Het mooiste uitzicht dat je niet kende: Arantzazu

door Explorista

Arantzazu4

Dit is het klooster van Arantzazu, en het ligt bij het plaatsje Oñati in de kleinste provincie Gipuzkoa in het Baskenland van Spanje. Nooit van gehoord hè?

Told you so.

Ik kende het namelijk ook niet, maar toen ik er stond, moest ik na ongeveer vijf minuten mijn kaak van de grond rapen. Want waarom is dit uitzicht niet bekender? Kijk verder voor nog meer jaloersmakende foto’s.

Het klooster van Arantzazu ligt tussen de heuvels/bergen van het Baskenland, weggestopt aan het einde van een bochtig bergweggetje. En waar je op zo’n afgelegen plek een dramatische oude kerk verwacht, val je om van verbazing als je de strakke en moderne vormgeving van de ‘Church of our Lady’ ziet.

De kerk is namelijk pas in de jaren vijftig gebouwd, en natuurlijk bracht het ontwerp van de architecten ook kritiek met zich mee. Persoonlijk vind ik het fantastisch. Het mag dan geen standaardkerk zijn, dat is júíst wat het zijn charme geeft. In de kelder vind je een ruimte vol kunst, waar bijeenkomsten gehouden worden.

Arantzazu2

Arantzazu3

Arantzazu7

De kerk staat op de plek waar volgens de legende de maagd Maria van Arantzazu aan schaapsherder Rodrigo de Balanzategui zou zijn verschenen in 1468. Ze zou tijdens de verschijning in een rozenstruik met doornen hebben gezeten (waarom weet niemand) en daar komt de naam Arantzazu dan ook vandaan. Het betekent iets als: jij, in de doornenstruik?

Op dit moment wonen er nonnen, en zijn er een aantal hotels gevestigd. Één daarvan is bed & breakfast: Goiko Venta. Een schattig, klein hotel, met slechts een paar kamers, waar de architect van de befaamde kerk ook lange tijd woonde. Als je geen zin hebt om op de locatie te overnachten (waarom begrijp ik niet, met zo’n heerlijke stilte en waanzinnig uitzicht), dan kun je er ook fan-tas-tisch lunchen.

Arantzazu1Arantzazu5 Arantzazu6 Arantzazu8 Arantzazu9 Arantzazu10 Arantzazu11 Arantzazu12 Arantzazu14 Arantzazu15_1 Arantzazu17 Arantzazu18 Arantzazu20

Had jij wel eens van deze plek gehoord?

Misschien vind je dit ook interessant

14 reacties

Resy 18 november, 2014 - 08:15

Oh wauw! Wat een prachtig uitzicht! Ik kende het plekje, zoals verwacht, niet, maar lijkt me erg leuk om eens een bezoekje aan te brengen

Plaats een reactie
Stéphanie | Expeditie Aardbol 18 november, 2014 - 11:03

Nooit van gehoord, maar ziet er heel gaaf uit!

Plaats een reactie
Marieke 18 november, 2014 - 11:10

Inderdaad nog NOOIT van gehoord, maar prachtig! Mooie foto’s heb je gemaakt, Milou!

Plaats een reactie
Explorista 18 november, 2014 - 13:20

Dankjewel lieve!!

Plaats een reactie
Liese 18 november, 2014 - 11:45

Wat ziet het er gezellig uit daar! Kende het helemaal niet :)

Plaats een reactie
Maire 18 november, 2014 - 13:22

Nog nooit van gehoord inderdaad, maar ziet er erg mooi uit! Hele mooie foto’s ook!

Plaats een reactie
Explorista 18 november, 2014 - 15:50

Dankjewel!!

Plaats een reactie
Tikva - Gezin op Reis 18 november, 2014 - 22:21

Super gaaf vooral die toren. Ik had er ook echt nog nooit van gehoord of er eerder een foto van gezien. Aangezien ik achterlijk veel reisboeken heb gelezen is dat echt een applausje waard.

Plaats een reactie
Explorista 18 november, 2014 - 23:12

Haha whoee! Dat vind ik nou een compliment!

Plaats een reactie
Nanda 19 november, 2014 - 09:37

Nee, ik had er nog niet van gehoord. En hoewel je al weken over Gipuzkoa schrijft, weet ik nooit zeker of ik het a) kan uitspreken en nog goed ook b) goed schrijf en c) waar het precies ligt. Elke keer denk ik weer ohja, Baskenland. Maar je schrijft er zo heerlijk over, dat ik er heus nog wel eens kom in Gipuz Gapuz. Gazpach… Gipuzkoa

Plaats een reactie
Explorista 19 november, 2014 - 15:11

Hahaha. Je spreekt het uit als: Gie-poez-koa. Het ligt noord-westelijk, tegen de grens met Frankrijk en aan de kust. Het heeft bij mij heel lang geduurd voordat ik het goed opschreef, haha.

Plaats een reactie
Jon 24 november, 2014 - 20:11

I haven’t seen this post! It’s amazing! Congrats Milou!! Actually we’re going to have lunch with a friend next week to Goiko Benta! I will repeat the eggplant! Thanks for the post! ;)

Plaats een reactie
Explorista 24 november, 2014 - 21:08

Oh, I’m happy you like it! YES, that eggplant was insane!

Plaats een reactie
Laura 16 december, 2014 - 08:11

Really nice place and pictures. At this moment there ar franciscan monks living threre. ,-)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter