Een piercing in het buitenland: mijn tips!

door Explorista

Ik wilde het al een tijdje: een vijfde piercing in mijn oor. Dus toen ik een vrije middag had in Londen, bekroop de gedachte me ineens: ‘Hee, ik zou hem ook hier kunnen laten zetten’. Ik had al een piercing & tattoozaak in gedachten. Ik besloot er nog een uurtje over na te denken, maar toen het idee me eenmaal te pakken had, merkte ik dat ik het niet meer uit mijn hoofd kreeg, en liep ik met een grote glimlach richting de metro. Vandaag deel ik het verhaal van mijn vijfde piercing, en mijn tips voor het laten zetten van een piercing in het buitenland (in mijn geval Londen). 

Om alvast maar de meest gestelde vraag te beantwoorden: Ik heb mijn piercing laten zetten bij Love Hate Social Club in Notting Hill in Londen, bij piercer Nicole. Check hier hun Instagram voor inspiratie.

Een beetje zenuwachtig was ik wel, dus ik nam mezelf voor dat ik eerst even in de zaak zou kijken, en dan mijn besluit zou maken of ik de piercing echt zou laten zetten. Eenmaal binnen kreeg ik meteen een goed gevoel. De receptioniste was super vriendelijk en behulpzaam, en de zaak zag er mooi en schoon uit. De sieraden in de etalage waren precies mijn smaak. Ik kon meteen geholpen worden. Ik besloot in het diepe te springen en ja te zeggen.

En dus ging ik ervoor. Ik koos mijn piercing, rekende cash af (au!), tekende een release form, en kreeg een blad met verzorgingsinstructies. Daarna ontmoette ik piercer Nicole die mij een klein kamertje innam. Ze bekeek mijn oor uitgebreid, keek naar de plaatsing van mijn eerdere oorbellen, en besloot waar de piercing het mooist zou staan zodat hij mooi in balans was met de andere piercings. Ik stemde in. Ze legde mij het proces uit, ik mocht gaan liggen, en tijdens het langzame uitademen stak ze de naald door mijn oorlel. Een seconde of twee later haalde ze de piercing er doorheen, en was het klaar. Ik kocht eenmaal terug bij mijn appartement in Londen wat verzorgingsproducten, en dat was het dan. Mijn nieuwe piercing zat!

PiercingLonden4

Deed het zeer?

Ja, het doet wel even zeer. Het is een scherpe gemene pijn, alsof iemand je heel hard met zijn nagels knijpt. Maar dat duurde misschien alles bij elkaar vijf à tien seconden, alleen tijdens het prikken en het plaatsen van de oorbel. Ik zette me schrap en ademde er doorheen. Dat was het. Daarna gloeide en prikte de oorlel nog een half uurtje, en sindsdien heb ik er niets meer van gevoeld.

Hoe gaat het nu?

Ik heb de oorbel nu drie weken en het gaat hartstikke goed. Ik weet niet of het komt door het dure materiaal, de kwaliteiten van de piercer of geluk, maar ik heb er nooit last van gehad. Het is net alsof hij er al jaren zit. Ik heb geen ontsteking of pus gehad, en eigenlijk ook geen korstjes. Ik voel me een enorme geluksvogel. De volledige genezingsperiode van mijn oorbel is overigens twee tot drie maanden, dus ik ben pas op één derde. Eigenlijk zou ik nu voor een check up langs moeten gaan, maar omdat ik niet in Londen ben, kan ik mijn piercer ook mailen.

Dan is het nu tijd voor mijn tips en ervaring voor het succesvol laten zetten van een piercing in het buitenland. Laat ik even voorop stellen dat ik géén piercer of dokter ben, dus doe vooral ook je eigen research. Ik kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor problemen die ontstaan na het opvolgen van mijn advies.

PiercingLonden7

Doe research naar welke piercing je wilt (+ genezingstijd)

Het begint volgens mij allemaal met welke piercing je wilt. Sommige piercings zijn intensiever qua zetten en genezen dan andere piercings, en die van mij was een simpele oorlel piercing. Kijk ook naar de tijd die gerekend wordt voor genezing. Mijn piercing kost twee tot drie maanden, maar er zijn er ook die zes maanden tot een jaar vragen. Kun je tijdens die periode goed voor je piercing zorgen in het land dat je bent? Als dat niet zo is, kun je misschien beter even wachten (lees aan het eind iets meer over verzorging).

Doe research naar het merk/materiaal sieraad dat je wilt

Ik heb veel inspiratie opgedaan voor mijn piercing via Instagram, Pinterest en bij andere bloggers. Al snel kwam ik uit bij het merk piercing dat ik mooi vond: BVLA (Body Vision Los Angeles). Dit zijn hoge kwaliteit sieraden van bijvoorbeeld goud en witgoud. Ik wilde niet bezuinigen op mijn piercing (hij gaat immers in mijn lijf), en dus wilde ik graag een goed merk dat gemaakt wordt door vakmensen met liefde voor hun piercings, die er ook nog eens stijlvol uitzien. Op deze website kun je meer lezen over de materialen van piercings, en welke veilig zijn en welke niet. Na een beetje research kwam ik er al snel achter dat BVLA heel hoog aangeschreven staat onder piercers. Done!

PiercingLonden1

Daarna is het een kwestie van kijken waar jouw gekozen piercingmerk verkocht wordt. In Londen worden de sieraden maar in één shop verkocht. In Nederland worden de piercings ook maar op één plek verkocht (Den Haag). Gelukkig zijn er natuurlijk veel meer supergoede en mooie piercingmerken, dus staar je niet direct blind op één merk. Zo verkoopt LHSC bijvoorbeeld ook het prachtige Anatometal en NeoMetal. Een goede piercingszaak is in mijn optiek nóg belangrijker.

Doe research naar een goede zaak (+ vergeet expats niet!)

Dan het allerbelangrijkste: het uitzoeken van een goede piercer. Voor mij was het een beetje een impuls-beslissing om de piercing te laten zetten, maar dat betekent niet dat ik de shop die ik uitkoos niet kende. Ik volgde zowel de shop als de piercer namelijk al maanden op Instagram, en heb meerdere keren recensies gelezen op internet toen ik nog in Londen woonde. Ik zou nooit zomaar naar een piercer gaan waarvan ik niet eerst recensies heb gelezen, en foto’s heb gezien van de piercings die hij of zij gezet heeft. Ik was tevreden met hoe de piercings er uit zagen, de zaak zag er op foto’s ook goed uit, de piercer kwam op mij ervaren en skilled over, en alle (zeldzame) negatieve recensies online hadden niets met de daadwerkelijke piercing te maken (maar met de hoge prijs, niet snel genoeg geholpen worden, of andere randzaken).

Google eens naar piercingshops of kijk eens op Instagram. Bekijk foto’s. Lees recensies. Lees eventuele fora. En als je het niet weet: vraag het aan locals. Er is op jouw vakantiebestemming vast wel een Facebookgroup voor expats die hun ervaringen met de piercingshop kunnen delen. Zij weten precies welke zaak je moet vermijden, en welke wél goed is. Aanraders van reizigers zou ik met een korreltje zout nemen, vooral als het gaat om hoe “goedkoop” een piercing was. Ik bezuinig niet op iets wat in mijn lijf en bloedbaan komt. Je hebt immers geen idee of zij goed hun research hebben gedaan.

PiercingLonden6

Hou rekening met de lokale hygiëne-standaard

Hoe zit het met de hygiëne in dit land? Zijn er reglementen waar piercers zich aan moeten houden? Zijn er keurmerken? In Engeland zit dit wel goed, en zeker bij zo’n hoogaangeschrevene zaak als LHSC. Grote kans dat de reglementen daar nog strenger zijn dan in Nederland ;-). Maar in derdewereldlanden moet je hier een stuk voorzichtiger mee zijn. Ziet de zaak er schoon uit? Draagt je piercer handschoenen als hij je sieraden vast heeft? Trekt hij schone handschoenen aan? Wast hij zijn handen? En belangrijker: wordt voor het piercen een nieuwe verpakking opengescheurd voor jouw naald (zodat je zéker weet dat hij niet gebruikt is)? Allemaal vragen om jezelf te stellen. Wees niet bang om weg te lopen als je het niet vertrouwt. En bij twijfel: wacht gewoon lekker tot je thuis bent, hoe leuk je souvenir ook is.

Het kan overigens ook geen kwaad om een hepatitis B injectie te hebben, just in case. Lees deze website voor meer informatie daarover.

Piercing8

Kun je de naverzorging goed doen in je gekozen land?

Dus je hebt je piercing: tof! Maar nu begint het feestje eigenlijk pas echt, want nu moet je je piercing goed onderhouden om te zorgen dat hij rust/geneest. Mijn advies is gebaseerd op het advies dat ik heb gekregen toen ik mijn piercing liet zetten. Zorg dat je ergens een zoutoplossing kunt kopen, en het liefst gaas om het mee schoon te deppen. Als dat er niet is, kun je ook stevige wattenschijfjes gebruiken. Let er op dat het niet van die goedkope pluizige zijn die blijven zitten in je piercing, want dan ben je verder van huis. Ik check mijn piercing twee keer per dag, en maak hem elke paar dagen schoon met zoutoplossing (vaker als er korstjes zijn). Elke dag schoonmaken hoefde niet, maar ik kan me voorstellen dat je in een stoffiger/viezer land dat wel moet doen. Verder mag je er alleen met schone handen aankomen, niet op slapen, en ook niet mee zwemmen gedurende de periode dat je piercing geneest. Geen bad, jacuzzi’s, meren, zwembaden of zee dus. Douchen mag wel.

Dat was het dan! Dat waren mijn tips voor het laten zetten van een piercing in het buitenland. Als laatste wil ik je meegeven dat ik zélf niet zo snel een piercing in een niet-westers land zou zetten (buiten Europa, Oceanië of Noord-Amerika). Ik zou het risico van een infectie te groot vinden, persoonlijk. Maar waar je hem ook laat zetten: doe goed je research, zodat je zeker weet dat je een hoge kwaliteit piercing laat zetten door een echte professional. Nu is niet het beste moment om te bezuinigen :). En het allerbelangrijkste: bij twijfel, NIET doen!

PiercingLonden5

Wat zijn jouw tips voor het laten zetten van een piercing in het buitenland?

Met dank aan Sabine Metz voor het doorlezen naderhand :-)

Misschien vind je dit ook interessant

6 reacties

Malou | Blonde Blossom 23 mei, 2017 - 08:10

Ik vind het zo tof dat je die piercing hebt laten zetten! Zelf heb ik net mijn tweede oorgaatje laten zetten, maar ik wil er eigenlijk nog wel eentje. Dat de vijfde nog in je oorlel zit! Ik dacht dat dat al kraakbeen zou zijn. In dat geval wil ik het misschien ook wel… Goede tips heb je gegeven! Malou x

Plaats een reactie
Explorista 23 mei, 2017 - 10:40

Dankjewel! Het kraakbeen is nog niet aan de beurt, haha. Maar wie weet hoe lang dat nog duurt? Blij dat je iets hebt aan mijn tips :)!

Plaats een reactie
Loes 23 mei, 2017 - 10:58

Leuk om te lezen! Toffe piercing! Ik heb zelf een tatoeage laten zetten in het buitenland en heb vooral research gedaan naar de shop vantevoren, omdat ik dat wel heel belangrijk vond. Je wilt niet bij een of ander louche plek belanden!

Plaats een reactie
Explorista 23 mei, 2017 - 14:39

Nou inderdaad! Een tatoeage zou ik eigenlijk precies volgens hetzelfde schema behandelen: eerst het ontwerp, dan de shop. Jij ook? Misschien dat ik dat in de toekomst ook nog wel eens doe :-).

Plaats een reactie
Fenn 26 juni, 2018 - 13:17

Hoi! Waar in Den haag worden de piercings van BLVA verkocht? :)

Plaats een reactie
Explorista 26 juni, 2018 - 13:34

Hi Fenn! Dat kun je het beste even googlen of op de website van BLVA kijken, deze post is meer dan een jaar oud, en toentertijd werden ze in Den Haag verkocht :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter