Bratislava bezienswaardigheden: wat te doen tijdens 1 dag (tips!)

door Explorista

Grote kans dat als ik zeg: Bratislava, dat jij zegt: “wat?!”. Ik ken namelijk bijna niemand die ook in de hoofdstad van Slowakije is geweest! Maar dat is jammer, want het is een stad waarvan je de bezienswaardigheden in één dag wel gezien hebt, en dus is het perfect als korte stedentrip, of als dagtrip vanuit Wenen (dat één uur verderop ligt). Vooral het contrast tussen het statige, keizerlijke Wenen en het ietwat Oostblokkerige Bratislava maakt een leuke combinatie.

In dit artikel deel ik de bezienswaardigheden in Bratislava die je niet mag overslaan tijdens een bezoekje aan de hoofdstad. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat te doen in Bratislava!

Mijn allereerste buitenlandse stedentrip ooit

Ruim tien jaar geleden, in 2009, was ik al eens in Bratislava. Het was mijn allereerste tripje zonder mijn ouders. Ik studeerde journalistiek en iedere studiegroep kreeg tijdens het project “Europese politiek” een Europese hoofdstad toegewezen om naartoe te gaan en content over te creëren.

Ik duimde natuurlijk voor een stad als Madrid, Lissabon, Athene of Rome. Iets warms en romantisch. In plaats daarvan kregen mijn groep Bratislava toebedeeld. Bratis-wat?! Ik wist niet eens waar het lag.

Maar natuurlijk ging ik wel. Ten eerste leek een studiereis naar het buitenland me wel leuk, en ten tweede was ik een studiebol die het niets van haar studie wilde missen. Van Bratislava zelf heb ik tijdens die reis volgens mij niet veel gezien. Ik kan me alleen nog het hostel herinneren, het kasteel en de kade van de Donau. En dat het heerlijk weer was.

Cocktails met knappe mannen

Mijn meest scherpe herinnering is misschien nog wel die vreemde avond waarop ik samen met mijn studiegenootjes terecht kwam in een gure communistische bar waar posters van Ché Guevara de muren versierden. Het was de enige bar die op een zondagavond open was.

Terwijl we al zoekend de straten door liepen, en bijna geaccepteerd hadden dat er écht geen enkele bar open was, werden we aangesproken door twee bijzonder aantrekkelijke American Footballspelers. Ze waren ons gevolgd uit ons hostel, waar zij ook verbleven. Ze waren net als wij op zoek naar een avondje uit in de slaperige hoofdstad.

Na één drankje in de vreemde bar besloten mijn studiegenootjes dat het mooi geweest was, en keerden ze huiswaarts. Samen met nog één meisje en onze nieuwe Amerikaanse vrienden bleef ik over, waardoor het geheel steeds meer begon te lijken op een accidental double date. Gallant als ze waren, boden de heren ons een drankje aan.

Ik besloot deze kans aan te grijpen om een Bloody Mary te bestellen, want ik was 17 en dan heb je geen idee wat lekker is. Ik dronk immers zelden iets dat duurder was dan zure kroegwijn. Ik had de naam “Bloody Mary” al wel eens horen vallen (voornamelijk in duistere internet-mythes) , dus ik ging er in mijn naïviteit van uit dat het een drankje was dat veel mensen bestelden.

I took a calculated risk, but boy, am I bad at math.

Ik moet al enigszins bedenkelijk hebben gekeken toen een glas vol rode drab voor me op tafel verscheen, want de donkerharige footballspeler tegenover me tilde geïntrigeerd één wenkbrauw op. Met lichte tegenzin en zijn nieuwsgierige ogen op me gericht, bracht ik de Bloody Mary naar mijn mond en nam voorzichtig een slokje.⠀⁠

Hoe hard ik ook probeerde een strak gezicht te houden en net te doen alsof ik heus wel een wereldse vrouw was die regelmatig cocktails dronk in buitenlandse bars… toch schrok ik van de bittere smaak die mijn mond overnam. Mijn gezicht vertrok van afgrijzen, en mijn ogen traanden van de tabasco.⁠
⠀⁠
Over de rand van mijn glas ving ik zijn blik. Zijn donkere ogen twinkelden geamuseerd terwijl hij het schouwspel in zich opnam.

Mijn god, wat is hij knap. Mijn ogen gingen over zijn strakke kaaklijn en witte lach, voordat ik me ineens weer realiseerde dat ik me moest focussen.

Ik wilde me niet laten kennen. Ik haalde eens diep adem, nam nog een flinke slok alsof ik het lekker vond en zette het drankje weer op tafel. Ik wilde niet ondankbaar overkomen over het drankje dat hij voor me betaald had.

Ik probeerde een glimlach op mijn pokerface te toveren, maar vergat voor het gemak even dat mijn gezicht een compleet open boek is. Je kunt op ieder moment exact aflezen wat mijn gedachten zijn.

Footballspeler zette glimlachend zijn eigen drankje op tafel en keek me geamuseerd aan. Hij nam mijn gezicht in zich op, en liet een paar seconden stilte vallen. “Not good?”, lachte hij uiteindelijk.

Ik gaf mijn verlies toe en schoot in de lach. Als de gentleman die hij was, bood me gracieus zijn eigen drankje aan, en dronk de mijne zonder mokken op. Later op de avond liep hij me netjes terug naar het hostel, waarna ik hem nooit meer zag.

Inmiddels bén ik die wereldse vrouw uit mijn fantasie, die regelmatig cocktails drinkt in bars in alle uithoeken van de wereld. Maar hoeveel cocktails ik inmiddels ook op heb, ik heb nog nóóit iemand een Bloody Mary zien bestellen.

Hoe kom je in Bratislava?

Bratislava heeft zijn eigen vliegveld (BTS), en normaal gesproken zou je daar vanaf Nederland rechtstreeks naartoe moeten kunnen vliegen, maar ik kan op dit moment geen directe vluchten vinden. Misschien vanwege de rare periode waar we inzitten? Ik vloog er in 2009 heen met Ryanair vanaf Brussel Charleroi (geen aanrader trouwens ;-)).

Veel mensen bezoeken Bratislava als uitstapje vanuit Wenen, want het is maar een uurtje met de trein. Het ligt echt praktisch tegen Oostenrijk aan. Je kunt ook altijd naar Wenen vliegen natuurlijk!

Korte geschiedenis over Bratislava

Als één van de meest centrale landen van Europa kent Slowakije een roerige geschiedenis vol bloedige aanvallen en wisselende overheersers.

Bratislava is al sinds de steentijd continu bewoond. Er staat al sinds de bronstijd een versterkte nederzetting op de heuvel van Bratislava (waar je er nu het kasteel vindt). Nu is het niet zo heel interessant om zó ver de geschiedenis terug in te duiken, dus ik spring een paar eeuwen vooruit in de tijd.

In de Romeinse tijd was Bratislava een grensstadje, op de grens tussen het Romaanse en Germaanse rijk. Vanaf de 5e/6e eeuw maken de Slaven de dienst uit in Bratislava, maar in de 11e eeuw komen de Hongaren. Vanaf dat moment groeit de stad in aanzien.

In de Middeleeuwen is Bratislava zelfs 250 jaar lang de hoofdstad van het Hongaarse rijk, totdat die eer naar Budapest gaat.

In 1919 wordt de stad geannexeerd bij Tsjecho-Slowakije, waar het toehoorde tot 1993. Na het uiteenvallen van dat land, werd het de hoofdstad van Slowakije. Sinds de aansluiting bij de EU in 2004, groeit de stad langzaam aan populariteit bij toeristen.

Bezienswaardigheden in Bratislava

Kasteel van Bratislava

Als één gebouw het icoon van Bratislava is, dan is het wel het kasteel. Het torent hoog boven de stad uit, en als je ‘m wilt beklimmen moet je ook even een kort maar pittig klimmetje maken. Verwacht trouwens geen sprookjeskasteel ofzo, het is zo’n stevig Oost-Europees fort met witte muren en een oranje dak. Maar eerlijk is eerlijk: het is wel een mooie variant.

Zoals je in de “korte geschiedenis van Bratislava” al kon lezen, staat er al sinds de bronstijd een versterkte nederzetting op de plek van het huidige kasteel. Handig, want op deze plek had je goed overzicht over de hele omgeving, en kon de stad makkelijk beschermd worden.

Het kasteel staat er al minimaal sinds 907, toen het voor het eerst gemeld werd in documenten. Sinds die tijd werd het kasteel iedere paar eeuwen afgebroken en in een nieuwe stijl weer opgebouwd, naar smaak van de toenmalige koning.

De versie die er nu staat, is trouwens nog hartstikke nieuw: pas zo’n vijftig jaar oud! Het kasteel raakte in 1811 verwoest bij een brand, waardoor er alleen nog maar ruïnes stonden. Overigens is het grondplan van het kasteel wel al heel oud: dat stamt uit de 15e eeuw.

St Martin’s Cathedral

Ik weet niet waarom ik dit zo grappig vind, maar deze kathedraal staat bijna bovenop een doorgaande weg, vlak naast het kasteel. Lijkt me niet heel rustig bidden terwijl de auto’s om je oren razen.

De gotische kathedraal is de grootste kerk van de stad, en was vroeger de locatie waar Hongaarse koningen gekroond werden. Erg belangrijk dus! De reden dat de het zo dicht naast een weg ligt, is trouwens een treurige. Ooit stond hier een synagoge en een Joodse wijk, maar die werd door de communistische overheid in 1970 neergehaald om er een brug neer te zetten.

Old Town Hall

Ook dit is weer zo’n vermakelijk gebouw, omdat het bestaat uit allerlei verschillende gebouwtjes die samengevoegd zijn tot één. Maar aan de buitenkant zie je nog allerlei verschillende gevels.

Het stadhuis stamt uit de 14e eeuw en is te bezoeken. Dat zou ik zeker aanraden, want je hebt vanaf de bijbehorende toren een prachtig uitzicht over het stadscentrum. Kijk uit over de oranje daken, en zie in de verte ook het kasteel en de UFO brug.

Er zit ook een museum bij wat je voor een kleine toeslag kunt bezoeken. Verwacht er niet teveel van, maar ik vond het wel leuk om nog wat extra ruimtes te zien.

Michael’s Gate

Ooit werd het oude stadscentrum van Bratislava volledig omringd door stadsmuren, maar tegenwoordig staat er nog maar één stadspoort overeind. Dit is de Michael’s Gate, die rond 1300 gebouwd werd. Het huidige uiterlijk en het beeld op de top stammen trouwens pas van een latere restauratie.

Dit was vroeger één van de vier plekken waar je de stad binnen kon. De poort was vernoemd naar de St. Michael’s kerk, die er naast lag.

Man at Work

Als je een wandelingetje door Bratislava maakt, kom je een aantal manshoge beelden tegen. De beroemdste is Man at Work, een beeld van een man in een put.

Wat de bedoeling van het beeld is, is niet helemaal duidelijk. Één verklaring is dat het een communistische arbeider is, die niet heel hard aan het werk is. De andere is dat hij een smerig mannetje is die onder de rokken van vrouwen probeert te gluren. Volgens de legende zou je droom uitkomen, als je over zijn hoofd wrijft.

Je vindt nog veel meer beelden door het stadscentrum verspreid, kun jij ze allemaal vinden?

Primate’s Palace

De Primate’s Palace wordt ook wel de “pink palace” genoemd vanwege zijn pastelroze kleur. Dit neoklassieke paleis uit 1778 is het kantoor van de burgemeester van Bratislava. Binnenin vind je de “Hall of Mirrors”. Ik had helaas geen tijd om naar binnen te gaan, maar die schijnt erg mooi te zijn.

De Blauwe Kerk (St Elisabethkerk)

Als je wel een beetje klaar bent met de sobere Gotische kerken en eens iets vrolijks wilt zien, dan moet je net buiten het centrum van Bratislava zijn. Daar staat namelijk de St. Elisabethkerk. Een hemelsblauwe kerk in art nouveau stijl.

De kerk werd gebouwd tussen 1909 en 1913 en was van oorsprong onderdeel van het naastgelegen lyceum. Je kunt de kerk bezoeken, maar hij is wel maar heel beperkt geopend (zeven dagen per week tussen 07:00 en 07:30 en tussen 17:30 en 19:00).

UFO Bridge

Als ik het heb over de “UFO brug” in Bratislava, zul je meteen zien wat ik bedoel. Maar eigenlijk heet de brug, de Most SNP. Je raadt het al, hij komt aan zijn bijzondere uiterlijk omdat hij gebouwd is door de communistische regering in 1972.

Deze brug over de Danube is de langste brug ter wereld die slechts uit één pilaar bestaat. De brug krijgt zijn bijnaam natuurlijk vanwege het schijfvormige observatieplatform bovenop de brug. Er zit ook een restaurant, dat – hoe toepasselijk – de naam “UFO” draagt.

Je kunt met een lift naar het observatieplatform, vanwaar je een 360 graden uitzicht hebt over de stad. Je zult ook de wijk aan de overkant van de Old Town zien, wat de grootste wijk van Europa is met communistische architectuur. Goed om te weten: mocht je in het restaurant gaan eten, dan worden de kosten van de lift van je rekening afgetrokken.

Restaurants in Bratislava

Ik was natuurlijk maar één dag in Bratislava, dus ik heb maar drie tips voor je. Maar het zijn wel allemaal knallers, persoonlijk uitgetest en goedgekeurd.

  • Voor lunch: Five Points serveert van alles, van heerlijke salades tot bagels en wraps. Perfect voor de lunch. Ik had de pulled pork salade en vond het heerlijk!
  • Voor cocktails: Brixton House zit vlak naast Old Town en serveert fijne cocktails. Ga op het terras zitten en ga lekker mensen kijken.
  • Voor diner: Urban House. Grappig verhaaltje… ik had van te voren een restaurant uitgezocht voor het avondeten, maar ik was alweer vergeten welke. Toen we eenmaal in Bratislava waren liepen we voorbij het gezellige terras van Urban House en besloten we daar later die avond te gaan eten. Ik at een heerlijke vegetarische burger, en eenmaal in de trein terug keek mijn zusje op onze planning en zei ze: “Wist je dat we Urban House hadden uitgekozen op onze oorspronkelijke planning?” Super grappig!
Bron: Loftpremiumhotel.sk

Slapen in Bratislava

Mocht je toch langer een nachtje in Bratislava willen blijven, dan raad ik je deze hotels aan:

  • Pension Petit: de beste keuze voor budgetreizigers. Dit centraal gelegen pension wordt hooggewaardeerd vanwege de goede prijs-kwaliteitsverhouding. Verwacht schone, kleine kamers met een goed ontbijt. Check prijzen & beschikbaarheid.
  • LOFT Hotel: de beste keuze voor boetiekreizigers. Dit viersterrenhotel ligt op loopafstand van de oude stad en heeft een eigen parkeergarage. Ook heeft het een eigen restaurant. Gasten zijn vooral dol op de heerlijke regendouche en goede service. Check prijzen & beschikbaarheid.
  • Marrol’s Boutique Hotel: de beste keuze voor luxereizigers. Als je echt in de watten wilt worden gelegd, dan is dit vijfsterrenhotel helemaal voor jou. Het ligt op wandelafstand van de oude stad, en heeft parkeergelegenheid. De kamer zijn in klassieke stijl ingericht. Check prijzen & beschikbaarheid.

Wat zijn jouw beste tips voor Bratislava?

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

reiskoe.nl 4 november, 2020 - 14:11

Wij vonden Bratislava ook echt een hele leuke stad en wij hebben deze stad ook gecombineerd met een stedentrip naar Wenen toe. Wij vonden eerlijk gezegd Wenen een beetje saai, terwijl Bratislava echt heel veel leuke restaurantjes en cafés had in de gezellig binnenstad. Trouwens ook prachtige foto’s die je gemaakt hebt van deze mooie stad! Wij hebben de stad ook in 1 dag bekeken en geslapen in een goedkoop studentenhostel met een auto in de hal van de receptie!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter