Cagliari op Sardinië: tips voor de kleurrijke hoofdstad van dit Italiaanse eiland

door Explorista

Op het zonnige Italiaanse eiland Sardinië vind je niet alleen heerlijke stranden en fantastisch eten, je treft er ook een charmante hoofdstad: Cagliari. Natuurlijk kun je Cagliari als uitgangspunt pakken voor een rondreis Sardinië, maar de stad zelf is ook écht een bezoekje waard. Bezoek de eeuwenoude kerken, geef je hele vakantiebudget uit in de winkelstraten Via Manno en Via Garibaldi of zoek verkoeling in de grotten uit de Romeinse tijd. Kijk mee naar de leukste bezienswaardigheden en inspiratie voor Cagliari!

De eerste roots van de stad liggen maar liefst in de zevende eeuw vóór Christus, toen het onderdeel was van een kluster handelskolonies op het eiland. Overigens werd Cagliari ‘pas’ in de derde eeuw voor Christus écht belangrijk, toen door de overheersers uit het Midden-Oosten werd ingezien hoe belangrijk de ligging van de stad was aan de Middellandse Zee voor de handelsroutes. Je vindt nog steeds bezienswaardigheden uit die tijd, zoals het amfitheater.

In de eeuwen die volgden zag Sardinië vele overheersers komen en gaan, en was het een tijdlang zelfs een eigen koninkrijk (van 1324 tot 1848). Tegenwoordig is het een populaire universiteitsstad, en haalt het met zijn grote haven veel inkomsten binnen, waardoor het inkomstenniveau vergelijkbaar is met steden in het rijkere Noord-Italië.

Wat te zien in Cagliari?

Castello Cagliari

De wijk Castello is de belangrijkste historische wijk in de stad, en mag je daarom dus echt niet overslaan. Hier vóél je de geschiedenis van de stad. Het oudste deel van de stad ligt bovenop een heuvel en daar vind je ook stadsmuren met torens uit de elfde eeuw.

Duomo di Cagliari

De Kathedraal van Cagliari is de belangrijkste kerk van Cagliari, en tevens de zetel van de bisschop van Cagliari. De kerk stamt uit de 13e eeuw en werd gebouwd in een architectuur stijl uit Pisa/Rome. De Barokke invloeden komen van een renovatie uit de 17e/18e eeuw. De voorkant van de kerk werd geïnspireerd door de voorkant van de Kathedraal van Pisa.

Anfiteatro Romano di Cagliari

Het amfitheater van de stad stamt uit de 2e eeuw en is half uitgehouwen in de rotspartijen. Het is meer dan 20 meter hoog en kon ruim 10.000 toeschouwers huisvesten, die allemaal naar gladiator-gevechten of publieke executies kwamen kijken. Nadat het in de vijfde eeuw niet meer gebruikt werd, werd het een steengroeve.

Torre di San Pancrazio

Deze Middeleeuwse toren is misschien qua uiterlijk niet heel bijzonder, maar het is wel de hoogste toren van het hele eiland. En als je ‘m beklimt heb je een tof uitzicht over de stad, dus doe toch maar even. De toren stamt uit 1305 en was onderdeel van de vestingwerken die de stad moesten beschermen tegen invasies. De toren heeft ook nog een tijdlang gediend als gevangenis.

Bastione di Saint Remy

Dit Bastion is één van de beroemdste bouwwerken op Sardinië. Het doet wel een beetje denken aan de Arce de Triomphe. In tegenstelling tot andere bouwwerken op het eiland, stamt deze pas uit het einde van de 19e eeuw, en is daarmee dus best nieuw. Vanaf het terras heb je prachtig uitzicht over de stad.

Wat te doen op Sardinië

Eten & Wijn:

Je kunt niet naar Italië gaan zonder te genieten van het eten en de wijn, toch? Als je dol bent op kazen dan zul je de Pecorino-kaas wel kennen: die wordt voor een groot deel op Sardinië geproduceerd. Qua pasta mag je malloreddus alla campidanese niet overslaan, een soort die specifiek op Sardinië voorkomt. Bestel ook eens iets met Fregola, een pasta van pareltjes, die een beetje lijken op couscous.

Wijnproductie in Sardinië is pas iets van de laatste eeuwen, en de wijn lijkt volgens kenners dan ook niet heel erg op de traditionele Italiaanse wijnen. Je vindt er grappig genoeg juist veel Franse en Spaanse invloeden. De meest geplante druivensoort op Sardinië is Cannonau, een vorm van de garnacha/grenache wijnsoort. De Sardijnse wijnen zijn vaak kruidig en fruitig.

Stranden & Natuur:

In het Noordwesten van Sardinië vind je Grotta di Nettuno, een grottencomplex. Waan je in een bijzonder landschap van stalagmieten en stalactieten, waar tussen je een boottochtje kunt maken.

Bezoek ook vooral het eiland Isola dell´Asinara. Dit prachtige eiland met azuurblauwe zee staat ook wel bekend als het ezelseiland, aangezien deze diersoort de belangrijkste inwoner van het eiland is. Mensen wonen er in ieder geval niet.

Qua stranden mag je Cala Goloritzé en Cala Luna niet overslaan. Hier vind je het blauwste water van het hele eiland. De eerste kun je trouwens alleen per boot bereiken, of via een steil wandelpad waar je anderhalf uur over doet. Maar dan word je wel beloond met waanzinnige plaatjes…

Op vakantie naar Cagliari?

Doen! Het is namelijk supermakkelijk om Cagliari en Sardinië te ontdekken. Je vliegt vanaf Amsterdam in 2.5 uur rechtstreeks naar Cagliari met KLM. Op het vliegveld Sogaer Cagliari huur je makkelijk een auto waarmee je het eiland kunt ontdekken. En waarom zou je nog langer wachten? Maak van het leven een feestje, en boek nu je vlucht voor de zomer of september/oktober!

Ben jij wel eens op Sardinië geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter