3 manieren waarop Portugal geen Spanje is

door Explorista

Even een puntje van schaamte voor een reisblogger: ik dacht dus dat Portugal en Spanje zo’n beetje hetzelfde waren. Ik ben geen groot Spanje-kenner en in Portugal was ik voor het laatst toen ik mijn behoefte nog in een luier deed (wat overigens toch net zo handig is, aangezien je wc-papier niet kan doorspoelen in Portugal). De landen lijken inderdaad in veel dingen op elkaar. Maar er zijn ook een aantal verschillen die ik niet zag aankomen. Be amazed.

Lagos3

1. De taal

Als je schrijver Paulo Coelho (de Alchemist, Manuscript uit Accra) volgt, dan zie je een lekker riedeltje Portugees voorbij komen. Lijkt verdomd veel op Spaans, was mijn mening altijd. Waarom ze er uberhaupt twee talen van hebben gemaakt was me een mysterie. Vervang wat wat letters ‘L’ door de ‘R’ en je hebt het idee van Portugees wel samengevat. Totdat ik door Portugal liep en me afvroeg waarom er zoveel Oost-Europeanen waren. Het duurde even voor het kwartje viel en ik me dagenlang kon verbazen over het feit dat Portugees net Pools is. HOE DAN, vraag ik me nog steeds af.

Sagres kopie

2. De mensen

Spanjaarden ken ik als veelal vriendelijke, behulpzame, trotse en gezellige mensen. Misschien had ik in Portugal gewoon pech, maar ik trof er bijna alleen maar norse en gereserveerde mensen. Misschien vloog ik met de verkeerde vliegmaatschappij (TAP, wat een onaardige vrouwen werken daar), of hadden de inwoners simpelweg genoeg van het eeuwig durende toerismeseizoen in de Algarve. Bottom line: het was een uitzondering iemand te treffen die oprecht vriendelijk overkwam.

Lagos6

3. De prijs

Als ik tegenwoordig mijn ronde blanke bips neerplemp op een terrasje, ga ik ervanuit de hoofdprijs te moeten betalen. Zeker in een toeristisch gebied. Ik kijk al bijna niet meer op van twee cola’s voor een tientje. Maar in Portugal hervond ik niet alleen het vertrouwen in de mensheid, maar ook in mijn portemonnee. Broodjes voor minder dan drie euro, een flesje cola met ijsklonten voor €1,50. In Portugal kun je tenminste nog uit eten en naderhand blij verrast op de rekening kijken. Thank god.

Wat vind jij het meest opvallende verschil tussen Spanje & Portugal?

Misschien vind je dit ook interessant

24 reacties

Sarah 25 februari, 2014 - 09:31

Ik heb wel vaker gehoord dat de Portugezen nors en gereserveerd overkomen. Dus ik vermoed dat je niet bepaald pech had, maar dat het jammer genoeg misschien gewoon zo is…

Plaats een reactie
Explorista 25 februari, 2014 - 14:48

Misschien wel.. Ik zou er nog eens naartoe moeten om te kijken of het echt zo is. Ik heb namelijk ook andere verhalen gehoord, dus het zou ook de regio kunnen zijn..

Plaats een reactie
Wesley Pechler 25 februari, 2014 - 14:48

Haha, leuk stukje! Vlieg zondag naar Lissabon en later volgende week met nachttreinen door naar Madrid en Barcelona voor ik weer naar huis vlieg, dus zal op de verschillen letten!

Plaats een reactie
Explorista 25 februari, 2014 - 14:56

O, wat een tof reisje! Ik heb over alledrie de steden hele goede dingen gehoord. Mijn ouders waren helemaal fan van Madrid, en ik ben zelf natuurlijk in Barcelona geweest afgelopen zomer. Dus voldoende budgettips voor je. Erg benieuwd of je deze verschillen gaat zien of dat ik gewoon een beetje gek ben ;-)

Plaats een reactie
Wesley Pechler 8 maart, 2014 - 12:12

Bij het boarden van het vliegtuig dacht ik nog ‘goh, wat veel oostblokkers gaan er naar Portugal’, en pas toen de stewardesses begonnen te praten viel het kwartje en dacht ik aan je artikel. Het is écht net Pools! Snap er ook geen ruk van.

In beide landen waren veeeel norse mensen, maar ik werd inderdaad het meest klantvriendelijk en beleefd geholpen in Spanje.

Zowel Madrid als Lissabon vielen me erg mee qua prijs, maar in Barcelona hebben ze veel te goed door dat toeristen die het warm hebben en dorst gerust 2 euro voor een flesje water of 3.50 (!) voor een Magnum neerleggen. En dan loop je even later langs een koffiezaakje dat vooral door locals wordt gebruikt en daar is een koffie dan maar weer 1 euro.

Plaats een reactie
Explorista 8 maart, 2014 - 12:36

Haha ja, dat viel me ook op in Barcelona. Wij liepen ook altijd even een zijstraatje in, als we op zoek waren naar water. Leuk dat je het naar je zin hebt gehad, en je herkent in mijn punten!

Plaats een reactie
Susanne 25 februari, 2014 - 15:55

Wat grappig, mijn ervaring is juist andersom! Ik ben meerdere keren in Portugal en Spanje geweest en ik vind juist de Portugezen vriendelijker dan de Spanjaarden :-). En verder zijn de prijzen inderdaad een stuk leuker!

Plaats een reactie
Explorista 25 februari, 2014 - 16:03

Wat grappig! Had ’t graag anders willen zien, maar bij mij waren ze echt allemaal nors :-(

Plaats een reactie
Esther 25 februari, 2014 - 16:51

Hahaha!! Heb ik Spanje gewoond, dus weet nog wel meer verschillen. Portugezen zijn inderdaad een nors volkje, maar in Andalusië kunnen er er ook wat van (mijn hemel!), terwijl Madrilenen vrij knuffelbaar en enthousiast zijn. Ik krijg mijn vrienden nog steeds aan het lachen door een vrij accurate Portugees-uitspraak (je moet zeg maar alles een beetje uitspreken alsof je poep ruikt…. erh… ja, tis maar dat je het weet).
Groetjes!

Plaats een reactie
Explorista 25 februari, 2014 - 17:05

Hahaha, ik moest heel hard lachen van je poep-comment (ik ben een kind). Grappig om te horen dat jij ze ook nors vindt!

Plaats een reactie
Esther 2 maart, 2014 - 08:35

Ik vond Lissabon en omgeving geweldig. Vond de mensen erg behulpzaam. Iedereen sprak engels en was vriendelijk. Misschien niet uitbundig, wel vriendelijk. Vond het super. Zou een fijne stad zijn om te wonen.

Plaats een reactie
Explorista 2 maart, 2014 - 10:51

Ik wil heel graag nog een keer naar Lissabon. Ik denk dat de onvriendelijkheid aan de regio lag waar ik was, denk ik echt. Maar dat zullen we dan wel zien :-)

Plaats een reactie
Nick 7 maart, 2014 - 11:00

Zo leuk om te lezen dat je denkbeeld over Portugal wat veranderd is. Doet me goed om te zien dat er nu nog iemand is die ziet dat er duidelijke verschillen zijn tussen Spanje en Portugal. Wat je zegt over de taal, klopt enigszins, maar vergelijk Italiaans en Portugees eens. Als een Portugees en een Italiaan langzaam praten, dan verstaan ze elkaar prima :)! Leuke blog!

Plaats een reactie
Explorista 7 maart, 2014 - 11:42

O, wat grappig! Zo had ik het nog niet bekeken, van dat Italiaans en Portugees. Ik denk dat Portugal als land een imago heeft wat redelijk op de oppervlakte blijft, terwijl Spanje heel uitgesproken is. Van wat ik gezien heb een erg mooi land. Ga graag nog eens naar het noorden.

Plaats een reactie
Nick 26 maart, 2014 - 16:33

Het noorden is ook prachtig! Heel anders dan het zuidelijke Algarve. Maar goed dat is natuurlijk wel weer te vergelijken met al die mediterraanse landen.

Plaats een reactie
Marcella 11 maart, 2014 - 20:38

Ik ben zeer benieuwd naar Portugal. Het lijkt me er prachtig en het land staat hoog op m’n wishlist. Ik hoorde van een collega over de lage prijzen. Verrassend! Is een hotel trouwens ook goedkoop dan?

Plaats een reactie
Explorista 12 maart, 2014 - 09:55

Ik verbleef zelf in een vakantiehuis, maar van wat ik van mijn ouders gehoord heb (die waren er afgelopen zomer twee weken) is het goed betaalbaar inderdaad!

Plaats een reactie
Jaap 13 juni, 2015 - 12:37

Sorry hoor maar wat ik hier lees is heel apart.. Ten eerste Portugees lijkt TOTAAL niet op Pools en al hellemaal niet op Italiaans. Portugees lijkt het meest op spaans en niks anders. In Portugal zijn ze heel vriendelijk en natuurlijk als je naar de hoofdstad gaat en naar een van de beste cafe’s of bars tuurlijk krijg je hoofdprijs in Nederland toch ook? En ja in Portugal zijn de meeste immigranten uit oostblok landen zoals Ukraine enz. Omdat ze het een gezellig land vinden en Portugezen geen problemen met buitelanders hebben is iedereen welkom. Maar goed misschien lag het aan jezelf?

Plaats een reactie
Explorista 13 juni, 2015 - 21:57

Jaap, volgens mij heb je het artikel niet goed gelezen…

Plaats een reactie
Peter Tjerks 4 augustus, 2023 - 07:55

kwa prijs is het ook niet zo goedkoop als men zegt althans in het hoogseizoen waar ik op de.meeste plekken in spanje 25 e betaal voor 4 bedjes en 2 parasols betaal ik hier 40 e voor en ben gemiddeld 20 % duurder uit in een restaurant als in spanje maarja we hebben het gezien en kan weer va. onze bucket list

Plaats een reactie
Peter Tjerks 4 augustus, 2023 - 07:43

nou ben al bijna 2 weken in portimao (algarve) en vind de mensen over het algemeen helemaal niet zo vriendelijk ja de mensen die wat aan je verdienen maar voor de rest lijkt het of ze je liever zien gaan dan komen voor ons de eerste en laatse keer geef mij spanje maar waar ik al elk eiland van heb gezien en ze willen en sommige kunnen geen Engels praten laat staan de moeite doen om je te helpen

Plaats een reactie
Stefan 13 juni, 2016 - 16:58

Wat een onzin. Ben meerdere malen in beide landen geweest en heb bijna geen vriendelijke Spanjaard gezien. Toppunt was Toledo en Madrid. Totaal ongeïnteresseerd, onvriendelijk etc. Uitzondering waren de Basken trouwens. In Portugal ben ik altijd vriendelijk en metvrespect behandeld.mzowel in Lissabon als Porto en nog wel het meest in de Algarve.

Plaats een reactie
Marina 14 juli, 2019 - 08:55

En toen wij 5 jaar geleden hier aankwamen dachten we ook dat we in Polen waren belandt (niet alleen de taal, maar ook die p’s achter op hun wagen ????????)

Plaats een reactie
Marina 14 juli, 2019 - 08:50

Uw artikel klopt als een bus ivm de norse mensen. Mijn man en ik wonen al 5 jaar in Portugal. 3 eerste jaren in Sintra (waar de Portugezen echt vriendelijk zijn) en sinds 2 jaar hier in de Algarve (waar onze Portugese buren zich in alle bochten wringen om maar geen goede dag te moeten zeggen ????). Rare mensen hier in de Algarve. U.kunt ons ook lezen, 2belgen in Portugal.
Prettige zondag en zal uw blog met veel plezier verder lezen.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter