Is New York duur? Dit kost een week New York! (+ budget tips)

door Explorista

New York stond al zó lang op mijn wensenlijstje om te bezoeken, maar iedere keer schoof ik het voor me uit omdat ik dacht dat de stad enorm duur zou zijn. En ik wilde de stad wel volledig kunnen ervaren, zonder dat ik iets hoefde te laten schieten. Uiteindelijk besloot ik dat ik geen zin had om nog langer te wachten en gewoon te gaan om mijn reisdroom waar te maken (je leeft maar een keer!) .

Maar is New York duur? Of valt dat allemaal wel mee? Ik hield netjes alle kosten bij tijdens onze week in de Big Apple. En zoals je van me gewend bent, deel ik die met jullie. In dit artikel beantwoord ik de vraag: hoeveel kost een week in New York? Zodat jij een reisbudget New York kunt opstellen voor je eigen stedentrip :-).

Is New York duur?

Laten we meteen maar beginnen met de hamvraag, namelijk of New York een dure stad is of niet. Daar kan ik kort over zijn: New York is niet goedkoop, nee. Maar ik vond de stad nou ook weer niet overdreven duur eigenlijk. Ongeveer even duur als Londen, of misschien zelfs iets goedkoper.

De meeste kosten maak je aan het vliegen en verblijf, en daar kun je nu eenmaal niet echt omheen (tenzij je zwemmend naar New York wilt ;-)). Maar als je eenmaal in de stad bent, kun je best een goedkope stedentrip New York hebben. Er zijn veel gratis dingen om te zien en doen, en ook op eten kun je flink besparen. Kijk maar mee naar het kostenoverzicht hieronder, en mijn budgettips!


Kosten vliegticket naar New York

 • Directe vlucht Amsterdam – New York: vanaf €300
 • ESTA: $14

Een vliegticket naar New York kun je eigenlijk zo duur maken als je het zelf wilt, en hangt af van een aantal factoren: of je direct wilt vliegen, en of je bagage en maaltijden erbij inbegrepen zit of niet.

Je kunt met een budgetmaatschappij als Norwegian al vanaf zo’n €300 retour vliegen. Dat is een directe vlucht, maar dan zit je wel acht uur lang in een vliegende schoenendoos zonder eten en bagage. Die moet je los bijboeken.

Een directe vlucht van KLM kost meestal zo’n €400, maar dan moet je ook nog los betalen voor je bagage. Volgens mij kost dit zo’n €100 per retourvlucht, echt be-lach-e-lijk veel. Maar als je maar een paar dagen op stedentrip gaat kun je makkelijk met alleen handbagage reizen, zeker bij KLM, die vrij flexibel zijn in hoeveel en hoe zwaar je hand bagage mag zijn (hou je wel aan de regels, zodat je niet alsnog moet bijbetalen)

Wij hadden een retourvlucht van KLM vanaf Amsterdam voor €400. Op de heenreis hadden we een overstap in Detroit, en werd de vlucht uitgevoerd door Delta (geen idee waarom), maar op de terugreis gingen we terug met KLM op een directe vlucht. Vond ik ideaal.

Vergeet ook niet om voor je reis een ESTA aan te vragen. Dat is een visa waiver die je nodig hebt om het land binnen te mogen. Dat kun je via de officiële overheidswebsite doen als je een creditcard of Paypal hebt. Als je die niet hebt, dan kan het via onze partner e-visums.


(Het uitzicht vanaf onze Airbnb)

Kosten overnachting in New York

 • Hostel: vanaf €30 per nacht voor bed in dorm room
 • Hotel: vanaf €120 per nacht (of vanaf €150 in Manhattan)
 • Airbnb: vanaf €50 per nacht

De bovenstaande kosten zijn schattingen dus pin me er niet op vast, maar dit zijn de bedragen die ik in mijn research ongeveer voorbij zag komen.

Hostels zijn in New York niet zo’n heel goede optie, maar wel de enige optie als je alleen reist denk ik, omdat de andere opties te duur zijn. Er is in Amerika überhaupt minder een “hostel” cultuur dan dat die in Europa of Azië bestaat, dus het aanbod is minder, en de Amerikaanse hostels zijn vaak stukken duurder dan in andere werelddelen. Reken op minimaal €30 per nacht voor een bed in een dorm room, maar als je in Manhattan in een hostel wilt slapen, is dat al snel €50 per nacht.

Hotels in New York zijn echt waanzinnig duur. En vaak zijn ze ook nog niet eens heel goed voor dat geld. Reken op minimaal zo’n €120 per nacht voor een kamer met een gedeelde badkamer, of een hotelkamer die in een omliggende stad ligt. Als je in Manhattan wilt verblijven ben je al snel €150 per nacht kwijt voor een hotelkamer. Mijn beste tip is om zo vroeg mogelijk je hotelkamer te boeken, want New York is zo populair dat de goedkopere hotelkamers snel volgeboekt zijn.

Om deze reden vind ik Airbnb veruit de beste optie in New York als toerist. Wij betaalden voor een privé kamer in Bushwick, Brooklyn zo’n €50 per nacht. Daar zat dan geen ontbijt bij, maar we hadden wel beschikking over een eigen keuken. Een goede deal en stúkken goedkoper dan de hotels in New York.

Zoek je nog een goedkoop én goed hotel in Manhattan? Check dan dit artikel dat ik schreef met de beste opties.


Kosten vervoer in New York

 • Metro: $34 voor 7 dagen
 • Taxi/Uber: $15-20 voor een ritje van 10 minuten

Vervoer in New York hoeft niet duur te zijn. Zo kun je een metrokaart kopen voor 7 dagen, en die kost je maar $34. Dat vind ik een enorm goede deal en daarmee kun je onbeperkt met de metro en bus.

Taxi’s en Ubers zijn niet alleen een onhandige manier (Zo. Veel. File!) om je door Manhattan te verplaatsen, ze zijn over het algemeen ook enorm duur. Voor een ritje van tien minuten tel je meestal minimaal $15 neer, en wij hebben een keer ’s nachts na het uitgaan $40 betaald voor een ritje van 20 minuten naar Brooklyn. Oef! Overigens verschilt de prijs niet veel tussen Ubers en de beroemde gele taxi’s, en zijn de laatste zelfs goedkoper op drukke momenten (als Uber last heeft van “Surge pricing”).


Kosten eten in New York

 • Street food: tussen $1 en $5
 • Restaurant: tussen $15 en $40

Één van mijn beste budgettips voor New York is om gebruik te maken van de grote “street food” cultuur. Een aantal van de belangrijkste dingen die je in New York écht moet proberen, zijn ook nog eens hartstikke goedkoop. Denk aan een slice pizza (die je al vanaf $1 kunt scoren), een bagel ($2.50) of een hotdog ($2.50). Vooral in de omgeving van kantoorgebouwen vind je rond lunchtijd veel food trucks, die hun business halen uit lunchende kantoormedewerkers.

Voor eten in een restaurant betaal je al snel meer, en niet alleen vanwege de fooien (zie hieronder). Natuurlijk zijn er in New York restaurants voor ieder budget, dus we hebben een keer voor een paar dollar dumplings gegeten als avondeten, maar ook een keer een uitgebreide brunch gehad voor zo’n $40 per persoon. Het is dus maar net waar je zin in hebt. Gemiddeld genomen ben je toch wel $15-$25 kwijt voor een hoofdgerecht, afhankelijk van hoe chique en op welke locatie je gaat eten. Hoe verder je van bezienswaardigheden verwijderd zit, hoe goedkoper het eten meestal is.


Kosten bezienswaardigheden en activiteiten in New York

 • Musea: $15-$25
 • Musical: $90
 • Uitkijkpunt Top of the Rock: $43
 • Fietsenhuur Central Park: $13
 • Staten Island Ferry: $0

Activiteiten in New York vind ik best wel duur, maar daar staat dan wel weer tegenover dat er ook heel veel bezienswaardigheden zijn in New York die gewoon gratis zijn om te bekijken. Dus dat kun je dan ook weer wel tegen elkaar wegstrepen.

Musea in New York zijn flink aan de prijs, en bij de beroemde musea betaal je al snel $25 om binnen te kunnen (denk aan Metropolitan Museum of Art of het 9/11 Museum). Andere musea (Museum of the City of New York) vragen alleen om een donatie. Het fijne aan bijvoorbeeld het Metropolitan Museum of Art is wel dat de ticket drie dagen geldig is, en dat er nóg drie musea bij aangesloten zijn.

Het uitzichtpunt van Top of the Rock is echt waanzinnig duur, maar ik vond het wel een van de letterlijke hoogtepunten van mijn bezoek aan New York dus ik zou het wel aanraden. Ik had in New York wel de houding dat ik niet ging beknibbelen op mijn ervaringen, dus ik wilde gewoon lekker de dingen doen die ik wilde ervaren. En daar heb ik absoluut geen spijt van!

Als je wilt fietsen in New York dan zou ik je aanraden om dat in Central Park te doen: ik vond Manhattan zelf veel te hectisch om prettig doorheen te fietsen, en alle éénrichtingswegen maakten het niet makkelijker om te navigeren. Central Park is zó groot dat het je uren zou duren om doorheen te wandelen, maar in twee uurtjes kun je lekker door het park fietsen met af en toe een rustpauze om van het uitzicht te genieten. Dikke tips dus.


Wel of geen New York City Pass?

Er zijn verschillende city passen voor New York, die korting of gratis toegang bieden voor musea en bezienswaardigheden in New York. Zo heb je onder andere de New York CityPASS en de New York Pass. Ik heb ze allebei uitgebreid bekeken, maar ik besloot ze niet te kopen. Ik zou er niet voldoende voordeel uit halen om de dure aanschafprijs waard te zijn.

Mijn tip is dus ook om van te voren eerst een lijst te maken van alle dingen die je wilt zien in New York, mét prijzen, en dan te kijken of je voordeel zou hebben als je zo’n stadspas zou gebruiken. Zulke passen zijn niet goedkoop, en het doel is juist om geld te besparen, dus doe goed je research :).


Fooien in New York

Als je naar Amerika gaat dan weet je dat je fooien moet geven. Maar hoe zit dat nu precies? In principe geef je fooi aan mensen die je service leveren. Dan dus aan serveersters, taxichauffeurs, mensen die achter de bar werken, kappers, of mensen die je koffer dragen. Je hoeft geen fooi te geven als je street food koopt.

Maar hoeveel geef je dan als fooi? In restaurants geef je minimaal 15% fooi, maar nog liever 18-20%. In een bar geef je $1 per drankje fooi (anders krijg je daarna geen service meer), dus als je vier drankjes bestelt dan geef je vier dollar fooi. In een hotel geef je zo’n $1 of $2 aan de persoon die je koffers draagt, een taxi aanhoudt, of je kamer schoonmaakt. Bij taxi’s kun je bij korte ritjes naar boven afronden, bij langere ritten wordt een fooi van 10% verwacht (nog een reden waarom ik van Uber hou: geen gedoe met fooien!). Je geeft op een gemiddelde dag dus al snel $10 per persoon uit aan fooien.


Dagbudget New York

Wat je moet rekenen als reisbudget voor New York ligt natuurlijk een beetje aan je reisstijl. Maar ik ga je een idee geven van wat wij op een gemiddelde dag per persoon kwijt waren. Wij waren in totaal 8 dagen in New York.

 • Verblijf: €32,50 per persoon per nacht
 • Eten: $50 per persoon per dag (inclusief drankjes en fooien)
 • Vervoer: $10 per persoon per dag (inclusief taxi’s van en naar vliegveld)
 • Activiteiten: $30,80 per persoon per dag

Voor het gemak reken ik de dollars even om naar euro’s. En voor de volledigheid: het kan best zijn dat ik af en toe vergeten ben om iets te noteren, maar het bedrag hieronder geeft je alvast een heel goed idee. Vluchten zijn hierbij nog niet meegerekend.

Totaal dagbudget New York per persoon: €114

Als je dus een sommetje wilt maken om te zien hoeveel een week (7 dagen) New York kost, dan doen we gewoon het volgende:

 • Vlucht: €400
 • Visum: €13
 • Dagbudget: 7 x 114: €798

Totale kosten een week New York: €1211

Ik schrik eigenlijk niet zo van dit bedrag. Dat had ik wel ongeveer verwacht. En aangezien 1/3e al opgaat aan je vlucht vind ik het helemaal niet zo overdreven. Iets meer dan 100 euro per dag voor verblijf, eten en allerlei activiteiten vond ik echt de moeite waard.

We hebben voor dit bedrag echt niets hoeven laten. We hebben elke dag lekker buiten de deur gegeten, zijn naar een musical geweest, hebben gefietst en meerdere musea bezocht: het was echt ultiem genieten! Na een weekje in New York kan ik echt met recht zeggen dat New York misschien wel dé absolute stedentripbestemming is. Er is zoveel te zien, zoveel lekker eten, zoveel toffe activiteiten… ik kan je een stedentrip New York alleen maar enorm aanraden!

Vind jij New York duur? Had jij dit bedrag verwacht?

Misschien vind je dit ook interessant

5 reacties

Lenneke 1 juli, 2019 - 11:29

Dit artikel komt echt precies op het juiste moment.

Dit bedrag valt me eigenlijk nog best wel mee.
En het is logisch dat vlucht en verblijf hoog uitvallen. Maar het totaalbedrag voor 8 dagen valt me zeker mee.

En natuurlijk moet je als je er dan toch bent, geen dingen gaan laten. Om dan later te denken; had ik het toch maar wel gedaan.

Plaats een reactie
Explorista 1 juli, 2019 - 18:35

Ahh blij om te horen dat je er iets aan hebt! Ik vond het bedrag op zich ook nog wel meevallen. :)

Plaats een reactie
Pieter Adriaansen 21 oktober, 2019 - 23:17

Hou wij zijn met z,n 2 en met een vlucht van 400 euro retour naar Newark.
Big Bus is een aanrader 130 euro voor 72 uur
Sightseeing ,lekker in de bus met echte locals uit de wijk die je bezoekt.
En wij kregen er een ferry naar Statue off Liberty bij Cado.

Budget eten ,pizza,hamburgers pasta

Wij hadden ca.600 dollar nodig voor 5 dagen wel een lekker biertje in de Ierse pub voor 9 dollar p.stuk en een NBA game
14 Dollar voor een glas bier van 75cl.!!
Kaartjes voor 69 euro voor 2 kaarten
Slapen deden wij in een motel in Jersey ten westen van Manhattan
Totaal met estavan 33 euro en parkeren waren wij 2400 euro kwijt

Meer weten .?
pieteradriaansen@gmail.com

Plaats een reactie
Maarten 22 september, 2019 - 07:07

Als je echt NY wilt beleven dan kom je niet weg met de bedragen die er genoemd worden. Als je zo erg op budget leeft (114,- per dag) in NY dan zou ik niet eens gaan, je kan dan niet eens fatsoenlijk uit eten of op stap. Ik was zelf rond de 2 a 300 per dag kwijt. Toen ik naar de wat mindere plekken uit ging was ik rond de 180 tot 250 kwijt.

Plaats een reactie
Explorista 27 september, 2019 - 19:33

Oké, nou top, blij dat je een leuke tijd hebt gehad. Ik ook.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter