Zo spendeer je 24 uur in Jakarta (en wat ik van de stad vond)

door Explorista

Oeps… het is al een tijdje geleden dat ik Indonesië ben geweest, en ik kwam maar niet toe aan het schrijven van de artikelen over die reis. Maar daar ga ik nu echt een beginnetje mee maken, beloofd! Eind november was ik namelijk anderhalve week op Java, wat echt een supergave reis was. Ik was op persreis, dus dat betekende dat onze route vastlag. Dat had natuurlijk zijn voor en nadelen. Maar het gaf daardoor ook wel een goed idee van wat er allemaal te doen is, en waar ik zelf dezelfde of andere keuzes in had gemaakt.

Onze reis begon in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, waar we ruim twee dagen doorbrachten. Jakarta heeft een beetje een slechte reputatie onder reizigers. Er zou namelijk niet veel te doen zijn, en het is bovendien een drukke stad. Wat ik zelf van de stad vind, lees je hieronder. Maar allereerst deel ik een reisgids met je: 24 uur in Jakarta, wat je moet zien, eten en doen!

Ik vond Jakarta een bijzondere plek om mijn reis te beginnen. Het was zelfs de eerste plek die ik in Azië bezocht. Ik kan me goed voorstellen dat andere reizigers niets met de stad hebben, maar ik sta er zelf iets minder negatief tegenover. Mocht je een reis naar Jakarta maken, dan zou ik je aanraden toch één dag in de stad door te brengen, gewoon voor de ervaring, en om wat van de Nederlandse geschiedenis mee te krijgen. Hier wordt écht geleefd, je ziet hier het echte dagelijkse leven van Indonesiërs en dat vond ik dus heel erg tof.

Ja, de stad is ontzettend druk, daardoor is de luchtkwaliteit ook niet geweldig, en sta je altijd in de file. Maar dat is ook écht Azië toch? En er is bovendien wel best wel wat te zien. Mocht je een reis maken door Java dan zou ik je zeker aanraden minimaal één dag in Jakarta door te brengen, voordat je doorreist naar plekken met meer natuur en tempels (waar je waarschijnlijk voor gekomen bent).

Maar wat moet je nou doen in Jakarta? Nou, kies dan een van de volgende tips bijvoorbeeld.

Jakarta bezienswaardigheden:

Jakarta04 Jakarta05 Jakarta03

Jakarta History Museum

Éen van de redenen dat ik een bezoekje aan Jakarta de moeite waard vond, was om meer te leren over de koloniale geschiedenis en Nederlandse overheersing. Ik heb er natuurlijk wel wat over geleerd op de middelbare school, maar daar werden de minder gezellige kanten wel een beetje overschaduwd door het “VOC-gevoel”. In het Jakarta History Museum leer je meer over het ontstaan van Jakarta en de ontwikkeling door de eeuwen heen

Wayang Museum

Mocht je het leuk vinden om meer te leren over cultuur en tradities dan is het Wayang Museum, dat naast het bovenstaande museum ligt, een tip. Hier leer je meer over hoe poppenvoorstellingen werden gebruikt als vermaak en als manier om normen en waarden over te brengen. Je ziet ook de verschillen tussen poppen in verschillende gebieden van Indonesië.

Jakarta02 Jakarta01

Lunch in Batavia Café

Mocht je de musea rond lunchtijd bezocht hebben, dan kan ik Batavia Café aanraden. Ze hebben hier allerlei keukens, dus je kunt hier met elke craving terecht. Je hebt vanuit het cafe prachtig uitzicht over het plein, en het gebouw kent een koloniale sfeer en inrichting. Vrees niet dat je alleen maar tussen toeristen zult zitten, hier zijn ook een hoop locals.

Jakarta29

Batik maken

Cultureel gezien spelen Batiks een grote rol in Indonesië. Batik is een manier van stof bewerken, met wax op een heel kleurrijke, sierlijke manier. Je kunt batik-kleding zo’n beetje overal op Java kopen, en je hebt ook bijvoorbeeld het Batik-museum in Jakarta. Maar je kunt ook een les volgen en het zelf leren. Ik was er niet zo heel goed in, maar het was wel super leuk! Toffe tip dus!

Jakarta25 Jakarta23 Jakarta26

Taman Mini Indonesia Indah

Dit was grappig genoeg één van mij favoriete plekjes in Jakarta. Dit park is een miniatuurpark, al wordt met miniatuur eigenlijk bedoeld dat je hier allemaal huizen en bouwwerken treft in de verschillende bouwstijlen die Indonesië kent. Het is dus meer miniatuur in de zin van dat je heel Indonesië in één park treft. Je kunt de huizen ook bezoeken, wat ik heel interessant vond. Fascinerend hoe de bouwstijlen per gebied en eiland verschillen. Ik kreeg meteen enorme zin om de rest van Indonesië te ontdekken.

Jakarta30 Jakarta31 Jakarta33

National Monument

Voor een mooi uitzicht, moet je naar het National Monument in Jakarta. Deze 132 meter hoge toren staat voor de onafhankelijkheid van Indonesië. Je kunt met een lift naar de top, en dan heb je een panorama-uitzicht over de stad. Onder de grond is ook een interessante expositie over de geschiedenis van Indonesië.

Jakarta20 Jakarta19 Jakarta21

Ancol Dreamland

Als je liever een dagje in een pretpark doorbrengt, dan moet je in Ancol Dreamland zijn. Dit is een groot park met verschillende complexen, van een strand, tot een golfbaan en natuurlijk een pretpark. Het was erg grappig om eens een Indonesisch pretpark mee te maken. Ik ben in het reuzenrad gegaan en daarna in de waterattractie en ik was echt tot op het bot doorweekt. Gelukkig is het er altijd lekker warm. Indonesiërs don’t kid around :-)

Jakarta34 Jakarta35 Jakarta36

Diner in Skye Bar & Restaurant

Het tofste restaurant van mijn reis was het Skye Restaurant in Jakarta. Dit rooftop restaurant/bar heeft echt een magisch uitzicht over Jakarta, en ik voelde me daar toch even cosmopolitan, hoog boven de wereldstad. De bar heeft echt een geweldig hip design, en het eten smaakt hier heerlijk. Er is overigens een Westerse keuken. Zeker een bezoekje waard, maar let wel op dat je je een beetje netjes aankleedt. Sluit je avond af in stijl en reis de volgende dag door naar je volgende bestemming in Indonesië.

Jakarta09 Jakarta10

Hotel in Jakarta

Als je echt eens in pure luxe wilt verblijven, tegen ‘normale’ Europese hotelprijzen, dan is Indonesië je kans. Wij verbleven in het Mandarin Oriental hotel, en wat voelde ik me een prinses. Twéé kingsize bedden, een luxe badkamer met regendouche en ligbad, een woonkamer met tv, een bureau waar ik fijn aan heb kunnen werken én uitzicht over de stad. Het ontbijt was ook echt waanzinnig, en had allerlei keuzes (westers, oosters, exotisch fruit – you name it). Dit verblijf ga ik echt nooit van mijn leven vergeten, en ik vind de prijzen dus echt ontzettend meevallen. Zeker de moeite waard om jezelf te belonen na een lange vlucht!

Liever een ander hotel in Jakarta? Kijk dan hier.

Wat vond jij van Jakarta?

Misschien vind je dit ook interessant

6 reacties

Jannike | Moonlight Travel 18 april, 2017 - 14:24

Ik ben nog nooit in Jakarta of Indonesië geweest, maar een les batik lijkt me leuk om te doen!

Plaats een reactie
Explorista 18 april, 2017 - 14:45

Het was echt moeilijk, die van mij zat vol vlekken. Maar het was wel echt super leuk om te doen. Lekker ontspannend. :)

Plaats een reactie
Kees Bikker 18 april, 2017 - 23:15

Eye opener is toch wel de Hoenderpasarbrug, die typisch Hollandse brug over een niet zo typisch Hollandse gracht (wat een stinkgoot is dat!) – wel die brug keurig onderhouden, maar die gracht gewoon als open riool laten bestaan. Holland meets Asia. De rafelranden van de stad.
En Sunda Kelapa, de haven waar je houten schoeners geladen en gelost ziet worden.

Plaats een reactie
Explorista 19 april, 2017 - 10:38

Oh, ja die heb ik ook gezien! Heel grappig om te zien die brug.

Plaats een reactie
Willem 19 april, 2017 - 09:26

Helemaal eens, er wordt te vaak afgegeven op Jakarta maar het is een prachtige stad. Echter de voorbeelden die jij geeft red je niet in een dag. Wat betreft het verkeer, toon eens lef en neem de bus. Kost echt helemaal niets en ze rijden grotendeels over gereserveerde rijstroken.

Plaats een reactie
Explorista 19 april, 2017 - 10:38

Je hebt helemaal gelijk, dat red je inderdaad niet. Misschien twee of drie dingen. Maar ik wilde wat tips geven zodat je uit meerdere dingen te kiezen hebt :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter