Valldemossa: het mooiste dorpje op Mallorca

door Explorista

In het noordwesten van Mallorca ligt een snoezig klein bergdorpje, met slechts 2.000 inwoners. Er is eigenlijk niet zo veel te beleven, en toch raad ik aan om er naar toe te gaan. Valldemossa wordt namelijk al jarenlang genoemd als een van de mooiste dorpjes van Spanje. En het is niet moeilijk om te zien waarom: de kronkelige straatjes met stenen huisjes, de vrolijke met bloemen omlijnde gevels, en het trage leven waardoor je zelf ook tot rust komt. Chopin koos Valldemossa niet voor niets om te overwinteren. Laat me je meenemen naar het dorpje, en vertellen waarom het een bezoekje waard is (+ tips voor hoe je er komt).

Valledemossa is perfect voor een uitstapje uit Palma de Mallorca, het ligt namelijk op slechts een half uurtje met de bus vanaf de hoofdstad van het eiland. Hiervoor pak je bus 203 naar Port de Sollér, die ongeveer een keer in het uur rijdt. Let goed op want soms zit er een gat in de dienstregeling, check dus van te voren hoe laat je de bus weer terug kunt pakken (vooral in de middag kan er ineens twee uur tussen de bussen zitten). Of huur natuurlijk een auto, zodat je de vrijheid hebt om te gaan en staan waar je wilt.

Aangezien er niet zoveel te zien en doen is in Valldemossa, heb je het in een uurtje of twee wel bezocht, inclusief pauze voor een drankje. Je gaat vooral om de sfeer op te snuiven, rond te struinen, en te genieten van de mooie straatjes. Vakantie is immers ook lummelen, toch?

Valldemossa is het hoogstgelegen dorp van Mallorca, en ligt in het Tramuntana-gebergte. Je kunt hier in de omgeving dus ook mooi wandelen, en het is goed te combineren met een bezoekje aan het verderop gelegen Sollér. Misschien kom je dan nog wel langs het huis van Michael Douglas, die hier de helft van het jaar schijnt te wonen.

LEES OOK: Waar te verblijven op Mallorca: De mooiste plekken (+ hotel tips voor ieder budget)

De claim to fame van het dorpje is dat Chopin en zijn geliefde hier een winter doorbrachten in 1839. Ze verbleven in het lokale klooster. Als je wilt lezen over hun (trouwens niet zo goede) verblijf in het klooster, dan kun je het boek ‘Een winter op Majorca’ kopen, dat geschreven werd door George Sand, de partner van Chopin.

De belangrijkste plek om te bezoeken in Valldemossa is het klooster van Real Cartuja, maar helaas was dat gesloten toen ik er was. Het klooster stamt uit de 14e eeuw, en was in eerste instantie een paleis van de koning van Majorca. Daarna kwam het in handen van de monniken van de kartuizerorde, die er tot 1835 woonden, het jaar dat het klooster geprivatiseerd werd. Tegenwoordig is het een museum, en kun je de cellen bezoeken waar Chopin verbleef.

Een andere plek die belangrijk is voor het dorp is de kerk van Sant Bartomeu, want hier werd namelijk de enige heilige van het eiland geboren.

Verder raad ik je gewoon aan om je camera mee te nemen, lekker rond te struinen op de bonnefooi en neer te strijken voor een kopje koffie of een maaltijd. Daarna kun je ervoor kiezen om je middag door te brengen op een van de heerlijke stranden van het eiland, bijvoorbeeld. Veel plezier!

LEES OOK: De 14 mooiste plekken op Mallorca: ontdek de onbekende kant van het eiland!

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter