Wat te doen in Trento: de onbekende parel van Noord-Italië

door Explorista

Trento: ik had geen idee waar het lag toen ik vorig jaar de aankondiging voorbij zag komen dat mijn jaarlijkse favoriete reisbloggersconferentie er plaatsvond. Dat ik er heen ging, stond vast: Traverse is elk jaar weer één van mijn hoogtepunten. Toen ik zag dat het in Noord-Italië lag was ik verbaasd, want ik dacht dat ik de grote steden van Italië wel een beetje uit mijn hoofd kende. Dat was natuurlijk naïef. Gelukkig is er nog zoveel te ontdekken in Italië dat niet platgelopen is door toeristen!

Trento is precies zo’n onontdekte parel. Genesteld in de prachtige Dolomieten, vind je dit stadje vol vrolijk beschilderde huisjes, en een cuisine waar je net zoveel Oostenrijkse als Italiaanse invloeden treft. Na een paar dagen was ik helemaal verknocht. In dit artikel vertel ik je waarom ik de stad zo leuk vond, en deel ik mijn allerbeste tips: dit is wat je moet doen in Trento, en waar je moet eten en verblijven!

Ik was op uitnodiging van Traverse en Visit Trentino in Trento.

Over Trento:

Mocht je nog van de oude stempel zijn: in het Nederlands wordt de stad ook wel Trente genoemd. Maar aangezien de stad in het Italiaans én in het Engels gewoon Trento heeft, ga ik die spelling ook in dit artikel aanhouden.

Trento is de hoofdstad van de provincie Trentino, in het Noorden van Italië. Trentino is één van de meest Noordelijke provincies in Italië. Het ligt onder de regio Zuid-Tirol, dat dan weer aan de bovenzijde grenst aan Oostenrijk en Zwitserland. Trento is met zo’n 115.000 inwoners de derde grootste stad van de Alpen.

Hoewel de stad dus één van de grootste steden in de Alpen is, vóélt de stad helemaal niet zo groot. Sterker nog: op mij kwam het meer over als een gezellig stadje, of een groot dorp. Het stadscentrum is compact, en zo klein dat je in tien minuten van de ene naar de andere kant loopt.

Het meest dichtstbijzijnde vliegveld is trouwens die van Verona. Vanaf Verona is het ongeveer een uur met de trein naar Trento.

Uitzicht op het plein van Trento met op de voorgrond de Neptunus-fontein, daarachter een rij traditionele huisjes met bloemen aan de gevel, en daar weer achter de Dolomieten.

Een beknopte geschiedenis van Trento:

Hoewel er onduidelijkheid is over de absolute beginselen van de stad, wordt over het algemeen aangenomen dat Trento begon als Keltische vestiging in de vierde eeuw voor Christus. Drie eeuwen later werd het door de Romeinen belegerd en veroverd, waarna het eeuwenlang in Romeinse handen is geweest. Vanwege de ligging op de route van Verona naar Innsbruck, en de ligging aan de rivier Aldige, groeide de stad uit tot een rijke handelsstad. In de omgeving van de stad waren ook veel zilvermijnen.

In de veertiende eeuw werd de stad dan uiteindelijk onderdeel van Oostenrijk, en later ook van het Oostenrijk-Hongaarse rijk. De meerderheid van de bevolking van Trento was echter gewoon Italiaans, wat tot onrust en opstand leidde. Na de Eerste Wereldoorlog kwam de stad in Italiaanse handen. In de zestiende eeuw was Trento de zetel van de Concilie van Trente.

Uitzicht op Trento vanaf een panorama-terras, hoog op de berg. Je ziet de stad, met op de voorgrond de Aldige-rivier en daar achter de Dolomieten.

Trento is (nog steeds) een rijke stad met een hoge levensstandaard en veel zakelijke mogelijkheden. Ook vind je er een goede universiteit. Het stadscentrum barst van de Middeleeuwse en Renaissance architectuur die soms meer Oostenrijks dan Italiaans aandoet. In de winter is de regio enorm populair bij wintersporters, en in de zomer zijn er veel bergbeklimmers te vinden. Toerisme naar de stad is nog een vrij nieuw concept.

Waarom je écht naar Trento moet

Na een paar zweterige dagen in drukke steden als Milaan en Verona, maakte het weer direct duidelijk dat Trento een heel andere ervaring zou worden. De regen droop over de ramen naar beneden, terwijl onze trein zich een weg richting het noorden zigzagde door een steeds dramatischer wordend landschap. De vlakke velden werden steeds vaker onderbroken door heuvels, totdat het landschap even later een aaneenschakeling van bergen was.

Bij aankomst in het treinstation van Trento, kwam de regen inmiddels in volle vaart uit de lucht vallen, terwijl de grijze wolken de stad een treurig uiterlijk gaven. Vanuit de droogte van mijn hotelkamer, keek ik uit het raam uit over hoe de Oostenrijks aandoende gebouwtjes tegen de bergwanden aangebouwd waren. Was dit Italië?

Op de voorgrond zie je Italiaans-Oostenrijks uitziende huizen met bloemen aan de gevels en daarachter de Dolomieten.

De volgende dag was het gelukkig droog. Ik pakte mijn camera en trok het centrum in, om een indruk te krijgen van de stad die de komende dagen mijn verblijfsplek zou zijn. De zachte temperatuur was perfect voor een paar uur sightseeing, en mijn stadswandeling bracht me in no time langs alle bezienswaardigheden.

Wat me meteen opviel aan Trento waren de bijzondere gebouwen in het oude centrum. Veelal beschilderd met traditionele scènes en vrolijke kleurtjes. Een prachtig gezicht… maar waar waren de toeristen? Ik liep vrijwel alleen rond. De gedachte bekroop me dat als deze stad verder richting het zuiden had gelegen, dat ze allang overspoeld zou zijn door hordes toeristen die de charmes al snel in hadden gezien.

In plaats daarvan was ik dankbaar dat ik de stad nog even voor mezelf had: met een ijsje struinde ik de straten door, bezocht ik het kasteel en nam ik de kabelbaan naar boven, waar ik in het zonnetje een cocktail dronk. Mijn avonden besteedde ik met vrienden, genietend van vers klaargemaakte pasta’s en pizza’s en, vooruit… een wijntje.

Helaas had ik niet voldoende tijd om ook de bergen in de trekken, want jeetje, wat zag dát er mooi uit. Ik ben geen groot wandelaar, maar een paar uur wandelen langs de prachtige meren, door dichte bossen en voor een achtergrond van grillige bergtoppen leek me wel wat. Maar ach… daarvoor zal ik terugmoeten keren. Ik ben benieuwd of Trento dan inmiddels ontdekt zal zijn door massatoerisme ;-).


Top 5 bezienswaardigheden in Trento:

Een prachtige palazzo met een rijkelijk versierde gevel met rood-gele fresco.

Oude stadscentrum

Het spreekt misschien een beetje voor zich, maar mijn favoriete tip voor Trento is om gewoon lekker een ijsje te halen (zie hieronder mijn tip voor een goede ijszaak!) en een rondje te wandelen door het stadscentrum. Struin door de kronkelende straatjes met kleurrijke huizen en hun beschilderde gevels, voordat je stopt voor een heerlijke aperitivo.

Piazza Duomo met deNeptunus-fontein

Het belangrijkste plein van de stad is Piazza Duomo, een Middeleeuws plein dat omringd wordt door paleizen met fresco’s en een bijzondere kerk (de Duomo). Het plein wordt alleen nog maar indrukwekkender door de Dolomieten op de achtergrond. Op de piazza vind je ook de barokke Neptunus-fontein uit 1768.

De achterkant van de Duomo van Trento, een Romaans-Gotische kathedraal.

Kathedraal Di San Viglio

Het meest opvallende gebouw in heel Trento is de Duomo, oftewel de Kathedraal Di San Viglio. Deze Romaanse kathedraal was tot 1802 de zetel van de Bisschop van Trento. De kerk zelf stamt uit de 13e eeuw. De kerk werd nooit helemaal afgebouwd, vandaar dat er maar één toren is, in plaats van de oorspronkelijk geplande twee torens.

Een detailaanblik van het Buonconsiglio kasteel van Trento. Je ziet een gevel met Venetiaanse bogen, en daarboven de kartels van een kasteel. Op de kasteeltoren wappert een Italiaanse vlag.

Buonconsiglio kasteel

Het belangrijkste gebouw in de stad is het kasteel van Buonconsiglio. Het was ooit de residentie van de Prins-Bisschop, en is nog altijd het symbool van de stad. Van origine ontstond het kasteel als versterkt gebouw buiten de stadsmuren. Dit gebouw kreeg de naam “Castelvecchio” wat zoveel betekent als: oud kasteel. Vanaf de 13e eeuw werd dit de zetel van de Prins-Bisschop van Trento, tot aan het eind van de 18e eeuw. Door de jaren heen werd het kasteel steeds verder uitgebreid. Toen de bisschoppen het kasteel verlieten, werd het enige tijd gebruikt als militaire barakken en later als gevangenis, voordat het in verval raakte.

In 1920 besloot het nieuwe Italiaanse stadsbestuur om in het kasteel een nationaal museum te vestigen, en sindsdien is het kasteel in glorie hersteld. Grappig feitje: er zou een geheime tunnel hebben gelopen tussen het kasteel en de Duomo, waardoor de prins-bisschoppen ongezien tussen de twee konden lopen, maar dat is nooit bewezen.

Aanzicht op de stad Trento vanaf de galerij vanaf het kasteel. Je kijkt tussen twee marmeren pilaren uit over de stad. Op de achtergrond pronken de Dolomieten waardoor de stad klein lijkt.

Mijn favoriete onderdeel van het kasteel was de prachtige galerij vanwaar je uitzicht hebt over de stad, met op de achtergrond de bijzondere bergreeks.

Wederom een uitzicht over Trento vanaf het panorama-terras boven op de berg. Je ziet de Aldige-rivier door het landschap kronkelen, en op de achtergrond bergen die zo hoog zijn dat ze tot de wolken rijken. Links in de hoek zie je nog een deel van Trento.

Sardagna Kabelbaan

Zoek je het hogerop? Kijk dan niet verder dan naar de Sardagna-kabelbaan. Die vind je aan de rand van het oude centrum, en brengt je in slechts een paar minuten naar het uitzichtpunt bovenop de berg. Vanaf een panoramisch terras kijk je uit over niet alleen de hele stad, maar zie je ook hoe de Aldige rivier door de omgeving kronkelt, en achter de bergen verdwijnt.

Bonustip: je vindt bovenop de berg, vlak naast de kabelbaan ook een kleine bar waar ze heerlijke drankjes verkopen en waar je in het zonnetje kunt zitten. Ik dronk er een Hugo: een drankje uit Zuid-Tirol met vlierbloessemsiroop, prosecco en mint. Heerlijk!

Een tonijnpizza.

De lekkerste restaurants in Trento:

  • Panifico Moderno: Allereerst een tip voor de kleine trek. Als je zin hebt in de beste sandwich van de stad, dan hoef je niet verder te zoeken dan Panifico Moderno. Een heerlijke bakkerij, gerund door een lokale familie, die veel werkt met lokale producten.
  • Birreria Padavena: Dit is echt een superleuke tip. Sinds de opening in 1921 zit deze brouwerij al op dezelfde plek. Je ziet de koperen ketels gewoon midden in het restaurant staan. En je kunt er ook nog eens heerlijk pizza eten.
  • Ristorante Pizzeria Al Duomo: Dit was mijn favoriete restaurant van Trento, en ik ben er twee keer geweest. Hier scoor je wat mij betreft de lekkerste pizza’s van Trento, en het zit ook nog eens om de hoek van Piazza Duomo, dus super centraal!
  • Gelateria Cherry Trento: Toen ik hier was, was dit zaakje pas net een paar dagen open. En toen ineens kwamen er vierhonderd reisbloggers die besloten dat dit zaakje hun favoriete ijszaak was. Haha, wat een geluk voor de eigenaar. Maar het was helemaal terecht: heerlijke zachte gelato van geweldige kwaliteit en een supervriendelijke eigenaar. What’s not to love?
Twee eenpersoonsbedden met traditionele blauwgeel-gestreept beddengoed, en een gordijn in dezelfde kleur. Boven de bedden hangt een schilderij met een middeleeuws-aandoende beeltenis van mensen die in een veld werken.

Mijn hotel tip voor Trento: Grand Hotel Trento

Als spreker op de Traverse conferentie werd voor mij een hotelkamer geregeld. Wat een geluk had ik toen ik in het Grand Hotel Trento bleek te verblijven, het meest chique hotel in heel Trento. En het doet zijn naam van “Grand Hotel” zeker eer aan. Op slechts een paar minuten van het centrum, en recht tegenover het treinstation vind je dit viersterrenhotel.

De kamers zijn traditioneel en luxe ingericht, met een heerlijke ruime badkamer, en in ons geval een raam dat uitkijkt over de bergen. Elke ochtend genoten we van een vers ontbijtbuffet. Vergeet ook geen bezoekje te brengen aan het dakterras vanwaar je uitkijkt over de stad!

Check hier de meest recente prijzen & beschikbaarheid voor het hotel

Dat waren ze dan, mijn beste tips voor Trento. Voordat ik ernaartoe ging had ik eigenlijk nog nooit van de stad gehoord, maar ik vond het zo’n leuk charmant stadje dat ik het nu aan iedereen aanraad die naar Noord-Italië gaat!

Had jij al wel eens van Trento gehoord?

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Kyra 27 juli, 2023 - 14:43

Wij zijn nu in Trento! Superleuk appartement via airbnb geboekt, zo tof! En heel dicht bij het centrum. Voor wie met z’n 2’en of vieren hier voor een stedentrip is; Via Monsignor Celestino Endrici, 26/1, Trento, Trentino-Alto Adige 38122, Italië Echt een aanrader!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter