Wat is Airbnb? Hoe werkt Airbnb? Mijn beste tips en ervaringen!

door Explorista

Ik krijg regelmatig vragen over Airbnb van mijn leuke lezers die er voor het eerst mee willen gaan reizen. Of ik Airbnb vaak gebruik op reis (ja), hoe het werkt (vrij makkelijk) en of het te vertrouwen is (dat ligt eraan). Daarom heb ik besloten om eens een uitgebreid artikel te schrijven met al mijn tips die jullie hopelijk helpen bij de eerste keer boeken bij Airbnb!

Ik heb zojuist even geteld, en heb in de afgelopen jaren 25x in een Airbnb appartement geslapen, van een paar nachtjes tijdens een stedentrip tot meerdere weken als Digital Nomad! Ik ben eigenlijk nog nooit teleurgesteld. Daarom wilde ik in dit artikel mijn allerbeste tips delen voor een leuke Airbnb boeken, hoe je kunt zorgen dat je niet wordt opgelicht, hoe het zit met privacy en hygiëne en hoe je leuke adresjes vindt! Hope this helps :)

Wat is Airbnb?

Airbnb betekent eigenlijk Airbed & Breakfast, en ontstond oorspronkelijk met het idee om mensen met een extra slaapkamer in hun huis de kans te bieden deze te verhuren voor een kleine vergoeding. Dit kon als reiziger dan dienen als alternatief voor dure hotelkamers. Een win-win systeem: de reiziger bespaart geld en de eigenaar verdient iets bij.

In theorie dan. Inmiddels is het een hele business, en zijn er ook huisjesmelkers die kamers en appartementen verhuizen, puur voor het geld (wat heel slecht is voor de lokale economie, maar daarover later meer). Maar in mijn ervaring is het grootste deel van de gebruikers gelukkig normale mensen die óf hun extra kamer verhuren, of hun hele huis/vakantiehuis.

In sommige huizen worden meerdere kamers verhuurd, en verblijf je dus met andere Airbnb-reizigers in één huis. Zelf hou ik daar niet van, dus probeer ik dat soort plekken niet te boeken (zie hieronder mijn tips voor boeken!).

In theorie is Airbnb een heel handig en vaak goedkoper alternatief voor hotelkamers. Dat is ook de voornaamste reden dat ik het regelmatig gebruik. Inmiddels biedt Airbnb trouwens ook “experiences” aan. Dit zijn vaak lokale tours, activiteiten of workshops, en die zijn ook hartstikke leuk.

Hoe werkt Airbnb

Simpel, je maakt een profiel aan op de website (je moet je identiteit bevestigen met je identiteitsbewijs), en zoekt in de stad waar je heen wilt naar een goede host.

Mijn tip is om altijd eerst te researchen in welke buurt je wilt zitten, zo weet je zeker dat je op een leuke plek terecht komt, met veel leuke eettentjes en/of bezienswaardigheden. Vul je data in, met hoeveel mensen je reist, welke voorzieningen je per sé wilt, en zoek dan vervolgens op de kaart in de wijk waar je heen wilt, en daar zie je het aanbod inclusief de prijs per nacht van alle locaties.

Als je na het bekijken van het profiel op boeken drukt, wordt de host een berichtje gestuurd om te vragen of je boeking goedgekeurd kan worden. Dit is bij mij pas één keer niet gelukt, omdat het de host uiteindelijk toch niet uitkwam. Meestal gaat dit goed (de host vult zelf zijn beschikbaarheid in in het Airbnb-systeem).

Kijk voordat je een boeking aanvraagt eerst goed naar de annuleringsvoorwaarden (als je niet zeker bent over je reisdata). Dit verschilt per Airbnb. Zodra je reservering geaccepteerd is heb je daadwerkelijk geboekt!

Afhankelijk van de Airbnb moet je soms al een aanbetaling (meestal 50%) doen zodra je reservering bevestigd is. Het resterende bedrag wordt dan een paar dagen voor de boeking afgeschreven (afhankelijk van de annuleringsvoorwaarden), of pas tijdens of na de boeking.

Zodra je boeking geaccepteerd is (of korter op je boeking) heb je contact met je “host”. Deze geeft je informatie over het specifieke adres, gebruiksaanwijzingen voor het huis, en over hoe je de sleutels krijgt. In sommige gevallen is de host zelf aanwezig om je binnen te laten. Soms is het een vriend of familielied. Of soms kun je de sleutels in een sleutelbox vinden die je met specifieke instructies kunt openen. Soms is het een beetje een schattenjacht. Vind ik altijd wel leuk.

Zorg dat je het telefoonnummer van je host (of de contactpersoon hebt), voor de zekerheid. Ik heb één keer gehad dat ik de Airbnb niet kon vinden (toen heeft de host ons via de telefoon naar de juiste plek gepraat), en één keer gehad dat de contactperson de verkeerde sleutel had en dat we niet binnen konden. Gelukkig was dat binnen een half uurtje opgelost.

Mijn ervaring met Airbnb

Zoals ik in de intro schreef heb ik al super vaak in een Airbnb geslapen. Ik heb zelden problemen of tegenvallers gehad. Ik weet inmiddels vrij goed wat ik moet verwachten en weet precies wat ik wil. Ik heb in Airbnbs geslapen in drie werelddelen: Europa, Noord-Amerika en Azië.

Dit is waar ik in Airbnb’s heb verbleven: Edinburgh, Londen (3x), Dublin, Parijs (2x), Rome, Boekarest, Chiang Mai, Hanoi, Singapore, India (2x), Berlijn (2x), Los Angeles, Santa Barbara, Oslo, New York, Milaan, Florence, Lissabon (3x).

Ik gebruik Airbnb om een aantal redenen:

  • Het is goedkoop: meestal is Airbnb goedkoper dan een hotel. Zeker als je meerdere kamers nodig hebt (omdat je met iemand reist met wie je geen bed of slaapkamer wil delen :-)). Dit was één van de redenen waarom ik Airbnb gebruikte in Berlijn (daar verbleef ik één keer met vrienden en één keer met mijn opa), en o.a. Noord-Amerika (daar was Airbnb veel goedkoper dan een hotel).
  • Je hebt meer voorzieningen: vaak heb je bij een Airbnb en eigen keuken en bijvoorbeeld een wasmachine. Heerlijk als je langere tijd reist en je niet drie keer per dag buiten de deur wilt eten, of je eigen was wilt kunnen doen. Fijn!
  • Je hebt een inkijkje in het leven van een local: wat ook wel heel leuk vind is dat je verblijft in het appartement van een local. Ik vind het heerlijk om te ervaren hoe het “normale” leven eruit ziet op mijn reisbestemming. Als je alleen een kamer huurt, en niet een heel appartement, dan verblijf je zelfs samen met een local dus hen ontmoeten en hun verhalen en tips horen kan ook heel leuk zijn!

Is Airbnb veilig?

Als je dit zo hoort dan klinkt Airbnb misschien als een geschenk uit de hemel. Maar het ligt iets genuanceerder. Want net als met alles, liggen ook bij Airbnb problemen op de loer. Ik heb wel vaker problemen gehoord.. waarvan de meest voorkomende is dat mensen opgelicht worden en de Airbnb die ze geboekt hebben helemaal niet bestaat. Ik heb ook wel eens gehoord dat mensen beroofd zijn in hun Airbnb door andere gasten.

Gelukkig zijn deze problemen behalve heel zeldzaam, ook voor het grootste deel heel makkelijk te voorkomen: let goed op waar je boekt (zie mijn tips voor boeken hieronder!) én zorg dat je verblijft in een appartement of kamer die je kunt afsluiten met een slot.

Over het algemeen heeft Airbnb veel systemen ingebouwd om het platform zo veilig mogelijk te maken voor gebruikers. Zowel jij als de verhuurder moeten (geloof ik) een kopie van identiteitsbewijs aanleveren bij het aanmaken van een profiel, om zeker te weten dat jullie allebei zijn wie je claimt te zijn. En de klantenservice van Airbnb is ook erg goed. Als er problemen zijn worden deze over het algemeen snel en makkelijk opgelost, en zorgen ze meestal dat je een andere accommodatie krijgt.

Brandveiligheid Airbnb:

Een ander puntje omtrent veiligheid van Airbnb is de fysieke veiligheid. Niet elke Airbnb is bijvoorbeeld brandveilig, of heeft rook en/of koolmonoxidemeters. Sinds 2018 doet Airbnb wel meer aan het inlichten van hosts over hoe ze de brandveiligheid van hun accommodatie kunnen verhogen, en ze delen ook gratis rook- en koolmonoxidemelders uit aan hosts.

Maar ik vind eigenlijk dat ze hier nog verder in moeten gaan en dat accommodaties pas op Airbnb mogen komen als ze aan basisregels voldoen (gecontroleerd door lokale inspecteurs – dan weet je trouwens ook meteen of een adres bestaat). Op dit moment blijft het echter bij informeren. Je kunt als reiziger wel op het profiel zien of een accommodatie beschikt over rook- en koolmonoxidemelders, maar er staan voldoende Airbnbs op het platform die aangeven hier niet over te beschikken. Ik vind dat Airbnb hier meer verantwoordelijkheid in draagt.

Tips voor boeken bij Airbnb

  • Zo boek je geen niet-bestaand appartement: de beste manier om te voorkomen dat je een niet bestaand-appartement boekt is om te kijken naar de reviews. Ik boek NOOIT bij een Airbnb zonder reviews. Als andere mensen er verbleven zijn weet ik tenminste vrij zeker dat deze Airbnb echt bestaat. Zorg ook dat je niet met je host afspreekt om “direct” bij hem/haar, buiten het systeem van Airbnb om, te boeken (om zo de Airbnb-kosten te ontwijken), want zo is je boeking niet langer beschermd door Airbnb als er iets misgaat.
  • Kijk nog eens goed naar de reviews: ik weet dat ik bepaalde dingen heel belangrijk vind in een Airbnb (geen geluidsoverlast, geen andere Airbnb-gasten, goede wifi, goed bereikbaar met openbaar vervoer en goede hygiëne). Daarom check ik niet alleen het profiel en de foto’s, maar ook de reviews om te zien of gasten iets zeggen over deze onderwerpen.
  • Let op de extra kosten: de prijs die Airbnb adverteert op de ‘kaart’ is nooit de volledige prijs. Pas als je naar het profiel van de accommodatie gaat zul je de volledige prijs zijn. Er komen altijd nog boekingskosten en schoonmaakkosten bijkomen. Als je langere tijd verblijft gaat er misschien weer korting vanaf.
  • De annuleringsvoorwaarden: ik heb het al even aangestipt, maar zorg dat je goed weet wat de annuleringsvoorwaarden zijn. Die verschillen per Airbnb. In de meeste gevallen krijg je als je annuleert tot een bepaalde datum het hele bedrag terug (minus boekingskosten van Airbnb zelf), en daarna nog 50%, of zelfs helemaal niets. Dit is ook waarom het belangrijk is om een reisverzekering met annuleringsverzekering te hebben, zodat je reiskosten toch volledig terugkrijgt als je bijvoorbeeld door ziekte niet meer op reis kunt, als je bij Airbnb voorbij de “gratis annuleringsperiode” bent.
  • Problemen: mocht je tegen problemen aanlopen is het altijd een goed idee dit eerst te proberen op te lossen met de host. Als dit niet lukt, kun je Airbnb inschakelen. Over het algemeen is het een goed idee om bij aankomst meteen een berichtje te sturen om door te geven als er dingen kapot zijn, zodat je niet naderhand het verwijt krijgt dat jij ze kapot hebt gemaakt. Maak screenshots van dit soort berichtjes.
  • Privacy: heb je eigenlijk wel privacy in een Airbnb? In principe wel. Je kunt je in een gedeeld huis terugtrekken in je eigen kamer, en je hóéft natuurlijk geen praatje te houden met de host, maar dat wordt vaak wel gewaardeerd. Ik boek meestal een “volledig” appartement voor mezelf, zodat ik het met niemand hoef te delen en niet hoef te socializen als ik daar geen zin in heb.
  • Hygiëne: ik heb eigenlijk nog nooit gehad dat een appartement echt niet schoon was. Dit mag je tot op zekere hoogte (zie hieronder “verwachtingen”) wel eisen, zeker als je schoonmaakkosten betaalt. Gebruik hierbij de gezonde verstand, zou ik zeggen. Kaart het eerst bij de host aan. Maar nogmaals: ik heb hier zelf nog nooit problemen mee gehad.
  • Verwachtingen: eigenlijk is mijn belangrijkste tip om je verwachtingen bij Airbnb te temperen. Je verblijft niet in een hotel. Je verblijft in iemands huis. Het is dus best normaal dat het niet zo luxe is als in een hotel.
  • Hoe gedraag je je?: een belangrijk puntje dat ik je mee wil geven is dat je te gast bent in iemands huis. Zorg dus dat je met respect omgaat met iemands spullen. Zorg dat je netjes achter jezelf opruimt, zorg dat je geen overlast oplevert bij de buren, en dat je het netjes meldt als je per ongeluk een bord kapot laat vallen, ofzo. Behandel het huis zoals jij zou willen dat gasten jouw huis zouden behandelen.

Hoe kun je Airbnb op een ethische manier gebruiken?

Hoe mooi Airbnb in principe ook is, het kan soms ook grote problemen opleveren in een stad. Ik vind dat we daar als reiziger bewust van moeten zijn, en proberen zo goed mogelijk mee om te gaan. We zijn te gast in iemands land en we willen niet dat onze aanwezigheid negatieve gevolgen heeft voor een bestemming. Daarom wil ik hier een klein stukje aan wijden.

Ik wil allereerst zeggen dat ik geen expert ben op dit onderwerp, en niet perfect ben. Ik doe zo goed mogelijk mijn best op een ethische manier Airbnb te gebruiken, maar dat lukt mij ook niet altijd zo goed als ik zou willen.

Ik ga in dit artikel niet in op het kritiekpunt dat het oneerlijke concurrentie zou zijn voor hotels, want dan zou mijn artikel nog drie keer zo lang zijn. Daar vind ik een hoop dingen van (maar vooral dat het onzin is).

Huisjesmelkers op Airbnb:

Een belangrijker punt van kritiek vind ik de overlast die Airbnb veroorzaakt voor de lokale bevolking. Niet alleen de geluidsoverlast die gasten kunnen veroorzaken (hoe vervelend is het als je buren hun huis verhuren aan een groep luide en dronken studenten?), maar vooral de structurele problemen die het platform met zich meebrengt in het vergroten van de inkomensongelijkheid.

Aan het eerste kan Airbnb natuurlijk zelf niet veel doen, behalve overlastgevende gasten blokkeren van het platform (maar dan is de overlast al geweest…). Aan het tweede gaan ze zelf niets doen, want dat zou drastisch minder inkomsten betekenen. Daarvoor moet de oplossing komen van de overheid of het stadsbestuur.

Airbnb is voor veel mensen een fijne inkomstenbron. En waar geld verdiend wordt, komt hebzucht om de hoek kijken. In veel steden besluiten huisbazen om hun appartementen niet langer langdurig aan locals te verhuren, maar liever aan toeristen via Airbnb, die korter verblijven en bereid zijn hogere prijzen te betalen. Zo verdienen ze meer geld.

Hierdoor wordt de huurprijs voor appartementen omhoog gedreven, wat ervoor zorgt dat het voor locals niet langer betaalbaar is om in het centrum te wonen. Kort gezegd: huiseigenaars worden rijker, lokale huurders worden armer en uit het centrum weggedreven.

Ik vind dit een heel ernstige zaak. De oplossing moet natuurlijk komen vanuit de overheid (die een limiet stelt aan het aantal nachten dat je je accommodatie mag verhuren – wat op sommige plekken al gebeurt), maar als toerist kun je wel proberen zo ethisch mogelijk te huren.

Huur van échte mensen:

Zo huur ik namelijk zo veel mogelijk van échte mensen, en niet van huisjesmelkers die duidelijk meerdere huizen bezitten, puur voor de verhuur. De verhuurders waarbij ik huur wonen echt in het appartement en zijn tijdens mijn bezoek op vakantie, óf in de andere slaapkamer.

Hoe check je of een accommodatie van een huisjesmelker is? Vaak kun je dat zien aan het profiel: bieden ze meerdere huizen aan? Hebben de huizen een bepaalde code in hun naam staan? Lees je dat in de reviews of in de stijl van het profiel? Probeer dit zo veel mogelijk te vermijden, want je draagt op deze manier bij aan een structureel probleem.

Wat zijn jouw beste tips voor Airbnb? Wat vind jij eigenlijk van Airbnb?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter