigen smaak en voorkeuren past.

Zo vind ik het bijvoorbeeld fijn om mezelf af en toe op mooie hotels te trakteren. En ben ik niet de allermakkelijkste eter, dus ik vind het fijn om de ene dag lekker Thais te eten op een street food markt (voor 1 euro), en de volgende dag lekker een burger or pizza te gaan eten (voor 7 euro). Ik ga je dus nu alvast vertellen dat je een reis in Thailand echt wel goedkoper kan doen dan wij dat doen. Maar goed, wij werken ook gewoon tijdens onze reis. Voor ons is dit een levensstijl. Wij hebben dan wel weer minder geld uitgegeven aan activiteiten, omdat we de meeste dagen gewoon aan het werk zijn, zoals we dat in Nederland ook zouden doen.

Maar goed, genoeg geluld: op naar de kosten! Alle per dag prijzen, moeten natuurlijk nog door 2 gedeeld worden.

Pai12

Ons hotel in Pai!

Verblijf

Hotels: 19450 baht (€506,13)

Airbnbs: €308,68

Totaal: €814,81 (28 nachten -> €29 per nacht)

Nou, net geen vijftien euro per persoon per nacht. Dat is echt niet slecht. Om heel eerlijk te zijn lagen deze kosten nog wel iets hoger, aangezien ik nog wat credit had van Airbnb dat bijna verliep en ik dus uit moest geven. Ik weet niet meer precies hoeveel het was, maar ik denk tweehonderd euro ofzo. Dat kwam wel mooi uit, want daardoor konden we dus mooi compenseren voor onze duurdere hotels met goedkope Airbnbs! Ook werkte ik twee nachten samen met het prachtige Banyan Tree Bangkok. Al met al ben ik hier best wel tevreden mee, het is minder dan wij in Nederland aan huur betaalden, terwijl we fulltime op reis waren, hoe leuk is dat?

Budgettip: Verblijf kan ik Thailand echt heel erg goedkoop. Als je echt op de centjes wil letten, kun je natuurlijk in een hostel verblijven voor een paar euro per nacht. Maar we verbleven ook twee nachten in een budgethotel in Bangkok voor 35 euro per nacht, vlak om de hoek bij Khaosan Road. Ook Airbnbs zijn erg goedkoop. In Chiang Mai betaalden we voor een studio (zonder korting) geloof ik maar 17 euro per nacht (met zijn tweeën!). Het zat iets verder uit het centrum, maar het was voor ons een perfecte ruimte om lekker te werken en leven en kwam zelfs met zwembad.

KhlongLatMayomBangkok30

Ons eten op de floating market!

Eten

Boodschappen: 1533 baht (€39,89)

Uit eten: 19627 baht (€510,74)

Totaal: €550,63 (€18,90 per dag)

Nog geen tientje per dag… en dan hebben we dus twee keer per dag buiten de deur gegeten. Onder de boodschappen vallen dingen als ontbijtjes, snacks, flesjes water. Dat valt me echt enorm mee. We hebben namelijk eigenlijk echt nooit expres goedkoop gegeten, en zijn zelfs een paar keer ‘luxe’ uit eten geweest. We aten denk ik ongeveer de helft van de tijd wat meer Westers eten. Dus als je dan bedenkt dat dat allemaal kan voor minder dan een tientje per dag: wow. Nu moet ik wel zeggen dat wij allebei niet super veel drinken. Ik heb zelf denk ik misschien drie alcoholische drankjes gedronken in de hele maand, dus als je meer drinkt dan gaan je kosten nog wel iets omhoog.

Budgettip: De beste budgettip is om zo lokaal mogelijk te eten. Koop je eten waar de locals dat doen: op de foodmarkten. Daar kun je makkelijk voor twee euro per persoon heerlijk avondeten. En ik moet zeggen dat ik welgeteld núl keer ziek ben geweest in Thailand, dus maak je daar alsjeblieft ook niet teveel zorgen om.

KhlongLatMayomBangkok28

Vervoer

Vliegticket Singapore – Bangkok: €137

Vliegticket Bangkok-Chiang Mai: €81

Autohuur: 1300 baht (€33,82)

Taxi’s: 4226 baht (€109,97)

Bus naar Pai: 723 baht (€18,81)

Totaal: €371,6 (€12,81 per dag)

Ook dit valt me nog best wel mee. In Thailand pak je al heel snel een taxi om ergens te komen, lopen gebeurt er niet zo veel. Veel mensen huren een scooter tijdens hun periode in Thailand, maar aangezien je dan niet verzekerd bent door je verzekeraar als er iets gebeurt, liep ik dat risico liever niet. Zeker niet aangezien ik nog nooit scooter heb gereden (ook in Nederland niet).

Budgettip: Tja… je kunt wel wat geld besparen als je voor langere tijd een scooter huurt, denk ik. Maar dat ga ik je niet aanraden, dat moet je zelf besluiten. Verder namen wij regelmatig een Grab (het Aziatische alternatief voor Uber), ook als dat soms misschien iets duurder was dan een lokale taxi of een taxibusje (die je gewoon aanhoudt op de straat). Na een tijdje werden we zo moe van discussiëren met taxichauffeurs die geen idee hadden waar onze Airbnb lag, dat we liever een euro meer betaalden en de Grab chauffeur ons netjes voor de deur afzette (want die heeft natuurlijk wel Google Maps).

Watphrathatdoisuthep14

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden: 1260 baht (€32,78)

Totaal per dag: €1,13

Misschien dat we hier en daar wat kleine dingen zijn vergeten vast te leggen hoor, maar jeetje: dit is echt niets! Heel veel dingen in Thailand zijn gratis om te bezoeken, en voor tempels betaal je meestal maar een kleine toegangsprijs (of een donatie). Natuurlijk hebben wij niet iedere dag iets gedaan, we hebben ook veel dagen gewoon gewerkt, maar toch.

Budgettip: Ehm.. wil je het nog goedkoper dan dit?

YiPeng10

Overig:

Muggenspray: 239 baht (€6,21)

Kleding: 100 baht (€2,6o)

Totaal: €8,81 (€0,30 per dag)

Muggenspray was nog een onverwacht dure aankoop eigenlijk. Volgens mij hebben we niet alle flesjes vastgelegd, want ik kan me herinneren dat we er wel drie gekocht hebben deze maand, en die waren volgens mij allemaal zo’n vier euro per stuk. Maar goed. Als het niet in mijn app staat, bestaat het niet, haha. Kleding: ik had verwacht dat ik veel meer kleding zou kopen, ik hou namelijk wel van losse broeken en lange jurken. Maar ik zag eigenlijk niet zo veel leuke dingen. Ik heb wel een heel mooi sjaaltje gekocht in Bangkok voor 100 baht, en die draag ik letterlijk élke dag (handig met alle airconditioning die hier op standje achtduizend staat of als je een tempel bezoekt).

Budgettip: Een muggen-resistente huid ontwikkelen. Serieus. Wij gaan door één flesje muggenspray per week. Ik heb het idee dat mijn huid over een tijdje gewoon van het bot valt. Maar goed. Je moet wel. Muggen kunnen hier vervelende ziektes dragen, en dat risico ga ik gewoon niet lopen. Dat gezegd hebbende valt het me enórm mee met het aantal muggen dat ik hier zie. Er zijn meerdere dagen geweest dat ik nul muggen heb gezien.

Pai31

Totale uitgaven Thailand:

Totaal voor 29 dagen: €1787 (€893,50)

Totaal per dag: €61,62

Totaal per persoon per dag: €30,81

Conclusie: Jeetje. Ik ben hier echt positief verbaasd over. Ik had echt véél meer verwacht. Dit is veel minder dan ik in Nederland uitgeef per maand, en dan hebben we dus in hotels geslapen, twee keer per dag uit eten geweest, een half continent overgevlogen, een weekendje weggeweest… Thailand is dus écht goedkoop. En het had zeker ook nog wel goedkoper gekund als we dat hadden gewild. Maar goed, dat is niet nodig aangezien we gewoon werken. Wauw. Ik hoop dat dit een goede richtlijn voor je is als jij je eigen trip naar Thailand plant!

Wat vind jij van dit budget voor Thailand? Valt het je mee of tegen?

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Tikva 7 december, 2017 - 08:37

Ik mis nog de Thaise massage’s altijd een belangrijke kostenpost, of zou dat alleen bij mij zo zijn ;-)
Heel netjes gedaan hoor, toen we gingen backpacken vroeger toen kwamen we onder de 20 euro per dag en de 1e keer met onze dochter ook zoiets als wat jij nu hebt. Maar tegenwoordig geef ik wel meer uit hoor vooral aan attracties Seaworld, dierentuin, waterparken. Fijne reis nog!

Plaats een reactie
Explorista 7 december, 2017 - 12:37

Dankjewel lieve Tikva! Ik heb één Thaise massage gehad. Wat deed dat zeer, haha. Ik ben niet zo’n held geloof ik. Kan me goed voorstellen dat je met een kind snel meer uitgeeft aan attracties enzo. Leuk! Hopelijk tot snel weer eens!

Plaats een reactie
Janet | thatonetime 10 december, 2017 - 20:02

Fijn overzicht.. volgens mij gaf zelfs nog iets meer uit in Thailand, maar het blijft goedkoop ;) Ik vond het heerlijk!

Plaats een reactie
Explorista 11 december, 2017 - 11:09

Heerlijk he :)!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter