Wereldreis maand 6: Australië & Maleisië | Maart 2018

door Explorista

Fijne pasen! Ik ben sinds zaterdag weer in Nederland (helaas), en heb de afgelopen maand een prachtige maand vol indrukken gehad die ik nog druk aan het verwerken ben. Ik begon de maand in Australië bij familie, en maakte toen een tussenstop van drie dagen in Bali voordat ik in mijn eentje doorreisde naar Maleisië voor drie weken soloreizen. Superspannend, maar het bleek één van de tofste dingen die ik ooit heb gedaan. Kijk mee naar mijn maand!

De maand begon in Australië, waarbij ik het gezin van de broer van Joris bezocht. Zij wonen sinds afgelopen jaar in de omgeving van Melbourne, en ik vond het erg leuk om ze weer te zien. Het was bovendien mijn eerste keer in Australië! Ik vond Australië enorm lijken op Amerika, trouwens. Ik heb vorige maand al best veel over Australië verteld, maar de hoogtepunten voor mij waren natuurlijk het zien van mijn nichtje en neefje, hun ouders, en de prachtige dieren: kangaroos & koala’s. Ik vond Melbourne ook een super leuke stad, waar ik zeker nog eens naar terug wil. En de kustlijn van de Great Ocean Road is spectaculair en zeker één van de mooiste roadtrip-routes ter wereld.

Na drie dagen in Bali, was het vervolgens tijd om gedag te zeggen. Joris ging naar Nederland, ik naar Maleisië. Hoe lang ik zou blijven, wist ik niet. Ik zag er om eerlijk te zijn een beetje tegenop. Voor onbepaalde tijd alleen in Maleisië reizen? Hmmm. De eerste twee dagen in Kuala Lumpur was ik best eenzaam. Ik deed allemaal leuke dingetjes: ik nam mezelf naar Tomb Raider, en ik ging sushi eten. Maar ik miste wel sociaal contact. Na twee dagen trok ik mezelf uit mijn sociale isolement en sprak af met twee meiden die ik nog kende uit Bali. Samen ontdekten we twee dagen lang de stad. De rest van de week sprak ik nog met twee andere mensen af.

IGMalaysia2

In het weekend ging ik alweer door naar de Cameron Highlands, en via Facebook had ik afgesproken met een Belgische jongen om samen te reizen. Dat was hartstikke leuk, en de Cameron Highlands was prachtig en lekker koel. Hij zou in eerste instantie ook meereizen naar mijn volgende bestemming, Penang, maar haakte toch af omdat hij ineens naar Vietnam moest. De eerste twee dagen in Georgetown, Penang, was ik weer een beetje eenzaam. Ik vind het altijd heerlijk om een dagje alleen door te brengen, maar op de tweede dag alleen word ik eenzaam haha.

Gelukkig was één van mijn vriendinnen uit Bali ook in Georgetown en dus ging ik samen met haar leuke dingen doen. Ik sprak nog een middagje af voor lunch met mensen uit mijn Facebook-groep en kwam de dag erna ook in contact met twee mensen die me weer introduceerden aan hun vriendengroepen. Op de laatste nodigde ik zowel hun als hun vriendengroepen, als mijn Bali-vriendinnetje en haar vrienden uit voor een middagje strand. En dat was zó leuk. Het was zo leuk om een groep mensen bij elkaar te hebben die elkaar eigenlijk allemaal korter dan 24 uur kende en zo goed met elkaar omging. De zon zakte in de zee, en daarna hebben we allemaal nog een hapje gegeten en zijn we nog uitgegaan. Ik was die nacht pas om drie uur thuis, haha. Het was betoverend. (Zie de header foto voor de groep vreemdelingen die snel vrienden werden)

Photo 17-03-2018, 12 02 37

De volgende dag had ik nog ontbijt met twee mensen uit de vriendengroep, en ging mijn vlucht naar Langkawi, een tropisch eiland even verderop. Na mijn misselijkmakende avonturen op de speedboten in Bali besloot ik dit keer het vliegtuig te nemen, in plaats van een boot die er drie uur over deed (!). Mijn vlucht duurde maar 25 minuten en kostte 16 euro haha. Succes!

De laatste paar dagen op Langkawi merkte ik al snel dat er van WIFI niet echt sprake was. Werken zou er dus niet van gaan komen… bovendien zouden mijn nieuwe reisvrienden ook naar Langkawi komen. Dus: dan maar verplicht vier dagen vrij. Ik heb niets voor niets een leven gebouwd waarin ik voor mezelf werk en gewoon lekker vrij kan nemen om te genieten als ik dat wil dus dan moet je ook van dat voorrecht genieten :-). Mijn laatste dagen bestonden uit tropische stranden, scooterritjes, sightseeing, cocktails drinken in het zwembad, en late nachten vol drankspelletjes en diepgaande gesprekken. Volgens mij lag ik geen nacht voor vier uur te slapen, haha. Maar heerlijk is dat toch, echt even vakantie? Ik heb genoten.

Photo 30-03-2018, 08 31 02

Ik ben zo ontzettend dankbaar dat ik zo’n mooie reis heb gehad. Zulke mooie mensen heb ontmoet. Zulke mooie dingen heb gezien. Zo heerlijk heb gegeten. Dingen heb geprobeerd die ik nog nooit heb geprobeerd. Mijn grenzen heb verlegd bij dingen die ik een beetje eng vond. Fantastisch.

En wat staat er nu op het programma? Aan het eind van de maand vlieg ik naar Finland, voor de verjaardag van mijn beste vriendinnetje. Als het goed is gaan we daarna samen een paar dagen naar Stockholm, waar zij gewoond heeft en ik nog nooit geweest ben. Daarna keer ik terug in Finland voor een conferentie en een korte persreis. En dan ligt mijn schema nog open. Ik hoop deze maand nog even een kort tripje te maken ergens heen, maar waarheen weet ik niet! Suggesties?

Statistieken Maart 2018:

Landen bezocht: 2

Australië & Maleisië

Waarvan nieuw: 1

Dat brengt het totaal aantal landen dat ik bezocht heb op 40!

Plekken bezocht: 6

Melbourne, Seminyak, Kuala Lumpur, Cameron Highlands, Georgetown, Langkawi

Aantal vluchten: 6

Dit was een maandje met veel vluchten: Jetstar van Melbourne naar Denpasar. Van Denpasar naar Kuala Lumpur met Air Asia. Van Penang naar Langkawi met Air Asia. En van Langkawi naar Kuala Lumpur met Malaysia Airlines, vervolgens door met Emirates naar Dubai en van Dubai naar Amsterdam. De laatste was een reis van 24 uur! Heel pittig, haha.

Aantal nachten in een hotel: 26

Ik heb deze maand in heel wat hotels geslapen, haha! Eerst drie nachten in Seminyak, in Bali Ayu Villa. Een prima en goedkoop hotel. Toen in Flora by Crossroads in Kuala Lumpur wat ik een heel comfortabel hotel vond. In Cameron Highlands sliep ik in echt een budgethotel waarbij de balkondeur niet helemaal dicht kon, TJ Lodge. In Georgetown sliep ik in een superleuk Guesthouse in een traditioneel gebouw, wat echt dikke interiorgoals was! De naam van het hotel was The Frame Guesthouse. Uiteindelijk sliep ik in Langkawi in een goedkoop hostel/guesthouse met een heel chille hippievibe en een geweldig zwembad (met bar!): The Crowded House. Dikke tip als je daar heen gaat!

Photo 27-03-2018, 21 33 45

Best gelezen blogpost: Dit zijn de leukste lente stedentrip bestemmingen

Jaaa, dat had ik wel verwacht haha. Even een lekker luchtig artikel waarbij je inspiratie op kan doen voor een stedentrip nu het perfecte seizoen aanbreekt. Ik neem het jullie niet kwalijk :-).

Mijn favoriete blogpost: Brugge bezienswaardigheden: wat te doen in Brugge (+ goedkoop eten tips)

Ik vind dit echt moeilijk kiezen, want ik ben eigenlijk best wel trots op mijn posts de laatste tijd. Ik stop er heel veel tijd en energie in en maak ze steeds beter en uitgebreider zodat ze zo nuttig mogelijk zijn. Daarom heb ik uiteindelijk ook gekozen voor mijn artikel over Brugge. Die publiceerde ik in eerste instantie in 2013, maar heb ik nu helemaal opnieuw vormgegeven met meer informatie en inhoud :-).

Hoogtepunten van de maand:

  • Nieuwe vrienden

Beetje voorspelbaar gezien mijn intro van dit artikel. Maar reisvriendschappen zijn voor mij altijd heel krachtig. Je bent als je solo reist echt 100% jezelf, zonder bagage en zonder gedeelde geschiedenis die iemands beeld en verwachtingen kleurt. Als mensen je dan accepteren is dat heel waardevol. Bovendien is er iets magisch aan samen een avond of een paar dagen doorbrengen, en vervolgens weer je eigen weg vervolgen. Ik heb na al die jaren reizen vrienden over de hele wereld, en ook na deze reis heb ik weer nieuwe vrienden in Amerika, Canada, Thailand, Vietnam en Nederland erbij.

  • AD.nl artikel

Misschien heb je het niet meegekregen, maar deze maand stond ik met een interview in het AD! Zo grappig :-). Ik mocht vertellen over mijn leven als fulltime reisblogger en digital nomade en mijn kijk op de maatschappij en carrière maken. HIER kun je het lezen.

  • Nieuwe dingen proberen

Reizen haalt me uit mijn comfortzone. Deze maand heb ik allerlei nieuwe gerechten geprobeerd: van Laksa tot Char koay teow en van alles daar tussenin. Ik heb voor het eerst in mijn leven slackline geprobeerd, ondanks dat ik doodsbang was dat mijn zwakke enkels het niet zouden volhouden. Ik heb weer een scooter gehuurd en het eiland rondgecrosst. Ik ben toch de zee in gegaan met vrienden terwijl ik bang was voor kwallen. Kortom: ik heb mijn grenzen verlegd, ik heb mensen vertrouwd, ik heb nieuwe dingen gedaan. Zo leuk!

Dieptepunten van de maand:

  • Paniekaanval

Het minste punt van mijn reis was toen we een avondje aan het eten waren. Ineens werd er in het restaurant naast ons keihard vuurwerk afgestoken, op slechts een paar meter afstand. Ik heb dus een vuurwerkfobie en schrok enorm. Ik probeerde mezelf te kalmeren, rustig adem te halen. Maar het lukte niet. Na een seconde of twintig trok ik het niet meer, en rende ik zonder iets te zeggen naar binnen waar alle spanning uit mijn lijf kwam. Ik trilde helemaal, en kon niet anders dan huilen. Doodsangst, echt. Die hele fascinatie met vuurwerk is echt mijn minst favoriete deel van Zuid-Oost Azië als ik eerlijk ben, en wat mij betreft wordt het gewoon verboden. Klaar. Gelukkig werd er heel lief voor me gezorgd door mijn reisvrienden, en heb ik heel veel troost en knuffels mogen ontvangen.

Favoriete boek van de maand:

Group-1-276x400

Thuisblijven is Duurder
Jelmer de Boer

Ik vind Jelmer wel een tof persoon. Als hij een idee heeft gaat hij het gewoon doen, en zo opereer ik ook een beetje. Ik hou daar wel van. Hij steekt zijn mening niet onder stoelen of banken dus toen ik zag dat hij mijn website genoemd had in een artikel over de domste tips voor goedkoop vliegen hield ik mijn hart vast. En toen bleek dat hij eigenlijk nog best complimenteus was over mijn artikel, haha. PFIEW. Toen hij een boek schreef over goedkoop vliegen, bood hij aan mij een PDF’je te sturen zodat ik het kon lezen. Tof!

En dan mijn eindoordeel: ik vond het écht een leuk boek om te lezen. In twee dagen heb ik het boek helemaal uitgelezen, en ik heb echt een paar keer moeten grinniken om zijn harde humor. Ik heb ondanks het feit dat ik veel weet over vliegen toch nog het één het ander opgepikt. Zo heb ik dankzij hem handige alerts ingesteld voor goedkope vliegtickets, en heb ik allerlei algemene zooi ontvolgd. Wat mij betreft had het op sommige punten nog iets meer voorbeelden kunnen gebruiken (hoe doe je dat nou, zo’n meerdaagse layover boeken in een stad?), maar al met al vond ik het echt een aanrader. Je leert in het boek over onderwerpen als airline allianties, frequent flyer punten sparen, error fares, en waarom je nooit met ruimbagage moet vliegen. Leuk als je geïnteresseerd bent in het onderwerp!

Koop het boek hier.

Favoriete film/serie van de maand:

TheGreatestShowman_CampB_70x100_1Sheet_highres

The Greatest Showman

Ik heb een haat-liefde verhouding met musicals. Ik denk altijd dat ik ze ga haten, maar als ik ze dan kijk, vind ik ze geweldig haha. Ik keek The Greatest Showman op mijn terugvlucht en heb hem de dag erna meteen nog eens gekeken! Sindsdien zing ik de soundtrack woord voor woord mee. De cinematografie is magisch, de vintage circusstijl is tof. En de teksten slaan gewoon heel erg aan bij mij… deze lyric vat echt exact mijn leven samen zoals het nu is:

When the world becomes a fantasy
And you’re more than you could ever be
‘Cause you’re dreaming with your eyes wide open
And we know we can’t be go back again
To the world that we were living in
‘Cause we’re dreaming with our eyes wide open

Lees al mijn blogposts uit Maart:

Waar ben jij geweest in Maart?

Misschien vind je dit ook interessant

5 reacties

Melanie | travelwithmel 3 april, 2018 - 20:30

Wat een leuke blog zeg en wat heb je veel meegemaakt! Super gave ervaringen allemaal. Ik word er jaloers van, haha (maar ik mag niet klagen. Er komen nog leuke reizen voor mij aan)! En wat leuk dat je in het AD stond! Misschien moet ik dat boek van Jelmer ook eens gaan lezen.

Plaats een reactie
Sophie 5 april, 2018 - 11:24

Zo leuk om te lezen dat je zo geniet van het ‘digital nomad’ zijn! Inspirerend :-)
Ik blijf je zeker volgen!

Plaats een reactie
Explorista 8 april, 2018 - 20:07

Lief, dankjewel!

Plaats een reactie
Linda | travellersoftheworld 17 april, 2018 - 17:58

Leuk om te lezen hoe je maand in Australië en Maleisië was! Ik vond Maleisië een fijn land om doorheen te reizen. Solo reizen lijkt me echt spannend, maar zou ik ook wel een keer willen proberen.

Plaats een reactie
Explorista 19 april, 2018 - 13:36

Ik vond Maleisië ook zo’n heerlijk makkelijk land om doorheen te reizen. Dat heeft me echt verbaasd :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter