;

5 dingen waar ik géén geld aan uitgeef om vaker te kunnen reizen (+ 5 dingen die ik juist wél koop)

door Explorista

Ik krijg op Instagram vaak de vraag hoe ik al die reizen kan betalen. Ehh… rude?! Haha. Maar ik ben de moeilijkste niet: ik heb al eens geschreven over hoe ik mijn geld verdien en over manieren om geld te sparen om vaker te reizen. Maar hey, practice what you preach. Dus vandaag geef ik een inkijkje in mijn portemonnee en deel ik waar ik wèl en géén geld aan uitgeef om meer geld over te houden om te kunnen reizen. Kijk mee!

PS: Als je alvast een preview wilt van wat details uit ons huis, moet je ook vooral deze blogpost even bekijken!

Over prioriteiten stellen:

Als je meer geld wilt overhouden voor reizen, dan is dat in de meeste gevallen een kwestie van prioriteiten stellen. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, er zijn ook mensen die al ieder dubbeltje omdraaien, maar voor veel van mijn leeftijdsgenoten is het een kwestie van dat het geld er wel is, maar aan andere dingen opgaat. Voor mij is reizen de grootste prioriteit in mijn leven, en andere financiële doelen zijn daaraan ondergeschikt. Dit is hoe ik mijn geld uitgeef:

Hier geef ik (bijna) geen geld aan uit:

Kleding

Één van de grootste kostenposten is voor veel mensen het kopen van kleding. Dat doe ik bijna nooit. Ééns per jaar doe ik een grote inkoop, en heel af en toe koop ik nog eens iets als ik merk dat het ontbreekt in mijn garderobe. Maar ik hou niet van heel veel dingen bezitten die ik nooit draag, dus dat is een reden voor mij om mijn garderobe compact te houden.

Áls ik iets koop, dan probeer ik tegenwoordig spullen van hogere kwaliteit te kopen, vooral als het gaat om schoenen en jassen. Die gaan dan stukken langer mee, én zijn beter voor je (in het geval van schoenen sowieso). Laatst heb ik ook nog eens de hakjes onder een paar hakken laten vervangen zodat ik ze niet weg hoefde te gooien.

Ik kan me op dit moment niet eens herinneren wanneer ik voor het laatst in een kledingwinkel ben geweest. Het zal zeker een paar maanden geleden zijn geweest.

Make-up

Nog iets waar ik bijna geen geld aan uitgeef: make-up. Ik draag het gewoon niet veel, en wát ik draag komt eigenlijk allemaal gewoon van de drogist. Ik gebruik al jaren dezelfde soort mascara, en koop alleen een nieuwe als de oude op is.

Het heeft er denk ik ook mee te maken dat ik helemaal niet goed ben in het doen van mijn eigen make-up. Het angstzweet breekt me uit als ik voor een schap met concealers sta en de juiste voor mijn huidtint moet kiezen. HOE doen mensen dat?

Schoonheidsbehandelingen

Ik weet dat het best wel normaal is om bijvoorbeeld wimper extensions of nepnagels te hebben, maar afgezien van het feit dat ik helemaal geen TIJD heb om elke twee weken zoiets te laten bijwerken, kost dat ook enorm veel geld.

Hetzelfde geldt voor je haar elke zes weken te laten verven. Elke zes weken meer dan honderd euro uitgeven aan je haar?! En een paar uur in de kappersstoel zitten? Dat doe ik allemaal zo min mogelijk, en probeer zoveel mogelijk qua schoonheidsbehandelingen zelf te doen om geld te besparen.

Uitgaan

Voor mij is uitgaan geen prioriteit. Natuurlijk scheelt het dat veel van mijn vriendschappen zich online afspelen, maar ook als ik met vrienden afspreek is dat vaak overdag voor een lunch, of bij hun thuis ’s avonds. We zijn allemaal niet enorm van het feesten, en ik ben ook nog eens geen grote drinker. Dat is voornamelijk omdat ik er gewoon niet goed tegenkan, maar bijkomend voordeel is dat het scheelt qua geld.

Ik hoor van mijn vriend en zijn vriendengroep wel eens hoeveel er gedronken wordt, en dan kan een avondje stappen rustig €50 of meer kosten. Als je dat één keer of zelfs twee keer per week doet, dan tikt dat snel aan.

Sportschool

Ik ben volgens mij nog nooit van mijn leven lid geweest van een sportschool. Behalve dat ik het helemáál niet leuk vind om te sporten in een sportschool, en het veel te veel moeite is om eerst naar een sportschool te gaan voordat ik aan mijn workout begin, scheelt het me ook geld.

Ik trek gewoon mijn hardloopschoenen aan, en ren een rondje door het natuurgebied. Of ik pak mijn yogamat en doe een routine. Of gebruik een paar gewichtjes voor een HIIT-routine die ik op Youtube vind. Simpel en gratis.

Hier geef ik wél geld aan uit:

Maar er zijn natuurlijk ook dingen die wél een prioriteit zijn voor me, naast reizen. En daar geef ik dan ook met liefde geld aan uit.

Huisinrichting

Als je me volgt, weet je dat ik sinds april weer een eigen huisje heb in Nederland. En als ik iets geleerd heb van mijn vorige woning waar ik níét gelukkig was, is dat het heel belangrijk is om een huisje te maken waar ik dat wèl ben. Als dat betekent dat ik flink wat geld en tijd moet besteden aan het inrichten van mijn eigen huis, dan is dat maar zo. Voor mij moet thuiskomen net zo fijn worden als naar het buitenland gaan.

Op dit moment zijn we trouwens denk ik ongeveer net over de helft met inrichten van ons huis, dus mijn hoop is dat het huisje voor het eind van het jaar eindelijk helemaal naar onze smaak is ingericht. We willen voor die tijd onze eettafel, woonkamerkast en garderobekast vervangen, en nog wat extra planten, lampen en andere accessoires aanschaffen! Dat kost natuurlijk best wat geld, dus dat spreiden we over een aantal maanden uit.

Uit eten

Ik hou van lekker eten, maar ik hou niet van koken. Nou, dan kom je al snel uit op twee dingen: eten bestellen of uit eten gaan. Dat eerste vind ik een beetje te duur voor wat het is (in mijn pyjama op de bank eten), maar het tweede vind ik een leuk avondje uit met vrienden of mijn geliefde.

Hoewel het best veel geld kost, proberen we regelmatig even een hapje buiten de deur te eten. Of het nou gaat om een lunch, diner of gewoon een kopje thee en appeltaart: het is even een klein uitje en wat mij betreft mijn geld waard.

Vrienden zien

Vrienden zijn voor mij een prioriteit in het leven, en als ik geld moet uitgeven om hen te zien, dan doe ik dat met liefde. In mijn geval betekent dat vaak dat ik naar het buitenland moet reizen, maar ook binnen Nederland trek ik vaak mijn pinpas voor een treinkaartje.

Toen ik vorig jaar zo veel op reis was, realiseerde ik me dat ik het echt mistte om mijn vrienden te zien, dus daar heb ik dit jaar een prioriteit van gemaakt.

Skincare

Hoewel ik dus vrijwel geen geld uitgeef aan make-up, geef ik wel veel geld uit aan dure skincare producten. In de hoop dat als ik het maar op tijd bij de basis aanpak, dat ik uiteindelijk ook minder make-up nodig heb om het verval te verbloemen haha!

Ook bij skincare heb ik eigenlijk geen idee wat ik aan het doen ben, dus heb ik allerlei producten uit dezelfde lijn van hetzelfde merk gekocht, en hoop ik maar gewoon dat het goed komt. En als ik eenmaal iets gevonden heb dat voor mij werkt, dan wissel ik niet graag, want ik heb helemaal geen zin om me over dat soort dingen druk te maken. Ik bewaar mijn drie hersencellen liever voor andere beslissingen.

Boeken

Zoals je misschien is opgevallen is dat ik weinig dingen koop voor “de lol”. De enige uitzondering op die regel zijn boeken. Ik koop regelmatig e-boeken, want lezen is één van de weinige hobby’s die ik buiten mijn werk heb. Dus daar ga ik niet op besparen. Al heb ik wel de regel dat ik nooit meer dan €15 betaal voor een e-book, trouwens.

Ik probeer de laatste tijd mijn best te doen om meer tijd vrij te maken om gewoon te lezen, in plaats van op het schermpje op mijn mobiel te zitten. Ik vind namelijk dat mijn concentratieboog veel te kort is geworden. En van boeken lezen bouw je juist een langere concentratie op, merk ik, dus dit is een goede oefening.

Wat zijn dingen waarop jij geld bespaart om meer te kunnen reizen?

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Maudy 16 juni, 2019 - 13:41

Heel leuk om te lezen. We hebben ongeveer hetzelfde prioriteitenlijstje qua uitgaven, grappig! Ik vind dit soort dingen altijd fijn om te lezen juist omdat je zo een realistisch beeld krijgt van iemands leven, en niet in de “illusie” hangt dat mensen gewoonweg álles tegelijk kunnen kopen. Fijne reality check :)

Plaats een reactie
Explorista 17 juni, 2019 - 18:31

Blij dat je het een leuk artikel vond :)

Plaats een reactie
Paola 17 juni, 2019 - 22:16

Hey hallo
Wat heerlijk om je verhalen te lezen waar ik mezelf toch wel wat in herken, reizen is een rijkdom die je altijd bij je draagt!!
Mijn bucketlist is lang, maar elke reis is puur genieten voor mij en zal ik verder blijven uitbouwen zolang mogelijk.
Thxs for your fine and true story’s.

Plaats een reactie
Explorista 19 juni, 2019 - 09:42

Dankjewel voor je comment :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.