Tien vragen over mijn Balkan roadtrip!

door Explorista

Is het niet leuk om af en toe, behalve alle gepolijste blogposts, ook even een klein persoonlijk kijkje te krijgen achter de schermen van een reis? Vind ik wel! Bij deze tien vragen over mijn Balkan reis beantwoord!

Heb je alles gezien wat je wilde zien?

Eigenlijk wel! We hebben maar één ding laten schieten: een  dagtripje naar Lovcen in Montenegro. Dit is een natuurpark, met een mausoleum en een uitzichtpunt boven op een hoge berg. Inmiddels hadden we onze portie hoge bergen in Montenegro wel gehad. Na een aantal gevaarlijke bergweggetjes hadden we even geen zin in nóg zo’n dag, dus lieten we dat schieten. We zijn overigens nog wel extra naar Trogir in Kroatië geweest, wat niet op de planning stond, en een hartstikke leuk stadje was. Dus dat balanceert elkaar uit, niet?

Schermafbeelding 2015-08-01 om 14.59.23

Wat is je grootste aanrader?

Qua natuurschoon is dat toch wel Montenegro… ik ben geen lelijk stukje tegengekomen. Ik vond Bosnië ook fantastisch, en heel interessant. Maar mijn grootst aanrader, als ik er eentje moet kiezen, is Kroatië. Wat een prachtige mooie oude steden heeft dat land, en wat zijn de mensen vriendelijk! Bovendien kun je er heerlijk eten, is het prijsniveau voordelig ten opzichte van Nederland, en is het er lekker weer. Ik zou zeker nog eens teruggaan.

En wat raad je af?

Ik vond Kotor persoonlijk het minst leuk van allemaal. Het is er écht mooi hoor, maar ook ontzettend druk, de mensen rijden er als idioten, en ik vind de bevolking niet echt vriendelijk. Ik voelde me echt een buitenstaander, als niet slavisch-persoon. Ook was alles echt flink aan de prijs (voor de cruiseschip toeristen) en bloed, BLOEDheet. (38 graden)

Schermafbeelding 2015-08-01 om 14.46.46

Wat is je favoriete vakantiefoto?

Ik heb nog niet alle foto’s van mijn DSLR bewerkt, dus voorlopig kies ik één van mijn Instagramfoto’s. Dit is in Durmitor in Montenegro, zo’n onontdekt pareltje.

Schermafbeelding 2015-08-01 om 15.12.55

Wat heeft de meeste indruk gemaakt?

De gigantische massabegraafplaatsen en oorlogsschade in Bosnië. Ik ben nog nooit in een land geweest waar de littekens van een oorlog zo zichtbaar waren, en dat hakte er wel flink in. Op een heuvel staan in Sarajevo.. uitkijken over de stad, en dan velden vol honderden graven zien. Waarvan je weet dat overal een jaartal op staat tussen 1992 en 1994. Heel, heel heftig.

Wat is je mooiste souvenir?

Ik koop nooit souvenirs… super stom, of niet? Ik wilde nog wel een mooie lamp of borden kopen, maar ik heb het uiteindelijk niet gedaan. Dat doe ik later wel als ik een mooi koophuis heb, ofzo.

Schermafbeelding 2015-08-01 om 14.40.52

Wat wat de grootste verrassing van de reis?

De schoonheid van Montenegro! Ik had echt nul idee van dat land, en dat heeft me echt totaal verrast.

Wat is iets dat iedereen moet weten die de Balkan bezoekt?

Je moet zo’n beetje alles contant betalen. Echt, zelfs hotels. Heel raar voor mensen, zoals ik, die zelfs vijftig cent nog zouden pinnen bij de supermarkt. Daar hebben we ons dus ook lelijk op verkeken, een aantal keer. Daarnaast zijn de wegen er op zich van goede kwaliteit, maar kunnen randzaken (zoals vangrails en verlichting in tunnels: wat zijn überhaupt nooduitgangen?) nog wel eens ontbreken. Rijden in de Balkan is wel echt opletten, maar niet levensgevaarlijk.

Schermafbeelding 2015-08-01 om 16.33.20

Wat vond je van het prijsniveau?

Dat viel me op sommige punten mee, en op andere punten tegen. In Kroatië was het op sommige bestemmingen bijna net zo duur als in West-Europa, wat me tegenviel. En ik schrok al helemaal van de prijzen in Kotor, tien euro voor een pasta in Montenegro? Nope. Dat land was überhaupt wel iets duurder dan ik van te voren verwacht had. Bosnië was dan weer goedkoper dan ik me kon voorstellen. Voor €3,50 avondeten, dat kan daar gewoon. Tanken was overigens in al deze landen veel goedkoper dan in Nederland.

Zou je nog eens teruggaan, en zo ja, waarheen dan?

Ja absoluut! Maar dan wel in het voorjaar of najaar, als het geen hartje zomer is, haha. Ik wil heel graag nog eens terug naar Sarajevo, want toen wij daar waren, was alles gesloten vanwege het Suikerfeest. No museums, of rondleidingen voor ons, dus. En het is juist zo’n fascinerende stad. Daarnaast wil ik ook nog graag terug om meer te ontdekken van Kroatië en Slovenië. Qua nieuwe landen wil ik graag naar Kosovo, Albanië en Macedonië. En Roemenië, maar dat valt officieel niet onder de Balkan, geloof ik.

Schermafbeelding 2015-08-01 om 16.37.07

Lees hier mijn blogpost met onze Balkan-route voor 3 weken!

Zouden jullie naar de Balkan willen?

Misschien vind je dit ook interessant

14 reacties

Stephanie 27 augustus, 2015 - 09:13

Jaa omg dit zijn echt plaatsen die mij onwijs trekken! Wil echt graag eens rondreizen :). Alle landen die je noemt spreken mij aan!
(In Roemenië ben ik wel 3 keer geweest en dat land is echt perfect vind ik, mijn hart heb ik daar achtergelaten geloof ik.)

Plaats een reactie
Marieke 27 augustus, 2015 - 09:59

Roemenië is mijn lievelingsland van alle landen en ik heb bijna alle landen van de Balkan al gezien, helaas. (Er even vanuit gaande dat Roemenië er wel bij hoort, haha.) Daar moet je écht nog naartoe! Ik ben er nu 2x geweest en ik ben echt verliefd op dat land. Oh en Sarajevo is mijn lievelingshoofdstad, super jammer dat er feest was toen jullie er waren!

Plaats een reactie
Joëlle 27 augustus, 2015 - 10:37

Ik vond Montenegro en Bosnië-Herzegovina ook echt fantastisch. Jammer dat je niet naar Lovcen N.P. bent geweest, dat uitzichtspunt is echt prachtig! En vooral daarna de haarspeldbochten naar beneden richting Kotor, prachtige plaatjes. Ik wil heel graag nog eens terug naar Sarajevo; je kunt daar echt zo geweldig lekker eten voor echt geen geld.

Voor mijn volgende Balkanroadtrip staan Slovenië, het noorden van Kroatië en Servië op de planning. Ook naar Albanië ben ik heel erg benieuwd: we waren destijds in Montenegro vlakbij de grens, maar hebben toch de oversteek niet gemaakt vanwege tijdtekort en de slechte wegen bij die grensovergang.

Plaats een reactie
Ester 27 augustus, 2015 - 12:54

Veel mensen laten de Balkan landen links liggen – zonde is dat! Ik ben in meerdere landen geweest maar er valt voor mij nog veel te ontdekken. Mijn moeder heeft rond haar 20ste veel landen gezien (al waren de landsgrenzen op dat moment wat anders) en ze vertelde vroeger mooie verhalen over vriendelijke mensen. Zolang ze geen Duits sprak, dan. Zo hadden ze meerdere keren autopech en mensen kwamen spontaan toegesneld om hun te helpen terwijl ze ondertussen mochten mee-eten. Bijzonder :-)

Plaats een reactie
Sabine 27 augustus, 2015 - 14:57

Een paar jaar geleden heb ik een grote reis door de Balkan gemaakt. Kosovo en Bosnië vond ik het meest interessant, Sarajevo ook zeker de leukste en mooiste grote stad, Montenegro en Macedonië vond ik supermooi. Bosnië ook trouwens. Ik zou nog wel eens terug willen om meer van Macedonië en Albanië te zien.

Plaats een reactie
Kees Bikker 27 augustus, 2015 - 21:09

Tja, Kroatië, Bosnië, Montenegro, ik heb ze allemaal bezocht, maar toen heette het nog Joegoslavië… in 1987 toen ze daar allemaal nog vriendjes van elkaar waren. In een oud Opel Kadettje met drie vrienden de hele Jadranska Magistrala afgetuft, letterlijk tot aan de grens met Albanië, toen nog een verboden politiestaat waar je zonder zeer moeilijk te verkrijgen visum niet welkom was. We hielden niet het benzine -maar het drankverbruik per kilometer bij, dronken de slivovitsj puur en hadden daar dan de volgende ochtend spijt van.
Maar wat mijn hart sneller deed kloppen was je foto van Durmitor. In dat dat nationale park kikten we in 4 dagen af van de slivovitsj, doken het park in zonder fatsoenlijke kaart (die waren er niet) en hoe we ooit uit de kloof van de Tara zijn gekropen dat zal altijd wel een raadsel blijven.

Plaats een reactie
Explorista 28 augustus, 2015 - 10:09

Wat een fantastische avonturen :)

Plaats een reactie
Lisette | Travellust.nl 27 augustus, 2015 - 21:40

Leuk om je eigen oordeel te lezen! Je foto’s van Montenegro spraken mij enorm aan, wat een bergen! Echt een verrassing!

Plaats een reactie
Edith | [travel.create.repeat] 27 augustus, 2015 - 21:59

Stiekem spreekt de Balkan me dus niet zo heel erg aan; ik bracht ooit een hoogzomer door in Kroatië waar ik over de hoofden kon lopen, Praag viel me tegen en ook Polen werd ik niet warm van. Ik weet niet wat het is… Maar deze winter komt er een herkansing, want dan gaan vriend & ik waarschijnlijk een maand of twee/drie doorbrengen in Servië & Montenegro, om daar te wonen & werken. En ik ben dus blij te horen dat je Montenegro zo mooi en fijn vond, dat belooft gelukkig wat goeds :-)

Plaats een reactie
Jessica 29 augustus, 2015 - 22:26

Jullie hebben zo’n gave route afgelegd! :D Wat apart dat trouwens ALLES daar contant betaald moet worden. In Azië en Zuid-Amerika ben ik zoiets wel gewend, maar de Balkan? ;p Leuk om een kijkje achter de schermen van jullie reis te krijgen! ;-)

Plaats een reactie
Marloes | Budgetproof.nl 30 augustus, 2015 - 12:29

Heel leuk om te lezen Milou :D vooral omdat ik veel plaatsen ook geweest ben, maar ook juist om het verschil te zien. Wij hebben dus heel veel gewoon kunnen pinnen bijvoorbeeld. Ik wil terug! Nog zo veel te ontdekken en te zien <3

Plaats een reactie
Nanda 3 september, 2015 - 20:44

Ha die Milou, leuk om zo ook even een overzichtspost van je reis te hebben. Montenegro, daar heb ik dus ook geen idee bij. En die bloedhitte, dat is echt wel vervelend! En nee, je bent niet gek dat je geen souvenirs meeneemt. Meestal blijken die bij thuiskomst toch niet zo heel leuk te staan :-). Als ik al iets meeneem, zijn het praktische dingen. Eh… dat zijn dan meestal dingen die je lekker op kunt eten. Zoals daar zijn 4 flessen ketchup uit Zuid-Afrika. In een rugzak. Heel overgekomen, no worries.

Plaats een reactie
Marcella 16 september, 2015 - 07:02

Erg leuk om mijn tag ingevuld te lezen. Ik ken de Balkan niet goed, dus erg leuk om er meer over te weten te komen. Je maakt me heel nieuwsgierig, ik ga er onwijs graag eens op ontdekking. Montenegro lijkt me echt top, jouw lievelingsfoto is te gek!

Plaats een reactie
newsfromNOMADS-Elise 17 september, 2015 - 21:52

Grappig, ik denk ook bij elke reis, leuk souvenirs! Maar uiteindelijk neem ik helemaal niks mee naar huis! :) Vraag ik me toch weer af..wat moeten we ermee!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter