Op roadtrip in Europa? Deze bijzondere verkeersregels moet je kennen

door Explorista

Ga je deze zomer op vakantie in Europa? Dan is het belangrijk dat je de verkeersregels goed kent om gevaarlijke situaties en (hoge) boetes te voorkomen. De meeste verkeersregels zijn in het buitenland hetzelfde als in Nederland. Maar sommige landen houden er ook bijzondere verkeersregels op na. In dit artikel zetten we er een aantal voor je op een rijtje.

Roken in de auto

In Slowakije en Griekenland kan je maar beter geen sigaretje opsteken achter het stuur. Dat is in deze landen namelijk verboden. In Noorwegen mag roken achter het stuur wel, maar dan alleen buiten de bebouwde kom.

In Spanje mag je ook in de auto roken, maar gooi ze hier niet uit het raam als ze nog branden. Dit kan zorgen voor bosbranden, iets waar het land de afgelopen jaren veel last van heeft gehad. Doe je dit toch? Dan kan je rekenen op een boete van maar liefst tweehonderd euro.

Je moet in Spanje sowieso verplicht twee handen aan het stuur houden, dus cruisen met één arm uit het raam is er ook niet bij.

Naakt rijden

Tijdens de zomer kan het in sommige Europese landen erg heet worden. Temperaturen die oplopen tot bijna veertig graden lijken steeds meer eerder regel dan uitzondering te worden. Wordt het jou, ondanks de airco, te heet in de auto? Dan mag je in Duitsland je kleren uittrekken en naakt rijden.

De auto wordt hier namelijk gezien als privéruimte. Of het verstandig is, is nog maar de vraag. Veroorzaak je namelijk schade? Dan krijg je die meestal niet vergoed vanuit je
autoverzekering als je naakt achter het stuur zit. Ook is het handig om te onthouden dat de kleding gewoon weer aan moet als je uit de auto stapt. Er staat namelijk een hoge boete op je te wachten als iemand last heeft van jouw naaktheid.

Geen slippers of blote voeten in de auto

Ga je naar Frankrijk of Spanje en ben je van plan om het strand op te zoeken? Dan heb je waarschijnlijk al gauw de neiging om op je slippers te gaan. Toch kan je dat maar beter niet doen, want dit is in Frankrijk en Spanje verboden. Je zou dan namelijk minder controle over je auto hebben, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Om die reden mag je ook niet met blote voeten rijden.

Lichtplicht

In Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Estland, Kroatië, Slovenië, Italië, Portugal, Roemenië, Noorwegen en Zweden ben je verplicht om overdag je dimlichten aan te zetten als je rijdt, zelfs als het licht is en de zon schijnt. Denk hier dus aan als je tijdens midzomernacht door Noorwegen of Zweden rijdt.

Een vieze auto

Reis je dit jaar af naar Roemenië om eindelijk een keer de beroemde Transfăgărăşan Road te rijden? Zorg er dan voor dat je auto schoon is voordat je op pad gaat. In Roemenië kan je namelijk een bekeuring krijgen als je met een vieze auto rondrijdt. Het is niet helemaal duidelijk wanneer je auto ‘vies’ is. Je kan dus maar beter het zekere voor het onzekere nemen en hem nog even door de wasstraat halen of zelf schoonmaken.

Bereid je goed voor

Met de bijzondere verkeersregels in het buitenland is het dus verstandig om je goed voor te bereiden voordat je op reis gaat. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan en kan je veilig en zonder problemen op pad. Fijne vakantie!

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter