Is Wenen duur? Zoveel kost een stedentrip Wenen!

door Explorista

Ik heb altijd het idee gehad dat Wenen een heel dure stad was. Ik weet niet precies waarom. Misschien vanwege de vele paleizen, en chique winkelstraten? Deze zomer was ik op stedentrip in Wenen in Oostenrijk, en heb ik bijgehouden wat de kosten en prijzen waren. Daarom kan ik vandaag voor jou de vraag beantwoorden: is Wenen duur? Lees het artikel als je wilt weten hoeveel een stedentrip Wenen kost!

Is Wenen duur?

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: nee ik vond Wenen niet extreem duur. Ik vond het qua prijzen vergelijkbaar met Nederland, dus stel je daar op in.

Ik vond hotels misschien iets duurder dan ik verwacht had, maar eten was weer iets goedkoper dus dat balanceerde elkaar uit. Wenen is zeker geen goedkope bestemming, maar ook niet zo duur als bijvoorbeeld Londen of Stockholm.

Kosten transport in Wenen

 • Vliegticket: vanaf €16 (EIN) of €59 (AMS) retour
 • Trein vanaf vliegveld: €5
 • Trein naar Bratislava: €24
 • Uber: €5-€10

Vliegen naar Wenen hoeft niet duur te zijn, maar dat was het voor ons wel, haha. We boekten heel last minute omdat we eigenlijk naar Vilnius zouden gaan. Dat ging last minute niet door, dus gingen we naar Wenen. In de zomervakantie. Dat was duur.

Maar als je er op tijd bij bent, kun je al heel voordelig vliegen. Ik denk om eerlijk te zijn dat deze prijzen vooral geldig zijn in deze periode, maar normaal gesproken zal het ook niet duur zijn. Vanaf Eindhoven kun je namelijk met Ryanair naar Wenen vliegen. Vanaf Amsterdam vlieg je met EasyJet, KLM of Austrian Airlines.

Vanaf het vliegveld kun je heel makkelijk de trein pakken naar het centrum van Wenen, dat kost zo’n €2,50. Vervolgens kost het nog eens €2,40 als je verder het centrum in wilt met de metro.

Als je een dagje naar Bratislava wilt met de trein dan kost dat zo’n €24. Onze heen- en terugreis kochten we los, want we wilden niet vast zitten aan vaste treintijdstippen en zelf onze dag kunnen bepalen. Je kon de tickets gewoon op het station kopen.

We hebben in Wenen vrijwel alles lopend gedaan, op een aantal keer na dat we een Uber namen. We namen een Uber van en naar Schloss Schönbrunn, wat ons elke keer ongeveer €10 kostte.

Kosten hotels in Wenen

 • Hostel: vanaf €15 voor een dorm en €50 voor een privékamer
 • Hotel: €120 per nacht inclusief ontbijt in een 3-sterrenhotel in het centrum
 • Airbnb: €50 per persoon per nacht

Hotels zijn in Wenen niet heel goedkoop, maar dan heb je wel de keuze uit heel wat pareltjes van designhotels. Wij verbleven in het hartje van het centrum, in een (tikje verouderd) 3-sterrenhotel inclusief goed ontbijtbuffet. Dat kostte ons €60 per persoon per nacht. Maar goed, we zaten ook echt op wandelafstand van alle grote bezienswaardigheden.

Als je geld wilt besparen, kun je ervoor kiezen om een Airbnb te boeken of een privé kamer in een hostel.

Kosten eten en drinken in Wenen

 • Diner met hoofdgerecht en frisdrank: zo’n €15 per persoon
 • Cocktails: €10-€15

Ik vond eten in Wenen niet zo heel duur. We hebben een keer Mexicaans gegeten voor €25 (twee hoofdgerechten en twee drankjes), een keer Midden Oosters geluncht voor €25 (same), pizza gegeten voor €31 (same) en een keer geluncht met apfelstrüdel en drankjes bij Schönbrunn paleis voor €23. We hebben daar dus niet bij gedronken, en geen voorgerechten en toetjes op.

Bij cocktails ligt het er natuurlijk een beetje aan welke je kiest, maar over het algemeen ben je tussen de tien en vijftien euro kwijt voor een goede cocktail. Bier weet ik niet, want dat drink ik niet. Wijn heb ik tijdens mijn weekendje Wenen niet op, sorry!

Kosten activiteiten in Wenen

 • Schloss Schönbrunn: €18
 • Schmetterlinghaus: €7

We hebben aan activiteiten niet zo veel uitgegeven in Wenen. Ik vond het net een openluchtmuseum, en we hebben gewoon heerlijk langs de gebouwen gestruind. Het was bovendien heerlijk weer.

We hebben maar voor twee dingen entree betaald. Schloss Schönbrunn was niet goedkoop met €18 voor een bezoek (inclusief audioguide) van een half uurtje. Maar dat is dan ook dé bezienswaardigheid in Wenen. We bezochten ook nog een vlindertuin voor €7. Aangezien dat vrij klein is, vond ik dat ook vrij duur voor wat het was.

Ik vond de prijzen niet heel goedkoop, maar ook niet extreem duur wat betreft activiteiten.

Dagbudget Wenen

Al met al is Wenen niet de meest goedkope bestemming voor een stedentrip. Maar het is ook niet extreem duur. Als je uitgaat van een dagbudget van €100 tot €120 per dag, kom je een heel eind (exclusief vliegticket). Tenzij je van plan bent heel chique te eten, of alle hippe rooftopbars van Wenen te bezoeken. ;-)

Dat was het dan, mijn overzicht van prijzen en kosten in Wenen. Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt voor jouw stedentrip Wenen.

Wat vind jij van de prijzen in Wenen?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter