Tips voor Vaticaanstad bezoeken: bezienswaardigheden, wachttijden & kleding

door Explorista

Hoewel ik uitgebreid over Rome geschreven heb, en daarin veel tips voor Vaticaanstad verwerkt heb, heb ik nooit een volledig artikel aan Vaticaanstad  geweid, en dat vond ik eigenlijk niet kunnen. Er is namelijk  een hoop over te vertellen!

Wat is Vaticaanstad? Is Vaticaanstad een eigen land?

Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Dus, ja: Vaticaanstad is een zelfstandig land. Het werd opgericht in 1929, na een verdrag met Mussolini. Het wordt echter volledig omsloten door Rome, waardoor het een enclave is. 

Vaticaanstad is slechts 0,44 vierkante kilometer groot, en kent slechts 1.000 inwoners. Er wordt Italiaans gesproken en ze betalen in Vaticaanstad met de euro. Het land is echter geen lid van de Europese Unie. 

Vaticaanstad is natuurlijk het meest bekend als de hoofdzetel van de Rooms-Katholieke kerk. Het staatshoofd van Vaticaanstad is dan ook de Paus, die zijn officiële residentie heeft in het Apostolisch Paleis. 

Van de 1.000 inwoners van Vaticaanstad is het grote merendeel priesters en zusters. Ook de Zwitserse garde, de bescherming van de paus die je herkent aan hun kleurrijke outfits, zijn inwoners van het land. Er werken wel meer mensen in Vaticaanstad, maar die wonen er niet.

In 2011 bezaten bijna zeshonderd inwoners de Vaticaanse nationaliteit, waarmee ze een paspoort krijgen om te kunnen reizen. De Vaticaanse nationaliteit krijg je alleen door naturalisatie, want in principe worden er geen baby’s geboren (er zijn geen ziekenhuizen). De meeste bezitters van dit paspoort hebben een dubbele nationaliteit.

Is Vaticaanstad gratis om te bezoeken?

Vaticaanstad zelf is gratis om te bezoeken, je loopt zo naar binnen, er is geen zichtbare grens. Als toerist kun je slechts een aantal gebouwen bezoeken. Voor een aantal van die gebouwen moet je betalen. 

Bezienswaardigheden Vaticaanstad

Vaticaanstad staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dus dat is al leuk om te zien, maar daarnaast zijn er nog heel wat gebouwen die je kunt bezoeken. 

1: De Sint-Pietersbasiliek

Dit is echt een van de mooiste basilieken ter wereld. Het iconische gebouw staat op het Sint-Pietersplein, en werd gebouwd tussen 1506 en 1626 gebouwd. De kerk werd opgetrokken in late-renaissance-barokarchitectuur,  op de plek waar ooit Circus van Nero stond. 

De Sint-Pieter is een bedevaartsoord voor katholieken, omdat hij staat op de plek waar de eerste paus Petrus gestenigd en begraven werd. Veel van de toespraken van de paus worden op het plein voor de basiliek gegeven.

Het was lange tijd de grootste kerk van de wereld. Toegang is in principe gratis tenzij je de koepel bezoekt (breng daarvoor contant geld mee!), en wij moesten ongeveer een half uur wachten voordat we binnen konden.

2: De Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse kapel is wereldberoemd vanwege de bekende plafondschildering van Michelangelo die op het plafond te zien is. De schildering is te vinden in een kapel in het Apostolisch Paleis, en is alleen te bezoeken als onderdeel van de Vaticaanse Musea (zie hieronder). De ruimte waar hij hangt is best klein, maar de schildering is prachtig.

Let wel op: er mogen geen foto’s gemaakt worden, je moet stil zijn, en je moet eigenlijk constant doorlopen. Het is overigens ook de ruimte waar een nieuwe paus gekozen wordt, wat niet vreemd is, want het Apostolisch Paleis waar de plafondschildering te vinden is, is ook de Pauselijke residentie. 

3: De Vaticaanse Musea

De Vaticaanse Musea is een groep musea in de Apostolische paleizen, die de kunstschatten van het Vaticaan tentoonstellen. Je vindt er onder andere kunstwerken van Leonardo Davinci, Carvaggio en Rafael. Je kunt de Sixtijnse Kapel ook alleen via de Vaticaanse Musea bezoeken.

De Vaticaanse Musea zijn gratis te bezoeken op de laatste zondagochtend van de maand. Als je op een ander moment bezoekt, zijn entreetickets voor  de Vaticaanse Musea €17. Je kunt gewoon pinnen, al is het handig om wat contact geld op zak te hebben. 

4: De Vaticaanse tuinen

Wist je dat ruim de helft van Vaticaanstad uit tuinen en parken bestaat? De Vaticaanse tuinen zijn 23 hectare groot en liggen achter de Vaticaanse Musea en Sint-Pietersbasiliek. 

Je kunt de Vaticaanse tuinen niet zomaar bezoeken, dat moet je van tevoren reserveren. De tour duurt 45 minuten en wordt gedaan met elektrische bus met open dak. Je kunt dit combineren met een bezoek aan de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel. 

5: Het Apostolisch Paleis

Dit is het Pauselijke Paleis, waar de Paus woont en werkt. In de Apostolische paleizen tref je de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel. De gebouwen die niet horen tot de Vaticaanse musea, worden door de Paus actief gebruikt. Wist je dat de Vaticaanse paleizen tot de grootste gebouwen ter wereld horen? Er zijn maar liefst 1.400 zalen en kamers.

Tijdens de bouw en inrichting werden de beste kunstenaars ter wereld ingeschakeld, waaronder onder andere Michelangelo en Rafaël. 

Mijn moeder en ik in de wachtrij voor de Vaticaanse Musea

Wachtrijen vermijden in Vaticaanstad (+ de beste tijd om Vaticaanstad te bezoeken)

Vaticaanstad is een populaire plek voor toeristen en dus eigenlijk altijd wel druk. Dat is niet zo leuk, maar het is nu eenmaal zo. Luister echter niet naar alle opdringerige verkopers die je vertellen dat een wachtrij twee uur duurt, dat is in de meeste gevallen niet zo. 

De rij voor de Sint Pietersbasiliek lijkt enorm lang, maar gaat vrij snel en duurt meestal niet zo lang. 

Wij hebben bijvoorbeeld ook maar een half uurtje gewacht voor de Vaticaanse Musea, al kan dit op drukke dagen wel oplopen. Zie hieronder tips voor het overslaan van de wachtrijen. 

Bij twijfel over de lengte van de wachtij loop je gewoon even naar het begin van de rij en vraag je aan die mensen hoe lang ze al staan te wachten.

De beste tijd om Vaticaanstad te bezoeken:

De grootste drukte in Vaticaanstad kun je vermijden door in het laagseizoen te gaan: november t/m februari, met uitzondering van feestdagen natuurlijk. Dinsdag en donderdag zijn over het algemeen de beste dagen, omdat de Paus op woensdag een audiëntie houdt. Op zaterdag is het meestal ook heel druk. Het beste kun je precies om openingstijd, of na 15:00 de Vaticaanse musea bezoeken. Dan is het aanmerkelijk minder druk. 

De wachtrijen in Vaticaanstad overslaan:

Zelfs met deze tips is het natuurlijk nog is het niet in te schatten hoe lang de wachttijd is. Je kunt geluk hebben, maar je kunt ook twee uur moeten wachten. Als je geen zin hebt in wachtrijen is het een optie om een skip the line ticket te kopen voor de Vaticaanse Musea. Je kunt dan zó de wachtrij voorbij lopen en meteen naar binnen. Wel zo handig als je nog meer te zien hebt op een dag. 

Vaticaanstad met een tour: ja of nee?

Een tour in Vaticaanstad biedt je de kans om meer te leren over de gebouwen die je bezoekt. Maar als het aan mij ligt, zou ik echt mijn geld niet geven aan alle onbeschofte straatverkopers die je proberen af te zetten en met angstige verhalen over de wachttijden. 

Boek dan liever online, zodat je weet dat je boekt bij een professionele gids, een goede prijs krijgt, en je gewoon met de tickets op je smartphone kunt melden. 

Met deze rondleiding bezoek je de Sint Pietersbasiliek, de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse kapel. Je hoeft nergens in de rij, en hebt een kleine tourgroep van minder dan 25 mensen. De gids leid je in 3,5 uur rond en vertelt je alles over de kunstschatten en geschiedenis van de bezochte locaties. De tour krijgt 4,5/5 sterren. Check de beschikbaarheid van de tour hier. 

Reminder: de Sint Pietersbasiliek is gratis te bezoeken. Maar daarvoor moet je wel in de rij. De enige optie om die rij over te slaan is een tour volgen, maar meestal duur de rij niet zo heel erg lang. 

Kledingvoorschrift in Vaticaanstad:

Let op dat in Vaticaanstad een kledingvoorschrift, ofwel dress-code, geldt. Sowieso zijn ze in Italië best strict op kledingvoorschriften, maar in dit geval is de dress-code eigenlijk simpel. Knieën en schouders moeten bedekt zijn, voor zowel mannen als vrouwen. Je mag in principe ook geen hoeden of petten dragen.

Maar wat draag je dan als het heel warm weer is? Ik draag over het algemeen lange losse jurken. Als ik iets met blote armen draag, heb ik altijd een sjaal in mijn tas zitten. Voor mannen geldt dat een lange(re) broek met een t-shirt of blouseje al voldoet. 

Dat waren mijn tips voor het bezoeken van Vaticaanstad! Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Wat vond jij van Vaticaanstad?

4 reacties

Shirley 18 november, 2018 - 08:43

Ik vond het bijzonder om een te zien. Hoewel ik er buiten het hoogseizoen was, was het in de basiliek wel heel druk. Verder kon je (toen in ieder geval) de koepel alleen op door met cash te betalen en dat had ik niet bij me. Ik heb dus uiteindelijk twee keer in de rij voor de basiliek gestaan, omdat ik buiten moest gaan pinnen. Ik weet niet of het nog steeds zo is, maar als aanvullende tip: neem toch maar contant geld mee.

Plaats een reactie
Explorista 19 november, 2018 - 05:11

Goede tip! Ik vond het ook een bijzondere plek om eens gezien te hebben :)

Plaats een reactie
Sanne 2 juni, 2019 - 13:56

Is het in vaticaan geen probleem om een maxi-jurk te dragen met een split aan de zijkanten van je benen? In principe zijn je knieën bedekt, maar niet de zijkant van je been.

Plaats een reactie
Explorista 3 juni, 2019 - 12:02

Ik zou een beetje uitgaan van je eigen inschattingsvermogen… vind je het zelf te bloot of op het randje? Dan zou ik het risico niet nemen. Maar ze zijn ook weer niet de moeilijkste hoor. Ik droeg een outfit met een crop top en een hoge broek, met een klein stukje blote buik en dat was ook prima.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter