Doen in Wenen: 20 bezienswaardigheden & tips voor je stedentrip!

door Explorista

Voordat ik naar Wenen ging, had ik eigenlijk heel weinig verwachtingen van de stad. Ik wist dat het mooi zou zijn. Maar ik was bang dat het misschien ook een beetje kil en saai zou zijn? Nou, ik ben blij om te melden dat dat totáál niet klopt. De stad is inderdaad prachtig (op het niveau van Parijs en Rome), maar er hangt ook een heel fijne vibe en er zijn voldoende leuke dingen om te doen. In dit artikel deel ik mijn beste tips voor jouw Wenen stedentrip!

Hoe kom je in Wenen?

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk, en ligt in het oosten van het land, vlak bij de grens met Slowakije. Je kunt er natuurlijk met de auto heen rijden, dat kost je vanuit Utrecht zo’n 11 uur rijden. Dus dat is niet de handigste optie als je met stedentrip wilt.

De snelste optie is om te vliegen. Je kunt er zowel vanaf Eindhoven als vanaf Amsterdam naar toe vliegen. Dit kost zo’n 1.5 tot 2 uur. Je kunt rechtstreeks vliegen met Ryanair, Whizz Air, EasyJet en KLM.

Een korte geschiedenis van Wenen

De eerste oorsprong van Wenen ligt al in de Romeinse tijd, toen er een militaire post stond. Dit groeide uit tot een stad, die door de jaren heen door verschillende volkeren geregeerd werd. In 955 kwam het in handen van keizer Otto I, en wordt het onderdeel van het Duitse Rijk.

In 1278 kwamen Wenen en Oostenrijk onder de heerschappij van de Habsburgers. In 152 kwamen ook Hongarije en Bohemen onder deze regie. Op dat moment was Wenen al de rijkshoofdstad van het Duitse Rijk.

Wenen had over de jaren flink wat moeilijkheden in de vorm van twee grote pestepidemieën, sluimerend antisemitisme en twee pogingen van de Turken om de stad in te nemen. Beiden aanvallen mislukten, maar bij de laatste poging in 1683 raakte de stad flink beschadigd. Tijdens de wederopbouw van de stad werd massaal gekozen voor een Barokke architectuur, waardoor de stad nog altijd een Barok uiterlijk heeft.

Onder keizer Franz Josef I kende Wenen een periode van bloei: de stad groeide tot de vijfde grootste stad ter wereld. Het einde van de Eerste Wereldoorlog betekende echter ook het einde van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. Tijdens de Vrede van Versailles werd de Oostenrijkse Republiek uitgeroepen.

In 1938 werd Oostenrijk binnengevallen door de Duitsers en over het algemeen viel de de anti-joodse politiek in Wenen in goede aarde. De inwoners waren immers al een aantal eeuwen geoefend in antisemitisme, vanaf het moment dat de uitbraak van de eerste pestepidemie in de middeleeuwen aan Joden werd toegeschreven.

Ondanks grote schade tijdens de bevrijding van de stad in 1945, bleven veel historische gebouwen bewaard. Na de oorlog werd Oostenrijk weer een onafhankelijk land.

Wenen bezienswaardigheden

Schloss Schönbrunn

Als je maar één ding kunt zien in de stad, dan moet je naar Schloss Schönbrunn. Het deed me enorm denken aan Versailles, en dat is niet zo gek, want qua allure en functie is het wel een beetje vergelijkbaar. En het wordt (normaal gesproken) ook door miljoenen toeristen per jaar bezocht.

Schloss Schönbrunn is de zomerresidentie van de Habsburgse monarchie, ooit één van de machtigste koninklijke families in Europa. Net als bij Versailles kent ook deze zomerresidentie zijn begin als jachtslot.

Schönbrunn zoals het er nu uitziet stamt uit 1740-1750, toen het paleis ingrijpend in Neoklassieke stijl verbouwd werd. Het paleis was een huwelijkscadeau voor keizerin Maria Theresa.

De laatste keizer van Oostenrijk, Franz Josef is er geboren en gestorven. Zijn vrouw Sisi bracht er zo min mogelijk tijd door, omdat ze een hekel had aan het strakke regime aan het hof.

Inmiddels is het paleis een museum dat je kunt bezoeken. Je kunt verschillende tours en rondleidingen volgen. Wij kozen voor de Imperial Tour, die 20/30 minuten duurt en je langs de belangrijkste vertrekken en de privéwoningen van Franz Josef en Sisi brengt. Bij de 50 minuten durende Grand Tour bezoek je ook de 18e eeuwse vertrekken van keizerin Maria Theresa. Foto’s en video’s maken mag niet.

Belangrijk: Welke tour je ook kiest, je móét van te voren een ticket kopen en een tijdsvak reserveren, aangezien er maar een beperkt aantal mensen per uur naar binnen mogen.

Het grootste deel van de paleistuinen zijn trouwens gratis te bezoeken. Ik raad je aan lekker rond te struinen, de klim te maken naar de Gloriette en vanaf daar in het café met een apfelstrudel van het uitzicht te genieten. Je kijkt namelijk niet alleen uit over het paleis, maar over de hele stad!

In de kasteeltuinen vind je verder ook een dierentuin, botanische tuin en een doolhof. Ik zou aanraden zeker zo’n twee uurtjes uit te trekken voor je bezoek aan Schloss Schönbrunn.

Tickets koop je via de officiële pagina van Schönbrunn Palace.

Stephansdom

De belangrijkste kerk in Wenen is de Stephansdom, het hart van de stad. Deze rooms-katholieke kathedraal stamt uit 1147 en is gebouwd in een gotische stijl. Met een hoogte van 136,7 meter is het de hoogste kerk van het land. De zuidtoren kun je normaal gesproken beklimmen voor een prachtig uitzicht op de stad, maar die was op het moment dat ik in Wenen was gesloten.

De kerk was eerst een gewone parochiekerk. Pas toen Wenen in 1469 een bisdom werd, werd de Stephansdom een kathedraal. Het is tevens de zetel van de aartsbisschop van Wenen. De Tweede Wereldoorlog verwoestte de kerk voor een groot deel, dus sindsdien is hij herbouwd.

Grappig feitje: Ten tijde van Oostenrijk-Hongarije mocht geen enkele kerk in dit rijk hoger zijn dan de Stephansdom.

Rathaus

Wenen staat stampvol met indrukwekkende gebouwen, dus het is lastig om uit te kiezen welke je nou precies wel en niet moet zien. Maar ik zou je aanraden even naar de Rathaus te wandelen, alleen al omdat er een heerlijk park bij zit.

De Rathaus is de zetel van zowel het stadsbestuur als dat van de deelstaat, en werd gebouwd tussen 1872 en 1883.

Hofburg

De Hofburg is het meest dramatische en opvallende gebouw in het hart van Wenen. Dit is het voormalige stadspaleis van de Habsburgers, en werd tussen de dertiende en 1918 gebruikt als winterresidentie. Tegenwoordig is het de officiële residentie van de bondspresident van Oostenrijk.

De huidige versie van het gebouw stamt trouwens uit de zestiende eeuw, toen keizer Ferdinand I het liet verbouwen. Het gebouw is trouwens een allegaartje aan architectuurstijlen aangezien iedere Habsburgse regeerder zijn eigen elementen wilde toevoegen.

Hoe mooi is dit gebouw ’s avonds? OMG.

Tussen 1881-1913 werd het gebouw nog eens extra uitgebreid tot het gigantische formaat dat er nu staat. Je kunt de keizerlijke vertrekken van Franz Josef en Sisi bezoeken, en daarnaast zitten er nog wat musea, de Spaanse Rijschool en een bibliotheek.

Spaanse Rijschool

Als je van paarden houdt, dan kun je je hart ophalen in Wenen. Daar vind je met de Spaanse Rijschool één van de oudste rijscholen voor paarden. Ooit was dit onderdeel van de koninklijke familie, en diende het om adellijke jeugd te leren paardrijden, en paarden te trainen als rij- en paradepaarden.

De naam verwijst naar het feit dat de paarden vaak een Spaanse achtergrond hadden, en dat veel van het personeel ook van Spaanse afkomst was. Nog altijd worden in Wenen veel lipizzaners gebruikt, een paardenras dat gefokt werd door de Habsburgse familie.

Je kunt de Spaanse Rijschool bezoeken met een rondleiding, waar je onder andere een barokke rijschool uit 1735 kunt bewonderen. De hengsten die hier nog altijd getraind worden, wacht een flinke scholing: pas na acht jaar trainen komen ze op het hoogste niveau. Je kunt ook een van de paardenshows bijwonen.

Lees hier meer informatie over een Engelstalige rondleiding (+ reserveer je kaartje).

Schmetterlinghaus

Mijn zusje is dol op botanische tuinen, dus zij had deze activiteit uitgekozen. Het Schmetterlinghaus is technisch gezien een vlindertuin, en het zit in de tuin van de Hofburg. Ik vond het een leuke afwisseling om te bezoeken, maar wel een tikje aan de dure kant. Het is namelijk piepklein.

In het Schmetterlinghaus vind je mooie kleurrijke vlinders, en als je binnen bent kun je je bijna niet voorstellen dat je nog steeds midden in Wenen staat! Hoe het opgebouwd is herinnerde me aan de jungle. En aangezien een bezoekje aan de jungle er voorlopig niet in zit, is dit toch even fijn <3

Langer dan een half uurtje heb je hier niet nodig, het is maar één ruimte. Ze hebben trouwens ook best veel informatie in het Engels, dus dat vond ik erg leerzaam. Leuk als je erg houdt van planten of vlinders, of even een warme droge plek wilt bezoeken tijdens de koude wintermaanden.

Naschmarkt

Als ik normaal gesproken de tip zie om naar markten te gaan, dan denk ik: “het zal wel”. Ik snap niet wat iedereens obsessie met markten is. Ik vind er meestal niks aan. Tomaten en vlees kan ik ook bij de Albert Heijn om de hoek kopen. En daar stinkt het niet naar rottende vis.

Maar de Naschmarkt is oprecht heel leuk, neem dat maar van me aan. Het is de grootste groente- en fruitmarkt van Wenen, maar gelukkig bestaat niet alléén uit marktkraampjes, maar zitten er óók allerlei leuke kleine restaurantjes waar je heerlijk kunt eten.

Überhaupt is leuk buurtje waarbij we langs heel veel hippe restaurantjes liepen. De focus lijkt hier voornamelijk op Oosterse restaurants te zitten.

Karlskirche

Hoewel de Stephansdom misschien de bekendste kerk van Wenen is, vind ik de Karlskirche persoonlijk de mooiste. Ik ben trouwens niet binnen geweest, want dat vond ik te duur. Maar de architectuur aan de buitenkant vond ik wonderschoon.

Het zal je misschien niet verbazen dat dit een Rooms-Katholieke Kerk is, gezien de bouwstijl. De kerk heeft invloeden uit Rome en Constantinopel en werd gezien als combinatie van deze steden met het nieuwe Jeruzalem.

In 1713 beloofde keizer Karel VI een kerk te bouwen voor zijn beschermheilige als de pestepidemie voorbij zou zijn. Toen dat een jaar later zover was, schreef de keizer een architectuurwedstrijd uit. In 1716 werd de eerste steen gelegd.

Grappig feitje: Je mag best extra trots zijn als je naar de kerk kijkt, want de Nederlanden hebben ooit bijgedragen aan de bouwkosten.

Schloss Belvedere

In de categorie “indrukwekkende bouwwerken”, is er nog ééntje die je niet over mag slaan. Slot Belvedere is een barok paleizencomplex, dat werd ontworpen als zomerpaleis van generaal Eugenius van Savoye. Hij stond aan het hoofd van het Habsburgse leger in de strijd tegen de Ottomanen, en deed dit zeer succesvol.

Het complex bestaat uit twee gebouwen die via een Franse tuin met elkaar worden verbonden: het Obere Belvedere en het oudere Untere Belvedere. De bouw van Untere Belvedere begon in 1712. Mocht je vinden dat de tuin een beetje op die van Versailles lijkt, dan kan dat: de tuinontwerper had eerder al in Versailles gewerkt.

Obere Belvedere werd gebouwd in 1717, en werd zes jaar later al afgerond. De gebouwen werden na de dood van Eugenius van Savoye niet meer gebruikt, totdat het aangekocht werd door Maria Theresa die er in 1770 een gemaskeerd bal organiseerde voor 16.000 gasten (!) ter ere van het huwelijk van haar dochter Marie Antoinette met Louis XVI.

Zes jaar later besloot Maria Theresa het gebouw te gebruiken om de keizerlijke kunst tentoon te stellen. Het was open voor publiek, waarmee het één van de eerste openbare musea ter wereld werd. Tussen 1888 en 1903 hing de collectie ergens anders, omdat troonopvolger Franz Ferdinand er zou gaan wonen. Hij liet het gebouw flink verbouwen.

Sinds 1903 is het gebouw officieel weer als museum in gebruik. Je vindt er trouwens nog steeds een kunstmuseum: het Belvedere Museum, één van de belangrijkste kunstmusea van Oostenrijk.

Lees hier meer over de toegangstickets voor Belvedere.

Hundertwasserhaus

Als statige barokke architectuur niet helemaal je ding is, dan zijn er nog voldoende andere plekken om te zien in Wenen. Wat dacht je van het Hundertwasserhaus uit 1986? Vernoemd naar de kunstenaar die het pand ontworpen heeft.

Hij droomde van een pand waar mensen vrij konden leven, in harmonie met elkaar en de natuur. Het gebouw is dan ook bewoond, en mensen mogen hun ramen zelf versieren zoals ze willen. Het is een bijzonder mix van kleurtjes, asymmetrische vormen en heel veel groen.

Je kunt het gebouw zelf niet bezoeken, maar tegenover het appartementencomplex zit de Hundertwasser Village en die kun je wel even bekijken. Daarin zitten allerlei winkeltjes en een cafeetje. Mijn zusje heeft de WC’s gebruikt en zei dat die een hele ervaring op zich waren, helemaal in de stijl van Hundertwasser, maar ik heb ze zelf niet gezien.

Donaukade

Één van de leukste delen van Wenen is de kade van de Donau. Hier vind je namelijk allerlei leuke bars en cafeetjes aan het water. Van een stadsstrand tot een drijvend zwembad, en vooral heel veel leuke bars met strandstoelen: je vindt het hier allemaal. Een heel leuke plek om een drankje en een hapje te doen.

Prater

Ik ben zelf niet in Prater geweest (ik had nét niet voldoende tijd), maar wilde je de tip niet ontnemen mocht je bijvoorbeeld met kinderen reizen. Prater is een groot park dat oorspronkelijk als keizerlijk jachtgebied is aangelegd en inmiddels over allerlei attracties en restaurants beschikt.

Van een reuzenrad uit 1897 tot Madame Tussaud en van een sauna tot een restaurants: je vindt ’t hier allemaal. Blijkbaar vind je er zelfs een door een kunstenaar opgerichte dwergstaat?! Het pretpark beslaat trouwens maar een klein deel van het volledige park, dus ook als je niet zo van de adrenaline bent, zul je je hier vermaken.

Zoek je nog meer leuke activiteiten en tours, zoals bijvoorbeeld een rondvaart, speciale concerten of kortingskaarten? Kijk dan eens vrijblijvend naar het aanbod van onze partners Tiqets (activiteiten) of GetYourGuide (tours).

Restaurants & bars in Wenen

  • Orient Occident: Laat ik maar beginnen met het enige restaurant op dit lijstje. De rest zijn namelijk allemaal café’s of bars. Op de Naschmarkt wilden we eigenlijk naar NENI toe, een bekend Midden-Oosters restaurant, maar dat zat vol.

    Vlak daarnaast zat Orient Occident, en toen we erlangs liepen, zagen we dat het eten daar ook heerlijk uitzag. En dus streken we er neer voor lunch. En van die beslissing hebben geen spijt gehad! Ik had een soort “mezze”-achtige maaltijd met verschillende dips en gerechtjes en dat was echt heerlijk!
  • Strandbar Hermann: ik ben hier maar heel even geweest, omdat het begon te regenen toen we er een paar minuten zaten. Maar het is echt een leuke plek en vibe. Dit is een stadsstrand met een bar erbij waar je allerlei cocktails kunt bestellen.
  • Der Dachboden: ik hou van een goede rooftopbar. En dus ging ik naar Der Dachboden, de rooftopbar van het 25Hours Hotel in Wenen. Er had was mij betreft iets meer zitruimte buiten mogen zijn, maar het uitzicht is fantastisch en de drankjes ook. Beneden zit trouwens een restaurant waar het eten heerlijk rook.
  • Motto am Fluss: toen ons strandavontuur afgebroken werd vanwege de regen, steken we neer bij dit restaurant. Het ziet eruit als een futuristische boot, maar dat is het niet. Wel kun je er (binnen of buiten op het terras) drankjes doen met uitzicht op de Donau.
  • Café Hawelka: hip is het niet, maar hier ga je heen omdat je juist een heel authentiek oud Weens cafeetje wilt zien. Gerund door een familie. Inclusief houten interieur, posters aan de muur, en het idee dat je nu al rokend en fronsend het volgende literaire kunstwerk moet schrijven. Of misschien is dat gewoon mijn fantasie.

We hebben in de avond ook nog gegeten bij een Mexicaans en een Italiaans restaurant maar dat vond ik allebei niet heel bijzonder, dus die zal ik jullie niet aanraden.

Foto via Tripadvisor.

Leukste hotels in Wenen

  • Austria Trend Hotel Europa: de beste keuze voor budgetreizigers. Wij sliepen hier, en afgezien van dat de airconditioning het niet goed deed, heb ik geen aanmerkingen op het hotel. Comfortabele, ruime kamers, een heerlijk ontbijt en super centrale ligging. Check hier prijzen & beschikbaarheid.
  • 25Hours Hotel: de beste keuze voor boetiekreizigers. Dit is het hipste boetiekhotel van de stad, met een toffe rooftopbar en fietsen die je kunt huren. De kamers zijn uniek ingericht, met een knipoog naar het circusthema. Ook hier zit je super centraal, midden in het museumdistrict. Check hier prijzen & beschikbaarheid.
  • Hotel Imperial: de beste keuze voor luxereizigers. Als je je even helemaal Sisi of Franz Josef wilt voelen, dan kies je de klassieke luxe van Hotel Imperial. De kamer zijn statig ingericht vol rood fluweel, kroonluchters en gouden lijsten. Net alsof je in een kunstmuseum verblijft. Check hier prijzen & beschikbaarheid.

Liever een ander hotel in Wenen? Bekijk hier de beste opties.

Wat zijn jouw favoriete tips voor Wenen?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Denise 15 augustus, 2021 - 22:52

Begin augustus zijn we naar Wenen geweest en heb ik de tips van de bezienswaardigheden erbij gehad. Heel leuk en handig! We hebben er veel plezier van gehad!

Plaats een reactie
Explorista 16 augustus, 2021 - 11:05

Wat leuk om te horen! :) Heel fijn, en lief dat je nog even terugkomt om een comment achter te laten!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter