De 14 mooiste stranden in Sicilië met helderblauw water

door Explorista

Direct naast het Italiaanse vasteland ligt het eiland Sicilië. Vooral geliefd vanwege de vaak aangename temperaturen en de prachtige omgeving is Sicilië voor velen een zomerse vakantiebestemming. Het leuke aan een eiland als Sicilië is dat je er van alles kunt doen. Zo kun je als ‘actieve ontspanner’ duiken, snorkelen, het eiland ontdekken via de wandelroutes en de gezellige steden bezoeken. Doe je liever zo min mogelijk op je vakantie, dan heeft Sicilië meer dan genoeg heerlijke stranden waar je van de zon geniet.

Of je nu ultiem vakantie viert door zoveel mogelijk op het strand te liggen, er een dagje naar toe gaat tijdens je vakantie of er liever een avondwandeling maakt: het is heel handig om te weten welke stranden de moeite waard zijn. De mooiste stranden op Sicilië heb ik voor je op een rij gezet. Wat is jouw favoriet?

Bron foto

San Vito Lo Capo

Helemaal in het noordwestelijke hoekje van Sicilië vind je San Vito Lo Capo. Hoewel het in een uithoek ligt, is dit strand ontzettend de moeite waard. San Vito Lo Capo krijgt regelmatig de titel ‘mooiste strand’. Heel goed te begrijpen wanneer je de foto hierboven bekijkt! Het strand heeft een tropische uitstraling met de blauwe zee, het lichtgekleurde zand en de palmbomen en bergachtige omgeving op de achtergrond.

San Vito Lo Capo bestaat niet enkel uit strand. Het is een gezellige badplaats die gericht is op het toerisme. Oftewel, genoeg keuze uit restaurantjes en allerlei winkels waar je kunt kopen wat je thuis vergeten bent. Hou er rekening mee dat Sicilië geen klein eiland is. Je doet er rustig 4 uur over om van de ene kant van het eiland naar de andere kant te komen. Check dus even of je in de buurt van San Vito Lo Capo kunt verblijven wanneer je dit strand graag wilt bezoeken.

Bron foto

Calamosche Beach

Voor Calamosche Beach reizen we af naar de andere kant van Sicilië. Calamosche ligt namelijk helemaal aan de zuidoostelijke kant van het eiland. In het Vendicari reservaat liggen een aantal stranden waarvan Calamosche Beach er eentje is. Een prachtige omgeving om doorheen te wandelen dus. Mocht je vogelliefhebber zijn, dan kun je bovendien een hoop soorten spotten. Vendicari is namelijk een belangrijke rustplaats voor trekvogels.

Ook mensen gebruiken Vendicari graag als rustplaats, maar dan wel vanaf een handdoekje op het prachtige strand van Calamosche Beach. Het is een wat kleiner strand, maar niet minder mooi. Je kunt er goed snorkelen, je ligt in een prachtige omgeving en het uitzicht vanaf het strand is ook niet verkeerd.

LEES OOK: De 22 mooiste plekken voor op je Italië bucketlist

Bron foto

Riserve dello Zingaro

Nog een prachtig natuurgebied op Sicilië is Riserve dello Zingaro vlakbij San Vito Lo Capo (en nog een reden om in deze buurt een hotel te boeken!). Het is een beschermd natuurgebied waar je alleen te voet in kunt. Alleen al om die reden is Riserve dello Zingaro een prachtig stuk Sicilië om te bezoeken. Er zijn verschillende wandelroutes in het gebied die je kunt volgen, waarvan er eentje langs de strandjes van Riserve dello Zingaro loopt.

De route langs de kust duurt zo’n 4 uur en dat geeft je zeker een geldig excuus om even te pauzeren op de pittoreske stranden van het gebied. Zorg wel dat je genoeg drinken bij je hebt, want in een natuurgebied vind je geen restaurantjes en winkels. Wél vind je een aantal kleine informatiepunten waar je meer leert over een aantal karakteristieken van dit gebied.

Hotel tip: Wanneer je in het noordwesten van Sicilië, vlakbij Riserve dello Zingaro én San Vito Lo Capo wilt verblijven, kijk dan eens naar Cala di Ponente. Dit hotel heeft gratis fietsen, de kamers zijn voorzien van een koelkast en magnetron én je kunt zelfs een auto huren bij het hotel.

Bron foto

Foce del Belice

We blijven aan de westkant van Sicilië waar in het zuiden natuurreservaat Foce del Belice ligt. Van Selinunte tot aan Porto Palo ligt een 3 kilometer lang strandgebied met aangrenzende duinen. Een prachtige plek voor een vroege wandeling waarbij je de zon ziet opkomen en geniet van de stilte die er dan nog is bij Foce del Belice. Later op de ochtend komen er meer bezoekers richting het natuurgebied om te genieten van het weer op het strand en door de prachtige omgeving te wandelen.

Het mooie aan Foce del Belice is dat het een van de Siciliaanse stranden is die het gehele jaar door mooi blijft. Het strand is niet alleen maar geschikt voor zonnebaders: je kunt er ook goed wandelen. Wil je wel op het strand liggen? Dan vind je er ook enkele ligbedden en parasols.

Bron foto

Marchesa di Cassibile

Wanneer je in het oosten van Sicilië bent, sla dan zeker een bezoek aan Marchesa di Cassibile niet over. Het strand krijgt een onwijs goede beoordeling van bezoekers en dat heeft alles te maken met de mooie omgeving. Marchesa di Cassibile ligt vlakbij een bebost gebied, waardoor er altijd wel schaduw op het strand te vinden is. Onder meer dankzij het kleine restaurantje en de onbekendheid van Marchesa is dit een hele goede spot voor een dagje strand.

Het strand ligt bovendien vlakbij Riserva Naturale Orientata Cavagrande del Cassibile. Het is een natuurreservaat waarin je prachtige wandelingen maakt. Zorg er wel voor dat je goede schoenen aantrekt en voldoende water en eten meeneemt, want je bent er ook echt midden in de natuur. Geen restaurants en winkels op steenworp afstand!

Bron foto

Eraclea Minoa

De oude Griekse stad Eraclea Minoa werd al vele eeuwen voor Christus bewoond, maar raakte uiteindelijk in verval. In 1950 werd gestart met de opgravingen van de ooit bewoonde stad, waardoor je nu in Eraclea Minoa allerlei indrukwekkende overblijfselen van de stad vindt. De reden dat deze plaats in het lijstje met mooiste stranden van Sicilië staat is natuurlijk niet vanwege de archeologische opgravingen (hoewel die wel leuk zijn om te bekijken als je er toch bent).

Het strand bij Eraclea Minoa is een relatief rustige plek op Sicilië waar je een aantal parasols en strandbedden kunt huren. Het is een fotogenieke plek met goudgeel zand, een helderblauwe zee en een rotsachtige omgeving als achtergrond. De bomen die grenzen aan het strand zorgen bovendien voor de nodige schaduw.

Bron foto

Cala Rossa

Voor het strand Cala Rossa maken we een uitstapje naar buureiland Favignana. Favignana ligt vlakbij Sicilië en hoort ook bij de gelijknamige regio (dus hoort ‘ie ook gewoon in dit lijstje thuis!). Cala Rossa ligt ook aan de noordoostkust van het eiland, vlakbij Sicilië. Het is een onwijs fotogenieke locatie waar je je ogen uitkijkt.

Het strand Cala Rossa ligt aan een helderblauwe zee waar je perfect kunt snorkelen. Goed om te weten is dat het een rotsachtige omgeving is, dus ren niet zomaar op je blote voeten rond. Ook het strand is hoofdzakelijk een rotspartij waar je even kunt zitten om te genieten van het uitzicht. Of zoek een comfortabele rots uit, leg je handdoek neer en geniet van de zon. Je bent zeker niet de enige!

Bron foto

San Lorenzo

San Lorenzo ligt vlakbij het natuurgebied Vendicari, maar valt net buiten de grenzen van het reservaat. De mooie natuur heeft echter geen boodschap aan de door de mens bepaalde grenzen, dus ook San Lorenzo heeft nog de prachtige omgeving die je ook in het reservaat vindt. Ofwel, een rotsachtige omgeving met een heldere zee, lichtgekleurd zand en een goed uitzicht.

Er zijn niet zoveel faciliteiten, dus kom voorbereid naar San Lorenzo. Zorg voor voldoende eten en drinken én goede schoenen. Doordat je vlakbij het natuurgebied zit kun je ook prachtig wandelen. Dus wanneer je even genoeg hebt van het strand, dan weet je wat je te doen staat. Je kunt vanaf hier bovendien de 10 kilometer afleggen door het natuurpark naar het eerdergenoemde Calamosche Beach.

Bron foto

Scala dei Turchi

De rotsachtige klif Scala dei Turchi ligt aan de kust van Sicilië en loopt over in de zee. Hoewel het strand de moeite waard is, komen de meeste bezoekers hier vanwege de kleur die de Scala dei Turchi heeft. Het gesteente waar de rotsformatie uit bestaat, heeft het een bijzondere witte kleur. Via een trap kun je deze formatie beklimmen. Dat verklaart ook direct waar de naam vandaan komt: Scala betekent trap. Dei Turchi komt van de vele invallen die de Moren deden.

De Scala is omgeven door twee zandstranden vanwaar je een bijzonder uitzicht hebt over het witte gebergte. Lig op het goudgele zand, neem een duik in de zee en wandel via de rotsen naar het andere strand wanneer je toe bent aan een beetje beweging.

Bron foto

Torre Salsa

In het zuiden van Sicilië vind je wederom een natuurreservaat: Torre Salsa. Gelukkig zijn natuurreservaten vaak prachtig en zo kijk je ook hier je ogen uit. Duinen, kliffen, grasachtige landschappen én stranden vormen samen het schouwspel dat Torre Salsa heet. Er zijn een aantal routes die door het natuurgebied lopen en je uiteindelijk naar het strand van Torre Salsa brengen.

Het strand van Torre Salsa is een van de rustige stranden op Sicilië en daarmee perfect wanneer je even wilt ontsnappen aan de toeristische gebieden van het eiland. Op de schone zandstranden kijk je uit op de zee en lig je tussen het prachtige natuurgebied van Torre Salsa zelf. Tot rust komen kan zonder twijfel wanneer je dit Siciliaanse strand bezoekt.

Bron foto

Isola Bella (Taormina)

Isola Bella is een klein eilandje dat bijna tegen Sicilië aanligt. Het ligt in de Ionische Zee vlakbij de stad Taormina en is via een zandtong verbonden met het hoofdeiland. Doordat de zandtong overloopt in het strand van Taormina is de korte wandeling richting het rotseiland Isola Bella zo gemaakt.

Wanneer je richting Taormina en Isola Bella gaat, vertrek dan op tijd. Hoewel de stranden kiezelstranden zijn, zijn het wel degelijk populaire plekken. Voor het comfort lig je er wellicht niet, maar het uitzicht en de omgeving op Isola Bella zijn de moeite meer dan waard. Wandel bijvoorbeeld het eiland over, geniet van de omgeving en zoek daarna een gezellig restaurantje op in Taormina.

Bron foto

Cefalù

Grenzend aan het gelijknamige plaatsje ligt het strand Cefalù. Doordat het strand en de stad zo direct verbonden zijn, kun je er ook allerlei voorzieningen vinden. Met 1,5 kilometer om een plekje te zoeken kun je er altijd wel terecht. Bovendien vind je er een aantal gezellige beachclubs.

Wanneer je toch het strand van Cefalù bezoekt, wandel dan ook eens het stadje in. De smalle straatjes brengen je naar allerlei boetiekwinkels en gezellige restaurantjes. Cefalù heeft als meest opvallende kenmerk de rots La Rocca. Wanneer je je aan de klim waagt heb je een prachtig uitzicht over de stad en het strand van Cefalù.

Bron foto

Mondello

Vlakbij de grotere stad Palermo ligt Mondello. Een kleine badplaats waar het merkbaar rustiger is dan in de gezellige drukte van de stad. De perfecte plek om even tot rust te komen dus. Kijk uit over de heldere zee en geniet van de warme zon. Er zijn bovendien een aantal kleine restaurantjes waar je binnenstapt voor een verkoelend drankje.

Hou er wel rekening mee dat het strand van Mondello ’s zomers ook graag bezocht wordt door de inwoners van Palermo. Hoewel je wel degelijk ruimte vindt die je in een stad niet hebt, ben je zeker niet de enige hier. Laat je daar niet door tegenhouden, want Mondello is een hele gezellige badplaats waar je je gemakkelijk een dag vermaakt.

Bron foto

Fontane Bianche

Langs de zuidoost kust van Sicilië ligt Fontane Bianche. Een mooie, uitgestrekte baai waar je vanaf het zandstrand uitkijkt op de heldere zee. Je ziet er boten voorbijvaren, geniet van de gezellige drukte op de aangrenzende terrassen en huurt een parasol en ligbed voor wat meer comfort. Eigenlijk is Fontane Bianche precies wat je van een fijn strand tijdens je zonvakantie verwacht: voorzien van alle gemakken, ruim, gezellig druk én (geen garanties) mooi weer.

Direct aan het strand grenst het stadje met dezelfde naam. Fontane Bianche is een prima uitvalsbasis wanneer je in het hoogseizoen naar Sicilië trekt. Ga je buiten het hoogseizoen? Kies dan voor de nabijgelegen grotere stad Siracusa. Daar kun je ook buiten de zomermaanden nog gezellige restaurantjes vinden die geopend zijn.

Wat is jouw favoriete strand in Sicilië?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter