Op vakantie met vrienden: 5x doen in Zuid-Afrika

door Explorista

Het is adembenemend, magistraal en eindeloos… Het is Zuid-Afrika! Een land dat zoveel diversiteit te bieden heeft, dat je je er makkelijk weken kunt vermaken. Van het leven in de stad tot avontuur, wildlife tot cultuur, adembenemende landschappen tot zonovergoten kusten waar de gouden zon aan het eind van de dag in de zee zakt. En vergeet ook de culinaire hoogstandjes, fijne wijnen en bijzonder lieve mensen niet.

Zuid-Afrika is zo’n indrukwekkende bestemming dat je terug blijft keren. De Zuid-Afrikanen zeggen zelf dat als de rode aarde eenmaal in je bloed zit, je er altijd heimwee naar zult hebben. Mocht je een vakantie met vrienden plannen en de perfecte bestemming zoeken voor de rondreis van je dromen: zet dan Zuid-Afrika bovenaan je lijstje!

5x doen in Zuid-Afrika met vrienden

Proef de beste wijnen tijdens een wijntour

Er zijn vrijwel geen andere landen die bekender zijn vanwege zijn wijnen, dan het zonnige Zuid-Afrika. Je kunt dus eigenlijk niet naar het land komen en dan de Kaapse Wijnlanden overslaan. Deze zuidwestelijke regio is de plek waar de bekendste wijnen geproduceerd worden.

Constantia is wat dat betreft één van de places to be, en tevens de plek waar het allereerste wijnhuis van Afrika, en van het hele zuidelijk halfrond begonnen is. Inmiddels kent de plek (die grenst aan Kaapstad) negen wijnhuizen op de officiële wijnroute. Niet alleen kent de regio zoveel geschiedenis (het oudste wijnhuis is 333 jaar oud!), maar het ligt ook in een prachtige natuur waardoor je geweldige vergezichten hebt terwijl je aan je wijn nipt.

Nog beroemder is Stellenbosch, de tweede wijnproducerende regio van het land (op 45 min rijden van Kaapstad). Wil je alle wijnhuizen bezoeken, dan heb je er 170 te gaan. Als je even een pauze wilt van de heerlijke en gevarieerde wijnen, kun je het prachtige historische stadscentrum bezoeken.

Ook Paarl en Franschhoek zijn aanraders om te bezoeken als je op zoek bent naar heerlijke wijnen. Stel je eigen wijnroute samen op basis van je favoriete wijnen, of boek één van de wijnroutes via de vele reisorganisaties die dit aanbieden.

Local tip: paardrijden bij Terra Khaya

Ruil je auto in voor een ander vervoersmiddel: ga eens paardrijden! En de mooiste plek om dit te doen is bij het prachtige Terra Khaya. Kom helemaal in connectie met de natuur en laat één van de paarden je rondleiden door dit grootste landschap.

Terra Khaya is een duurzaam eco-vriendelijk project dat in 2010 werd opgericht, en dat een ‘off the grid’ verblijf promoot. Hier kun je echt connecten met de kern van het leven en de natuur. Afgezien van overnachten, kun je hier ook paardrijden. Alle paarden worden op een holistische manier getraind en verzorgd, en je kunt ze rijden zonder bitjes, omdat ze zo goed luisteren.

Safari (obviously!)

Je komt natuurlijk niet naar Zuid-Afrika zonder een safari te doen. Er is zoveel prachtige wildlife om van te genieten in het land! Ga op zoek naar de Big Five en verwonder je over de krachtige natuur.

De bekendste plek om een safari te doen in Zuid-Afrika is het Krugerpark. Het ligt in het noordoosten, niet ver van Zimbabwe en Mozambique. Met een dag of twee krijg je een mooie indruk van het park, en heb je de kans meerdere gamedrives te doen (dit is belangrijk omdat verschillende dieren op verschillende momenten van de dag het beste te zien zijn). Het Krugerpark biedt de kans om de Big Five te zien (leeuw, buffel, luipaard, neushoorn en de Afrikaanse olifant), maar ook giraffes, zebra’s, krokodillen, bavianen en meer.

Bezoek de bruisende steden

De twee belangrijkste steden van Zuid-Afrika: Johannesburg en Kaapstad, vullen elkaar perfect aan op je rondreis. Maar vergeet ook Durban niet! Van de drie is Kaapstad waarschijnlijk de bekendste. Het is een hippe, bruisende stad aan de kust. Het is mogelijk om in de ochtend de Tafelberg te beklimmen, ’s middags aan het strand te liggen en ’s avonds een drankje te doen in één van de hippe cocktailbars.

Johannesburg is een bruisende, multiculturele metropool. Het is een stad met een beladen geschiedenis, die op sommige plekken nog enorm tastbaar is. Bezoek de indrukwekkende musea, duik dieper in de verschillende culturen, en ontdek ook de hippe kant van de stad.

Durban ligt aan de altijd warme Indische Oceaan, en heeft daardoor een heerlijke klimaat. Bovendien heeft het de grootste Indische gemeenschap buiten India, wat een bijzondere mix aan cultuur met zich meebrengt.

Relax aan de kust

Is er een betere manier om je rondreis af te sluiten dan even helemaal te ontspannen aan de kust? De zonovergoten kust van Zuid-Afrika barst van de mooie plekjes om te bezoeken. Het heeft maar liefst 3.000 kilometer aan kustlijn, met de Atlantische en de Indische Oceaan aan beide kanten.

Je kunt niet alleen lekker zonnen op het strand, je kunt er ook picknicken, surfen of wandelen. Wie weet zie je vanaf het strand wel een walvis (tussen Juni en November heb je de meeste kans), dolfijn of witte haai. Maar hou er wel rekening mee dat je niet de enige liefhebber bent, en je het strand af en toe met een groep zeehonden of penguïns moet delen ;-).

Meer informatie over vakantie in Zuid-Afrika? Check dan deze link.

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter