Wereldreis maand 2: India | November 2017

door Explorista

Sorry, sorry, sorry dat dit artikel zo laat is. Maar ik had een goed excuus: de eerste paar dagen van de maand lag ik aan het zwembad en nam ik even een weekendje vrij, en daarna vloog ik naar huis. En gisteren en vandaag heb ik als een maniak zitten werken. Ik had gelukkig niet heel veel werk wat was blijven liggen, maar elke dag dat je vrij neemt, moet je als ondernemer toch weer ergens inhalen. Niet erg, maar daardoor moet je blog soms eventjes blijven liggen voor belangrijkere zaken (mijn werknemers zouden ook wel eens uitbetaald willen worden bijvoorbeeld ;-)).

Anyway, ik ben nu dus eventjes thuis. Huh, hoezo dan? Is de wereldreis vroegtijdig gestopt? En hoe was het in India? Get ready voor een lang verhaal!

IGIndia2

Nee. Als je het oorspronkelijke artikel hebt gelezen dat onze reis aankondigde, dan wist je dat het altijd het plan was om de feestdagen in Nederland door te brengen. Joris heeft dit weekend een filmopdracht, ik wilde voor de feestdagen nog even naar Londen, en Kerst vind ik altijd een heel fijn moment om met mijn familie door te brengen. Joris viert bovendien zijn verjaardag nog aan het eind van deze maand, dus als hij dat met vrienden in Nederland wil doen, dan wil ik hem dat niet ontnemen. In januari gaan we weer op reis. Waarheen weten we nog niet precies.

Op dit moment lijkt Bali de meest waarschijnlijke optie. Maar ook Mexico, Zuid-Afrika of bijvoorbeeld de Thaise eilanden spoken door mijn hoofd. Het liefst zou ik ook nog even een tussenstop maken in Dubai, waar ik nog nooit ben geweest en twee nieuwe vrienden heb die daar wonen. Opties genoeg dus! Wat zou jij aanraden?

Volgend jaar ligt nog voor een groot deel open, al is wel duidelijk dat we de (late) lente in Europa doorbrengen. Joris moet in Maart al weer terugzijn in Nederland voor een grote filmklus voor een klant, en heeft sowieso in April ook wat klussen staan in Europa. Of ik zelf in Maart al naar Nederland ga, weet ik niet. Ik denk het niet, ik vind het altijd een beetje een treurige maand. April lijkt me wel leuk om ergens in Europa door te brengen. In Mei heb ik twee events waar ik graag bij wil zijn, dus dan ben ik sowieso terug. Ik kan natuurlijk in Maart ook naar Europa gaan, maar dan naar een lekker warm plekje. Who knows! Dat vind ik het leuke van deze levensstijl… alles is mogelijk :).

Hoe dan ook, we willen het qua reistempo iets rustiger aandoen de komende maanden. Het liefst een maand lang op dezelfde plek zitten zodat we allebei ook lekker veel tijd kunnen besteden aan ons werk. Zowel Joris als ik zijn dol op ons werk, en altijd bezig met nieuwe plannen en projecten, dus als je constant aan het reizen bent, dan kom je wat minder toe aan je werk (en andersom ook trouwens!). Dus hopelijk is 2018 iets rustiger qua reistempo dan de afgelopen twee maanden waren. Dat scheelt ook in uitgaven trouwens: een maand lang een appartementje huren is goedkoper dan elke keer weer hotels in nieuwe steden.

IndiaInstagram18

Over India

Maar goed: even over de afgelopen maand! De eerste paar dagen zaten we nog in Chiang Mai, waar we het lantern festival mee maakten. Echt heel gaaf, en het lijkt al weer járen geleden. Op vijf november vlogen we dan eindelijk naar India. Eindelijk. Eindelijk. Eindelijk.

Al tien jaar droom ik van India. Maar op één of andere manier durfde ik niet. Tot een jaar geleden was ik natuurlijk überhaupt nog nooit in Azië geweest, laat staan in een land als India wat over het algemeen als chaotisch, vies en gevaarlijk wordt omschreven. Maar het is óók het land van paleizen, en lekker eten, en felle kleuren en de Taj Mahal, en dat sprak me allemaal wel aan. En dus droomde ik verder.

Toen ik afgelopen jaar de uitnodiging kreeg voor de bruiloft van mijn enige Indiase vriend, besloot ik dat ik hoe dan ook bij die bruiloft wilde zijn. Dit moest maar gewoon het moment zijn dat ik mijn angsten overwon en naar India ging. Ik boekte een rondreis door Rajasthan met een gerenommeerde travel agency. We hadden een privé chauffeur, sliepen in viersterrenhotel en hadden op bijna al onze bestemmingen de beschikking over een gids. Dan kon het niet misgaan toch?

En nee. Het ging zeker niet mis. We hebben enorm genoten van onze reis. Twee weken lang bracht onze chauffeur ons langs de mooiste paleizen, kleurrijkste tempels, en zagen we apen, koeien, geiten, kamelen, you name it. Van de hectiek van New Delhi, tot in pure stilte een kameel rijden in de woestijn van Jaisalmer. Het was écht een droom. We hebben ze genoten. Natuurlijk vertel ik je snel meer in mijn artikelen! Wat ook lekker was: ik had gewoon twee weken vakantie genomen, wat ik sinds het begin van mijn bedrijf in 2012 nog maar twee keer eerder heb gedaan volgens mij :). ZO fijn (en noodzakelijk, want de wifi was een drama – maar daar was ik dus op voorbereid).

Daarna was het tijd om door te reizen naar Mumbai, de locatie van de bruiloft, waar onze week een mix was van werken, en sociale events bijwonen met de bruidegom en zijn vrienden en familie. Pas op de dag voor ons vertrek zijn we langs wat bezienswaardigheden gewandeld. Mumbai was voor mij wel een flink verschil: toch veel westerser dan Noord-India. En dat beviel me wel, even lekker terug in mijn comfortzone waar ik elke cuisine kon eten die ik wilde, snelle wifi had, en we minder aangestaard werden dan dat soms in Rajasthan het geval was.

IndiaInstagram4

De bruiloft was fantastisch. Het was zo leuk om iedereen te leren kennen, en aan het eind van de bruiloft hadden we een heel nieuwe vriendengroep verzameld. Ik vond het echt heel bijzonder om zo opgenomen te worden in de groep, aangezien we toch een beetje buitenstaanders waren op het eerste gezicht. Maar tijdens de bruiloft hebben we met iedereen gedanst, en hoorden we er helemaal bij. Ik vond het prachtig om alle rituelen te zien die bij de bruiloft hoorden, en ik heb nog dagenlang naar de henna op mijn handen gekeken: zó mooi.

Na de bruiloft en alle bijbehorende events, pakten we een vliegtuig naar onze laatste bestemming; Goa. Een strandbestemming om nog even bij te komen van onze drie hectische weken in India (en de twee hectische maanden reizen). De eerste paar dagen zaten we in een appartementje en hebben we gewerkt. Daarna hebben we nog vier nachtjes in een luxehotel verbleven. Echt even in alle luxe ontspannen, bij het zwembad liggen, langs de palmbomen lopen, súper goed eten… echt heel erg fijn. Die rondreis was natuurlijk vakantie, maar ook best vermoeiend. Om dan even een dagje vrij te nemen en écht niets te doen is heerlijk. Ik ben weer helemaal opgeladen vol nieuwe plannetjes.

IndiaInstagram3

Statistieken november 2017

Landen bezocht: 2

Thailand & India (ik maakte technisch gezien ook nog een tussenstop in Maleisië, maar ik ben het vliegveld niet uit geweest dus dat tel ik niet)

Waarvan nieuw: 1

India! Eindelijk! Dit brengt het totaal op 38 bezochte landen.

Plekken bezocht: 10

Chiang Mai, New Delhi, Agra, Jaipur, Bikaner, Jaisalmer, Jodhpur, Udaipur, Mumbai, Goa (Calangute & Bambolim).

Aantal vluchten: 4

Chiang Mai naar Kuala Lumpur. Kuala Lumpur naar New Delhi. Udaipur naar Mumbai. En Mumbai naar Goa. Ik vloog twee keer Air Asia en twee keer Jet Air.

Aantal nachten in een hotel: 17

Als ik goed heb geteld, hebben we 17 nachten in hotels verbleven, waarvan het grote merendeel tijdens onze rondreis door Rajasthan en nog vier nachten in Goa.

IndiaInstagram1

Best gelezen blogpost: Wereldreis maand 1: Singapore & Thailand | Oktober 2017

Wat leuk om te zien dat de wereldreis overzichten eigenlijk consistent het meest populair zijn. Ik snap dat wel: de reisverslagen zijn niet altijd interessant als je geen plannen of interesse hebt zo’n locatie te bezoeken. Maar het kan toch leuk zijn om een overzicht te krijgen van hoe het nou gaat, en wat we allemaal gedaan hebben. Ik vind ze ook altijd heel leuk om te schrijven. Ik babbel altijd maar een eindje raak, en dan worden ze veel te lang, haha!

Mijn favoriete blogpost: Wat te doen in Bangkok: tips en bezienswaardigheden

Ik heb zoveel blogposts waar ik trots op ben, maar als ik er eentje moet kiezen dan is het mijn overzicht met tips voor Bangkok. Daar zie je namelijk alle blogposts die ik geschreven heb over het onderwerp, en ik ben op allemaal best wel trots. Vooral op mijn fotografie eigenlijk :-). Ik vind mijn artikel over het lantaarnfestival in Chiang Mai ook heel mooi geworden!

IndiaInstagram16

Hoogtepunt van de maand:

De rondreis: Ik kan echt geen één hoogtepunt kiezen van de maand in India. Alledrie de hoofdstukken waren op hun eigen manier heel bijzonder. Maar twee weken lang reizen door de steden waar ik al jaren van droom… dat is toch wel heel speciaal. Een kameelrit bij zonsondergang. Het prachtige handwerk bewonderen dat al eeuwen wordt uitgevoerd in India. De paleizen en hun dynastieën… magisch.

De bruiloft: Ik had geen idee hoe de bruiloft voor ons als ‘buitenstaanders’ zou zijn. Zouden we wel een beetje mee kunnen komen? Zou het niet super awkward zijn omdat iedereen gewoon zijn eigen vrienden en kennissen heeft en niet zoveel behoefte heeft aan je? Het was juist heel gemakkelijk. We werden enorm opgenomen in de familie en vriendengroep, mochten allerlei events bijwonen, waren zelfs nog bij het huwelijksjubileum van ouders van vrienden van de bruidegom: ik voelde me zó enorm welkom.

Het hotel in Goa: We verbleven in de Grand Hyatt in Goa, en dat was echt het meest luxe hotel waar ik ooit verbleven was. Niet goedkoop, nee*, maar het was het helemaal waard. Verse vis, wuivende palmbomen, dagelijkse cocktails, een boekje lezen aan het zwembad. Puur genieten.

IndiaInstagram10

Dieptepunt van de maand:

Visum stress: Ken je die quote: ‘The road to hell is paved with good intentions’? Nou, dat is dus precies dit verhaal. Wij hadden netjes online ons visum voor India geregeld toen we nog in Singapore zaten. En als die is goedgekeurd, krijg je een mailtje waarin staat dat je visum goedgekeurd is. Die e-mail moet je uitprinten, en vervolgens als je aankomt in India aan de douane laten zien, waarna ze je een officieel visum toekennen. Maar goed, het ziet er wel een beetje raar en onprofessioneel uit zo’n visum. Dat vond onze baliemedewerker van AirAsia in Chiang Mai ook, en die wilde ons dus eerst bijna niet aan boord laten want “je had een officieel visum nodig”. Uiteindelijk na drie keer onze papieren te checken, mochten we toch aan boord.

