Leukste Rome tips voor je stedentrip: 15 mooiste bezienswaardigheden!

door Explorista

Rome is echt de droombestemming van iedere stedentrip liefhebber: combineer de prachtige oude gebouwen met de Italiaanse cuisine, en plak een zonnetje aan de hemel. Beter kan niet toch? Vorig jaar mei bezocht ik met mijn moeder Rome. Ik was er wel eens geweest, maar om maar even een bekende quote aan te passen: Rome is always a good idea. Ik had drie perfecte dagen waarin ik mijn buikje rond at, de mooiste Rome bezienswaardigheden bezocht en genoot van het heerlijke weer. Wil je ook Rome bezoeken? Lees snel mijn Rome tips!

DSC_0217

Hoe lang heb je nodig in Rome?

Ik heb drie dagen in Rome doorgebracht. Als ik het me goed herinner vlogen we ’s ochtends erg vroeg heen, verbleven we drie nachten en vlogen we daarna weer terug. Rome is een stad waar ontzettend veel te zien is vooral als je houdt van geschiedenis, dus je kunt je makkelijk drie of vier dagen vermaken met alle bezienswaardigheden in Rome. Wij deden het relatief rustig aan, met lekker veel tijd om te eten, maar als je meer musea wilt bezoeken dan zou ik misschien nog een vierde dagje inplannen. Hier onder lees je precies wat te doen in Rome tijdens 3 of 4 dagen.

Bezienswaardigheden Rome

DSC_0240 DSC_0244

Colosseum

Je kunt natuurlijk niet je lijstje met tips voor Rome beginnen met iets anders dat het Colosseum: het icoon van Rome. Mocht je tijdens de geschiedenislessen niet goed opgelet hebben: dit is een Flavisch amfitheater, gebouwd in de eerste eeuw na Christus. Het was het grootste amfitheater van het hele Romeinse Rijk, en het was het toneel van de bekende gladiatoren gevechten waarbij gladiators óf met elkaar, óf met dieren moesten vechten. Op de eerste zondag van de maand is toegang gratis.

Forum Romanum

Het meest waanzinnige van Rome vind ik dat je de eeuwenoude geschiedenis nog op elke straathoek tegen kunt komen. Zo ook het Forum Romanum, dat je vlakbij het Colosseum vindt. Dit was in de oudheid het centrum van Rome. Als je hier ronddwaalt kun je je ineens een voorstelling maken van hoe het leven in de Romeinse tijd moet zijn geweest. Via informatiebordjes zie je precies waar welk gebouw heeft gestaan, en wat daarvan de functie was.

DSC_0232 DSC_0236 DSC_0246

Palatijn

De Palatijn is de eerste van de zeven heuvels waarop Rome gebouwd is, die bewoond werd (al in de tiende eeuw voor Christus, vér voordat de Romeinen er waren). Het is bovendien de heuvel waar keizers hun paleis hadden. Je kunt het Palatijn via het Forum Romanum en een poort bij het Colosseum betreden. Het is een beetje onduidelijk waar het Forum Romanum in het Palatijn overloopt, want ze liggen tegen elkaar aan.

Combiticket Colosseum, Forum Romanum & Palatijn

Mocht je bovenstaande drie bezienswaardigheden willen bezoeken, dan kun je een combi-ticket kopen. Sterker nog: het kaartje voor het Colosseum IS al een combiticket. De tickets zijn twee dagen geldig, maar je kunt wel maar één keer per attractie naar binnen. Zorg dat je voldoende water en eten meeneemt, want je kunt niet even naar buiten om iets te eten of drinken te kopen.

Optie 1: Mocht je ter plekke een kaartje willen kopen, dan kan dat het beste bij het Palatijn, want daar zijn de rijen het minst lang. Desondanks heb ik toch nog ruim een half uur in de brandende zon (geen schaduw) in de rij gestaan. De kosten waren €12. De ticket is gratis als je jonger dan 18 bent of ouder dan 65. Als je jonger dan 24 bent, maar ouder dan 18, dan kost een ticket €7,50.

Optie 2: Je kunt ook alvast online tickets kopen zodat je niet in de lange wachtrij hoeft! Koop Fast-Track Entry Tickets. Met deze tickets ga je naar de Individual Entrance Gate, laat je ticket op je smartphone zien en mag je naar binnen. Handig toch? Deze ticket is ook geldig voor je bezoek aan het Forum Romanum en de Palatijn. Handig: je hoeft de tickets niet uit te printen, maar kunt ze gewoon op je smartphone laten zien. 

Koop hier je Fast-Track Entry Tickets voor het Colosseum, Forum Romanum & het Palatijn.

DSC_0223

Pantheon

Ik weet nog dat ik jaren geleden met mijn familie een dagje in Rome was tijdens onze vakantie en we op zoek waren naar het Pantheon. We konden het niet vinden, en dwaalden maar straatjes in en uit. Niet gek, want het Pantheon ligt midden in een doodnormale woonwijk. En dan ineens, sla je een hoek om en: BAM. Daar staat een tempel uit 125 na Christus. Just a regular day in Rome. De tempel is wereldberoemd door de bolle koepel met een gat in het midden (oculus). Deze zorgt ervoor dat de koepel soepel is en bestand tegen aardbevingen. Het is de enige bron van licht, en dient als verbinding tussen de tempel en de hemel. Bezoek is gratis, maar hou wel rekening met een flinke (snel bewegende) rij.

DSC_0195

Trevifontein

Als je een echte romanticus bent, dan kun je de Trevi-fontein natuurlijk niet overslaan tijdens je vakantie in Rome. Volgens legendes zul je gegarandeerd terugkeren naar Rome, als je een muntje in de fontein gooit. Dat komt het stadsbestuur niet verkeerd uit: het levert ze 1,4 miljoen euro per jaar aan munten op! Ik vind de Trevi fontein echt een van de meest indrukwekkende fonteinen die ik ooit gezien heb, met de witte stenen, het helderblauwe water en de gigantische afmetingen.

Spaanse Trappen

Even een break van de Romeinse geschiedenis: de Spaanse Trappen zijn namelijk -verassend genoeg- pas in de achttiende eeuw gebouwd. Het verbindt een Franse kerk met een plein waar de Spaanse ambassade zat (vandaar de naam), in een Italiaans land. Bovenaan de trappen tref je de Pincio en even verderop Villa Borghese (zie verderop in dit artikel). Toen ik er was, waren de trappen in restauratie door een paar niet nader te noemen stukken voetbaltuig die het nodig vonden de trappen een facelift te geven.

IMG_0217 DSC_0222

Vaticaanstad

Het kleinste land ter wereld, volledig ingesloten door Rome, dat is Vaticaanstad. Kun je meteen nóg een land van je lijstje strepen tijdens je stedentrip :-). Vaticaanstad is de zetel van de Paus, maar hij is natuurlijk niet de enige inwoner. Nog 770 mensen wonen er. Vaticaanstad is ommuurd, en dus slechts op bepaalde plekken te bezoeken (hieronder genoemd). Het is zeker een bezoekje waard, al is het wel aan te raden je bezoekje aan de bezienswaardigheden te doen met een goede planning, want het kan enorm druk zijn. Zorg er ook voor dat je je schouders en knieën bedekt bij het bezoeken van onderstaande plekken.

DSC_0221
DSC_0209

Sint Pieterbasiliek

Één van de mooiste en meest iconische gebouwen van de stad is de Sint Pietersbasiliek. Deze katholieke basiliek uit de middeleeuwen is altijd omgeven door zeeën van mensen. Het is een bedevaartsoord voor katholieken, en was lange tijd de grootste kerk van de wereld. Veel van de toespraken van de paus worden op het plein voor de basiliek gegeven. Toegang is gratis, en wij moesten ongeveer een half uur wachten voordat we binnen mochten.

Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse kapel is wereldberoemd vanwege de bekende schildering van Michelangelo. Hij is te vinden in een kapel in het Apostolisch Paleis, als onderdeel van de Vaticaanse Musea (zie hieronder). De ruimte is verrassend klein, maar de schildering is wel erg mooi. Veel tijd om ervan te genieten heb je niet: er mogen geen foto’s gemaakt worden, je moet stil zijn, en je moet met de stroom meelopen. Het is overigens ook de ruimte waar een nieuwe paus gekozen wordt. De kapel kan alleen bezocht worden als onderdeel van de Vaticaanse Musea.

DSC_0213

Vaticaanse Musea

De Vaticaanse Musea is een groep musea in de Apostolische paleizen, die de kunstschatten van het Vaticaan bezitten. Je vindt er onder andere schilderijen van Leonardo Davinci, Carvaggio en Rafael. Dit is ook waar je de Sixtijnse Kapel vindt. De Vaticaanse Musea zijn gratis te bezoeken op de laatste zondag van de maand.

Tickets & skip-the-line opties Vaticaanstad:

Er zijn twee dingen die je zullen opvallen als je Vaticaanstad bereikt. Allereerst ziet het er zwart van de mensen, zo veel toeristen zijn er. De meeste tref je óf in de rij voor de Sint Pietersbasiliek, óf in de rij voor de Vaticaanse Musea. Het tweede wat opvalt zijn de superaggressieve verkopers die je proberen tours aan te smeren, waarbij ze grove leugens vertellen (over dat de rij wel drie of vier uur duurt), of dat je in het museum niet kunt pinnen (dat kan wel). Om eerlijk te zijn vond ik dit mijn ervaring echt verpesten. Maar ik had het een beetje kunnen vermijden door beter voorbereid te zijn. Je hebt twee opties, en welke het beste is voor jou, hangt af van wat je wilt. Hier mijn tips zodat jij Vaticaanstad zorgeloos kunt bezoeken.

Optie 1: De eerste optie is om een ticket voor de Vaticaanse Musea rechtstreeks in de Musea te kopen voor €16. Als je bij het aan komen lopen de hoek om slaat (of wellicht daarvoor al) zul je meteen de rij zien naar de ingang van het museum. Op dat moment zul je lastiggevallen worden door tourverkopers. Ik raad je aan ze te negeren, en naar het begin van de rij te lopen en te vragen aan mensen die daar staan hoe lang ze al in de rij wachten. Zo krijg je een eerlijk beeld van hoe lang de rij duurt. Wij hebben zelf maar een half uur in de rij gestaan, maar ik kan me wel voorstellen dat dit hartje zomer of op een weekenddag stukken langer duurt. Duurt het je te lang? Dan kun je alsnog een skip-the-line optie nemen.

Optie 2: De tweede optie is om een skip the line kaartje te kopen voor de Vaticaanse Musea. Je kunt dan zó de wachtrij voorbij lopen. Je kunt elke dag tussen 10:00 en 18:00 terecht, en ik zou je aanraden zo vroeg of laat mogelijk op de dag te gaan om de drukte binnen het museum te vermijden.

Koop hier je skip-the-line entreeticket voor de Vaticaanse Musea.

DSC_0214

Optie 4: Wil je liever een tour, zodat je meer leert over de plekken die je bezoekt? Negeer dan de irritante verkopers op straat (sommigen waren gewoon onbeschoft!), die je proberen af te zetten en boek liever online. Zo weet je zeker dat je de beste prijs krijgt, boekt bij een professionele gids, en je gewoon met je smartphone ticket kunt melden. Met deze rondleiding bezoek je de Sint Pietersbasiliek, de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse kapel.

Je hoeft nergens in de rij, en hebt een kleine tourgroep van minder dan 25 mensen. De gids leid je in 3,5 uur rond en vertelt je alles over de kunstschatten en geschiedenis van de bezochte locaties. De tour krijgt 4,5/5 sterren. Check beschikbaarheid van de tour hier. Ga liever niet in zee met verkopers op straat, want die zullen je proberen af te zetten.

Koop hier je ticket met rondleiding.

Reminder: de Sint Pietersbasiliek is gratis te bezoeken. Maar daarvoor moet je wel in de rij. De enige optie om die rij over te slaan is een tour volgen. De koepel bezoeken kost wel geld.

Piazza Navona

Dit grote plein is een bezoekje waard voor de mooie fontein Fontana dei Quattro Fiumi waar je in het midden een Egyptische obelisk aantreft. In de middeleeuwen deed dit plein dienst als een marktplein. Het gebouw is omringd door prachtige architectuur. En in de winter tref je hier een kerstmarkt.

DSC_0186

Piazza del Popolo

Het ‘plein van het volk’, dat is wat de naam van het plein letterlijk betekent. En dat merkten wij meteen toen we er een demonstratie zagen. Het had iets met gezondheidszorg te maken, tot zover reikte ons Italiaans. Het plein is relatief nieuw, pas in 1811-1812 gebouwd. Ook op dit plein vind je weer een Egyptische obelisk. Als je de trappen oploopt kom je uit op de Pincio heuvel. Zie hieronder meer.

Pincio Promenade

Net ten noorden de oude stad vind je het Piazza del Popolo, en daarboven de Pincio Promenade, op jawel: de Pincio. Dit is een heuvel, maar niet één van de originele zeven heuvels. Vanaf de Pincio Promenade heb je fantastisch uitzicht op de stad. Dikke aanrader om hier even bij te komen van de hectiek van de stad.

DSC_0188 DSC_0191

Villa Borghese

Als je écht even wilt ontsnappen aan de hectiek dan kun je het beste naar Villa Borghese, wat je achter de Pincio Promenade vindt. Dit park is 80 hectare groot, en als je er doorheen wandelt, kun je je bijna niet voorstellen dat je je in een wereldstad bevindt. Het park bevat ook een wereldberoemd kunstmuseum met dezelfde naam.

Koop hier je tickets voor Villa Borghese.

Engelenburcht

De Engelenburcht (Castel’ San Angelo) is nog zo’n fantastisch uitzichtpunt in Rome. Alleen al daarom is het een bezoekje waard. De burcht is gebouwd op de plek waar aartsengel Michaël gezien zou zijn, wat ook het beeld op het dak verklaart. De burcht deed eerst dienst als mausoleum en stamt al uit 135 na Christus.

Later ging het burcht dienst doen als verdediging voor Vaticaanstad, dat ernaast ligt, en net buiten de oorspronkelijke Romeinse stad viel. Er loopt zelfs een gang tussen het pauselijk paleis en de Engelenburcht, zodat de paus er kan schuilen als er gevaar dreigt. Koop skip-the-line tickets om de wachtrijen te vermijden.

Koop hier je entreetickets voor de Engelenburcht.

DSC_0263 DSC_0264

Engelenbrug

Naast het Engelenburcht tref je misschien wel de bekendste en vooral de mooiste brug van Rome: de Engelenburg (Porte Sant’Angelo). De brug dankt zijn naam aan het feit dat aan weerszijden van de brug beelden van engelen staan. De Engelenbrug werd in 134 na Christus door Keizer Hadrianus gebouwd. De beelden zelf stammen pas uit 1527.

De beste hotels in Rome

433_15070911050031934241

Voor mensen die niet veel luxe nodig hebben, is dit echt de deal van de eeuw: een drie sterren guesthouse in het midden van Rome. Cesar Palace Guesthouse heeft eigen badkamers en biedt zelfs badjassen, vanaf €37 per kamer per nacht. Voor €41 per kamer per nacht is ook Hotel Giotto Flavia een goede optie. Het hotel heeft 21 comfortabele kamers met koelkast en wifi.  Source photo: Agoda.

951066_16020416300039646937 €€ Op een steenworp afstand van het Colosseum tref je B&B Circus Maximus, een kleine stijlvolle B&B met strakke inrichting en gratis wifi. Badkamers zijn wel gedeeld, vanaf €54 per kamer per nacht. In het hart van de stad is Ducale Hotel Rome gevestigd. Het driesterrenhotel heeft niet alleen fijne kamers, maar ook een geweldige binnentuin, die perfect is voor het naborrelen na een lange dag sightseeing. Vanaf 54 euro per nacht.  Source photo: Agoda.

532440_16100519040047451915 €€€ Voor een beetje luxe voor een betaalbare prijs moet je het Hotel Oxford overwegen. Een viersterren-hotel met geweldige service, zoals valet parking en nanny’s voor de kinderen. Ultieme luxe in klassieke stijlvolle kamers vanaf €93 per nacht. Als je écht wilt genieten op je Rome vakantie, en je houdt van een beetje modern design, dan is Rome Life Hotel een cadeautje. Het lijkt wel weggewandeld uit een designmagazine met de badkuip midden in de stijlvolle slaapkamers. Het hotel kost vanaf €189 per nacht, en ligt op loopafstand van de Trevifontein. Source photo: Agoda.

Ik verbleef zelf in een Airbnb appartement. Eigenlijk was het gewoon een verkapt hotel, wat ik wel een beetje jammer vond. Maar het was wel een goedkoop verblijf. 

IMG_0219

Wat zijn jouw beste tips voor bezienswaardigheden en dingen om te doen tijdens je stedentrip in Rome?

Onmisbaar op reis:

Afflink

Misschien vind je dit ook interessant

9 reacties

Charelle 6 juni, 2017 - 16:43

Het is echt zó lang geleden dat ik in Rome was, ik weet er bijna niets meer van. Dus ik moet daar in de toekomst echt nog een keertje heen. Bedankt voor de tips! (:

Plaats een reactie
Explorista 6 juni, 2017 - 22:17

Het is zó’n heerlijke stad. Ik zou nu al wel weer terugwillen :)

Plaats een reactie
Linda | travellersoftheworld 7 juni, 2017 - 10:44

Wat een handig en uitgebreid artikel! Ik ben al eens in Rome geweest, mijn vriend nog niet, dus we gaan sowieso nog eens, maar dan samen. Ik vond het Vaticaan echt geweldig, maar ook Villa Borghese en het uitzicht vanaf de Engelenburcht. Het Colosseum vond ik ook super mooi en indrukwekkend. Rome is prachtig dus ik kom zeker terug

Plaats een reactie
Emma 28 juni, 2017 - 19:27

Ah wat een heerlijk artikel! Ik ben bezig met het plannen van een tripje, en ik heb er zo veel zin in haha! Thanks voor de tips :)

Plaats een reactie
Explorista 28 juni, 2017 - 19:40

Graag gedaan! Enjoy Rome <3! (En gefeliciteerd met het slagen met school!)

Plaats een reactie
Marianne 14 oktober, 2017 - 12:09

Wat een overzichtelijk artikel. Volgende week gaan mijn zoon en ik voor een heerlijk weekend naar Rome. Zeker met deze temperatuur van 23 gr.
Heb er zin in. Even tijd vrij maken om bij te praten op een terras of in een van de restaurants..

Plaats een reactie
Explorista 17 oktober, 2017 - 06:01

Wat fijn om te horen Marianne :)!

Plaats een reactie
WENDY Augustijn 9 januari, 2018 - 16:56

Hallo ik heb de tips gelezen en wordt er erg enthousiast van. Mijn vraag is alleen hoe ver ligt alles uit elkaar en hoe kun je het beste vervoer doen? Wij zijn geen zelfrijders.

Groetjes Wendy

Plaats een reactie
Explorista 9 januari, 2018 - 21:44

Hi Wendy! Wij hebben alles gelopen in Rome, dat is best goed wel te doen :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter