Wat te doen in Amersfoort: de leukste plekken voor een dagje uit

door Explorista

Amersfoort is misschien wel de stad met de meest handige locatie van heel Nederland: vlakbij Utrecht, Amsterdam, Hilversum, Apeldoorn en Arnhem! Maar het is niet alleen de locatie die Amersfoort goed maakt: het is ook een stad vol historische gebouwen. Zo is een groot deel van de 13e-eeuwse stadsmuren nog intact. In de gezellige binnenstad wandel je langs verschillende grachten, sfeervolle pleintjes en mooie historische gebouwen.

Maar het zit ook vol hippe initiatieven, zoals het fabrieksterrein dat omgetoverd is tot een hippe plek waar je heerlijk kunt vertoeven. Kortom, genoeg te ontdekken in Amersfoort. Dit zijn onze tips voor dingen om te doen tijdens een dagje uit in Amersfoort!

Foto door Frans Berkelaar via Flickr

Bezienswaardigheden in Amersfoort

Muurhuizen

De 15e eeuwse Muurhuizen vind je door een groot deel van het centrum van Amersfoort. Muurhuizen is een halve maanvormige straat op de plek waar vroeger de eerste stadsmuur liep. Toen de stad in de Middeleeuwen vanwege de economische groei moest uitbreiden, besloot het stadsbestuur om de eerste stadsmuur te slopen en verderop een nieuwe neer te zetten.

De huizen die in de Muurhuizen staan zijn zelfs gebouwd met het materiaal van de oude stadsmuur! Je vindt hier dus een aantal prachtige historische gebouwen, waarvan je Museum Flehite kunt bezoeken. (lees meer verderop in het artikel!)

Foto door Frans Berkelaar via flickr

Koppelpoort

In dezelfde categorie als de Amersfoortse stadsmuur vind je de Koppelpoort. Deze stadspoort staat op de plek waar de grachten samenkomen en de binnenstad verlaten. Het wordt ook regelmatig aangeduid als hét visitekaartje van historisch Amersfoort. Logisch, want het is een bijzonder fotogeniek stukje Amersfoort! Op afspraak is de poort ook nog eens te bezoeken.

Park Randenbroek

Een rustig, groen stukje Amersfoort vind je in Park Randenbroek. Dit stadspark was vroeger een middeleeuws huis en landgoed waarvan niet bekend is wanneer het precies gebouwd is. De eerste keer dat de naam valt is al in 1249, dus Park Randenbroek ligt er al heel wat eeuwen.

Je kunt hier mooi wandelen over de slingerpaardjes. Maak je bezoek compleet en neem wat lekkers mee en geniet van de omgeving tijdens een picknick.

Bron foto

Onze Lieve Vrouwetoren

Een van de meest opvallende monumenten in Amersfoort is de bijna 100 meter hoogte Onze Lieve Vrouwetoren. Van oorsprong is de toren onderdeel van een 14e-eeuwse kerk die in de 18e eeuw sneuvelde. De toren bleef echter (gelukkig!) overeind. Het is een prachtig gebouw waar regelmatig huwelijken plaatsvinden.

De toren is niet alleen van buiten te bewonderen, maar ook te beklimmen. Vanaf de top van de Onze Lieve Vrouwetoren heb je een uniek uitzicht over de Amersfoortse straten.

Kamerbinnenpoort

Net als de Koppelpoort is de Kamerbinnenpoort een overblijfsel van de periode waarin Amersfoort nog een stadsmuur had. In tegenstelling tot de Koppelpoort is de Kamerbinnenpoort te vinden in de straten van de stad.

Aan de bovenkant van de poort zie je zes smalle openingen die werpgaten zijn. Die werden vroeger gebruikt om bijvoorbeeld gloeiende pek doorheen te gooien om zo de stad te verdedigen. Wat waren de Middeleeuwen toch gezellige tijden :-).

Bron foto

De Nieuwe Stad

Naast alle historische plekken heeft Amersfoort ook toffe nieuwe ontwikkelingen. De Nieuwe Stad is daar eentje van. Het voormalig Oliemolenkwartier in de stad is omgetoverd tot een levendige woon- en ontspanningsplek. Of zoals ze het zelf noemen: een creatieve broedplaats.

Niet alleen wordt er veel ge(flex)werkt, maar ook vind je er toffe restaurants zoals Het Lokaal en Hoog Vuur (zie ‘uit eten in Amersfoort, verderop in dit artikel).

Hofje De Armen de Poth

Het historische hofje De Armen de Poth is een oase van rust in de stad. Er staan 48 huisjes die op één na nog allemaal bewoond zijn. Het hofje ontstond in de tweede helft van de 14e eeuw toen het ‘Broederschap van de Heilige Geest’ een plek zocht om voor de zieken en de armen te zorgen. Nog altijd worden de woningen gebruikt voor oudere mensen met weinig inkomen. Je kunt er doorheen wandelen en genieten van de rust.

Bron foto

Monnikendam

Waterpoort Monnikendam is de derde poort in Amersfoort die met de voormalig stadsmuur te maken heeft. Monnikendam werd gebouwd als onderdeel van de tweede stadsmuur. Onder de waterpoort stroomt het water van Heiligenbergerbeek richting de binnenstad. In de poort zelf zit inmiddels een restaurant. Ook is deze plek, net als Onze Lieve Vrouwetoren een graag gebruikte trouwlocatie.

Sint Joriskerk

In een stad vol historische plekken mag een kerk natuurlijk niet ontbreken. De Sint Joriskerk staat in het centrum van de stad en wordt nog altijd gebruikt door de hervormde gemeente. De kerk kreeg zijn huidige uiterlijk in 1534, maar de basis voor de Sint Joriskerk komt al uit 1248. Van buiten is het mooi om te zien, maar bezoek de kerk ook zeker even van binnen om de prachtige gotische doksaal te bewonderen.

Bron foto

Uitjes in Amersfoort

Varen door de grachten

Met twee verschillende waterpoorten heb je al begrepen dat Amersfoort een stad is met een aantal mooie grachten. Zonde om de stad alleen vanaf de kade te bewonderen als dat ook vanaf het water kan. Huur een bootje of ga mee met een van de rondvaarttochten en ontdek Amersfoort op een andere manier. Ga je mee met een rondvaartboot dan leer je vaak ook direct iets over de geschiedenis.

Bron foto

Kunsthal KAdE

De expositieruimte Kunsthal KAdE biedt plek aan tentoonstellingen voer hedendaagse kunst, architectuur, vormgeving en design. Het is geen museum met een vaste, eigen collectie, maar het biedt plek aan wisselende tentoonstellingen.

Het pand van de kunsthal is een opvallend gebouw, ontworpen door hetzelfde architectenbureau wat onder andere het Museum voor Beeld en Geluid en het Museum aan de Stroom (MAS in Antwerpen) ontworpen heeft.

Dierenpark Amersfoort

Aan de westkant van Amersfoort vind je het welkbekende Dierenpark Amersfoort. Naast het ‘gewone’ bezoeken van dieren, heeft het park nog een aantal andere unieke faciliteiten. Zo heeft de dierentuin een Dinopark waar je tussen de levensgrote historische dino’s loopt.

Ook vaar je in de fietsboot langs verschillende verblijven van dieren en krijg je ze weer van een hele andere kant te zien. Je kunt een bezoekje aan het centrum van Amersfoort goed combineren met een dagje Dierenpark Amersfoort. Een leuk weekendje weg dus!

Ontdek ook de andere mooiste plekken in de provincie Utrecht. Hier vind je mijn favoriete plekken in Utrecht!

Bron foto

Museum Flehite

Kunst- en cultuurhistorisch Museum Flehite is alleen al van buiten de moeite waard. Het museum komt uit 1880 en zit daardoor in een mooi historisch pand. Flehite zelf heeft veel wisselende tentoonstellingen, maar laat tijdens een vaste tentoonstelling de geschiedenis van de stad zelf zien. Via de site vind je de tentoonstellingen die er op dit moment staan.

Mondriaanhuis

Het Mondriaanhuis is het derde bijzondere museum in Amersfoort. Het geboortehuis van kunstenaar Piet Mondriaan staat namelijk in Amersfoort, iets waar Amersfoort erg trots op is. In het huis vind je logischerwijs veel werk van Piet Mondriaan en een blik op de levensloop van de kunstenaar. Ontdek de invloed van zijn werk op de kunst, en andersom hoe zijn liefde voor jazzmuziek invloed had op zijn werk.

Bron foto

Stadsbrouwerij De Drie Ringen

Soms is er niet zoveel nodig voor een memorabele activiteit in een stad. Tijdens een bezoekje aan Stadsbrouwerij De Drie Ringen krijg je in een uurtje te zien hoe het Amersfoortse bier tot strand komt. Hierna kun je ook een bier en/of wijnproeverij doen waarbij je leert, maar vooral een gezellige middag hebt met je tafelgenoten. Het stadsbier is natuurlijk ook zonder proeverij of rondleiding te krijgen.

Zandfoort aan de Eem

Je zou het niet verwachten, maar voor een middag strand ben je in Amersfoort ook op de juiste plek! Stadsstrand Zandfoort aan de Eem is een café- restaurant in De Nieuwe Stad. Met je voeten in het zand lekker eten in het wereldrestaurant, cocktails drinken bij de gezellige bar of gewoon genieten van het weer: het kan hier allemaal.

Bron foto

Shoppen in Amersfoort

Winkelen in Amersfoort is voor iedereen een leuke bezigheid, want je vindt er winkels voor iedereens smaak en budget. Shop je graag bij bekende ketens, dan is de Langestraat in hartje Amersfoort dé straat voor jou. Liever naar speciaalzaken of verrassende boetiekwinkels? Wandel dan eens de zijstraten in. De Krommestraat is een van die straten waar je bijzondere winkels van lokale ondernemers tegenkomt. Enkele winkels die de moeite waard zijn:

 • Blur your life: Duurzame cadeaus en een tof koffietentje in een hartje Amersfoort. Je weet nooit welke producten je hier vindt en dat is dan ook zo leuk aan struinen door een winkel als deze.
 • Roots: Een sfeervolle, moderne kledingwinkel die bovendien de Most Innovative Start Up Award 2018 in de wacht sleepte.
 • Vintage Friends: Er zijn heel wat vintage/tweedehands winkels in Amersfoort, maar Vintage Friends is een van de leukste zaakjes. Een toffe winkel waar je kleding, meubels en vinyl vindt. Het aanbod is met ieder bezoekje weer anders.
 • Smir: No-waste winkel waar je allerlei duurzame, plasticvrije lifestyle producten shopt.
Bron foto

Uit eten in Amersfoort

Een van de leuke dingen om te doen in een nieuwe stad is lekker uit eten gaan toch? Mijn bankrekening vertelt me dat daar bij mij eindeloze bedrage naartoe gaan :’-). Lekker uitgebreid ontbijten, hip lunchen of eten bij een echte lokale topper. Of gewoon alleen even een kopje koffie tussen het shoppen door? Ontdek de leukste hotspots in de stad. Dit zijn de leukste restaurants, cafés en pubs in Amersfoort:

 • Madonna: Een deli, bar en restaurant in één betekent een plek waar je de hele dag terecht kunt. Madonna heeft een groot terras aan de stadsgracht en een gevarieerd menu.
 • Stadscafé: Net als Madonna kun je in het Stadscafé voor iedere maaltijd van de dag terecht. Met een grote selectie aan bieren en een lekkere borrelplank is dit een gezellige spot voor de tweede helft van de middag.
 • Dara: Dara is een verrassend restaurant waar je allerlei kleine gerechten uit verschillende streken eet. Als je nog een romantisch of bijzonder plekje zoekt in Amersfoort, dan is dit zeker de moeite waard.
 • Eetkamer van Zanten: In de Eetkamer van Zanten vind je heerlijk eten en zit je in een gezellig, relaxed restaurant.
 • The Blueberry: Ontbijt- en lunchzaak The Blueberry is dé plek in Amersfoort voor Amerikaanse lekkernijen. Cheesecake, cupcakes, taarten en all-day breakfast maken dit een topkeuze.
 • De VisZaeck: De naam van dit restaurant geeft je al een duidelijk beeld van wat je hier kunt vinden: allerlei lekkere visgerechten.
 • Hete Kolen: Van een visrestaurant naar een restaurant gespecialiseerd in barbecue. Hete Kolen is een BBQ eetkeuken met lekkere lunch- en dineropties. Ook voor een uitgebreide borrelplank zit je hier goed.
 • Hoog Vuur: In dit restaurant bereiden ze eerlijke, lokale producten in houtgestookte ovens. Dat geeft de gerechten een unieke en heerlijke smaak.
 • Het Lokaal: Een stoer, industrieel restaurant met een winkel. In de winkel koop je de lokale producten waarmee in het restaurant gekookt wordt. Een mooie locatie met lekker eten.
 • BUUF in de Serre: Voor taartliefhebbers is BUUF the place to be. Ambachtelijke zelfgebakken tart, maar ook uitgebreide lunches vind je in dit gezellige restaurant. Het is bovendien gevestigd in een voormalig klooster, wat BUUF extra sfeer geeft.
Foto via mercure.accor.com/mercure/amersfoort

Leukste hotels in Amersfoort

Blijf je langer dan een dag in Amersfoort, of wil je het als basis gebruiken om meer steden in de omgeving te ontdekken? Boek dan een verblijf in een van de uiteenlopende hotels in het centrum van de stad. Zo geniet je optimaal van je bezoek aan Amersfoort.

 • De Tabaksplant is sfeervol hotel in een 17e-eeuws pand in het centrum van Amersfoort. De kamers zijn comfortabel en luxe ingericht en mixen historische elementen met moderne faciliteiten.
 • Lange Jan Hotel is een budgetproof keuze wanneer je een nachtje in Amersfoort blijft. Het hotel ligt boven een gezellige kroeg aan een levendig plein. Geen zorgen, daar heb je geen last van op de kamer! Een gezellig hotel zonder poespas.
 • Mercure Hotel Amersfoort Centre is de andere kant van het spectrum. Een luxe, modern viersterrenhotel met een eigen bar met uitzicht op het centrum. Ook is er een terras, gezellig restaurant en vind je er alles voor een comfortabel verblijf.

Wat zijn jouw favoriete dingen om te doen in Amersfoort?

Met dank aan:

Dit artikel werd geschreven met hulp van een echte Amersfoortse local: Dionne. Bedankt!

Bron hoofdfoto

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter