Dit vinden jullie van Explorista.nl: de uitkomsten van het lezersonderzoek 2018!

door Explorista

Afgelopen maand tikte ik een recordaantal bezoekers aan: maar liefst 40.000! En dat vond ik een mooie aanleiding om eens goed te kijken naar de toekomst van de website. In de ruim vier jaar dat de website bestaat, heb ik jullie volgens mij maar één keer eerder gevraagd wat jullie nou eigenlijk van de website vinden, en dat is een tikje mager natuurlijk. Daarom hield ik onlangs een lezersonderzoek. Ik kreeg tientallen reacties, en ga vandaag de respons met jullie delen. Dit vinden jullie van de website, en dit zien jullie graag anders!

* Als ik het heb over de Explorista-lezer bedoel ik degene die op het onderzoek gereageerd hebben. Dat is natuurlijk maar een klein percentage, maar geeft wel een idee van het gemiddelde, de harde kern :-). 

De Explorista-lezer

De Explorista-lezer is gemiddeld genomen tussen de 18 en 35 jaar. Maar liefst 80% van de respondenten valt in die leeftijdscategorie, met mijn leeftijdsgroep (26 t/m 35 jaar) als grootste. De meesten van jullie geven aan in een grote stad te wonen, en even veel respondenten wonen in een kleine stad als in een dorp. Ik heb niet naar jullie geslacht gevraagd, maar aan mijn statistieken kan ik zien dat ongeveer tweederde van mijn lezers vrouw is.

Jullie zijn hardwerkende lui! Het grootste deel van de lezers werkt fulltime in loondienst, met daarna een groot deel dat nog studeert. De zelfstandig ondernemers en parttime-werkers zijn ook aanwezig in de statistieken.

suitsuit6

Jullie reisstijl

Ik vond het super interessant om meer te leren over jullie reisstijl. En ik vond het grappig om te zien dat het zo enorm overeen komt met mijn reisstijl. Meer dan de helft van jullie reist het vaakst als koppel, al reist ook bijna een kwart van jullie meestal solo.

Ongeveer de helft van jullie gaat één of twee keer per jaar op citytrip. De rest gaat drie tot zes keer naar het buitenland per jaar. Wat leuk! Jullie zijn niet bijzonder geïnteresseerd in reizen in eigen land. De meesten van jullie gaan één of twee keer per jaar weg in eigen land, maar bijna evenveel mensen gaan helemaal nooit weg in eigen land. Slechts een kleiner deel vindt het heerlijk om lekker vaak in eigen land weg te gaan.

Dan jullie verre reizen (buiten Europa). Het overgrote merendeel van de Explorista-lezers houdt van lekker zelf alles organiseren. Van de vluchten tot de hotels en de excursies. Leuk, ik ook! Een deel maakt georganiseerde rondreizen buiten Europa, een deel gaat backpacken, een deel zegt dat het afhankelijk is per reis (dat snap ik wel!), en ook een (kleiner) deel heeft nog nooit zo’n reis buiten Europa gemaakt.

Jullie reisstijl lijkt heel erg op de mijne: maar liefst 82% geeft aan dat jullie het liefst kiezen voor affordable luxury. Jullie besparen op één ding, en geven dan meer uit aan iets anders. Een aantal van jullie reist sober, en ook een paar laat juist alle teugels lost en reist in luxe. Dat jullie reisstijl zo aansluit bij de mijne zou misschien niet opvallend moeten zijn (daarom lees je mijn site?), maar ik vind het toch wel grappig en geruststellend om te zien.

Als laatste wilde ik nog weten hoe vaak jullie op “vakantie” gaan. Daarmee bedoelde ik dus allerlei vakanties in het buitenland, maar geen stedentrips (omdat we die al behandeld hadden). Dit is inclusief wintersport. Het merendeel van jullie gaf aan twee of drie keer per jaar op vakantie te gaan, buiten eventuele citytrips. Lekker hoor! Jullie zorgen goed voor jezelf :-)! Een kleine éénderde gaat één keer per jaar op vakantie (maar maakt misschien wel vaker citytrips!), en ook een aantal van jullie gaat vier of vijf keer per jaar op vakantie. Inspirerend! :-)

IGbali2

Zo volgen jullie Explorista.nl

De meeste respondenten lezen Explorista.nl al best wel lang, en dat vind ik leuk om te zien. Jullie blijven dus plakken :-)! Top! De meeste lezers antwoorden dat ze de site al drie jaar lezen. En ook een groot deel leest de site al twee jaar. Het lijkt erop alsof de meeste van jullie rondom 2015 zijn komen aanhaken, leuk! Er zijn ook heel wat respondenten die de site al vanaf de eerste dag of het eerste jaar volgen. Dat doet me goed <3 (En ook één iemand die de site pas twee maanden leest: welkom!!!)

