Lucca, Toscane: Wat te zien en doen tijdens één dag (+ restaurant tips)

door Explorista

Tijdens mijn rondreis door Toscane kwam ik er al vrij snel achter: Ik vind Lucca eigenlijk veel leuker dan Florence. Lucca is veel rustiger qua toerisme, heeft fijne pleintjes waar je lekker een terrasje kunt pakken, werkelijk prachtige gebouwen en gezellige pittoreske straatjes. Mocht je dus verblijven in Toscane, dan kan ik je aanraden om een dagje Lucca te bezoeken! Hier mijn beste tips voor wat te doen en waar te eten.

Bezienswaardigheden Lucca

Het middeleeuwse centrum is vrijwel helemaal autovrij, wat het heerlijk maakt om lekker door het centrum te slenteren. Bovendien is het oude stadscentrum heel goed bewaard gebleven. Hieronder de belangrijkste bezienswaardigheden in Lucca die je niet mag overslaan.

Kathedraal Van Lucca

Het mooiste gebouw in heel Lucca is de Romeins-Katholieke kathedraal van Lucca. De marmeren kerk is al meer dan 1000 jaar oud (!). De bouw begon namelijk in 1060, hoewel de bouw van de gevel pas in 1241 voltooid werd. Grappig feitje is dat de rechterboog in de gevel kleiner is dan de rechts, vanwege een meetfout.

Het interieur van de kerk is ook de moeite waard, met mooie glas-in-lood ramen. In de kerk bevindt zich een beeld, Volto Santo, van Jezus. Nu is dat op zichzelf niet zo bijzonder, maar het beeld is zou door een tijdsgenoot van Jezus gemaakt zijn en dus een waarheidsgetrouwe afbeelding zijn. Elk jaar wordt het beeld in een processie door Lucca gedragen.

Campanile di San Martino

De toren die er naast staat, een campanile, stamt uit de 13e eeuw. Een campanile is een klokkentoren die naast een kerk staat, maar die er geen onderdeel van uitmaakt. Dit is iets dat je voornamelijk in Italië tegenkomt.

Het is een dikke tip om de klokkentoren te beklimmen, dan heb je daarna fantastisch uitzicht over de stad. Het is wel een flinke klim, en aangezien het open trappen zijn, had ik met mijn hoogtevrees flink last van knikkende knietjes. Helemaal bovenin hangen er veiligheidsrasters wat fotograferen moeilijk maakt. Maar je kunt nog steeds wel genieten van het uitzicht, dat ik echt prachtig vond!

Via Fillungo

Via Fillungo is een lange winkelstraat in het oude stadscentrum van Lucca. Het wordt ook wel gezien als de hoofdstraat. Ooit was dit de weg naar het Fillongo kasteel, dat toebehoorde aan een rijke familie. Als je de middeleeuwse straat afwandelt kom je niet alleen langs leuke winkeltjes, maar ook langs kerken en paleizen. Uiteindelijk kom je ook langs de Toro del Oro, de bekendste en hoogste toren in Lucca (waarover later meer).

Piazza dell’Anfiteatro

Vlak achter de Via Fillungo ligt de Piazza dell’Anfiteatro, het gezelligste plein van de stad. Wat meteen opvalt aan het plein is dat het een ronde vorm heeft. Dit komt omdat het plein gebouwd is op de locatie waar vroeger een romeins amfitheater heeft gestaan. Vandaar ook de naam van het plein :-).

Van dat amfitheater is vrijwel niets bewaard gebleven helaas. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 1e en 2e eeuw na Christus. Door de eeuwen heen raakte het theater buiten gebruik, en werden er huizen omheen gebouwd. Tussen 1830 tot 1839 werd alle bebouwing gesloopt, en werd besloten om een plein te bouwen op de fundamenten van het voormalige theater. Het werd toen het belangrijkste marktplein van de stad. Inmiddels vind je er vooral veel restaurantjes.

Torre Guinigi

De Torre Guinigi is de meest opvallende toren in Lucca. Met 44 meter is het niet de hoogste toren, overigens. Maar hij is toch uit duizenden te herkennen. Bovenop de toren vind je namelijk een daktuin met steeneiken. Wist je dat Lucca ooit meer dan 250 torens had? Daar zijn er helaas maar een aantal van bewaard gebleven.

De toren van Guinigi werd gebouwd, hoe kan het ook anders, door de Guinigi-familie. Een familie zijdehandelaren, die met dit bouwwerk vooral hun rijkdom en macht wilden tonen. De Romaans-Gotische toren stamt uit 1348. En je kunt hem beklimmen, maar wees gewaarschuwd: dan moet je 200 treden oplopen ;-).

Straatbeeld Lucca.

Piazza Napoleone

Het grootste plein van Lucca (ook wel Piazza Grande genaamd) is de Piazza Napoleone. Ooit stond op deze plek een middeleeuws fort, Fortezza Augusta. Maar in het begin van de 19e eeuw gaf de zus van Napoleon opdracht om alle bebouwing in de omgeving plat te gooien en hier een plein aan te leggen om haar familie te eren. Er zou een standbeeld komen van Napoleon, maar die is nooit gebouwd.

Op het plein vinden vaak markten en festivals plaats. Wie dan wel op het beeld staat afgebeeld dat je op deze markt vindt? Dat is Maria Luisa van Bourbon, de regente van het Hertogdom van Lucca tussen 1815 en 1824.

Basilica di San Frediano

Deze populaire Romaanse kerk staat op Piazza San Frediano. De naam van de kerk wijst naar de Ierse bisschop van de stad, die er in de eerste helft van de zesde eeuw woonde en deze kerk liet bouwen. Het huidige uiterlijk van de kerk stamt uit 1112 – 1147. De goudkleurige mozaïek stamt uit de 13e/14e eeuw.

San Michele in Foro

Kerken genoeg in Lucca! Ze zijn allemaal bijzonder op hun eigen manier, maar de mooiste gevel vond ik denk ik die van San Michele in Foro. Deze Pisaanse-Romaanse kerk heeft een waanzinnig gedetailleerde gevel van marmer met loggia’s en gedraaide pilaren. De bouw van de kerk begon in 1070, in opdracht van de toenmalige Paus.

Grappig genoeg kwam de kerk nooit helemaal af. Omdat de gevel zo duur was, bleef er weinig geld over voor de rest van de kerk, die redelijk simpel oogt in vergelijking. Je vindt de kerk op de Piazza San Michele, op de locatie van het vroegere Romeinse Forum.

Stadsmuren

Ik kreeg als tip om te fietsen over de stadsmuren van Lucca. Daar had ik zelf helaas geen tijd voor tijdens mijn dagje, maar ik wilde die tip wel aan jullie doorgeven want volgens mij is dat hartstikke leuk.

Ik heb zelf een klein stukje over de stadsmuren gewandeld, tijdens de zonsondergang en dat was heel romantisch. Je kijkt uit over het oude stadscentrum aan de ene kant, en de “nieuwe” stad aan de andere kant.

De stadsmuren van Lucca zijn bijzonder omdat ze nog helemaal in tact zijn, en dat is best wel bijzonder. De originele stadsmuren stammen al uit 180 voor Christus, maar de huidige muren die je ziet zijn uit de 16e eeuw. In eerste instantie waren de muren bedoeld als verdedigingslinie, maar zo ver heeft het gelukkig nooit hoeven komen.

Torre delle Oro

Als laatste is het de moeite waard om even te kijken bij de Torre Delle Oro. Makkelijk, want hij ligt toch al op de Via Fillungo. Dit is een klokkentoren uit de middeleeuwen. De toren was van origine privé-bezit, maar werd in de 14e eeuw aangekocht door de gemeente, die er besloot een klok op te plaatsen. Omdat het de hoogste toren van Lucca is, was dit een handige en zichtbare locatie.

Restaurants Lucca

All’Olivio: Dit is een heel lekker en chique restaurant met een goede wijnkaart en veel regionale gerechten. Ik ging gewoon voor een heerlijke pasta, overigens.

Go. Do Burger: Na twee weken non-stop pasta en pizza hadden we zin in iets anders voor ons avondeten en kwamen we terecht bij dit zaakje. Goede burgers voor een lage prijs. Niet heel gezellig, maar dat was ook niet ons hoofddoel :-).

Hotel tips Lucca

  • Hotel Stipino: De beste budgetoptie is dit hotel, net buiten de oude stad. Een tikje aan de oude kant, maar hartstikke comfortabel en met een heel lieve eigenaar.
  • Agriturismo Casolare Lucchese: Ik HOU van Agriturismo’s. Deze ligt buiten de stad, maar biedt wel gratis fietsen zodat je er makkelijk heen fietst. Geniet van het zwembad en het heerlijke ontbijt.
  • San Luca Palace: In het hartje van de stad vind je dit gebouw uit 1540. Binnen vind je niets dan luxe. Elke dag wordt er een geweldig ontbijt en apertivo geserveerd.

Wat zijn jouw leukste tips voor Lucca?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter