Wat te doen in San Sebastian: de leukste tips voor deze Spaanse stad

door Explorista

Mix een vleugje Frankrijk met een portie Spanje en een bijzonder mooie baai en je krijgt als resultaat San Sebastian. Toen ik San Sebastian in het Spaans Baskenland bezocht, werd ik echt verrast hoe leuk ik de stad vond. Ik ging er namelijk volledig blanco heen en had niet verwacht zo’n mooie stad vol tientallen heerlijke restaurantjes te vinden.

Je kunt duidelijk merken dat het een vrij rijke stad is – duur ook om te wonen, als ik mijn Baskische vrienden mag geloven. Ooit was het de plek waar gegoede burgers kwamen om van hun vrije tijd te genieten en eigenlijk is er niet zo veel veranderd. Behalve dat het nu ook voor ‘de normale mens’ een relaxte vakantieplek is. Mét heerlijk eten en beeldschone, pittoreske straatjes. Ik deel graag mijn enthousiasme met je en daarom ontdek je hier de leukste tips voor San Sebastian.

Een ultrakorte geschiedenis van San Sebastian

Oké, oké, ultrakort misschien niet. Maar er is nogal een rijke geschiedenis te vinden in deze stad. San Sebastian is grote stad in het Spaans Baskenland, vlakbij de grens met Frankrijk. De stad (met de Baskische naam Donostia) ligt in een prachtige baai en is een gezellige plek met een mooie kustlijn, strand, heel lekker eten en dus een lange geschiedenis. Zo zouden de eerste tekenen van San Sebastian al in de prehistorie gevonden zijn. De eerste officiële benoeming van de plaats volgt pas vele eeuwen later in 1014, waaruit blijkt dat San Sebastian destijds een klooster was. Een kleine 200 jaar later, in 1180, wordt San Sebastian pas echt een stad.

De gunstige ligging aan het water speelt vrijwel direct een belangrijke rol voor de stad. Het maakt immers handel mogelijk met de rest van Europa, maar zorgt tegelijkertijd ook voor een hoop onrust. Een havenstad in handen hebben is in die tijd erg gunstig voor je machtspositie. San Sebastian krijgt het dan ook zwaar te verduren tijdens verschillende oorlogen. Zelfs zo erg dat rond 1500 vrijwel de hele stad plat gebrand wordt. En zo brak er een nieuwe periode aan waarin stadsgrenzen opnieuw aangescherpt werden en de stad weer opgebouwd werd. Tot in 1813 de stad opnieuw met de grond gelijk gemaakt wordt, waarna alleen de huidige 31 augustus Street als enige straat overblijft.

Hierna begon écht de wederopbouw van de stad. Dat wil niet zeggen dat er geen enkele oorlog meer voorbij kwam (integendeel), maar de stad werd niet meer zo hevig verwoest als eerder. Uiteindelijk krijgt het stadscentrum van San Sebastian in de jaren 90 een hernieuwde indeling met een betere infrastructuur. En dat merk je vandaag de dag nog steeds. Deze ultrakorte geschiedenisles omvat lang niet alle geschiedenis van de stad. Mijn tip? De beste manier om nog veel verder de geschiedenis in te duiken, is door een (free) walking tour te boeken wanneer je eenmaal in San Sebastian bent. Locals vertellen immers verhalen als geen ander. Zeker de moeite waard met zo’n uitgebreide geschiedenis!

Hoe kom je in San Sebastian?

Er zijn eigenlijk twee manieren om richting San Sebastian te gaan. De eerste is het vliegtuig. Hoewel je in de meeste gevallen in één rechte lijn naar je Spaanse bestemming kunt, zul je voor San Sebastian een overstap moeten maken. Onder meer Vueling biedt retourvluchten naar San Sebastian waarbij je een overstap maakt op Barcelona.

Je kunt ook vliegen op Bilbao met KLM, en vervolgens de bus pakken naar San Sebastian (dat duurt ruim een uurtje). Of, nog handiger, huur op het vliegveld een auto en rij naar San Sebastian. Dat geeft je direct alle vrijheid om meer van het Spaans Baskenland te ontdekken. Ik huur mijn auto’s altijd via Sunny Cars. Je weet precies waar je aan toe bent en hebt geen onverwachte kosten. Bovendien kun je de auto zowel in Nederland als in Spanje huren. Handig!

Je kunt ook rechtstreeks vanaf Nederland naar San Sebastian rijden. Dat duurt ongeveer 13 uur.

Tips San Sebastian

Bron

La Zurriola strand

Bij een prachtige kuststad als San Sebastian mag een strand natuurlijk niet ontbreken. La Zurriola is een van de stranden die aan de stad grenst. Het grote voordeel van een strand zo dicht bij de stad is natuurlijk dat je na een paar uur sightseeing lekker op het strand kunt gaan liggen.

Meestal zijn stadstranden erg druk en rommelig. La Zurriola is allesbehalve dat. Het is er schoon, er is genoeg ruimte en het ziet er prachtig uit met lichtgekleurd zand en een zee waar je in de verte surfers allerlei trucs ziet uitvoeren. Als je hier niet ontspannen van wordt, weet ik het ook niet meer.

Bron

Kursaal

Kursaal is een architectonisch staaltje werk wat ook wel luistert naar de naam ‘Congres Paleis en Auditorium Kursaal’. Je kunt ook daadwerkelijk de muzikale optredens bezoeken die hier gehouden worden, maar ik zou ‘m vooral van buiten bekijken. Doe dit ’s avonds wanneer het donker is! Het Kursaal is namelijk een opvallende verschijning die in het donker ook nog eens volledig verlicht wordt. Een niet te missen bouwwerk in San Sebastian.

Bron

Monte Urgull

Monte Urgull toont weer een hele andere kant van deze Spaanse stad. Urgull is namelijk een berg langs de kust. Het is een van de gebergtes in de buurt van San Sebastian die de stad een extra opvallend uiterlijk geeft. De Spanjaarden zien dit trouwens niet als berg maar als heuvel (wij Nederlanders vinden een hoge verkeersdrempel al indrukwekkend…).

Ooit werd de heuvel vooral gebruikt voor militaire doeleinden. Hoe hoger jij je bevindt, hoe veiliger je zit. Toen de stad steeds populairder werd onder toeristen, verloor Urgull ook zijn militaire status. Tegenwoordig is het een prachtig stukje San Sebastian om naar toe te wandelen én om te genieten van het uitzicht.

Bron

Miramar Palace

Aan de La Concha-baai van de stad ligt het opvallende Miramar paleis. Het werd pas gebouwd in 1893 toen de Spaanse koninklijke familie daar opdracht voor gaf. Je moet immers als koninklijke familie wél een vakantiehuis hebben natuurlijk. Zo gezegd, zo gedaan.

Uiteindelijk kocht de gemeenteraad in 1972 het landgoed op. Daardoor heeft Miramar Palace de afgelopen jaren vooral een culturele en educatieve functie. Onder meer de zomercursussen van de Universiteit van Baskenland worden gegeven in het paleis. Ook als toerist kun je hier terecht. Zowel de tuinen als een gedeelte van het paleis zijn te bezoeken.

Parte Vieja

Parte Vieja is een ander woord voor het historisch centrum van San Sebastian. De eerste straten van deze binnenstad ontstonden al in de middeleeuwen. En dat zie je gelukkig nog steeds terug wanneer je door de straten van Parte Vieja wandelt. De kronkelende weggetjes leiden je vanaf Monte Urgull langs historische gebouwen naar de rivier Urumea.

Zoals het een goed stadscentrum betaamt, heeft ook Parte Vieja allerlei leuke winkels en restaurants. In Spaans Baskenland zijn ze bijzonder goed in pinxtos (ik kan het weten, ik elke pintxos die ik tegenkwam in San Sebastian opgegeten) en je vindt hier dan ook allerlei sfeervolle pinxtos barretjes. De perfecte plek om simpelweg zonder plan te struinen. Vakantie ten top!

San Telmo Museum

Het San Telmo Museum mag op deze lijst niet ontbreken. Het is namelijk een van de plekken waar je kennismaakt met de geschiedenis van San Sebastian én van het Spaans Baskenland. San Telmo stelt vooral objecten tentoon die gaan over archeologie, cultuur, fotografie, kunst en de geschiedenis in z’n algemeenheid. Kortom, van alles wat.

Om het af te maken, is San Telmo ook nog eens gevestigd op een locatie die een moderne en oude architectuur met elkaar combineert. Een bijzonder opvallende verschijning dus. Bovendien is de toegang gratis op dinsdag (ben je onder de 25, dan is het altijd gratis!), dus plan je bezoekje tactisch.

Bron

De Peine del Viento sculpturen

Peine del Viento, of ’the comb of the wind’, is een verzameling van drie sculpturen aan de kust van San Sebastian. Mocht je toevallig een fijne wandeling maken en er langskomen, is het leuk om even te gaan kijken.

Peine del Viento zijn drie opvallende sculpturen die neergezet zijn op de plek waar de stad eindigt en de zee begint. De tip? Ga hierheen met slecht weer. Door de vorm van de sculpturen ontstaat er een soort luchtexplosie wanneer de zee woest is en de wind flink waait.

Plaza de la Constitución

Nog zo’n opvallende verschijning is Plaza de la Constitución. Het plein ligt in de oude stad van San Sebastian en is dé plek wanneer er grootschalige evenementen zijn.

Het grote gebouw aan dit plein heeft jarenlang als stadhuis gediend en in een heel ver verleden zelfs als arena. Als je goed kijkt, dan kun je op de balkons boven het plein allerlei nummers zien staan. Zo konden de bezoekers van de arena op de juiste plek zitten.

Inmiddels is het plein een gezellige mengelmoes van restaurantjes, barretjes (pinxtos, zijn ze weer!) en allerlei winkels. Zeker even langs wanneer je de oude stad bezoekt dus.

Ayuntamiento de San Sebastian

De nieuwe locatie van het stadhuis is Ayuntamiento de San Sebastian. Ook dit gebouw had vroeger een hele andere bestemming. Het was dé plek waar rijk San Sebastian naartoe ging om te gokken. Precies, een casino. Deze sloot in 1924 toen gokken verboden werd.

Zo’n 10 jaar later begon de Spaanse Burgeroorlog waarbij het Ayuntamiento een van de gebouwen was die het zwaar te verduren kreeg. Nog altijd kun je er de kogelgaten in de muur zien zitten. Die ‘wonden’ zijn ook direct de reden dat je even langs het gemeentehuis moet. Hoe bizar is het dat op de plek waar jij staat nog geen 100 jaar geleden een volwaardige oorlog plaatsvond.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Detalle_del_portal_de_la_Bas%C3%ADlica_de_Santa_Mar%C3%ADa_del_Coro-Koruko_Andre_Mariaren_basilika.San_Sebastian-Donostia,_Guipuzcoa-Gipuzkoa.(3).JPG

Basílica de Santa María del Coro

Een van de mooist versierde gebouwen in San Sebastian is de Basílica de Santa María del Coro; de kerk. Volledig in barokke stijl gebouwd, is dit een opvallende verschijning in de straten van de stad. Je hoeft er niet eens naar binnen om onder de indruk te zijn. Overal waar je kijkt is iets te zien. Voor een klein bedrag kun je de kerk ook van binnen bezoeken. Absoluut een tip wanneer je van dit soort gedetailleerde, barokke kerken houdt.

Bron

La Concha strand

Het andere strand van San Sebastian mag ook niet ontbreken op de lijst. La Concha is het bekendste strand in de stad, omdat het niet alleen midden in de stad ligt, maar ook groot is.

En gelukkig is het, net als op La Zurrolio, uitstekend geregeld. Hoewel er hier dus meer bezoekers zijn, is het er schoon, groot en kun je er met een gerust hart de zee in. Ik vind het met recht een van de mooiste stranden van Europa. Welke stranden nog meer aanraders zijn, ontdek je in het artikel met de mooiste stranden van Europa.

Bron

Monte Igueldo

Monte Igueldo is, net als Monte Urgull, een ‘heuvel’ in San Sebastian. Ook hier kun je prachtig wandelen, maar ik kan me voorstellen dat je aan het einde van je bezoek aan de stad wel genoeg gelopen hebt. Gelukkig is daar een kabelbaan. Dat scheelt een hoop klimwerk én je hebt toch een prachtig uitzicht over de baai.

De kabelbaan brengt je overigens naar een soort pretpark bovenop de berg. Stel je er vooral geen Walibi bij voor, maar zoek het eerder in de richting van schattig kinderparadijs. Geen behoefte aan? Geniet van het uitzicht vanaf het terras van een van de restaurants op Monte Igueldo. San Sebastian op z’n best!

De leukste restaurants in San Sebastian

Patisserie Oiartzun: Heerlijk gebak, dat is de beste samenvatting voor deze patisserie. Met monstertaart, zoals je hierboven ziet.
A Fuego Negro: Pinxtos / Tapas is waar San Sebastian bijzonder goed in is. Mijn reisgenoten aten bij A Fuego Negro allerlei lekkere Spaanse gerechten. Ikzelf leerde er dat ik geen krab-ijs lust. Absoluut een tip, zolang je maar geen krab-ijs kiest.
Atari: Gewoon een pinxtos bar zoals ‘ie moet zijn. Een gezellige sfeer, goed eten en genoeg keuze. Eerlijkheidshalve zit San Sebastian vol schattige pinxtos-barretjes, dus wandel net als ik gewoon ergens naar binnen. Zo ontdek je de allerleukste plekken!

Bron: Agoda

Hotel tips San Sebastian

Hotel de Londres y de Inglaterra: Dit is het mooiste luxe hotel in San Sebastian. Bovendien is dit hotel met een goed verhaal. Je kunt er verblijven in de kamer waar in 1916 spion Mata Hari verbleef. Bovendien heb je een prachtig uitzicht op de baai vanuit dit hotel.
Hotel Arrizul Congress: Een modern viersterrenhotel op steenworp afstand van het strand van San Sebastian. Je geniet er iedere ochtend van een vers ontbijtbuffet, kunt er fietsen huren en wandelt zo de stad in.
Lasala Plaza Hotel: Wederom een prachtig viersterrenhotel en deze keer in de oude binnenstad van San Sebastian. Lasala Plaza is modern ingericht en heeft een heel uitgebreid ontbijtbuffet. Een hele goede keuze wanneer je zowel in de stad als vlakbij het strand wilt blijven.

Ben jij al eens in San Sebastian geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter