Urdaibai: mijn vijf favoriete herinneringen

featured image - Urdaibai: mijn vijf favoriete herinneringen

Urdaibai7

Het persreisje naar Urdaibai was alsof ik met vrienden op reis was. Een groep Basken die ik al eerder had ontmoet in Gipuzkoa, namen mij en drie andere meiden (Kasha, Sara en Maïder) mee door de mini-provincie, waar het stormde en sneeuwde. Toch beleefde ik in het korte weekend een hoop, en zijn dit mijn vijf favoriete herinneringen. 

Refuge4 Refuge5

1. Basondo wildlife refuge

Mijn lievelingsding op de agenda wist ik al van te voren: een opvangplek voor wilde dieren.  In de opvangplek zaten dieren die verzwakt waren, zoals blind in één oog, en zo hun oude dag konden besteden op een plek waar ze niet ten prooi zouden vallen. Het zijn allemaal dieren die (wat ik begreep) van nature voorkomen in het Baskenland. Mijn favorieten? De lynxen, ezels en zwijntjes.

Urdaibai8 Urdaibai9

2. Ibarrangelu, Laga Beach

Ik weet dat ik na mijn Gipuzkoa niet meer op kon houden over mijn uitzicht dat ik daar had. (En rightfully so, if I may say) Maar ik begin te geloven dat de héle Baskische kust zo`n pareltje is. Overigens vind je op dit strand ook een tentje waar je chocolademelk kunt drinken, met uitzicht over de zee.

Gernika3 Gernika4

3. Gernika

De grootste plaats in Urdaibai is Gernika (Bilbao ligt niet in het gebied, maar is wel de dichtstbijzijnde grote stad). Een bescheiden plaats met ruim 16.000 inwoners. De provinciale volksvertegenwoordiging houdt in het gebouw hierboven haar zittingen (die met het gekleurde glas in lood-dak). Vroeger legden de koningen van de provincie Bizkaia (waar Urdaibai onder valt) onder boven afgebeelde eik hun eed af om de provincie te vertegenwoordigen en beschermen. In 1937 werd de stad platgebombardeerd door de Duitsers, waarbij veel mensen omkwamen.

Gernika10

4. Zesta Punta

Ja, ik kende het ook niet. Maar het is dus een soort squash meets Freddy Krueger meets Kapitein Haak. Met een grote geul aan je hand, moet je proberen de bal zo hard mogelijk tegen de muur te kaatsen. Ofzo. Eigenlijk heb ik de regels niet zo begrepen. Dat was mijn doel in ieder geval. Je staat zijwaarts richting de muur, met je bovenlijf weggedraaid en je arm gestrekt, en vervolgens zwiep je je arm wild door de ruimte om de bal te lanceren. Na een paar keer proberen lukte het me zowaar. En negeerde ik dat er zesjarigen waren die beter waren dan ik.

Urdaibai11

5. Avondje eten met vrienden

Hoewel is zoveel heerlijke maaltijden in restaurants heb gehad in de twee volle dagen dat ik er was, was mijn favoriete maaltje misschien wel de simpele avond met vrienden in de b&b. Ze kookten omelet voor ons (die mislukte), en we aten brood met kaasjes en vleeswaren. We dronken wijn, vertelden verhalen over onze liefdes en onze liefde voor het reizen. Raakten lichtelijk aangeschoten, en dansten met unicorn-maskers op ons hoofd (don’t even ask). Het mooiste aan reizen zijn de momenten dat je vrienden maakt voor het leven. En dat was zo’n avond.

Wat spreekt jou het meest aan in Urdaibai?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 reacties

 1. Wacca

  waw, die natuur ziet er prachtig uit! Zo dichtbij en van die pracht had ik absoluut geen weet. Staat bij deze op m’n bucketlist, merci! :)

  | Reageer op deze reactie
 2. Petra

  Wauw, dat dak! Mooi! Van die sport heb ik nog nooit gehoord, maar als ik het zo lees zie ik het voor me als een kruising tussen squash en lacrosse..

  | Reageer op deze reactie
 3. Jelly

  Dat opvangcentrum voor dieren lijkt me echt mooi, en de natuur in het algemeen daar ! (En het droomhuisje, hahaha.)

  | Reageer op deze reactie
 4. Wat grappig: 1 van mijn favoriete stranden ooit, die bij Ibarrangelu. Echt heel mooi daar :) Gernika vond ik een leuk stadje en ben je ook in Vitoria/Gasteiz geweest toevallig (ligt ook niet in Urdaibai maar wel in Baskenland)? Ook top!

  | Reageer op deze reactie
 5. Ik vind het zo gaaf dat jij niet alleen schrijft over de bestemming of wat je gedaan hebt, maar ook hoe het voelt en nu dus je favoriete herinneringen. Ik kan me echt zo goed verplaatsen in dat gevoel dat je in het buitenland nieuwe vrienden maakt en je die dan weer moet missen. Back to reality sucks soms ;). Been there done that. Ik had voordat jij er bent geweest nog nooit van Urdaibai gehoord maar het ziet er meer dan mooi uit!

  | Reageer op deze reactie
  1. Het is echt een prachtige locatie. Wat fijn om te horen dat je dat leuk vindt. Reizen is voor mij zo inherent aan gevoelens en ervaringen, dat ik daar graag over schrijf :) En ja, vrienden maken en die dan moeten missen is heel stom!

   | Reageer op deze reactie
 6. Prachtige foto’s! Vrienden voor het leven maken over de hele wereld; samen herinneringen maken. Het mooie aan reizen!

  | Reageer op deze reactie
 7. Marissa

  Wow super vet! Laga beach ziet er echt mooi uit met al die rotsen. Super mooie foto’s ook!

  | Reageer op deze reactie
 8. Eva - eighty7

  Jeetje wat een heerlijke bestemming lijkt me dit. En wat fijn dat je daar hebt kunnen optrekken met geweldig leuke mensen die je nu als vrienden beschouwt :)

  | Reageer op deze reactie
 9. Maider

  I don’t understand a word Milou but it looks pretty and I got the best ” en dansten met unicorn-maskers op ons hoofd (don’t even ask)” !

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2019 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring