UPDATE December: Hoe staat het met mijn goede voornemens van 2017?

door Explorista

Jaaaa, het einde van het jaar is alweer aangebroken, dus het is tijd om te kijken naar de goede voornemens, en hoe ik het daarmee af heb gebracht dit jaar. Ik maakte eind vorig jaar een hele lijst aan goede voornemens op het gebied van werk, reizen en persoonlijk die je hier kunt lezen. In augustus deed ik al een tussenstand, die je hier kunt lezen. Laten we kijken hoe het er nu mee gaat!

IGIndia3

TRAVEL

 • Bezoek 40 landen
 • Bezoek Zuid-Amerika

In januari leek dit doel nog wel heel erg haalbaar. Ik zat op 32 landen, maar in januari tikte ik meteen de 34 al aan door Finland & Estland te bezoeken. Na een spontaan romantisch tripje naar Praag in Tsjechië, streepte ik ook nummer 35 af. Toen was het even rustig, ik bezocht alleen nog landen waar ik al geweest was, en in de zomermaanden deed ik überhaupt weinig op reisgebied. Dat had een goede reden! In de tweede helft van het jaar bezocht ik nog drie nieuwe landen: Singapore, Thailand & India. Daarmee eindigt mijn goede voornemen op een teller van 38 bezochte landen. En dat vind ik helemaal niet slecht: dat zijn toch zes nieuwe landen in een jaar! Volgend jaar gaan we de 40 wel aantikken ;-). En wie weet komt dan ook Zuid-Amerika wel een keer aan de beurt…

IndiaInstagram11

WORK

 • Meer nuttige content
 • 1 video per week op Youtube
 • Instagram groeien

Wat leuk om terug te kijken op je ambities en dan te realiseren dat je echt helemaal niets meer geeft om een aantal van je ambities. Zo heb ik onlangs besloten dat Youtube toch eigenlijk niet echt een ambitie is. Ik vind vlogs opnemen helemaal niet zo leuk, ik vind het ook niet echt leuk om terug te kijken, en ik vind het veel te vermoeiend om naast fotograferen en schrijven me óók nog eens bezig te houden met video. Ik hoef niet alles te doen. Dus laat maar.

Ook Instagram is geen focus meer van me. Ik ben dit jaar amper gegroeid qua volgersaantallen, en hoewel ik dat in eerste instantie jammer vond, kan het me nu niet meer zo veel schelen. Ik post nu gewoon lekker waar ik zelf zin in heb, experimenteer met mijn stijl, en ben vooral lekker open en eerlijk in mijn captions. Ik ben ook massaal mensen gaan ontvolgen om mijn feed weer even lekker op te ruimen en alleen nog maar dingen te zien van mensen die me inspireren. Heerlijk!

Wat betreft content ben ik heel erg tevreden met mijn blog dit jaar. Ik worstel er een beetje mee dat mijn blog niet echt meer een “smoel” heeft sinds ik niet meer zoveel over budgetreizen schrijf, maar misschien moet ik maar even accepteren dat dat nu zo is. We gaan allemaal door fases, en een sterkere niche komt misschien wel weer. Ik heb dit jaar wel echt mijn best gedaan nuttige posts te schrijven, en volgens mij heeft dat goed gewerkt. Ik ben echt trots op de uitgebreide gidsen die ik schrijf, maar ik vind het ook leuk dat ik zo nu en dan kortere updates geef van dingen die ik op reis doe. Ik blijf zo lekker creatief bezig. Het meest toffe vind ik nog dat ik qua fotografie mezelf een beetje teruggevonden heb. Ik heb de lol terug in fotograferen, heb Lightroom helemaal ontdekt, en nu heb ik echt weer veel plezier in het werken aan mijn blog!

IndiaInstagram1

BODY

 • 3x per week actief bezig zijn
 • Kook minimaal 1x per week

Okee: dit ging dus echt heel erg goed, maar zoals je inmiddels hebt meegekregen ben ik fulltime op reis. Als ik niet fulltime op reis ben, verblijf ik bij mijn ouders, wat het lastiger maakt om je eigen ritme en dieet aan te houden. En dan zijn het ook nog eens de feestdagen (met een stapels chocoladerepen die op me wachtten toen ik terugkwam). Dat actief bezig zijn… in Singapore was ik best goed bezig. Daar heb ik een regelmatig sportschema aangehouden. In Thailand zwakte dat al af, maar heb ik nog wel een páár keer gesport. In India heb ik exact nul keer gesport. Dat was gewoon niet te doen met een drukke rondreis, en gebrek aan sportfaciliteiten. Ik was natuurlijk wel actief in de zin van dat ik constant aan het wandelen en ontdekken was, en ik ben in het algemeen ook wel iets afgevallen tijdens de reis. Dus all is not lost. Ik probeer nu de motivatie weer te vinden om mijn sportroutine weer op te pakken.

IMG_6568

MIND

 • Ontwikkel een fijne dagelijkse routine
 • Laat je niet leiden door angst of twijfel

Haha, die dagelijkse routine is dus niet zo makkelijk als je constant reist. Maar ik ben nu even thuis, en dat is goed voor mijn ritme. Ik word nu elke dag vroeg wakker, en ga dan lekker aan het werk. Daardoor heb ik laatst in één dag VIER blogposts geschreven. Zoveel heb ik er nog nooit geschreven op één dag, denk ik! Ik merk dat ik het erg prettig vind om vroeg te slapen en vroeg wakker te worden. Alleen dat het dan nog donker is buiten… bah!

Mijn mentale gemoedstoestand gaat goed. Ik heb nog steeds wel mijn momentjes dat ik overal aan twijfel (dat is denk ik ook normaal als ondernemer), maar ik laat me niet echt meer tegenhouden door angst of twijfel. Ik heb juist heel veel beslissingen gemaakt dit jaar die super eng waren, maar die ik dus wél gewoon deed. Zo hebben we eindelijk de knoop doorgehakt en zijn we fulltime gaan reizen. Ben ik eindelijk naar India gegaan, wat ik best intimiderend vond van te voren. Heb ik bepaalde schadelijke aspecten aan mijn leven laten gaan. Ik ben in het algemeen iets zelfverzekerder geworden in mijn keuzes en leven, denk ik. Ik weet redelijk goed wat ik wil, en daar ga ik voor.

IMG_6566

SOUL

 • Lees 25 boeken
 • Beoefen hobby’s: kalligrafie of breien

Ik heb op dit moment 21 boeken gelezen. Hoewel ik nog even heb (op het moment van schrijven), denk ik niet dat ik de 25 ga halen. Maar met 22 of 23 boeken zou ik ook best tevreden zijn. Dat is toch bijna twee boeken per maand. Met ons drukke reisschema heb ik niet altijd evenveel gelezen, maar ik merk dat ik het wel heel fijn vind om te doen. Ik hou precies bij welke boeken ik gelezen heb en geef ze dan sterren, maar ik geef ze bijna allemaal vier of vijf sterren… ik ben heel goed in uitkiezen wat ik tof vind, blijkbaar.

Qua hobby’s heb ik er niet echt eentje bij gevonden, al droomde ik afgelopen nacht over breien! Haha. Heel random. Maar daardoor heb ik wel weer meer zin om het te doen. Dit blijf wel een focus voor komend jaar denk ik, want ik vind het niet zo gezond om altijd alleen maar te reizen en te werken. Aan mijn blog werken is ook een hobby (ik schrijf dit lekker op zaterdagochtend in bed met een kerstmuziekje aan en de kat tegen me aangekruld), maar het blijft ook wel weer creatief werk.

IMG_6569

Het leek me leuk om ook nog even stil te staan bij alles wat ik dit jaar bereikt heb, waar ik trots op ben, maar dat niet in één van de punten hierboven past:

 • Dat ik eindelijk heb uitgevonden hoe ik iets meer inkomsten kan halen uit deze website zodat ik nu mijn uren aan deze website ook echt kan verantwoorden
 • Dat het met mijn relatie zo goed gaat :-)
 • Dat ik spontaan een piercing liet zetten in Londen (no more fear!)
 • Dat ik veel skills heb geleerd dit jaar die me helpen in mijn werk
 • Dat mijn Facebookgroep gegroeid is naar 20.000 leden!
 • Dat ik me steeds comfortabeler voel in wie ik ben en wat ik leuk vind.

Heb jij je goede voornemens uit 2017 waargemaakt? Of heb je iets beters gedaan?

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Shirley 30 december, 2017 - 09:07

Mijn enige goede voornemen was eenmalig een schoonmaker inhuren, zodat mijn huis weer écht schoon is en makkelijker zelf bik te houden. Guess what, zelf dat heb ik niet gedaan. Ik kan dus nog wat leren van jouw duidelijke doelen en voornemens. Goed dat je veel hebt weten waar te maken, terwijl je je op andere vlakken (video) juist hebt gerealiseerd dat dat niet je ambitie is. Doelen kunnen en mogen veranderen :-)

Plaats een reactie
Explorista 30 december, 2017 - 16:41

Haha kom op Shirley, ga naar Helpling en huur er eentje in. Je kunt het! Nee, maar serieus. Dat moet je jezelf wel gunnen zoiets :). Geeft je ook weer rust om andere dingen te doen. X

Plaats een reactie
Dionne 30 december, 2017 - 09:39

Ik vind het altijd erg leuk om terugblikken te lezen en te kijken of je je goede voornemens gehaald hebt. En wat tof dat je zoveel landen bezocht hebt. Ik wil heel graag naar Riga (Letland) en Estland.

Plaats een reactie
Explorista 30 december, 2017 - 16:41

Jaaa, ik wil ook de Baltische Staten meer bezoeken :)!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter