Explorista Maandoverzicht 21: Italië | Juni 2019

door Explorista

Ik ben de helft van de maand juni in het buitenland geweest. Wat een geluksvogel ben ik! Het was al weer drie jaar geleden (!) sinds ik voor het laatst in Italië was, maar afgelopen maand heb ik dat ruimschoots ingehaald met een rondreis langs 7 bestemmingen in 16 dagen. Kijk mee wat ik in Juni allemaal gedaan heb!

Een dagboek uit het prachtige Italië

Ik vertrok op 2 juni naar Italië, en om precies te zijn naar Milaan. Een stad die ik al wel eens eerder had bezocht, maar toen helemaal niet zo leuk vond. Ik kan me nog herinneren dat ik in de bloedhitte door de stad struinde, fronsend naar mijn stadskaart. Ik was op zoek naar een stadspark, die na een lange wandeling uiteindelijk een bouwput bleek te zijn. Geen goede eerste indruk.

Maar goed, ik vind eigenlijk altijd wel dat een stad een tweede kans verdient, dus toen ik toch in Noord-Italië moest zijn, leek Milaan me een logisch begin. Kijken of we op ons tweede afspraakje een betere klik zouden hebben.

Ik bracht er uiteindelijk drie nachten door, in een Airbnb boven een schattig met bloempotten omlijnd binnenpleintje, waar de katten in het zonnetje lagen te slapen, en vanachter de groene luiken het geluid van Italiaanse soapopera’s naar buiten dwarrelde.

Niet dat ik súper veel van Milaan heb kunnen zien. Ik was er namelijk met een vriendin van me (Samantha), met wie ik een presentatie ging geven tijdens Traverse, en die presentatie moesten we nog helemaal samenstellen. Uiteindelijk hebben we dus ook best veel in ons appartement met IKEA-inrichting gezeten, tegen de airconditioning aangeplakt, driftig typend op onze laptops.

Maar dat werd natuurlijk wel afgewisseld door stadswandelingen met een verse gelato in onze hand. When in Rome…

De volgende bestemming was een bliksembezoek aan Verona. Verona is echt mijn favoriete stad in Italië, geloof ik. Het is zo mooi dat je spontaan verliefd wordt op de erfgenaam van een rivaliserende familie, wat uiteindelijk leidt tot een bloedvergiet. Juist, het is de stad van Romeo en Julia.

Nu kunnen een stel dramatische fictieve tieners mij compleet gestolen worden, maar dat geld niet voor de prachtige eeuwenoude arena. Of de romantische pleinen in het oude historische centrum. Of het feit dat de stad verrassend rustig is. En het is ook een speciale plek voor me: het was één van de eerste steden die ik samen met mijn vriend bezocht, negen jaar geleden!

Ons bezoek aan Verona was maar kort. Nèt lang genoeg om een hapje sushi (ja, echt!) te gaan eten met wat vrienden die er wonen.

De volgende dag riep Trento onze naam. Dit is de stad waar de reisbloggers-conferentie Traverse dit jaar plaatsvond. Laten we even eerlijk zijn: ik had geen idee waar Trento lag voordat de locatie van het event vorig jaar werd aangekondigd. Maar ik ben blij dat ik gegaan ben, want Trento is dus hartstikke leuk.

Stel je voor: een kleine stad in het midden van de Dolomieten, dat er uit ziet alsof Italië en Oostenrijk een liefdesbaby gekregen hebben. Vol vrolijk beschilderde huisjes, een prachtig centrum en de moeilijkste beslissing die je op een dag moet maken is die tussen pasta of strüdel als lunch. Dat is Trento. Een bezoekje waard.

Het was zoals altijd weer één grote waas van bijkletsen met vrienden, visitekaartjes uitdelen en – o, ja- ook nog een presentatie doen. Die ging goed, gelukkig. Vermoeid maar tevreden, keerde ik weer terug naar Verona. En daar wachtte leuk bezoek, want mijn vriend kwam die middag ingevlogen om het tweede deel van onze Italië-reis samen met Samantha en mij af te leggen.

We pikten onze huurauto op en reden door naar Levanto. Daar verbleven we drie nachten in een heerlijk appartementje in de beboste heuvels. Met een klein ritje in de auto stonden we aan de kust waar de vrolijke gestreepte parasolletjes ons toelachten. De eerste avond streken we neer in een lokaal visrestaurant, en dan weet je: het leven is goed.

‘ S avonds stond ik aan de kabbelende rivier te kijken naar tientallen vuurvliegjes om me heen ronddansten. Ik kon wel huilen van geluk.

De twee daaropvolgende dagen bezochten we de dorpjes van Cinque Terre. Een jammerlijk drukke, maar wel ontzettend charmante strook van vijf dorpjes die via een treinverbinding met elkaar verbonden zijn. De piepkleine stadjes lijken wel met een lijmstift tegen de steile rotswanden geplakt te zijn. In combinatie met de regenboog gekeurde huisjes zorgt dat voor de meest prachtige plaatjes.

Nadat onze plannen voor een boottocht langs de kust werden gedwarsboomd door de ruige zee, streken we neer op het strand, waar ik er al snel weer achterkwam dat ik niet ingesteld ben op een gloeiende bak zand onder mijn voetzolen, en een onderbroek vol kiezelsteentjes na het zwemmen. Maar ik heb ook een tijdje onder een parasol in de schaduw liggen dutten, en dát kan ik dan wel weer verrassend goed, moet ik zeggen.

You win some, you lose some.

Maar we konden natuurlijk niet op onze luie bips blijven rusten, want heel Toscane lag aan onze voeten! En dus sprongen we de volgende dag in de auto voor een rit naar Lucca. De stad die eruit ziet alsof het goed mogelijk is dat je opbotst tegen Leonardo Da Vinci als je de hoek omslaat.

We deden het in Lucca erg rustig aan. Het was die dag zo warm dat ik vrijwel zeker weet dat je mijn zweetspoor had kunnen volgen om een route langs de bezienswaardigheden van Lucca uit te stippelen. En dus bezochten we wat kerken, wat terrasjes en beklom ik met trillende knietjes van de hoogtevrees een vijf verdieping hoge toren waar je een geweldig uitzicht hebt over de stad (als je die veiligheidsrasters een beetje weg kunt denken).

De volgende dag dwarrelden we San Gimignano binnen, maar maakten we de cruciale inschattingsfout om daar op een zaterdag heen te gaan. Er was op dat moment ook nog eens één of ander Middeleeuws festival aan de gang. In de hoofdstraat liep je dus gezellig arm-in-arm met vierhonderd van je beste vrienden, maar als je even een paar zijstraatjes insloeg, kon je die drukte gelukkig best ontvluchten. En dat is alleen maar beter, want vanaf de stadsmuren word je getrakteerd op een wijds uitzicht op de Toscaanse heuvels, met eindeloze wijnvelden die hier en daar onderbroken worden door een verdwaalde stenen boerderij.

Ons hotel die nacht was een droom. Twintig minuten buiten San Gimignano, na een rit over bochtige wegen die steeds dieper en dieper het Toscaanse achterland in kronkelde, bracht een nietszeggend onverhard zijstraatje ons naar het paradijs. Even verderop lag een uit beige stenen opgetrokken agriturismo met een lief oud Italiaans omaatje dat geen woord Engels sprak, een zwembad dat uitkeek op de Toscaanse heuvels, en een restaurant waar je een halve liter rode wijn maar €2,50 kostte. Wat wil je nog meer?

Sterker kon het contrast niet zijn met Florence, dat ik expres tot het laatst had bewaard omdat ik verwacht had dat het de grote topper van de reis zou worden. In plaats daarvan was het juist de miskleun van onze trip. Natuurlijk heeft de stad een aantal prachtige gebouwen (de Dom is belachelijk mooi). Maar ik schrok van de gigantische drukte in de stad. Het voelde alsof je in een pretpark liep. Zo zonde. Na een paar uur sightseeing besloten we al snel dat het wel genoeg was geweest, en spendeerden we een aantal uur met dutjes doen in het park en lekker schrijven in onze notitieboekjes. De warmte, de drukte en het reistempo begon me op te breken.

Één van onze lunches in Milaan

Gelukkig zat ons hotel in de buitenwijk van de stad. We sliepen in een historisch landhuis in de heuvels, zo’n kwartier buiten het centrum. Daardoor konden we letterlijk aan de drukte ontsnappen, en pas daar genoten we écht van de magie van Florence. ‘S avonds streken we neer met rammelende magen neer bij een restaurant in de buurt. Vanaf het terras keek je niet alleen uit over de stadsmuur, maar achter de heuvels lag Florence.

Bellissimo.

Terwijl de avond vorderde raakten onze buiken vol van de pasta, en onze wijnglazen leeg, terwijl we de zon langzaam achter de stad zakte. Voor een oranje lucht proostten we nog maar eens met onze glazen op een geslaagde trip, en keerden de volgende dag helemaal voldaan richting huis.

Italië… wat blijf je toch een heerlijk vakantieland.

Komende maand

In de afgelopen twee maanden ben ik letterlijk 50% van de tijd weggeweest. Soms moet ik mezelf even knijpen om te beseffen hoe mooi mijn leven is. Maar met het reistempo dat ik aanhield tijdens mijn reizen, ben ik eigenlijk een beetje moe. Zeker aangezien niet alleen mijn werk is blijven liggen, maar er zijn ook nog allemaal nieuwe plekken en steden bijgekomen waarover ik wil schrijven.

En andere projecten die ik wil opstarten.

En vrienden die ik wil zien.

En een bankrekening die ik weer even een beetje wil aanvullen.

En dus ben ik in Juli voornamelijk in Nederland. Ik ben op dit moment in gesprek voor een samenwerking waarvoor ik misschien nog een dag of drie op reis ga, maar dat is niet zo ver weg. En wie weet gaat dat ook wel niet door, we zullen zien. In dat geval blijf ik de hele maand in Nederland. Ook goed.

STATISTIEKEN JUNI 2019:

Landen bezocht: 1

Italië.

Waarvan nieuw: 0

Het was al weer drie jaar geleden dat ik voor het laatst in Italië was. Toen was ik in Rome met mijn moeder en Venetië met mijn vriend. Het was dus wel eens tijd om terug te keren, en jeetje… ik realiseerde me pas hoeveel ik het gemist had, toen ik er een paar dagen was.

Plekken bezocht: 7

Milaan, Verona, Trento, Cinque Terre, Lucca, San Gimignano en Florence.

Aantal vluchten: 3

Op de heenreis vloog ik direct naar Milaan, en op de terugvlucht moest een keer in Rome overstappen toen ik vanaf Florence naar Nederland vloog. Er was overigens wel een directe vlucht, maar als spreker van Traverse werden mijn vluchten voor mij geregeld, dus daar had ik zelf geen invloed op.

Aantal nachten in een hotel: 16

In Milaan verbleef ik in een basic, maar wel comfortabele Airbnb, niet ver van de gezellige uitgaanswijk Navigli. In Verona verbleven we de eerste nacht in een verouderd maar schattig hotel dat tussen het treinstation en het oude centrum lag.

In Trento verbleven we in het Grand Hotel Trento, het chiqueste hotel van de stad, op echt een steenworp afstand van het centrum. Vanuit onze kamer keken we uit op de Dolomieten. In Verona verbleven we vervolgens in een appartement vól in het centrum, met een balkonnetje met bloemen en een tafeltje waar ik ’s ochtends in het zonnetje heb zitten ontbijten.

In Levanto sliepen we in een ruim appartement in de heuvels, waar je via allerlei smalle en soms steile weggetjes moet komen. In Lucca verbleven we in wederom een verouderd maar wel schattig hotelletje, op tien minuten lopen buiten het centrum.

In San Gimignano verbleven we in de eerder beschreven boerderij van mijn dromen, in de heuvels van Toscane. Ik droom er nog steeds van. Al moet ik zeggen dat ons hotel in Florence daar echt niet voor onderdeed. We verbleven in een statig landhuis met een enórme tuin uit 1850. Vanaf ons balkon keken we uit op de Duomo van Florence. Sprookjesachtig.

BEST GELEZEN BLOGPOST: 5 dingen waar ik geen geld aan uitgeef om vaker te kunnen reizen

Dit vind ik leuk om te zien! Ik doe mijn best om elke maand ten minste één persoonlijke blogpost te schrijven, en dan is het altijd leuk om te zien als die goed bevalt. Blijkbaar vinden jullie het wel leuk om over geld te lezen dus ;-)

MIJN FAVORIETE BLOGPOST: Is New York duur? Dit kost een week New York! (+ budget tips)

Ik vind altijd heel leuk om over geld te schrijven, grappig genoeg. En het is mijn allereerste blogpost over mijn reis naar New York dus dat is extra leuk :-).

HOOGTEPUNT VAN DE MAAND:

  • Italië: Uiteraard was Italië het absolute hoogtepunt van de maand. Wat een heerlijke reis hebben we gemaakt en veel mooie dingen gezien!
  • Huisinrichting: Toen ik terugkwam uit Italië was ons vloerkleed en onze bedrage en nachtkastjes bezorgd dus dat was SUPER fijn. En afgelopen week hebben we ook nog een aantal planten gekocht en begint ons huisje nu echt als thuis aan te voelen. Het wordt steeds gezelliger!
  • 100.000 bezoekers aangetikt: Ik deel meestal niet veel over mijn bezoekersaantallen want dat is behalve voor adverteerders, namelijk voor niemand echt interessant. Maar ik tikte afgelopen maand de 100.000 bezoekers aan! Hoe super tof is dat?! Echt een dikke mijlpaal voor me.

DIEPTEPUNT VAN DE MAAND:

  • Mijn worsteling met een grote koffer: Ik kon bagage inchecken op mijn vlucht naar Italië dus ik besloot eens om mijn grote koffer mee te nemen. En die vervolgens lekker vol te gooien met kleding en schoenen voor “wat nou als”-situaties. Gevolg? Ik liep twee weken lang een 15 kg-zware koffer over de kinderkopjes te trekken. Domste beslissing ooit en doe ik nooit meer.
  • Schouderpijn van de hel: Op dit moment heb ik echt verschrikkelijke schouderpijn. Ik denk dat het door een slechte werkhouding komt maar mijn schouders zitten helemaal vast en als ik ’s avonds in bed lig, straalt de pijn helemaal uit. Heel vervelend.
  • Tandarts: Ik had vorige week een gaatje in mijn kies dat ik moest laten vullen, en ik had er niet op gerekend dat dat zo’n ingreep zou zijn, met verdoving en alles. Mijn tand is een paar dagen later nog steeds gevoelig met bijten.
© BBC America

Favoriete film of serie van de maand: Killing Eve

Ja, ik weet het. Ik ben de laatste persoon op aarde die aan Killing Eve is begonnen, maar ik weet niet.. het leek me gewoon een standaard politieserie ofzo. Niets was minder waar. Dit is zó goed. Super spannend, geweldig geacteerd en met humor geschreven.

Favoriete boek van de maand: The Angel of Darkness

Nadat ik vorige maand “The Alienist” met zoveel plezier gelezen had, begon ik met veel zin aan deel twee. Maar dat vond ik toch wel een flinke kluif. Waar het eerste boek vooral om het vinden van een seriemoordenaar gaat, is de crimineel in boek twee al vrij snel bekend, en gaat driekwart van het boek over hoe ze die crimineel met rechtszaken enzo vervolgen. Best leuk om een inkijkje te krijgen in het rechtssysteem van New York circa 1900, maar hij was het toch niet helemaal voor mij.

Favoriete aankoop van de maand: mijn Gucci zonnebril

Gekocht op het vliegveld, onderweg naar Milaan. Ik had deze al gezien toen ik naar New York ging, maar toen heb ik uiteindelijk iets anders gekocht. Iets subtielers, omdat mijn vriend dat beter vond. Maar ja, ik hou nou eenmaal van opvallende glamour-zonnebrillen. Dus toen ik de hele maand aan deze zonnebril bleef denken, besloot ik mezelf er gewoon op te trakteren! Als beloning voor het harde werken. Zo zie je maar: altijd op je eigen intuïtie vertrouwen en nooit naar een man luisteren ;-)

Vorig jaar rond deze tijd:

Was ik in Roemenië! We brachten er bijna de hele maand door, en ik vind het nog steeds een van de meest relaxte en verrassende landen waar ik in Europa ben geweest. Twee jaar geleden was ik nog een paar dagen in Andalusië in Spanje, voordat ik de rest van de maand thuis doorbracht.

Lees de blogposts uit Juni:

Dat was mijn juni: ben jij nog ergens naar toe geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Sanne 5 juli, 2019 - 10:34

Wat een leuke reis heb je gemaakt door Italië! Ondanks dat ik Milaan ook niet zo’n leuke stad vind, ben ik er inmiddels al 3 keer geweest. Denk dat dat wel eventjes genoeg is haha. Ik ben nog nooit in Rome geweest, dus dat staat nu hoog op mijn lijstje.

Plaats een reactie
Explorista 5 juli, 2019 - 15:44

Jaaa, Rome en Verona zijn mijn favoriete steden in Italië tot nu toe, dus die kan ik je zéker aanraden :)!

Plaats een reactie
Char 4 augustus, 2019 - 23:15

Toscane staat bovenaan mijn lijstje, waarschijnlijk gaan we in september. Ik ben dus blij met jouw ervaringen. Wil je delen in welke agiturismo jullie verbleven? Ik wil ook naar die droomlocatie!

Plaats een reactie
Explorista 5 augustus, 2019 - 11:12

Hoi Char! Wat leuk om te horen. Dit is de agriturismo waarin wij verbleven :-) Je hebt trouwens wel een auto nodig om er te komen! https://www.booking.com/hotel/it/sant-antonio-volterra.nl.html?aid=814626;sid=9502eea5c2a13204bd6340be7742bc69

Plaats een reactie

Laat een reactie achter