Explorista maandoverzicht 37: Italië | Oktober 2020

door Explorista

Wow, deze maand voelde voor mij als één groot avontuur. Ik ben de hele maand in Italië geweest. Op dit moment is alles wel een beetje onzeker, want de restricties worden steeds strenger hier, dus hoe lang ik nog kan blijven is onduidelijk. Maar dat is nu eenmaal hoe het is, en het is nog altijd beter dan thuiszitten. Kijk je mee naar mijn afgelopen maand?

Mijn maand begon in Napels. Ik was daar om research te doen voor een groepsreis voor Exporista Travel. Zoals je misschien wel weet, wilde ik mijn eerste groepsreis naar Marokko organiseren. Maar ja, dat zit er voorlopig niet in. En dus koos ik een volgende bestemming op de wensenlijst voor een groepsreis: Zuid-Italië. (Mocht je interesse hebben om mee te gaan: meld je dan aan voor de nieuwsbrief!)

Het was druk, maar ik had het erg naar mijn zin. Napels was niet direct mijn favoriete bestemming, maar ik werd verliefd op de pizza’s en eetcultuur in het algemeen. Hoe langer ik bleef, hoe meer ik de stad ging waarderen. Ja, de stad is donker, vies en chaotisch. Maar de stad lééft. Ik bezocht allerlei bezienswaardigheden in Napels, testte heel wat restaurants, deed een trip naar Pompeii en beklom Vesuvius. Bovendien had ik het geluk dat er nog drie andere bloggers tegelijk met mij in Napels, waardoor ik regelmatig met andere mensen kon afspreken.

Het plan was om daarna naar Sorrento te gaan, en de Amalfi-kust te bezoeken. Maar in Napels had ik super veel regen, en het leek er niet op alsof dat de komende week beter zou worden. En dat leek me een beetje zonde.

En dus besloot ik mijn plannen om te gooien, en om een week naar Rome te gaan. Ik kende in Rome een aantal mensen, en bovendien had ik Rome al eens bezocht, dus zou ik dan gewoon lekker binnen kunnen werken met de regen, zonder enig schuldgevoel dat ik niet genoeg aan sightseeing deed!

Ik heb een heerlijke week gehad, en had de hele tijd één oog op de weersverwachting voor Napels. Toen ik een aantal dagen zonder regen op de planning zag, keerde ik terug. Ik bracht opnieuw een weekendje door in Napels, en maakte op een superzonnige dag een dagtripje naar Capri. Wat een prachtig eiland.

Daarna trok ik door naar Sorrento. Daar heb ik eigenlijk alleen maar rotweer gehad. Sorrento was bovendien grotendeels gesloten nu het toeristenseizoen erop zat. Dus hoewel ik zag dat het een gezellig stadje was, ontbrak de sfeer wel een beetje. Ik heb vooral gewerkt. En natuurlijk bezocht ik ook de Amalfi-kust!

Ik koos een dag waarop het zonnig zou zijn, maar de weersverwachting loog tegen me. Ik had in de ochtend veel regen. En de volgende dag was het dus natuurlijk echt stralend weer, dus ik had verkeerd gegokt haha. Uiteindelijk heb ik wel een mooi idee gekregen van de dorpjes. Dus zo erg was het nou ook weer niet. Wat is dat stukje Italië mooi zeg. Ik kan niet wachten om terug te keren.

De dag voordat ik in Sorrento moest uitcheckten, wist ik nog steeds niet waar ik naartoe zou gaan. Mijn intuïtie zei dat ik naar Florence moest. Waarom wist ik niet, maar ik besloot ernaar te luisteren. Ik heb besloten dat ik dit jaar meer onpraktische beslissingen ga maken, en gewoon mijn intuïtie volg. Vorig jaar was ik al eens in Florence geweest, en misschien kun je je nog wel herinneren dat ik er toen geen fluit aan vond. Misschien dat dat nu anders zou zijn, nu er geen toeristen waren?

Ik vond Florence vanaf het moment dat ik aankwam al een stuk fijner dan de vorige keer. Ineens liep ik vrijwel in mijn eentje door de straten, was ik alleen in Palazzo Vecchio, en stond ik met een handjevol andere mensen in de Duomo. Nergens wachtrijen. Ideaal. Bovendien had ik al een hoop gezien de vorige keer dat ik er was, en kon ik dus ook gewoon werken. Ik was vrij moe van al het rondrennen door Napels, Sorrento en Rome.

De eerste week in Florence kwam tot een einde en ik besloot dat ik nog geen zin had om weg te gaan. Dus besloot ik nog een weekje te blijven. De tweede week zit er nu ook net op, en ik heb weer besloten om nog een week langer te blijven. In de tussentijd heb ik dagtripjes gedaan naar Siena en Pisa.

Ik moet wel zeggen dat ik me langzaamaan wel opgejaagd begin te voelen. De restricties worden langzaam strakker, en het voelt alsof het net om me heen aan het sluiten is. Een lockdown komt er hier aan, dat kan bijna niet anders. En voor die tijd moet ik weg. Dat voelt beklemmend.

Sinds maandag zijn de restaurant en bars om 18.00 uur dicht, en dat maakt mijn ervaring wel anders. Je kunt ’s avonds alleen nog maar afhalen, bezorgen of zelf koken. En ik vind het juist wel fijn om in een restaurant een boekje te lezen, omringd door andere mensen. Dat voelt minder alleen. Maar goed, in the grand scheme of things stelt dat nog niet zo veel voor. Overdag is alles open.

Sinds vorige week heeft Italië ook officieel een oranje reisadvies. Hoewel ik het vervelend vind dat mijn reisverzekering nu niet meer geldig is, betekent het niet dat ik halsoverkop terug naar huis ben gegaan. Ik ben hier al meer dan een maand, en leef echt als een local. Ik hou me aan de regels. Als ik binnenkort wegga, heeft dat niks daarmee te maken.

What’s next?

Ik zou eigenlijk begin November voor een tijdje naar Parijs gaan, maar dat had ik al iets naar achter geschoven, en nu de lockdown is aangekondigd is dat voorlopig van de tafel. Daar baal ik van, want het was echt mijn droom om daar een tijdje te zitten. Nu moet ik dus verzinnen waar ik de komende weken wil doorbrengen. Niet in Nederland, in ieder geval.

Ik HIELD van mijn leven pré 2020. Echt met passie. Ik had een leven gebouwd voor mezelf vol reizen, nieuwe mensen ontmoeten, vanuit het buitenland werken, omringd worden met schoonheid, avontuur en afwisseling. Ik had ervoor gekozen. En dat werd me afgepakt. Ik heb dat nu langzaam, met de restricties in acht genomen, weer een beetje teruggenomen. En, hoewel dingen anders zijn, voel ik me weer vrij. Ik voel me weer mezelf. Ik kan weer genieten van dingen. En dat wil ik niet opgeven, zo lang ik dat kan vermijden.

Dus… we zullen wel zien waar het volgende avontuur me brengt :-).

Drankje met Roberto die ik begin dit jaar tijdens mijn reis in Marokko ontmoet heb. Zo leuk om je reisvrienden op te kunnen zoeken.

STATISTIEKEN OKTOBER 2020:

Landen bezocht: 1

Bella Italia!

Nieuwe landen: 0

Ik ben al heel vaak in Italië geweest. Maar het was wel de eerste keer dat ik ten zuiden van Rome kwam!

Plekken bezocht: 8

Napels, Rome, Capri, Sorrento, Amalfi, Florence, Siena en Pisa.

Aantal nachten in een hotel: 31

Al sliep ik er ook 9 in een Airbnb, hier in Florence :-).

Mijn favoriete blogpost van de maand: Bratislava bezienswaardigheden: wat te doen tijdens 1 dag

Eindelijk kwamen mijn reisgidsen voor Wenen en Bratislava online en daar was ik echt trots op! Ik heb er lang aan gewerkt en ook met de foto’s ben ik blij. Maar het leukste aan mijn reisgids van Bratislava is mijn kleine romantische anekdote die ik erin verwerkt heb. Ik mis creatief schrijven, en toen ik ging zitten had ik ineens heel veel zin om een verhaal te schrijven. Hopelijk vind jij het ook leuk om te lezen :-).

Hoogtepunt van de maand:

  • De Paus zien: Één van mijn Italiaanse vrienden die ik al bijna een jaar niet had gezien, was tegelijk met mij in Rome. Ik zei tegen hem dat hij me (als local) ergens mee naartoe moest nemen dat “memorabel” was. En nou, hij luisterde. Hij nam me mee om de Paus te zien spreken, haha! Ik vond dat zo’n grappige ervaring, en leuk om weer bij te kletsen.
  • Random ontmoetingen: Ik heb deze maand heel wat mensen ontmoet. Sommige kende ik al jaren, andere waren nieuw. En met sommige mensen heb je geen klik, maar dat maakt het extra leuk als je wél klikt met mensen. Dat is het toffe van soloreizen. En mijn vrienden leggen me ook nog eens enorm in de watten. Ze nemen me mee naar de leukste lokale plekjes.
  • Capri: Mijn dagje in Capri was echt geweldig. Het begon slecht: mijn pick up kwam niet opdagen, want mijn excursie bleek gecanceld te zijn. Dat had niemand me laten weten. Maar in plaats van balen, besloot ik gewoon zelf te gaan. Ik wandelde naar de haven, kocht tickets voor de eerstvolgende boot, en heb werkelijk een héérlijke dag gehad.

Dieptepunt van de maand:

  • Dat Parijs niet doorgaat: Ik had er echt naar uitgekeken om een langere tijd in Parijs door te brengen en iets van mijn bucketlist af te strepen. Maar dat is echt geen optie met de huidige lockdown. Van uitstel komt geen afstel, dus ooit gebeurt het nog wel. Maar ik was al appartementjes aan het bekijken en zag mezelf er al helemaal zitten :-(.
  • Dat dingen ook weer eindigen: ik ben de afgelopen jaren heel goed geworden in afscheid nemen. Ik kan goed genieten van het moment. Maar het is toch jammer als leuke dingen weer ten einde komen en je weer afscheid moet nemen van mensen met wie je het goed kunt vinden, wetende dat je ze waarschijnlijk nooit meer ziet of spreekt. Het vervelende aspect van soloreizen.
  • Dat alles ’s avonds gesloten is: Ik liep deze week na 18.00 over straat hier in Florence en voelde me ineens zo boos en verdrietig. Wat is het deprimerend allemaal, deze situatie. Deze terrasjes en rooftopbars zouden vol leven moeten zitten. En nu is alles dicht. En wie weet voor hoe lang. Wat een verdrietig, verloren jaar.

Favoriete film of serie van de maand: Jane the Virgin

Ik vind het heerlijk om na een lange dag werken of reizen even te ontspannen met een aflevering van een luchtige serie. Ik ben afgelopen maand begonnen met Jane the Virgin. Een serie over de 24-jarige hardwerkende student Jane die bij een doktersafspraak per ongeluk geïnsemineerd wordt. Ineens staat haar leven op z’n kop, en is ze zwanger, terwijl ze nog hartstikke maagd is. Heel grappig.

Favoriete boek van de maand: Zoete, Zoete Wraak BV – Jonas Jonasson

De afgelopen tijd heb ik het te druk gehad om veel te lezen, maar toen ik op het vliegveld (voor mijn vertrek naar Italië) het nieuwe boek van mijn favoriete schrijver Jonas Jonasson zag liggen, móést ik die natuurlijk kopen. Ik HOU van zijn absurdistische boeken. Ze zijn zo grappig, ik zou ze je echt aanraden. Ik zit echt constant met een glimlach op mijn gezicht te lezen.

De synopsis is als volgt: Het leven van Victor Alderheim, een nare en uitgekookte kunsthandelaar uit Stockholm, lijkt op rolletjes te lopen. Hij heeft zojuist de kunsthandel van zijn ex-vrouw afgepakt, en zijn geheime tienerzoon (een ongelukje bij een prostituee) heeft hij onder valse voorwendselen naar Afrika gelokt en ergens in de rimboe achtergelaten. Zonder dat hij het weet, en tegen alle verwachtingen in, overleeft zijn zoon het avontuur op de savanne, en ontmoet hij (eenmaal terug in Stockholm) de ex-vrouw van Victor. Samen met het bedrijf Zoete Zoete Wraak BV besluiten ze hun krachten te bundelen om wraak te nemen op de man die hun leven verwoest heeft.

Favoriete aankoop van de maand: mijn nepleren jasje.

Hoewel het overdag hier een heerlijke 18-20 graden is, begint het in de ochtenden en avonden inmiddels wel af te koelen. En een graad of 10 is toch wel heel koud als je alleen een spijkerjasje hebt en linnen broeken. Dus ben ik van de week even de H&M ingedoken, op zoek naar een jasje. Thuis heb ik al twee goede winterjassen, dus ik wilde niks duurs. En dus scoorde ik dit nepleren jasje, want degene die ik thuis heb, was toch al aan vervanging toe. Ben er zo blij mee!

Vorig jaar rond deze tijd:

Vorig jaar oktober was ik gewoon in Nederland. Ik besloot me te focussen op mijn werk en even wat geld te sparen voor mijn grote vakantie in December.

Het jaar ervoor zat ik in Vietnam! Het was de maand waar ik mezelf een burn out in werkte omdat ik ALLES wilde zien en doen, en daarnaast ook gewoon normale werkweken wilde draaien. Dat lukte natuurlijk niet. En dus lag ik overprikkeld in een bed in Hoi An, met de gordijnen dicht. Ik vond Vietnam trouwens wel echt een gewéldig land.

In Oktober 2017 begon ons Digital Nomad avontuur. We brachten de maand door in Singapore en Thailand. Ik was zó gelukkig. Ik had mijn droom laten uitkomen en kon eindelijk vol het avontuur aangaan, om te reizen zonder einddatum.

Ik eet hier alle truffel die ik tegenkom :’)

Lees de blogposts uit Oktober:

Wat was het hoogtepunt van jouw maand? Of het dieptepunt?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter