Wat te doen in Hamburg: de 12 leukste tips voor de hippe havenstad

door Explorista

Soms zijn er van die steden waar je gewoon niet zo mee klikt, en voor mij was Hamburg zo’n stad. Ik denk eerlijk gezegd dat het aan mij ligt, want ik had na een week New York, gewoon even niet zoveel zin in nóg een stad bezoeken. En bovendien was ik alleen. Maar ik was ook wel een beetje verbaasd want ik hoor altijd van iedereen dat ze het zó’n leuke stad vinden, dus dat ik zelf die klik niet zo voelde, viel me een beetje tegen.

Hamburg is niet zo’n stad die barst van de prachtige bezienswaardigheden (als een tunnel één van je top bezienswaardigheden is, dan weet je wel hoe laat het is), maar waar je iets dieper onder de oppervlakte moet kijken, en het liefst met een leuke vriendengroep moet bezoeken. Dan heb je denk ik echt een heel leuke tijd. Zeker als je zulk heerlijk weer hebt als ik!

Ik moet zeker nog eens terug om de stad een eerlijke kans te geven, maar ik heb wel mijn best gedaan er het beste van te maken en bij deze wil ik je toch alvast mijn tips delen voor wat te doen in Hamburg. Kijk mee!

1: Rathaus

De eerste plek die ik in een stad bezoek is meestal de Altstad, want daar zijn alle oude gebouwen te vinden en krijg je een goed idee van de geschiedenis van de stad. Het bijzondere Rathaus is de zetel van de het parlement van de Duitse deelstaat Hamburg. Het 112 meter hoge gebouw is veel minder oud dan het er misschien uit ziet: het stamt uit 1897. Er wordt trouwens wel vanuit gegaan dat er op deze plek al vijf andere stadhuizen hebben gestaan voordat deze gebouwd werd. Het voorgaande stadhuis werd verwoest door een brand in 1842.

Leuk feitje: in 1971 werd er per ongeluk een extra kamer ontdekt in de toren, toen er een document achter een kast viel. Hoe mysterieus is dat?

Loop trouwens ook zeker even om het gebouw heen om de binnenplaats te zien. Dat is nog veel mooier dan de voorkant, omdat er een mooie fontein staat.

2: Binnenalster

Één van mijn favoriete plekjes in Hamburg was de Binnenalster, het grote meer in het centrum van de stad. In het midden vind je een grote fontein. Toen ik er was, was het heerlijk weer, en hebben we een wandeling gemaakt rondom het meer, op zoek naar Hugh Jackman (don’t even ask…).

Dit meer is niet op een natuurlijke manier ontstaan maar door inwoners van de stad aangelegd, om te dienen als reservoir voor een molen. Als je ’s avonds over de weg aan de overkat van het meer rijdt, heb je echt een bijzonder uitzicht op de skyline.

3: Hauptkirche Sankt Michaelis

De Sint-Michielskerk is de belangrijkste kerk in Hamburg. De Protestantse kerk werd gebouwd tussen 1647 en 1669, maar heeft in zij bestaan een hoop pech tekent. In 1750 sloeg de bliksem in en brandde de kerk volledig in. De kerk werd weer opnieuw opgebouwd, maar in 1906 sloeg het noodlot opnieuw toe toen de kerk afbrandde tijdens werkzaamheden aan de toren (waar hebben we dat eerder gehoord?). De kerk werd volgens originele plannen weer opgebouwd, en doorstond als zijnde een wonder de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog heelhuids.

Het meest opvallende aan de kerk is dat de 132 meter hoge torenspits helemaal bedekt is met koper. Die kun je trouwens ook beklimmen voor een uitzicht over de stad, alleen wist ik natuurlijk precies aan te komen toen de kerk 45 minuten dicht was voor een kerkdienst (rond lunchtijd). Lekker gepland, Milou :-).

4: Speicherstadt

De tofste en meest bekende wijk van Hamburg is de Speicherstadt. Dit is het deel dat gekenmerkt wordt door alle toffe pakhuizen. De pakhuizen werden gebouwd tussen 1883 en 1927 en liggen op een reeks eilandjes, waardoor je heel toffe doorkijkjes hebt, terwijl je over de bruggen tussen de eilandjes loopt. Deze wijk was vroeger onderdeel van de haven van Hamburg, nu is het één van de hipste plekken om te wonen. Je kon vroeger zowel de pakhuizen binnen via het water en via de straatkant.

Helaas troffen de bombardementen tijdens de oorlog de pakhuizen hard: ongeveer 50% van de buurt werd platgebombardeerd. Gedeeltelijk werd dit weer opgebouwd. Inmiddels is de buurt trouwens Unesco Werelderfgoed. De tofste foto maak je trouwens op het meest Noord-Oostelijke puntje van het eiland, op de brug Poggenmühlen-Brücke.

5: Hafenstadt viewpoint

Als je het hebt over Hamburg, dan heb je het ook over de haven. De Hamburgse haven is namelijk de grootste van Duitsland en de derde grootste van heel Europa. Ik vind het persoonlijk niet heel interessant om een moderne haven te bezoeken: het is vrij lelijk met zijn vele hijskranen en gigantische containers. Maar het maakt wel onderdeel uit van wat Hamburg tot Hamburg maakt en het is een belangrijk onderdeel van de economie.

Het is dus even de moeite waard om te wandelen naar het Hafenstadt viewpoint. Vanaf daar heb je een 360 graden uitzicht over zowel het stadscentrum als de gigantische haven.

6: Elbphilharmonie

Één van de meest bijzondere bouwwerken voor architectuurliefhebbers is de Elbphilharmonie. Dit is een concertzaal aan de oever van de Elbe die in 2017 openging.

De onderkant van het gebouw bestaat uit een ouder pakhuis, waarop een moderne glazen bovenbouw werd gebouwd. De bogen aan de bovenkant doen me denken aan golven op het water. Je kunt het gebouw (gratis) beklimmen voor een 360-graden uitzicht over de stad.

7: Chilehaus

Vlakbij de pakhuizen van de Speicherstadt vind je het Chilehaus. Als je toevallig toch in de buurt bent, kun je er even langs lopen en aan de rechterzijkant te zien, om de interessante architectuur te zien. Het gebouw werd tussen 1922 en 1924 gebouwd onder leiding van architect Fritz Höger.

Het gebouw was van oorsprong een kantoorgebouw voor een rijke handelaar. Inmiddels zitten er meerdere bedrijven en winkels. Sinds 2015 staat het op de Werelderfgoedlijst.

8: Bezoek musea

Een druilerige dag hoef je niet af te schrijven, ga namelijk naar een van de vele musea in de stad. Zelf had ik de Hamburger Kunsthalle op mijn lijstje staan, omdat ik Rembrandt en Monet wilde zien, maar daar kwam ik helaas niet aan toe.

Maar je kunt natuurlijk ook een bezoekje brengen aan het Internationales Maritimes Museum, het Museum für Kunst und Gewerbe of Museum für Hamburgische Geschichte (het stadsmuseum). De Deichtorhallen is een must visit als je van fotografie en hedendaagse kunst houdt. En er zijn nog veel meer musea om te checken tijdens een stedentrip Hamburg!

9: Alte Elbetunnel

Zoals ik al zei: ik ken weinig steden waarbij een tunnel één van de belangrijkste bezienswaardigheden is, haha. Maar aan de andere kant: waarom zou dat anders zijn dan die vele steden die een brug als bezienswaardigheid hebben?

Zoals je inmiddels weet speelt de rivier de Elbe een belangrijke rol in de stad, en om aan de overkant te komen werd in 1911 de Alte Elbetunnel aangelegd. De tunnel werd trouwens pas “Alte” (oud) genoemd toen de nieuwe tunnel in 1975 werd geopend als onderdeel van de A7.

Tegenwoordig is de Alte Elbetunnel voornamelijk een voetgangers en fietserstunnel vanwege de smalle diameter (al mag je er doordeweeks wel met je auto doorheen). Ook is het nogal onhandig en tijdrovend dat je met een lift naar beneden, en aan de andere kant, weer omhoog moet. Dat maakt het voor voetgangers wel rustiger om doorheen te lopen, trouwens. Omdat de 450 meter lange tunnel de stad met de scheepswerven ten zuiden van de stad verbindt, werd de tunnel vooral veel door havenarbeiders gebruikt.

10: Reeperbahn

Uitgaan doe je natuurlijk maar op één plek in Hamburg, op de beruchte Reeperbahn. Denk: de Wallen in Amsterdam, en je hebt de vibe goed te pakken. Smoezelig, ruw en een flink tikje fout, maar wel leuk. Ik kan je Sommersalon im Klubhaus aanraden als een leuke bar om uit te gaan. Het is een allegaartje van vreemde objecten (zoals een oude botsauto, een oud bed en een Photo Booth), maar dat vind ik juist wel leuk.

11: Schanzenviertel en Karolinenviertel

Mijn favoriete wijken in Hamburg zijn de Schanzenviertel en Karolinenviertel, waar je (uiteraard) alle hipsters vindt. Een wijk vol leuke restaurantjes, hippe koffiezaakjes en bijzondere street art. Super leuk om gewoon even een wandeling te maken door de wijk en je ogen uit te kijken.

Zoals in meerdere steden (en bijvoorbeeld Londen’s Shoreditch) waren deze wijkjes ook arbeiderswijken voordat ze overgenomen werden door de hipsters. Ik vind er een heel relaxte, hippe vibe hangen en voelde me er van alle plekken het meeste thuis.

12: Planten un Bomen

Dit was mijn favoriete plek in heel Hamburg: het gigantische stadspark Planten un Bomen dat geopend werd in 1930. Het park is 47 hectare groot, en een geweldige plek om even de drukte van de stad te ontsnappen en lekker aan het water te zitten en tot rust te komen.

Grappig genoeg is de naam trouwens niet echt Duits, maar Nederduits. Daarom lijkt het ook zo op Nederlands. Hier vind je de Botanische Tuin, een Japanse tuin en iedere avond in mei tot eind september een watervoorstelling.

Verblijf in Ruby Lotti Hotel

Als je nog zoekt naar een tof hotel in Hamburg: kijk dan niet verder naar Ruby Lotti. Dit is één van de hotels van Ruby Hotels, een “Lean Luxury”-concept (voornamelijk in Duitsland en Oostenrijk). Ik verbleef er op uitnodiging van het hotel. Ik had nog nooit van de hotelketen gehoord, dus ik was benieuwd wat het inhield. Ruby belooft vijfsterrenkamers op toplocaties voor een budgetprijs.

En ik kan inderdaad bevestigen dat mijn kamer ontzettend luxe was. Je vindt er geen extra’s zoals minibars of haarnetjes (boo!), maar wel een heeeeerlijk bed, prachtig design en je loopt in een paar minuten naar het hart van de stad. Ik vond vooral de grote hoeveelheid wit en het hoge plafond met zichtbare balken heel gaaf. Het gaf me het idee dat ik sliep in één van de vele pakhuizen waar Hamburg zo bekend om staat. Al helemaal omdat mijn kamer vlak naast het kanaal zat, en ik daar vanuit bed zo op uit kon kijken. Super!

‘S ochtend at ik een prima ontbijt van het buffet in de hippe lobby. Met vijftien euro een beetje te duur voor wat het is (broodjes en yoghurt) vond ik, maar dat vind ik bijna altijd van hotelontbijtbuffets. Aan de kwaliteit kon ik niets aanmerken. En ik kon wederom heerlijk in het zonnetje zitten, met uitzicht over het water. Top!

Ik vond de medewerkers in het hotel trouwens niet zo heel vriendelijk, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dat wel vaker vond in Hamburg, dat mensen niet zo vriendelijk waren (terwijl ik met mijn dramatische Duits toch op zijn minst een poging deed…).

Een van de tofste dingen aan Ruby Lotti vond ik trouwens hoe electronisch het vrijwel allemaal gaat met het check in- en check out-proces. Je dropt aan het eind gewoon je kaartje in de bak, en loopt de deur uit. Tof! Al met al zou ik het hotel zeker aanraden: de kamers zijn hip en comfortabel, de locatie goed en de prijs-kwaliteitverhouding goed.

Check hier de meest recente prijzen voor Ruby Lotti.

Zo, dat was mijn reisgids voor Hamburg. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips als je een stedentrip Hamburg op de planning hebt staan. Veel plezier!

Wat zijn jouw aanraders voor Hamburg?

Misschien vind je dit ook interessant

9 reacties

Fem 7 juli, 2019 - 15:18

Zonde, Miloul, dan moet je echt nog een keer terugkomen. Ik begrijp dat je niet zo veel tijd hebt als je maar een paar dagen komt, maar als je alleen maar de highlights bezoekt die je in alle gidsjes tegenkomt, dan leer je een stad inderdaad niet kennen en heb je niet snel een klik. Ik heb ook geen klik met Berlijn als ik naar Checkpoint Charlie ga. Kom dus nog maar eens terug, dan nemen we een borrel en vertel ik je waar je moet zijn. Hamburg is rijk aan geschiedenis, musea, bezienswaardigheden, parken, monumenten, restaurants en uitgaansplekken, dus daar is echt nog heel veel te ontdekken. (En dat een stad niet klikt, dat kan natuurlijk, ook als je wel meer hebt gezien. Maar op grond van de Elbtunnel Hamburg afschrijven lijkt me ook wat kort door de bocht.)

Plaats een reactie
Explorista 8 juli, 2019 - 11:18

Ik ben altijd bereid een stad een tweede kans te geven, en drink graag een drankje met je!

Plaats een reactie
Marijke 8 juli, 2019 - 15:41

Mijn man en ik zijn 7 dagen in Hamburg geweest en nog niet uitgekeken. Maar wij zijn dan ook nog nooit ergens naar toe geweest waar we eigenlijk geen zin in hadden. Wij komen net terug van 5 weken Zweden, Finland Lapland en Noorwegen en met het een heb je meer dan met het ander maar ik zou niemand iets negatiefs willen melden. Als je het wilt zien is het overal mooi. Maar goed, ik blog niet. Veel plezier op je volgende reizen!

Plaats een reactie
Explorista 8 juli, 2019 - 16:31

Dankjewel Marijke. Soms loopt het nu eenmaal zo. Ik ben er altijd eerlijk in als een bestemming me niet bevalt dat het ook aan mezelf kan liggen. En ik zal altijd eerlijk over mijn ervaringen schrijven, dat is mijn belofte aan mijn lezers en daarvoor is het een persoonlijke reisblog. Dan kan niet altijd alles geweldig zijn.

Plaats een reactie
Marijke 9 juli, 2019 - 19:57

Hallo Milou,
Ik ben natuurlijk ook veel te oud om in 2 dagen een stad te zien en te beoordelen. Ik volg je nu en ben benieuwd naar je andere bestemmingen.

Plaats een reactie
Wim Sanders 10 augustus, 2022 - 08:56

Hoi Milou,
Eerlijk zijn is fijn., maar je hoeft niet alles op te schrijven, toch? Zeker niet als je denkt dat het aan jou ligt ;)
Groetjes Herman

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2022 - 13:10

Gelukkig is dit mijn website en kan ik lekker schrijven wat ik wil :-). Als ik Hamburg een saaie stad vond, mag dat, toch? Heb sinds het schrijven van deze post trouwens veel mensen ontmoet die precies hetzelfde vinden, dus misschien ligt het toch niet aan mij…

Plaats een reactie
Erik van Turnhout 20 juli, 2021 - 15:03

Goede tips!

Op 1 augustus vertrekken we voor onze roadtrip door Duitsland, Denemarken en Zweden. We beginnen onze reis in Hamburg en hebben een hotel geboekt in de wijk Hafencity, dus als ik het zo lees gaat dat helemaal goed komen!

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2022 - 13:10

Gelukkig is dit mijn website en kan ik lekker schrijven wat ik wil :-). Als ik Hamburg een saaie stad vond, mag dat, toch? Heb sinds het schrijven van deze post trouwens veel mensen ontmoet die precies hetzelfde vinden, dus misschien ligt het toch niet aan mij…

Plaats een reactie

Laat een reactie achter