We zitten netjes in onze stoelen, als hij ineens opduikt en Joris een officieel uitziend formulier met zijn pasfoto erop en alles aanrijkt: “You need this visum, not the other one”. Hij draait zich om naar mij en zegt: “Just wait, I’ll get yours”…. Je raad het al. Drie minuten later sluiten de deuren van het vliegtuig, en rijdt het vliegtuig weg van de gate. Ik ren het gangpad door en leg de situatie uit aan de crew, maar het is te laat. We zijn al weg. Dus ik barst in huilen uit, overtuigd dat ik nu India niet binnen ga komen en mijn droomreis niet kan maken. Hoe kan dat nou? Op ons papier stond dat die e-mail genoeg zou zijn.

Uiteindelijk vragen we het aan de ground crew op Kuala Lumpur (onze overstap), en daar wordt bevestigd dat onze emails wél genoeg zijn, en dat de boarding agent het bij het verkeerde einde had. Bij de Indiase douane laten we alleen onze emails met status-bevestiging zien (en laat Joris dat andere visum niet zien), en krijgen we probleemloos een Indiaas visum. Eind goed, al goed. Wát een onnodige stress.

Mijn foutje met de hotelboeking in Goa: Ik ben iemand die over het algemeen héél secuur is als het gaat om boekingen. Vluchten, hotels, ik check alles twee of drie keer. Maar aan het einde van die twee maanden, was ik blijkbaar even niet meer helemaal bij de les. Bij het boeken van ons laatste hotel, zocht ik een heerlijk luxehotel, waarbij we echt even in alle rust bij konden komen. Hoewel ik al gemerkt had dat hotels in India verrassend prijzig waren, vielen de prijzen in Goa op Booking.com me nog mee. Ik boekte dus een geweldig verblijf voor vier nachten bij het waanzinnige Grand Hyatt Goa. Het was niet goedkoop, maar hee: we gingen echt even genieten als afsluiter van onze reis. Toen ik mijn bevestiging ontving van de non-refundable hotelboeking kreeg ik een hartverzakking: de prijs had op Thaise Baht ingesteld gestaan (WAAROM?!) en dat had ik niet gemerkt (LOGISCH WANT WIE VERWACHT DAT?). De prijs voor onze hotelkamer bleek dus ruim twee keer zo duur als ik had berekend. Ik probeerde de boeking nog te cancellen, maar de keten gaf geen thuis. Geboekt is geboekt.

Uiteindelijk hebben we wel enórm genoten van het hotel, en ben ik echt een changed person. Dit wil ik vaker doen!

Favoriet boek van de maand:

9200000053200502

De Harry Potter-boeken

Ik heb deze maand drie Harry Potter-boeken gelezen, en dat beviel me wel. Het is toch het ultieme vakantievoer, en perfect om even lekker te ontspannen. Ik lees overdag al zoveel interessante artikelen en research, dat ik voor mijn vrije tijd het liefst alleen fictie lees. En ehm… afgezien van boek 1 (dat ik twee keer gelezen heb), had ik de rest nog nooit gelezen (al heb ik de films wel gezien). Dus ik heb er nog vier te gaan!

Koop je Harry Potter-boeken op Bol.com

Favoriete film/serie van de maand:

MV5BMjExMjcxMjM3OV5BMl5BanBnXkFtZTgwMTUwODQwMzI@._V1_UY1200_CR90,0,630,1200_AL_

The Sinner

Dit was echt dé ontdekking van de maand. Ik hou van een psychologische thriller, en dan vooral eentje met onbetrouwbare vertellers. Dus deze hit the spot. In drie dagen hebben we alle afleveringen er doorheen gejaagd. Jessica Biel speelt een waanzinnige rol als een jonge moeder die uit het niets een man doodsteekt op het strand tijdens een dagje uit met haar gezin. Een excentrieke detective gelooft niet dat ze dat zomaar doet, en gaat op zoek naar de waarheid. Wáánzinnig goed gemaakt en keigoed geacteerd. Lekker duister sfeertje ook.  Te zien op Netflix.

Favoriete aankoop van de maand:

IMG_6140

Mijn nieuwe sjaal! Ik heb hem gekocht tijdens mijn reis in Noord India, en hij is gemaakt van Baby Camel Hair & Silk. Echt een prachtige, hoge kwaliteit sjaal en ik ben er helemaal verliefd op. Ik wil echt nog eens terug om er meer te scoren. <3

Lees al mijn blogposts uit November 2017:

 

Hoe was jouw November 2017? Heb je iets leuks gedaan?

Misschien vind je dit ook interessant

12 reacties

Lenneke 10 december, 2017 - 10:00

Wow wat gaaf Milou en wat is India toch prachtig.

Staat al lang op mijn bucket list en is na deze post maar weer eens extra onderstreept.

Plaats een reactie
Explorista 11 december, 2017 - 11:08

India is zó afwisselend en echt zo mooi :). Kan niet wachten om terug te gaan en andere delen te zien!

Plaats een reactie
Sabine 10 december, 2017 - 15:29

Wat een avonturen! En echt wat een toffe sjaal is dat! Fijn dat jullie kerst in NL vieren. Ik moet mijn familie dit jaar voor het eerst missen met kerst en dat vind ik best moeilijk. Genieten dus jullie!

Plaats een reactie
Explorista 11 december, 2017 - 11:09

Dankjewel, ben er heel blij mee :) Wat vervelend dat je je familie moet missen. Ik kan me heel goed voorstellen hoe moeilijk dat is :-( Sterkte daarmee en maak er het beste van!

Plaats een reactie
Janet | thatonetime 10 december, 2017 - 20:14

Wauw wat een fantastische maand! Ohh die visumstress is heel herkenbaar… heb ik ook (meerdere malen) gehad. Het blijft vreselijk maar komt toch altijd weer goed. Fijne kerst thuis!

Plaats een reactie
Explorista 11 december, 2017 - 11:10

Dankjewel! Jij ook een fijne kerst! Jaaaaa, en die visumstress was ook zó onnodig!

Plaats een reactie
Sophie 11 december, 2017 - 15:08

Wauw wat klinkt India gaaf! Nu wil ik ook..
Geniet van de sneeuw in Nederland!

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2017 - 12:00

Dankjewel! Kan je India zeker aanraden, wat is jouw volgende bestemming?

Plaats een reactie
Lotte 11 december, 2017 - 19:51

Ik was zo benieuwd naar India!

Ik herken volledig dat je het in eerste instantie eng vond om hier naartoe te gaan. Misschien dat ik ook nog eens een keer ga.

Ik ben heel erg benieuwd wat je reisplannen vanaf januari zijn!

Alvast fijne feestdagen gewenst!

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2017 - 12:01

Ja, ik vond het best intimiderend, maar het is me zeker meegevallen. :) Jij ook fijne feestdagen! Waar ga jij heen in 2018?

Plaats een reactie
Robin 11 december, 2017 - 20:24

Wat gaaf dat je voor de bruiloft uitgenodigd was en wat fijn dat jullie zo opgenomen werden! Geniet ook even van het thuis zijn de komende dagen!
Oh en volgende bestemming: ik zeg Zuid-Afrika. Ik heb er 7 maanden stage gelopen (in Port Elizabeth) en ben twee keer naar Kaapstad geweest. Wil heel graag nog een keer terug!

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2017 - 12:01

Goede tip! Ik hoop dat we in 2018 naar Zuid-Afrika gaan… Joris is er al eens geweest, maar ik nog nooit en ik hoor zo veel goede verhalen :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter