Snoezig: van Palma de Mallorca naar Sollér in een authentiek treintje

door Explorista

Of je nu op vakantie bent of een stedentripje Palma de Mallorca hebt gepland: ik kan het je aanraden om de stad uit te trekken en iets meer van het eiland te zien! Een leuke tip is om vanuit Palma het authentieke boemeltreintje te pakken naar Sollér, een dorpje in de bergen. Onderweg zie je het traditionele leven op het binnenland, en heb je prachtige uitzichten.

Het snoezige treintje dat van Palma de Mallorca naar Sollér loopt is één van de populairste dagtripjes om te ondernemen in Mallorca. En het is ook een slimme manier van oude systemen omzetten in nieuwe: dit houten treintje was namelijk ooit bedoeld om citrusvruchten van de vallei naar de hoofdstad te brengen. Dat begon in 1912. Maar sinds 1997 is er een tunnel zodat je met de auto kunt, maar nu kun jij dezelfde route afleggen als de citroen in je sorbet dat vroeger deed, door een ritje te maken met het treintje.

De trein naar Sollér vertrekt vanaf een eigen station in Palma de Mallorca, vlak naast het hoofdtrein- en busstation. Op het station is een leuk cafeetje waar je eventueel wat eten en drinken kunt kopen, maar dat kun je natuurlijk ook na aankomst in Sollér doen. Daar zijn voldoende cafés en restaurants. Zorg dat je plast voordat je vertrekt, want ik geloof niet dat er een toilet aan boord is.

De trein doet er ongeveer een uur over en stopt ook nog in Bunyola. Naarmate je dichterbij Sollér komt, maakt de trein ook nog een stop van een paar minuten waarbij je foto’s kunt maken vanaf een prachtig uitzichtpunt over de vallei. Op de terugweg wordt deze stop overgeslagen.

LEES OOK: Waar te verblijven op Mallorca: De mooiste plekken (+ hotel tips voor ieder budget)

Let wel op want de trein vertrekt maar twee keer per dag vanuit beide richtingen (in ieder geval in het laagseizoen, in het hoogseizoen weet ik dat niet zeker). Dat betekent dus dat je er heel goed een dag door kunt brengen: je vertrekt ’s ochtends en keert ’s middags weer terug. Mis je de trein terug? Dan gaat er gelukkig ook nog een streekbus, de 204 naar Port de Sóller (maar dan in de omgekeerde richting).

Als je eenmaal in Sollér ben, kun je ervoor kiezen om de houten tram te pakken naar Port Sollér, een snoezig badplaatsje in een baai. Er is niet veel te beleven, maar het is de perfecte plek om rond te struinen, lunch te pakken op de boulevard, en te kijken naar de dobberende bootjes. Als je klaar bent, pak je de tram weer terug naar Sollér (let op: deze rijdt ook niet heel vaak), waar je vervolgens ook nog een uurtje kunt rondstruinen, en de kerk kunt ontdekken, voordat je weer teruggaat naar Palma de Mallorca.

Prijs (2021): Een enkeltje met de trein van Palma naar Sollér is €18. Als je retour wilt, betaal je €25. Als je daarnaast ook met de tram naar Port de Sollér wilt, kost het €32. De tram zelf kost €7 per enkele reis (mocht je pas later besluiten dat je toch naar Port de Sollér wilt). Let op: je kunt alleen cash betalen.

Voor de actuele reistijden hou je deze website met de timetable in de gaten. Er schijnt verschil te zitten tussen het winter- en zomerschema.

LEES OOK: De 14 mooiste plekken op Mallorca: ontdek de onbekende kant van het eiland!

Sollér

Ten midden van een met citrusbomen begroeide vallei in het noorden van Mallorca vind je het kleine dorpje Sollér. Het centrum van het dorpje vind je bij de bijzondere 13e eeuwse kerk Sant Bartomeu. Het stadsplein waaraan de kerk ligt heeft een fontein, en is omringd door terrasjes. Mocht je staan te kijken van de architectuur dan moet je weten dat Sollér erg rijk werd van zijn olijf- en citrusexport. Je kunt even door de zijstraatjes struinen, maar verwacht daar niet teveel winkeltjes, het is verder gewoon een dorp waar mensen wonen.

Port de Sollér

Waar Sollér vijf kilometer landinwaarts ligt (voornamelijk omdat het vaak door piraten aangevallen werd), ligt Port de Sollér (zoals de naam doet vermoeden) aan het water. Dit schattige badplaatsje kun je met de tram bereiken, en je kunt er heerlijk door de haven struinen. Aan de boulevard vind je restaurants en cafés. En het is ook zeker de moeite waard de kronkelige straatjes naar de heuveltop te beklimmen. Bovenaan bij de kerk heb je prachtig uitzicht over de baai, en de kustlijn aan de andere kant.

Omdat het dorpje bij de Tramuntana bergen ligt, kun je vanaf hier ook heel fijn wandelen. Ook kun je vanaf hier boottripjes ondernemen.

LEES OOK: De 12 mooiste stranden van Mallorca (onbekende pareltjes!)

Ben jij al eens in Mallorca geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter