;

6 toffe dingen om te doen tijdens een tussenjaar

door Explorista

Één van de dingen waar ik het meest spijt van heb in mijn leven? Dat is dat ik nooit een tussenjaar heb gedaan, voor of tijdens of na mijn studie. Het is eigenlijk nooit bij me opgekomen dat het een optie was. Maar vrienden die het wel hebben gedaan hebben zulke mooie herinneringen daar aan over gehouden. Het heeft ze in veel gevallen echt gevormd als mens, of geholpen bij hun carrière. Om jou te inspireren alvast na te denken over je gap year, heb ik hier zes toffe dingen verzameld die je kunt doen tijdens je tussenjaar, in samenwerking met Education First.

 SingaporeIG3

1: backpacken

De nummer één optie waar de meeste jongeren voor gaan tijdens hun tussenjaar is natuurlijk backpacken. Scoor een goedkope ticket, prop je bikini in je backpack, en ontdek de wereld die aan je voeten ligt. Geen stress, nergens waar je hoeft te zijn, en lekker goedkoop leven op verse street food en 12-persoons dorm rooms in hostels. Populaire bestemmingen: Azië, Australië & Nieuw Zeeland, Midden-Amerika en Zuid-Amerika.

2: een taal leren

Als je mijn blog al heel lang volgt, dan weet je dat ik een paar jaar terug een week in Malta doorbracht om een Engelse taalschool uit te proberen. Het was echt heerlijk om zo’n ritme te hebben: ’s ochtends een beetje school, ’s middags leuke dingen doen met andere studenten en het eiland ontdekken. Allemaal in het zonnetje terwijl het in Nederland koud en nat was. Ik zou heel graag nog eens Frans of Spaans leren. Welke taal wil jij leren?

IG7

3: au pair worden

Een vriendin van mij heeft een tussenjaar gedaan als au pair in Londen. Hoe leuk is het om ergens gratis in te wonen, en naast het zorgen voor kinderen, ook gewoon vrije tijd te hebben om een stad te ontdekken? Vooral plekken als Parijs, New York en Rome zijn populair en zeg nou zelf: dat is toch een droomjaar?

4: in het buitenland studeren

Een tussenjaar kan heel erg nuttig zijn voor je carrière, vooral als je bijvoorbeeld in het buitenland studeert. Ik wilde altijd een jaartje high school doen in Amerika, dat leek me zo tof. Maar hoe gaaf is het om bijvoorbeeld business school te doen in China?

5: vrijwilligerswerk doen

Je moet wel een beetje uitkijken wat voor vrijwilligerswerk je doet, maar als je goed je huiswerk doet, kan een paar werken of maanden vrijwilligerswerk doen bij een mooie organisatie een mooie bijdrage aan de planeet zijn. En het kan ook nog eens een goede aanvulling op je cv zijn.

IndiaIG1

6: in het buitenland werken

Er komt even wat papierwerk bij kijken, maar er zijn veel jongeren die een jaartje Engelse les gaan geven in bijvoorbeeld Japan of Korea (en daar veel geld mee verdienen), of met het werkvisum in Australië of Nieuw Zeeland gaan werken. Kies iets dat goed aansluit bij je ambities, dan komt zo’n tussenjaar je cv ook nog eens flink ten goede. Werkervaring in het buitenland staat altijd goed.

Heb jij een tussenjaar in het buitenland gedaan? Zo ja, wat deed je dan?

Spopo

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Shirley 13 december, 2017 - 09:07

Ik vind het ook heel jammer dat ik nooit een tussenjaar heb gehouden of in het buitenland ben gaan studeren. Ik heb ooit gekeken naar een stage in het buitenland, maar ik wilde zo graag schrijven dat ik toch voor een tijdschrift koos. Gewoon in Nederland, want dat leek me wel zo makkelijk voor mijn schrijfskills. Maar ik ben ‘pas’ 28 en een tussenjaar kan eigenlijk altijd nog. Maar tijdens of tussen studie door was achteraf gezien wel een laagdrempelig moment.

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2017 - 12:03

Ik heb precies hetzelfde. Ik ben ook in Nederland stage gaan lopen, omdat ik dacht dat ik er in Amerika als intern nooit tussen was gekomen bij die bladen! Tijdens je studie is wel het meest laagdrempelige moment inderdaad, maar een gap year kan altijd :)

Plaats een reactie
Jannike | Moonlight Travel 13 december, 2017 - 21:41

Ik heb ook geen tussenjaar genomen, maar over een paar jaar zou ik wel graag voor een jaar of twee in het buitenland willen werken. Een cursus Spaans lijkt me ook heel tof om te doen

Plaats een reactie
Dagmar 17 december, 2019 - 16:09

Ik zit nu in de 3e van Havo. Alle keuzes zijn nu al so zwaar beladen dat ik een tussenjaar wil on mezelf echt te leren kennen. Gewoon 1 maand backpacken, beetje werken en me echt goed orienteren. In combinatie met schoolexamens waar ik nu al voor bezig moet zijn van school kan je zon keus niet goed maken dus Ben ik maar een Jaar lekker weg en kan ik me er echt goed op focussen

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.