Inhoudsopgave
In november was ik anderhalve week op persreis in Java! Zonder twijfel de meest bijzondere bestemming die ik ooit voor mijn blog heb mogen bezoeken en ik kan dan ook niet wachten om mijn route met jullie te delen. Dit is de exacte route die ik volgde, maar qua verhouding van hoeveelheid dagen in een bestemming is hij wel iets veranderd. Zo breng je in dit schema minder dagen door in Jakarta, en bijvoorbeeld langer in Semarang en Solo, steden die ik eigenlijk bijna niet gezien heb.
Java is echt een prachtig eiland, het meest belangrijke eiland van Indonesië zelfs, want dit is waar de hoofdstad en de regering gevestigd zijn. Bovendien woont ongeveer 60% van de bevolking op Java, terwijl het maar zo’n 7% van de landmassa van Indonesië vertegenwoordigt. Java is groen, kent waanzinnige tempels, en mooie cultuur en mag dus echt niet overgeslagen worden als je een rondreis naar Indonesië plant. Ook fijn: er komt in principe geen malaria voor op Java (en Bali) dus daar hoef je je geen zorgen over te maken! De route die ik vandaag deel voor Java focust zich vooral op West en Midden-Java. Als je heel Java wilt zien heb je minimaal twee tot drie weken nodig, maar deze Java route komt in ieder geval langs de grote highlights!
Beste reistijd Java
De beste reistijd voor Java is mei tot en met september. Dan valt er het minste regen. Nou was ik er eind november, in het zogenaamde regenseizoen, en het heeft bij ons echt alleen maar ’s nachts geregend. We hebben er dus bijna niets van gemerkt. Omdat Indonesië bij de evenaar ligt, is het klimaat qua temperatuur heel stabiel. Afhankelijk van waar we waren op Java schommelde de temperatuur tussen de 24 en 30 graden.
Jakarta: 1,5 dag
Je reis start in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Een stad die de meeste reizigers meteen weer ontvluchten, maar dat vind ik niet nodig. Er is ook in Jakarta een hoop leuks te doen en zien. De verkeerssituatie is overweldigend, zo druk, en je zult je ongetwijfeld een beetje claustrofobisch voelen in zo’n grote stad, maar ik vond het een perfecte manier om aan Java te wennen. Daarna voelt alles namelijk groen en weids aan.
Jakarta is bovendien de stad waar je nog het één en ander zult zien aan Nederlandse koloniale geschiedenis, dus als dat je interesseert, dan moet je hier zijn. Ik bezocht in Jakarta een aantal monumenten, musea, een pretpark en een minitiatuurpark. Ik zou na aankomst lekker rustig het oude centrum ontdekken en misschien wat musea en ’s avonds drankjes drinken met fantastisch uitzicht over Jakarta om de stad even lekker op je in te laten werken. De volgende dag zou ik het nationale monument bezoeken, en een bezoekje aan het minitiatuurpark om een idee te krijgen van Indonesië en de verschillende bouwstijlen en culturen.
Lees hier mijn artikel over Jakarta bezoeken.
Semarang: 1,5 dag
Vervolgens is het tijd om verder te trekken, naar het charmante Semarang. Je kunt een comfortabele trein nemen, die er ruim 6,5 uur over doet. Dat is niet erg overigens, want de treinen hebben stoelen die naar het raam toe draaien, zodat je de omgeving mooi aan je voorbij ziet trekken. Heel indrukwekkend.
Semarang ligt aan de noordkust van Java. Het is de hoofdstad van Midden-Java en is met 1,5 miljoen inwoners één van de grotere steden van Indonesië. Semarang was een belangrijke stad tijdens de Nederlandse kolonisatie, vanwege zijn haven. Het centrum van de stad is erg charmant, en de stad is hard bezig de koloniale gebouwen te herstellen in oude glorie. De wijk Kota Lama wordt vanwege de hoeveelheid gebouwen die gebouwd zijn door Nederlanders ook wel klein Nederland genoemd. Semarang is trouwens ook (naar het schijnt) de geboortestad van de loempia, dus die mag je zeker niet missen. Sla ook Lawang Sewu niet over, dit is het oude hoofdkantoor van de Nederlands Indische spoorwegen. Het is niet alleen een waanzinnig mooi gebouw om te bezoeken, het is ook echt interessant om meer te leren over de geschiedenis van de kolonisatie en hoe arme Indonesiërs werden uitgebuit door de Nederlandse overheersers.
Hotel tip: Pandanaran Hotel. Voordelig en goed verzorgd drie sterren hotel met zwembad.
Gedong Songo: 0,5 dag
Op ongeveer een uurtje rijden van Semarang vind je tempelcomplex Gedong Songo, mijn persoonlijke hoogtepunt van de reis. Dit Hindoeïstische tempelcomplex werd gebouwd tussen 730 en 780 na Christus, de tempels zijn daarmee ouder dan zowel Prambanan als Borobudur (zie verderop in de tekst). Dit tempelcomplex is zo onbekend bij buitenlandse toeristen dat er nog geen handvol buitenlandse toeristen per dag komen, bijna alleen maar Indonesiërs. Wij bezochten de tempel ter paard, wat echt een herinnering is die mij mijn hele leven bij zal blijven. Rij na je bezoekje aan Gedong Songo door naar Solo, een rit van 2.5 uur.
Lees hier mijn artikel over Gedong Songo bezoeken.
Solo: 1,5 dag
Breng de avond door in Solo bij een traditionele voorstelling, of ga lekker Nasi liwet eten bij Bu Wongso Lemu voor minder dan één euro. De volgende dag is het tijd om Solo te ontdekken. Solo draagt ook wel de naam Surakarta. Dit is de stad waar de huidige president van Indonesië geboren is, Joko Widodo. Ik vond Solo echt een verademing en ik vond het jammer dat we er maar zo kort waren. Het was er koeler, rustiger en uitgestrekter dan in Jakarta en zelfs Semarang. Bezoek één van de watervallen of tempelcomplexen in de omgeving, of ga bijvoorbeeld naar het batik museum (of koop stoffen op de Klewer markt), of het paleis Pura Mangkunegaran.
Hotel tip: Alila Solo, één van de mooiste hotels waar ik verbleven ben in Indonesië.
Yogyakarta: 1,5 dag
Yogyakarta, of Yogya zoals locals het liefkozend noemen, is een belangrijke stad in Midden-Java. Het is vooral bekend vanwege zijn nabijheid bij de belangrijke tempels Prambanan en Borobudur, maar het is zelf ook echt een bezoekje waard en de stad is erg geliefd bij toeristen. Bezoek bijvoorbeeld het koninklijke paleis, bekijk een traditionele voorstelling, of ga souvenir shoppen!
Lees mijn artikel over Yogyakarta bezienswaardigheden hier.
Prambanan & Ratu Boko: 0,5 dag
De bekende Hindoeïstische tempels van Prambanan liggen op minder dan een uurtje rijden van Yogyakarta, en ik zou je zeker aanraden daar aan het eind van de middag heen te gaan. Dan is het minder druk en kun je in alle rust over het complex zwerven. De mooiste zonsondergang over Prambanan zie je bij Ratu Boko. Vergeet daarna niet ’s avonds een mooie voorstelling van het Ramayana ballet mee te pakken dat wordt opgevoerd met het verlichte Prambanan-complex op de achtergrond.
Lees hier mijn artikel over Prambanan bezoeken.
Borobudur & omgeving: 1 dag
De reden dat de meeste toeristen richting Yogyakarta trekken is voor een bezoekje aan het wereldberoemde Borobudur complex. Het bekijken van de zonsopgang bovenop Borobudur is echt een once in a lifetime ervaring, en daar heb ik dan ook een artikel met tips over geschreven. Je kunt de ochtend doorbrengen bij Borobudur, een klein dutje doen (je moet immers al om 4.30 op!), en vervolgens de middag doorbrengen met het ontdekken van de rijstvelden rondom Borobudur.
Lees hier mijn artikel over de zonsopkomst bij Borobudur.
Na het bezoeken van Borobudur kun je eventueel ’s avonds of de volgende ochtend terugvliegen naar Jakarta om vanaf daar weer terug naar Nederland te keren. Er gaat ook een nachttrein van Yogyakarta naar Jakarta, maar in het vervolg zou ik ervoor kiezen om te vliegen, want na twee nachten weinig slaap (Borobudur + nachttrein naar Jakarta) in combinatie met een nachtvlucht naar Nederland, was ik he-le-maal gebroken.
Deze route is in principe natuurlijk maar één van de vele routes die je kunt doen. Zo kun je ook nog naar Bandung or Bogor, allebei populaire steden, en dan heb je nog Oost-Java niet gezien! Ik hoop dat je iets hebt aan mijn route en dat het je helpt om jouw Indonesië rondreis te plannen! Succes!
Lees hier al mijn artikelen over Indonesië!
2 reacties
Java lijkt me een heel mooi stukje Indonesië. Ik zou zelf iets langer willen doorbrengen op het eiland, mocht ik gaan en dan ook Bromo en Ijen meepakken. Je foto’s zijn echt heel mooi en zien er veelbelovend uit
Ah ik moet ook echt weer eens naar Indonesië gaan. Ik heb tot nu toe alleen nog maar Bali ontdekt. Prachtige foto’s!