;

Wat betekent budgetreizen voor mij? Tips!

door Explorista

Deze blog ging in het begin vooral over leuker & goedkoper reizen. De reden hiervoor is simpel: ik had weinig geld. Geen vast inkomen. Maar toch lukte het mij meerdere keren per jaar (korte) tripjes te maken zonder de rest van het jaar op rijst met ketchup te moeten leven. Hoe deed ik dit? En wat is nou eigenlijk budget reizen?

Keuzes

Budgetreizen draait om keuzes maken. Waar geef ik mijn geld het liefste aan uit? Voor mij is dat sightseeing, excursies en eten, drie dingen die voor mij diep verbonden zijn met de plek die ik bezoek. Als ik moet kiezen, geef ik minder geld uit aan hotels, omdat ik dat me simpelweg minder uitmaakt. Als ik een bed heb op een rustige plek ben ik tevreden. Dat geld voor een kamer met zeezicht bewaar ik liever voor een cocktail op het daadwerkelijke strand.

Besparen om het besparen is belachelijk

Ja, ik maak er een sport van zoveel mogelijk ervaringen gratis te verzamelen. Maar dat houdt in dat ik ze wél doe. Je gaat niet op vakantie om geen geld uit te geven. Om in Barcelona de tapas over te slaan omdat het goedkoper is om zelf te koken. Met leuker & goedkoper reizen laat ik míjn manier van reizen zien, en dat houdt in dat ik inderdaad af en toe uit eten ga, of een wat duurder museum bezoek. Brugge kun je waarschijnlijk veel goedkoper bezoeken, maar dan had ik veel culinaire lekkernijen gemist. Iets wat ik júíst leuk vind aan reizen. Ik probeer zoveel mogelijk ervaring te krijgen voor mijn geld, maar dat betekent niet dat ik níets uitgeef. Daarvoor ben ik niet op reis. Het gaat niet om zo min mogelijk uitgeven, het gaat om waaráán je het uitgeeft.

Zo gaf ik in Egypte redelijk wat geld uit aan excursies. Waarom? Ik had voor weinig geld een weekje all inclusive geboekt. Eten, drinken, vlucht en verblijf werden al gedekt. Ik was voor het eerst van mijn leven in Egypte, en daar wilde ik gebruik van maken. Zeven dagen aan een zwembad liggen en een tijdschrift lezen kan ik in Nederland ook. En dus boekte ik excursies met kameelrijden in de woestijn, snorkelen met dolfijnen en een dagtrip naar Luxor. Het was misschien prijziger, maar daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Want als ik aan die vakantie terugdenk, zijn het vooral de ervaringen die zijn blijven hangen, en niet die middagjes aan het zwembad. Het zijn de tempels in Luxor, het racen op een quad in de Sahara, en die murene in het kleurrige koraal waaraan ik denk als ik terugdenk aan Egypte.

Exploristabudget8

Geen geld is geen excuus

Ik ben jong, verdiende ooit minder dan iemand met een uitkering en sparen zat er voor mij als ZZP’er jarenlang niet in. Het woord pensioenplan is me nog steeds net zo vreemd als een informatiebord in het Catalaans. Dat neemt niet weg dat ik reizen een prioriteit in mijn leven maak, en ondanks mijn kleine budget altijd weer manieren vind om zoveel mogelijk te reizen.

Afgelopen zomer is daarvan een voorbeeld: twee weken Zuid-Frankrijk, een weekend Brugge en tien dagen Barcelona. Ik zoek simpelweg andere manieren om mijn reislust invulling te geven. Zoals huizenruilen, bijvoorbeeld. Reizen met de auto, of goedkope vliegtickets scoren. Misschien is een reis nóg leuker met een luxehotel maar op deze manier is reizen met mijn budget tenminste haalbaar.

Prioriteiten

Reizen draait om prioriteiten stellen. Ik hoor zoveel mensen met een veel hoger inkomen dan ik heb, klagen over dat ze geen geld hebben om te reizen. Inderdaad. Als je één keer per week uit eten gaat, elke maand gaat shoppen en een paar dure abbonementen hebt, hou je misschien geen geld over om zoveel te reizen. Maar als jij het je prioriteit maakt om zoveel mogelijk te kunnen reizen met je geld, dan zul je vanzelf zien dat je dat geld ineens hebt. Omdat je het niet meer uitgeeft aan nutteloze dingen.

Exploristabudget7

Way of life

Budgetreizen zit ook in mijn hoofd. Het is een instelling, een way of life, zou ik willen zeggen. Het draait om luxe zien in de kleine dingen. Slapen in een ander bed dan het mijne, een croissantje eten op een bankje in het park, dat zijn voor mij al luxemomentjes. Met de metro (ja, echt!) is voor mij al leuk, omdat ik die associeer met het buitenland. Overnachten in een hotel (en dan heb ik het gewoon over budgethotels) vind ik geweldig. Met blote voeten over het tapijt, slapen in een strak opgemaakt dekbed, handdoeken die verschoond worden. Simpelweg zijn op een andere locatie, waar ze een andere taal spreken… Budget reizen is niets hoeven missen omdat je zélf beslist waaraan je geld besteedt. Het is prioriteiten stellen. Het is rijker terugkomen. Budgetreizen is fantastisch. Ik zou niet anders willen.

Wat betekent budgetreizen voor jou?

Misschien vind je dit ook interessant

12 reacties

Chantal 5 november, 2013 - 15:06

Love saving money! Superleuk dat je blog eindelijk online is, ben heel benieuwd naar jouw bespaartips ;-)

Plaats een reactie
Explorista 5 november, 2013 - 15:07

Dankjewel lieve Chantal! Ik heb mooie plannen voor een aantal blogposts, dus dat komt wel goed :)x

Plaats een reactie
Marcella 16 november, 2013 - 21:59

Reizen is heerlijk! Ik reis wel luxer dan jij denk ik, maar ook ik stel prioriteiten en ook op locatie maken we onze keuzes heel bewust. Ik hou van goede budgethotels trouwens. Ik kwam laatst een goede keten tegen, ik ga er binnenkort over bloggen.

Plaats een reactie
Explorista 17 november, 2013 - 10:00

O wat goed, ik ben erg benieuwd!

Plaats een reactie
Wesley Pechler 17 november, 2013 - 13:19

Superleuke website, volg je nu op Facebook en ben benieuwd naar de nieuwe posts! Ben het ook helemaal met je eens, ik ben dit jaar in 10 landen geweest en dat gewoon als student met een Albert Heijn bijbaantje. Het hoeft helemaal niet veel te kosten! Zeker niet als je gewoon goed internetresearched van tevoren :)

Plaats een reactie
Explorista 17 november, 2013 - 14:01

Dankjewel, leuk! :) Tof! Kijk, zo mag ik het graag horen, je hebt helemaal gelijk :D

Plaats een reactie
Isabelle 27 december, 2013 - 09:13

Heb net je blog ontdekt, ziet er heel fijn uit!
Wij gaan dit jaar naar Rome op reis en was daarrond aan het zoeken, ben jij daar al heen geweest. En tips om budget te reizen zijn ALTIJD welkom!
Mijn vriend wil wel graag op hotel, maar ik denk dat dat vooral is omdat hij dat zo gewend is. Ik niet, wij reisden bijna nooit. Hotel is voor mij eigenlijk niet echt een optie, het is duur en dan moeten we nog lunch en avondeten op restaurant!
Dus voor ons wordt het waarschijnlijk een studio of appartementje in het centrum!
Ik kijk uit naar meer budgettips!

Plaats een reactie
Explorista 27 december, 2013 - 11:38

Ha Isabelle! Rome, wat een heerlijke stad! Ik ben er ooit maar één dagje geweest (ik wil al jaren terug!) dus wat betreft verblijfadres heb ik geen tips, qua bezienswaardigheden zijn er een aantal dingen die je niet mag missen: Colosseum, Forum Romanum, Pantheon, Vaticaanstad, de Spaanse Trappen en de Trevifontein. Je kunt zeker een appartementje boeken in het centrum (denk aan Airbnb.com), of eventueel in een hostel verblijven? Je verblijft dan óf in een privékamer (maar die kosten gemiddeld net zoveel als hotelkamers) óf in een dorm met meerdere bedden. Dit is vaak goedkoop en hartstikke gezellig omdat daar meer jonge mensen zitten met wie je gezellig uit kunt, of kunt kletsen. In een dorm kun je alleen geen bed delen met je vriend, dus dat is een afweging… Mocht je meer vragen hebben: let me know :)

Plaats een reactie
Robby 14 januari, 2014 - 11:12

Budgetreizen, dat is voor mij

1. overnachten in een hostel biedt tal van voordelen: de goede hostels hebben een keuken, je leert er makkelijk mensen kennen en door samen te koken bespaar je heel wat uit. in veel hostels is een (eenvoudig maar degelijk) ontbijt ook gratis. Ga je dan toch uit eten, doe dat dan niet rond de toeristische plaatsen: je betaalt te veel en de kwaliteit is meestal ondermaats. Zoek een restaurant of bar waar enkel locals komen. Het uitzicht is meestal niet bijzonder, maar je krijgt lekker eten voor weinig geld.

2. ga je met enkele vrienden op reis, zoek dan een appartement of studio. De kosten zijn dan te delen en je bespaart ook door meer ’thuis’ te koken.

Ik ben iemand die een grote hekel heeft om geld uit te geven aan een overnachting. 30 euro (in de goedkopere hotels) per nacht is me al te veel: zoveel spenderen om enkel maar te slapen? Niet met mij! Dat geld kan je beter spenderen door jezelf in de watten te leggen, door goed te gaan eten, een fiets huren om zo meer van een stad te zien, die ene spectaculaire maar niet goedkope activiteit dan toch te doen (jet-skiën bvb). Vervoer? Doe in het mate van het mogelijke zoveel mogelijk te voet. Je ziet meer, en zie je iets leuks kan je je reis altijd onderbreken. Het is ook fijn opzettelijk te verdwalen. Zo kom je op plaatsen waar je normaal gezien niet komt. Een kaart van de stad? Niet gebruiken, je vindt je slaapplaats wel terug. Lukt het niet? spreek de mensen aan: het is goed voor je zelfvertrouwen en je talenkennis.

Plaats een reactie
Wesley Velroij 22 oktober, 2014 - 19:42

Erg interessant artikel :), ik ga persoonlijk ook meerdere keren per jaar op reis en heb ook niet bepaald een hoog inkomen. Persoonlijk let ik dan vooral op de vliegticket aanbiedingen, en kijk ik voor een hotel dat niet te duur is al ben ik niet alleen dus hostels zijn niet echt opties.

Ik snap trouwens ook nooit zo goed waarom er hele volksstammen zijn die elk jaar naar dezelfde bestemming gaan, want het leuke aan reizen is juist dat je andere landen kunt bezoeken en dus ook andere culturen.

Overigens komt het mede door mijn vriendin dat ik zo vaak op reis ga, want zij is ook budget minded en geregeld vind ze wel een goeie deal :) Alleen jammer dat vrij krijgen op het werk soms lastig is, want het is niet altijd makkelijk om goede datums te vinden voor voordelige vluchten.

Plaats een reactie
Explorista 23 oktober, 2014 - 09:48

Dat kan ik me voorstellen. Ik ben zelf eigen ondernemer, dus ik heb een vrij relaxte baas als het gaat om vrije dagen ;-).

Ik ben het helemaal met je eens, ik vind het ook het leukste om zelf steeds andere locaties te bezoeken. Je kun trouwens meestal ook privé kamers boeken in hostels (2 personen), dus daar kun je eens naar kijken. Wel is het soms duurder dan een gewoon hotel, dus het is maar net wat voordeliger is :-) Thanks voor je reactie!

Plaats een reactie
Marte 17 juni, 2015 - 10:11

Amen!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.