;

Naar deze verre landen kun je nu gewoon op reis! | Open voor toerisme

door Explorista

Luister, ik zeg niet: weg met alle reisadviezen. Maar ik zeg wel: maatwerk is ver te zoeken. Het is superfijn dat we nu makkelijk in Europa op reis kunnen (nog altijd mijn favoriete werelddeel!), maar er zijn ook een aantal ‘verre’ bestemmingen die je momenteel prima veilig kunt, en daar is weinig aandacht voor. Dus ben je uitgekeken op Europa? Check dan deze lijst!

Belangrijk om te weten:

De lijst met landen die momenteel open zijn om te bezoeken is te lang om op te noemen, maar die zijn qua lokale restricties of inreis-eisen niet allemaal even interessant. Check voor vertrek altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om te zien of je bij terugkomst eventueel een test nodig hebt, of in quarantaine moet. Ook kun je hier zien wat de specifieke inreiseisen zijn (soms heb je bijvoorbeeld tóch een test nodig, ook al ben je volledig gevaccineerd).

Let ook op dat je corona-app alleen geldig is in Europa, en je voor al deze landen dus een uitgeprinte versie moet kunnen laten zien. Vrijwel al deze landen vragen ook dat je een reisverzekering hebt die corona-gerelateerde kosten hebt, en kunnen je vragen dat te bewijzen.

Inreis-eisen kunnen natuurlijk altijd veranderen, maar op het moment van schrijven is deze informatie correct. Boek ook vooral bij een kleine reisorganisatie van de VVKR, die zijn echt specialisten op het gebied van deze landen en kennen de allerleukste plekjes, meest recente restricties én kunnen na een zwaar jaar de inkomsten een stuk harder gebruiken dan de grote reisorganisaties. :-)


Marokko

Van de zinderende zandduinen tot de bruisende koningssteden, en van besneeuwde bergtoppen tot gezellige surfstadjes: Marokko is een heel divers land en perfect voor een heerlijke vakantie. Ik bezocht Fez al eens en maakte daarna een rondreis langs Marrakech, langs Aït Ben Haddou in het Atlasgebergte naar Merzouga (waar de Sahara-woestijn begint). Struin door de souks, slaap in een bedoeïnenkamp onder de sterrenhemel en proef de lokale specialiteiten.

Inreiseisen: Momenteel moet je voor vertrek een gezondheidsverklaring invullen, en als je langer dan 2 weken geleden gevaccineerd bent, heb je verder niks nodig (print wel je bewijs uit, onze app werkt alleen binnen Europa). Mocht je nog niet volledig gevaccineerd zijn, dan heb je vanaf 11 jaar oud een negatieve PCR-test nodig van maximaal 72 uur oud. Bij terugkeer naar Nederland kun je wel je digitale coronabewijs laten zien. Je hoeft niet in quarantaine, maar er wordt wel aangeraden om voordat je weer naar het werk gaat of mensen ontmoet, een zelftest te doen.

Visum: Je hebt geen visum nodig voor een bezoek tot 90 dagen.

Mexico

Van het bruisende Mexico Stad tot de stranden bij Cancun: er is voor ieder wel iets wils in Mexico. En doordat het zo’n gigantisch land is, moet je óf heel wat tijd rekenen voor een rondreis, of gewoon meerdere keren terugkomen voor een kortere tijd. Echte must see’s zijn natuurlijk de maya ruïnes van Chichén Itzá en het hippe Tulum.

Inreiseisen: Mexico is eigenlijk altijd open geweest voor toeristen, en heeft ook vrij weinig toelatingseisen. Je moet alleen een gezondheidsverklaring invullen. Bij terugkeer naar Nederland kun je gewoon je corona-app laten zien, en hoef je nieten quarantaine. Wel wordt aangeraden om voordat je weer naar het werk gaat of mensen ontmoet, een zelftest te doen.

Visum: Je hebt geen visum nodig voor een bezoek tot 90 dagen.

Rwanda

De absolute highlight van Rwanda is natuurlijk Gorilla trekking. De helft van de wereldwijde populatie berggorilla’s leeft in Rwanda. Er wordt hard gewerkt aan de conservatie van de soort, en je mag dus alleen in georganiseerde groepen op zoek naar de beesten. Daarnaast kun je in de Nationale parken natuurlijk ook andere dieren zijn als chimpansees, leeuwen en neushoorns.

Inreiseisen: Iedereen die ouder is dan 5 jaar dient uiterlijk 48 uur van te voren een passenger locator form in te vullen. Hiermee krijg je een QR-code die je nodig hebt om het land in te kunnen. Ook heb je een negatieve PCR-test nodig die maximaal 72 uur oud mag zijn. Bij aankomst word je nog eens getest en moet je de uitslag 24 uur afwachten in een overheidshotel. Bij vertrek uit Rwanda moet je een negatieve PCR-test van max 72 uur oud laten zijn. Bij terugkeer naar Nederland heb je voldoende aan je coronabewijs, en hoef je niet in quarantaine. Wel wordt aangeraden om voordat je weer naar het werk gaat of mensen ontmoet, een zelftest te doen.

Visum: Je hebt een visum nodig voor het bezoeken van Rwanda, maar die kun je gewoon bij aankomst aanvragen. Een toeristenvisum is 30 dagen geldig.

Curaçao

Curaçao is altijd een optie voor een heerlijke vakantie: je kunt even helemaal genieten van een tragere island life. Na een wandeling door het gezellige willemstad, kun je heerlijk neerstrijken op één van de heerlijke strandjes liggen of natuurlijk in het zwembad van je resort duiken. Of als je iets actievers zoekt: hiken in Christoffelpark. ’s Avonds eet je bij één van de hippe hotspots.

Inreisen: Voor Curacao hebben alle reizigers vanaf 12 jaar een negatieve PCR-test nodig die maximaal 72 uur oud mag zijn, of een antigeentest van maximaal 24 uur. Ook als je volledig gevaccineerd bent. Ook moet je een Public Health Passenger Locator Card invullen. Op de 3e dag na aankomst moet je een antigeentest laten doen (deze afspraak moet je al voor je vertrek hebben gemaakt, en moet je bij aankomst kunnen laten zien). Bij terugkeer heb je voldoende aan je vaccinatiebewijs, je hoeft niet in quarantaine. Wel wordt aangeraden om voordat je weer naar het werk gaat of mensen ontmoet, een zelftest te doen.

Visum: Je hebt geen visum nodig voor Curaçao voor een verblijf van korter dan 180 dagen.

Jordanië

Je móét eens in je leven het de historische stad Petra zien, toch? Het is niet voor niets één van de zeven wereldwonderen. Slaap in de woestijn bij de bedoeïenen en maak een duik in de Dode Zee. Jordanië is een land met eeuwenoude geschiedenis en cultuur, en doordat het niet zo groot is, kun je het makkelijk in één (highlights) tot twee weken (uitgebreide reis) zien.

Inreiseisen: Voordat je afreist naar Jordanië moet je een aantal formulieren invullen en een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur kunnen overleggen. Ook als je gevaccineerd bent. Als je niet volledig gevaccineerd bent (en ouder dan 5 jaar oud) moet je bij aankomst nóg een PCR-test doen. Bij terugkeer heb je voldoende aan je coronabewijs, en hoef je niet in quarantaine. Het wordt zoals altijd wel aangeraden om voordat je weer naar het werk gaat of mensen ontmoet, een zelftest te doen.

Visum: Je hebt een toeristenvisum nodig voor Jordanië dat 30 dagen geldig is. Die kun je gewoon bij aankomst op het vliegveld aanvragen.

Costa Rica

Costa Rica staat bekend om zijn prachtige natuur: het heeft twaalf verschillende klimaatzones, waardoor je een gigantische diversiteit aan flora & fauna ontdekt. Van savanne tot regenwoud, je hebt het hier allemaal. Om een goed idee te krijgen van het land heb je zo’n twee tot vier weken nodig, en dan kom je zo’n beetje in alle uithoeken van het land.

Inreiseisen: Costa Rica is één van de makkelijkste landen om te bezoeken, je hebt geen vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test nodig om het land binnen te komen. Wel moet je een gezondheidsverklaring invullen en kunnen aantonen dat je een reisverzekering hebt die corona-gerelateerde kosten dekt. Bij terugkeer heb je voldoende aan je coronabewijs, en hoef je niet in quarantaine. Wel wordt aangeraden om voordat je weer naar het werk gaat of mensen ontmoet, een zelftest te doen.

Visum: Je hebt voor Costa Rica geen visum nodig voor een verblijf van korter dan 90 dagen.

Dubai

Glinsterende skyscrapers te midden van een zinderende woestijn: Dubai is uniek en is zeker niet voor iedereen. De één vindt het verschrikkelijk en zielloos, de ander kan zijn plezier niet op met alle verschillende activiteiten die je er kunt doen. Van shoppen in wereldklasse malls, tot de Burj Khalifa bewonderen (de hoogste toren ter wereld), en van skydiven met uitzicht op de Palm Jumeirah, tot een jeep safari in de woestijn: je zult je niet vervelen. En cultuur is er trouwens ook hoor, die vind je in de souks van het oude deel van de stad, Bur Dubai.

Inreiseisen: Dubai is eigenlijk deze hele periode een populaire optie voor een vakantie geweest, omdat het vrij makkelijk is om het land binnen te komen. Je hebt alleen een negatieve PCR-test nodig van maximaal 72 uur (onafhankelijk of je gevaccineerd bent of niet). Bij terugkeer naar Nederland heb je een corona-bewijs nodig. Je hoeft niet in quarantaine, al wordt aangeraden om voordat je weer naar het werk gaat of mensen ontmoet, een zelftest te doen.. Voor Abu Dhabi en de rest van de VAE gelden trouwens andere regels, maar omdat Dubai de populairste bestemming is vanuit Nederland, behandel ik die apart.

Visum: Je hebt voor Dubai geen visum nodig.

Tanzania

Tanzania is één van de absolute parels van het Afrikaanse continent, beroemd vanwege de prachtige natuur. Het land beschikt over het grootste wildreservaat ter wereld. Daarnaast heb je er niet alleen de hoogste berg van Afrika, de Kilimanjaro, maar je hebt er ook bijvoorbeeld de ‘grote migratie’ op de Serengeti, waarbij meer miljoenen wildebeesten, zebra’s en gazellen de rivieren oversteken op zoek naar vruchtbaardere grond. Je kunt een romantische vakantie ervaren in de heerlijke resorts op het paradijselijke Zanzibar.

Inreiseisen: Tanzania heeft iets meer eisen, maar die zijn niet onoverkomelijk. Allereerst moet je een online gezondheidsverklaring invullen, en een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud laten zien. Daarnaast moet je bij aankomst een sneltest afnemen op het vliegveld. Bij terugkeer uit Tanzania naar Nederland moet je je coronabewijs laten zien. Je hoeft niet in quarantaine, maar zoals altijd wordt aangeraden om voordat je weer naar het werk gaat of mensen ontmoet, een zelftest te doen.

Visum: Voor Tanzania heb je een visum nodig. Je kunt dat gewoon op het vliegveld aanvragen, mits je dollars op zak hebt.

Qatar

De meeste mensen kennen Qatar alleen als overstapbestemming, maar is nu dan niet juist het perfecte moment om meer van de bestemming te zien? Je kunt vanuit hoofdstad Doha perfect dagtripjes maken naar andere delen van het land, zoals bijvoorbeeld de woestijn of een boottrip langs The Pearl. Maar ook Doha zelf is de moeite waard, je krijgt namelijk in de Souq Waqif een kijkje in de traditionele cultuur. De bazaar zit vol kronkelige straatjes met winkeltjes en heerlijke restaurants.

Inreiseisen: Om naar Qatar te reizen als toerist moet je (vanaf 12 jaar) volledig gevaccineerd zijn én een negatieve PCR-test laten zien die niet ouder is dan 72 uur. Het land is niet geschikt om met kinderen naartoe te reizen momenteel, want kinderen tussen de 4 en 11 jaar moeten 7 dagen in hotelquarantaine met een ouder. Bij terugkeer moet je je coronabewijs laten zien, en hoef je niet in quarantaine. Wel wordt aangeraden om voordat je weer naar het werk gaat of mensen ontmoet, een zelftest te doen.

Visum: Je hebt geen visum nodig voor een verblijf van minder dan 90 dagen.

Ik vind het als laatste nog even belangrijk te benadrukken dat we te gast zijn in deze landen. Hou je dus netjes aan alle geldende regels, en heb er respect voor dat in veel van deze landen de vaccinatiegraad veel lager ligt dan in Nederland. Ga dus voorzichtig en respectvol om met deze verantwoordelijkheid.

Welke verre bestemming ga jij dit jaar bezoeken?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.