Grappig genoeg zie ik dat een heel groot deel van mijn lezers mijn site uit eigen initiatief bezoekt. En dat zie ik ook in de enquete terug: jullie komen gewoon eens in de week/paar weken kijken of er iets nieuws te lezen is. Leuk! Ook een groot deel van jullie volgt de site dan wel via e-mail, of via bijvoorbeeld Bloglovin’ en krijgt zo een seintje dat er een nieuwe post is. Weinig mensen volgen de nieuwsbrief nog, dus daar is nog ruimte voor groei. Wist je namelijk dat ik ééns per maand een update uitstuur over wat ik de afgelopen maand allemaal deed, en daarin ook alle blogposts van die maand deel? Je kunt je HIER aanmelden voor de nieuwsbrief :-)

Het grootste deel van de respondenten volgt de website via Facebook. Een deel van jullie gebruikt het om op de hoogte te blijven van nieuwe posts, anderen vinden het gewoon leuk om mij te volgen. Ook een aantal van jullie volgt me op Instagram, maar een groot deel volgt mij ook helemaal niet op social media. Prima!

TIP: Ik zou je héél erg willen aanraden je wel aan te melden voor de nieuwsbrief. Facebook maakt het voor bloggers steeds moeilijker om onze volgers te bereiken als we niet willen betalen voor reclame. Hierdoor komt het voor dat Facebook mijn nieuwe blogposts soms maar aan 30% van mijn totale volgers laat zien, waardoor 70% (!) van de mensen die mijn pagina geliked heeft helemaal niets ziet! Super oneerlijk, maar er is een oplossing: je aanmelden voor de nieuwsbrief, waar ik jullie gelukkig wel allemaal kan bereiken :-). Wil je dus niets missen? Kom dan gezellig op de nieuwsbrief, dan krijg je één keer per maand een overzicht met blogposts door gemaild (én je weet als allereerste alle nieuwtjes over de website :-)). Ik beloof dat ik je niet spam!

IGbali4

Dit vinden jullie van Explorista.nl

Jullie favoriete blogposts op Explorista.nl zijn de praktische gidsen met tips voor een bestemming. Ook tips voor andere reisgerelateerde zaken (handige websites, tools, etc) vinden jullie fijn. Dit wordt opgevolgd door persoonlijke blogposts (lief!), én de rondreis-routes die ik deel voor een bestemming. Budget-overzichten vallen ook nog steeds in smaak, en een kleiner deel van jullie leest graag over mijn zakelijke tips en avonturen als digital nomad/ondernemer. Verrassend (voor mij!) was dat een best groot deel van jullie de hotel-reviews ook interessant vindt! Product-reviews spreken jullie minder aan, en dat snap had ik ook wel verwacht. Blijkbaar vinden jullie het dus best leuk als ik jullie hoteltips geef :-).

Dan de reden dat jullie Explorista.nl zo graag lezen! De belangrijkste thema’s die uit jullie antwoorden op te maken zijn is het feit dat jullie graag inspiratie opdoen, onze reisstijlen overeenkomen en jullie mijn persoonlijke en eerlijke stem zo leuk vinden. Jullie vinden ook dat ik een fijne schrijfstijl heb, waarvoor dank :-). Over het algemeen zet ik gewoon mijn gedachten op papier zoals ze in mijn hoofd opkomen, dus dat is leuk om te horen, haha! De diversiteit in bestemmingen wordt ook geroemd, net als de handige informatie.

Ik was wel benieuwd of jullie echt nog iets missen op de website. Een moeilijke vraag om te beantwoorden natuurlijk, dus ik hoorde ook vaak ‘niets’. (Fijn :-)!). Een aantal van jullie wilden de content nóg vollediger maken door gastbloggers aan het woord te laten. Een deel van jullie mist nog meer tips voor restaurants en hotspots (goede tip, dankjewel!). Één iemand antwoordde dat hij/zij graag op vaste dagen in de week blogposts zou zien. Nou, lieve respondent, dat is al zo! Ik blog elke week in principe op woensdag en zondag, uitzonderingen daargelaten (zoals deze week waarin ik drie blogposts heb!). Hou maar in de gaten :-)!

Toen vroeg ik jullie om een kleine huiswerk-opdracht. Ik was benieuwd of jullie Explorista.nl in een aantal woorden kunnen omschrijven. En daar kwamen een aantal keiharde winnaars uit! Dit zijn de woorden waarvan jullie vinden dat het de website het beste omschrijft:

  • Informatief
  • Inspirerend
  • Eerlijk
  • Persoonlijk
  • Gezellig/vrolijk/leuk

En dat doet me goed. Ik ben blij dat de website precies overkomt zoals ik hem bedoel: vol handige bruikbare informatie, maar wel met mijn eigen persoonlijkheid: eerlijk en gezellig, met een vleugje humor en zelfspot. Ik hoop dat het overkomt alsof je echt persoonlijk met mij aan tafel zit, terwijl ik je in advies en tips voorzie!

Toen kwam een vraag over het design van de website. Daar wil ik namelijk de komende maanden een paar grote aanpassingen in doorvoeren. Het overgrote deel van jullie vind de website overigens prima zoals hij is, dus dat is ook fijn om te horen… maar ik denk dat ik hem nóg fijner en gebruiksvriendelijker kan maken :-). Jullie vinden de site vooral lekker clean. Één van jullie gaf een aantal specifieke tips die ik zelf ook al in gedachten had, dus dank daarvoor! :-) En ik kreeg te horen dat jullie de flamingo te missen, haha! Voor altijd in onze gedachten <3.

IGbali9

Als allerlaatste vroeg ik jullie nog om tips, aanmerkingen of suggesties voor mij en de website. Daaruit kwam naar voren dat ik de content soms iets meer moet spreiden van bestemmingen, omdat het anders wel erg lang over één land gaat. En dat is een goede tip, die ga ik onthouden. Ik zal eerlijk zeggen dat het soms lastig is dat te doen, omdat ik nu natuurlijk langere tijd op één plek zit. Ik schrijf altijd echt álles wat ik weet over een bestemming, dus als ik eenmaal geschreven heb, dan is mijn informatie en tips ook echt op, haha. Dus ik vind het moeilijk om nog nieuwe blogposts te verzinnen over bestemmingen waar ik bijvoorbeeld twee jaar geleden was. Maar ik ga zeker mijn best doen het meer te spreiden, want ik ben het op zich wel met die suggestie eens.

Verder wil één iemand meer foto’s, en iemand anders minder selfies, HAHA. Ik post eigenlijk alleen selfies in mijn maandoverzicht, omdat ik het dan dus leuk vind om juist wat meer “achter de schermen” van de blog te laten zien en de foto’s te posten die normaal niet goed genoeg zijn om gedeeld te worden in een bestemmings-blogpost. Of in persoonlijkere posts, zoals deze… want wat voor foto’s moet ik daar anders bijzetten haha?

Één van jullie mist Engelse blogposts, en daar kan ik maar één ding op zeggen: surprise, ik heb ook een Engelse blog! Ga ‘m volgen :-)!

Als laatste hoorde ik heel veel van jullie dat ik vooral door moet gaan met wat ik doe en lekker mezelf moet blijven. Dat jullie mijn site erg leuk vinden en mijn schrijfstijl erg prettig. Rn dan nog de comment die ik echt heel fijn vond om te lezen…

“Ik lees je blog graag. Ik vind het tof dat je blog hebt laten meegroeien met jouw fase van je leven. Dan doel ik erop dat je van budget blogger naar en wat luxere reis stijl gegaan. Moest eerst even wenen. Vind het nu bij de blog passen.”

Dat doet me echt ontzettend goed! Ik worstelde een tijdje wel met het idee dat ik niet wist of jullie het wel leuk zouden vinden dat mijn reisstijl doorgroeide, dus dit vind ik echt een gigantisch compliment. Dat ik dat heb weten te doen op een manier die jullie aanspreekt en die jullie nu bij mijn site vinden passen, is echt een waanzinnige opkikker. Dankjewel!

En als laatste: dankjewel dat jullie mijn blog lezen. Ik vind het zó leuk om mijn avonturen met jullie te kunnen delen en ik vind het waanzinnig bijzonder dat er steeds meer lezers bijkomen. Ik kan met 100% eerlijkheid zeggen dat ik deze blog ook zou schrijven (en exact hetzelfde!) als ik vier lezers had in plaats van veertigduizend, omdat het gewoon oprecht mijn passie is om mijn tips te delen zodat jullie leukere vakanties en citytrips hebben. Als ik daar aan bij kan dragen, dan ben ik echt gelukkig :-). Ik ben zo blij dat ik een groep mensen heb gevonden die mijn passies delen, en als je het af en toe leuk vindt om te reageren: doe dat! Ik vind het leuk om van jullie te horen! Je mag me altijd een berichtje sturen, via e-mail, Facebook, Instagram of Twitter, of.. gewoon hier een comment achterlaten onder de artikelen! Dat we samen nog maar jarenlang avonturen mogen beleven <3

Liefs,

Milou

Misschien vind je dit ook interessant

3 reacties

Nikki 9 februari, 2018 - 16:45

Leuk om te lezen. De responses geven goed weer dat Explorista gewoon fijne vives heeft ! Fijn dat de respons je kunnen helpen :) (en ik word specifiek genoemd, hihi).

Plaats een reactie
Nikki 9 februari, 2018 - 16:45

*vibes natuurlijk.. zucht.

Plaats een reactie
Explorista 10 februari, 2018 - 11:40

Wat leuk! Dankjewel voor je lieve complimentje Nikki :-)! X

Plaats een reactie

Laat een reactie achter