Twee dagen Brugge: de mooiste bezienswaardigheden

HuisBrugge

Je zoekt een leuke plek voor een citytripje, maar Brussel, Parijs, Amsterdam, Keulen: je hebt het (net als ik) allemaal al eens gezien. Stap dan in je auto en rij naar Brugge. In deze prachtige stad met een UNESCO-genoteerd Middeleeuws stadscentrum loop je van culinair hoogtepunt naar cultureel pareltje. En dat allemaal op maar zo’n 2,5 uur rijden van Utrecht. Ik was er afgelopen zomer en werd verliefd. Deze bezienswaardigheden will knock your socks off.

Brugge is niet alleen een prachtige stad, maar ook een redelijk kleine stad. Vrijwel alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar, en in twee dagen kun je makkelijk alles uit je tripje halen. Dit zijn mijn persoonlijke aanraders:

* De Markt. Brugge’s rijke verleden als handelsstad valt hier goed te zien. Op het grote plein werd mijn blik vooral getrokken door het indrukwekkende Provinciaal Hof, waarnaast het VVV-kantoor gevestigd zit. De markt werd vroeger gebruikt als handelsplaats.

* De Belfort is de vroegere opslagplaats van handelsgoederen, stamt al uit de dertiende eeuw en is gratis te bezoeken. De toren staat er ‘pas’ sinds de vijftiende eeuw. Het beklimmen van de 366 treden kost €8 en levert je een uitzicht over Brugge op. Ik vond het te duur en sloeg de beklimming over. Er stonden overigens ook erg lange rijen.

GotischezaalBrugge2

GotischezaalBrugge3

* De Burg. Op dit plein, wat vlak naast de Markt ligt, trof ik niet alleen een paar angstaanjagend goede levende standbeelden, maar ook een bruiloft. Aan de Burg ligt namelijk het stadhuis, waar in de grandioze Gotische zaal nog steeds vrijwel elke dag stellen trouwen. De zaal bezocht ik voor €4 en deed mijn mond openvallen. Een gigantische zaal vol bladgoud en kleurrijke wandschilderingen die episodes uit de Brugse geschiedenis weergeven. Must see!

* De Brugse Vrije mag je met hetzelfde kaartje bezoeken, waardoor het een goede deal is. De voormalige rechtbank van Brugge zit vlak naast het stadhuis, en ik betwijfel of ik ooit een groter contrast heb gezien dan deze. Waar de gothische zaal licht en glanzend is, is de Renaissancezaal in de Brugse Vrij donker en zwaarmoedig. Een massieve houten schouw zal veel Brugse misdadigers angst hebben ingeboezemd voor hun terechtstelling. Ik was plaatsvervangend bang.

* Het Crowne Plaza hotel is een vrij onbekend historisch plekje voor toeristen. Schuin tegenover het stadhuis, aan de Burg, ligt dit hotel dat gebouwd is op de restantan van de gigantische St. Donaaskathedraal. De kathedraal, waarvan de bouw in 944 startte, werd na de Tweede Franse inval in 1799 afgebroken. Pas bij de bouw van het hotel werden de ruïnes ontdekt. Deze zijn nu gratis te bezoeken. Vraag het bij binnenkomst gewoon aan de vriendelijke portier. Kijk ook even naar de expositie erbij van spullen die gevonden zijn in de ruïnes; van een eeuwenoude munt tot een vijftiende eeuws graf met schilderingen.

VismarktBrugge

VismarktBrugge2

* De Brugse vismarkt bereik je door tussen het stadhuis en de Brugse Vrij door te steken. Sinds 1745 wordt hier vis verhandeld, op doordeweekse dagen. Loop vooral de wijk door, ik vond er een heerlijke gezellig sfeertje hangen!

* Uitrusten en eten kun je leuk op het Walplein of Simon Stevinplein. Ik kon mijn geluk niet op toen ik de laatste zonnestralen meepakte op het terrasje van de oudste brouwerij van Brugge: De Halve Maen.

* Het Begijnhof is klein maar leuk: het is een gemeenschap van pittoreske witgeschilderde huisjes uit de zestiende tot achttiende eeuw, waar nonnen wonen. Één van de huisjes, ‘het Begijnhuisje’, is ingericht als museum en bezoek je voor €2. Aangezien ik op mijn pinpas leef, en geen muntgeld had, moest ik overslaan. Wel was ik getuige van zingende nonnen in de Begijnkerk, wat ik heel sereen en intiem vond.

BegijnhofBrugge

BegijnhofBrugge2

BegijnhofBrugge3

* Aangrenzend aan het Begijnhof ligt het Minnewater, waarschijnlijk de meest romantische plek van Brugge. Na het executeren van een bewindvoerder van Brugge in 1488 ligt er zogenaamd een vloek op het meer; er zullen voortaan als straf altijd zwanen rondzwemmen. Waarom zwanen? Het familiewapen van de beste man was een zwaan. Bewonder ze vanaf één van de pittoreske bruggen.

* Het Volkskundemuseum ligt verder uit het centrum, maar de wandeling brengt je wel langs het leuke Jan van Eyckplein. Het museum is gevestigd in oude arbeidershuisjes en laat zien hoe de inwoners van Brugge in de achttiende en negentiende eeuw leefde. De decors zijn met veel liefde nagebouwd, en ik genoot er dan ook echt van. My kind of museum. De kosten zijn €4. Ga wel op een moment dat je nog fris bent. Het museum verdient je aandacht en geduld vanwege de geweldige details.

* Het Gruuthuuzemuseum was dicht toen ik er was. Eeuwig zonde! Maar achter het museum tref je een parkje dat je terugbrengt naar de Middeleeuwen, compleet met gracht, tuin en stenen bruggetje. Mijn trip terug in de tijd werd voltooid door twee jongedames die er dwarsfluit en viool speelden. Sprookjesachtig!

KoetsritBrugge2

KunstBrugge2

MarktBrugge3

MarktBrugge4
* Shoppen doe je in één van de vele winkelstraten. In het centrum struikel je overigens over de chocolatiers (ik las dat het er vijftig zijn). Het zou een misdaad tegen de mensheid zijn niet minstens een paar chocolaatjes te proeven.

* Als laatste kun je op de oude stadswal de vier molens en oude stadspoort bewonderen. Vanaf de molens heb je een gratis uitkijkje over de stad. Ik rustte uit met het zonnetje op mijn gezicht in één van de parkjes ernaast, en voelde me even helemaal Oud Hollands thuis.

En uiteraard: vergeet niet gewoon lekker door de wijken te struinen. Alles tussen de stadsmuren van Brugge is sfeervol en vaak zelfs middeleeuws sprookjesachtig. Sjok dus lekker rond, snuif sfeer en proef wat de stad voor gastronomische kunstjes in petto heeft. Brugge, ik kom zeker terug.

MolenBrugge

MolenBrugge2

Ben jij wel eens een weekend in Brugge geweest?

21 comments

 1. Linda

  Leuk zeg! Ik ken Brugge (leuke kerstmarkt!) maar met jouw tips kan ik weer wat nieuwe dingen ontdekken!

  Beantwoorden

 2. Over van alles en nog wat

  Heel handig! Je hebt echt een leuke blog! X

  Beantwoorden

 3. Eva

  Brugge wil ik ook echt heeeel graag nog een keer heen! Snel vriendje maar eens meesleuren :)

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Doen! Je bent er echt zo :)

   Beantwoorden

 4. Marlou

  Geen weekend, wel gewoon twee dagen ;) Maar toen ben ik vooral snel doorgegaan naar de zee en heb ik in mijn (supergezellige) hostel gezeten, omdat Brugge zelf niet echt mijn ding was. Ik was er midden in de zomer, dus misschien dat dat het is… Maar ik herinner me echt alleen chocolatiers en Spanjaarden, en daar had ik snel genoeg van O:)

  Maar het is er inderdaad wel echt prachtig! Vooral de grachten vond ik mooi (en dan weer vooral ’s avonds, als ze verlicht waren).

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Ach, soms ligt een plek je gewoon niet zo. Ik was er ook midden in de zomer (begin juli) en het was vrij druk (ook spanjaarden!), maar ik vond het toch een heerlijke plek om te zijn. Ik vond vooral de winkelstraat erg druk, maar verder goed te doen. En ja, ik ben echt een beetje verliefd op Brugge. Erg mooi :)

   Beantwoorden

 5. Marieke

  Leuk stadje, hè? Ik ben er ook al twee keer geweest. Aanrader!

  Beantwoorden

 6. Marcella

  Lijkt me een geweldige stad, ik wil d’r graag nog eens naartoe. Wat een leuke tips in je blog en zo uitgebreid ook! Tof, als ik ooit ga wordt het dankzij jouw tips helemaal top! Die zaal is echt onwijs prachtig! Als anders dan anders stedentripje is Edinburgh ook een aanrader trouwens!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Dankjewel! Wat lief :) Ik vond het echt heel leuk, en de bezienswaardigheden zijn ook helemaal niet zo duur, dus dat is fijn. Die zaal is inderdaad fantastisch. Ja, ik wil echt een keertje naar Edinburgh, ik hoor goede dingen over die stad!

   Beantwoorden

 7. Debby

  Oh, die stad staat echt nog op mijn lijstje :D have fun in Kopenhaaageeeen <3

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Dankjeweeeeeel. Nog twee nachtjes! (Of nouja, drie, als je die in de nachttrein meetelt..)

   Beantwoorden

 8. Johanna

  Ik mis in je rijtje belangrijke to-do’s toch echt wel het bier drinken! Ik was vorig jaar met mijn vriend in Brugge en nou moet ik zeggen dat ik normaliter niet echt bier drink, maar ze hebben er de meest verrukkelijke fruitbieren die je je maar kunt bedenken. Wij deden ook een rondleiding door de brouwerij van Brugse Zotte (is leuk wanneer je nog nooit in een brouwerij geweest bent, indien dat wel het geval is is het niet heel bijzonder). Maar wat ik écht het hoogtepunt vond qua biertoerisme was het kroegje ‘de Garre’. Niet heel bekend bij toeristen, piepklein (deed me denken aan kroegjes in Harry Potter-films) en in de kroeg wordt het bier gebrouwen wat ook daar geschonken wordt. Nergens anders ter wereld verkrijgbaar.

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Hai Johanna! Ik heb de brouwerij Halve Maen wel degelijk even genoemd :) Maar ik vind bier drinken waanzinnig smerig, dus vandaar. Ik schrijf alleen uit eigen ervaring. Ik ben blij dat jij het wel lekker vond en zo naar je zin had. :)

   Beantwoorden

 9. Vijf redenen waarom je nú België moet bezoeken

  […] Als je bij België alleen treurige grijze plattelandsdorpjes met megafabrieken voor je ziet: think again. Onze buurtjes kennen niet alleen heerlijke natuur (ik MOET echt nog eens naar de Ardennen), maar ook een heel aantal leuke steden. Ik bracht heel vaak dagjes door in Antwerpen, bezocht al eens Gent, spendeerde een weekend in een vijfsterrenhotel in Brussel en was afgelopen zomer nog een weekend in Brugge. Ik kan je vertellen: De Belgische steden zijn leuk. Soms heel Nederlands, soms net Frankrijk (Brussel!), er hangt vrijwel altijd een relaxte sfeer en er is veel te zien. […]

  Beantwoorden

 10. Lisette | Travellust.nl

  Fijne tips en mooie foto’s! Ik ga in mei een weekendje naar Brugge, dus dit artikel bewaar ik even :D

  Beantwoorden

 11. Baukje

  Beetje laat, maar ik mis nog op je lijstje de Rozenhoedkaai, Sint Janshospitaalpark/Oude Sint Jan en het Arentshof!
  Daarnaast kan ik het beklimmen van het Belfort zeker aanraden, je hebt een erg mooi uitzicht tot aan Oostende toe :)
  In de zomer is het Koningin Astridpark leuk om te relaxen, en op ’t Zand (groot plein) is elke zaterdagochtend markt.

  Verder heb je een goede samenvatting van Brugge gemaakt, erg leuk! Heb er een halfjaar gewoond dus grappig om het zo nog eens terug te zien. :)

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Leuke toevoeging, dankjewel! En altijd welkom, er zullen altijd mensen zijn die nu pas naar Brugge gaan :-)

   Beantwoorden

 12. Rondreizen.net

  Brugge is een pittoresk stadje die je eigenlijk een keer gezien moet hebben. Vooral de grachtentocht vond ik een echte aanrader. Wij hadden destijds een erg toegewijde man die vanalles vertelde over het verleden van Brugge. Gelukkig hadden we geluk dat het ook mooi weer was. Nadien nog een heerlijk Belgisch biertje gedronken op het terras en vervolgens weer terug naar Nederland. Een echte aanrader voor een weekendje weg::).

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *