Explorista maandoverzicht 35: Oostenrijk & Slowakije | Augustus 2020

door Explorista

Oh jongens, wat ben ik BLIJ. Wat heb ik lang uitgekeken naar het moment dat ik weer in een vliegtuig kon stappen en even aan de realiteit kon ontsnappen! Wekenlang leefde ik toe naar een tripje naar Vilnius met mijn zusje en toen… moesten we ineens een andere bestemming kiezen omdat Nederlanders niet meer binnen mochten. En dus werd het Oostenrijk & Slowakije. Kijk mee waar ik naartoe ging!

Wenen

Nadat Vilnius ineens van de tafel ging, had ik een vliegticket en 4 dagen om te vullen. Steeds meer landen gingen weer op ‘oranje’, maar er waren er nog een aantal over. We twijfelden tussen een aantal plekken: Madrid, Napels, Warschau of Wenen.

Madrid viel al snel af omdat het daar te warm zou zijn (en een paar dagen later ging Madrid ook op ‘oranje’ dus daar kwamen we goed weg), mijn zusje was niet heel enthousiast over Napels, ik niet zo over Warschau.. en dus viel de keuze op Wenen. Bovendien een bestemming waarvan ik verwachtte dat die niet zo snel op ‘oranje’ zou gaan (Slowakije is dat inmiddels wel, trouwens).

En dus gingen we naar Wenen! We vlogen op vrijdagochtend heen, en toen we eenmaal ingecheckt waren in ons hotel, besloten we op ons gemakje door het centrum van Wenen te wandelen. Ik had een heel kleurschema gemaakt met alles wat ik wilde zien, en omdat Wenen een stuk kleiner bleek dan gedacht, hadden we de eerste dag al een hoop afgestreept haha.

Bovendien is Wenen net een openluchtmuseum. Je kúnt natuurlijk musea bezoeken (die zijn er voldoende), maar wij hielden het bij rondstruinen en de gebouwen bewonderen. De dag werd afgesloten met rooftop cocktails en ik kon oprecht wel huilen. Zo blij was ik dat ik na vijf maanden weer even mezelf kon zijn.

De tweede dag in Wenen was een drukke dag met sightseeing. Wederom wandelden we de benen onder ons lijf vandaan en zagen we alle mooie gebouwen die Wenen te bieden had. Je leest er binnenkort alles over! Aan het eind van de middag wilden we cocktails doen op een stadsstrand, maar zodra we gingen zitten begon het met regenen, en dus kwamen we terecht bij een andere leuke cocktailbar aan de Donau.

Bratislava

Op slechts één uur van Wenen vind je de Slowaakse hoofdstad Bratislava. En hé, als je de kans krijgt om nóg een land te bezoeken, dan doe je dat, toch?! En dus stapten we op zondagmorgen op de trein voor een dagje Bratislava.

Bratislava is voor veel mensen een onbekende stad. Gedeeltelijk omdat het vrij klein is, en gedeeltelijk omdat het omringd wordt door Wenen, Budapest en Praag. En tja, Bratislava is heel lief, maar kan toch echt niet concurreren met die grootmachten!

Bratislava is perfect voor een dagje uit vanuit Wenen. Het centrum is compact, waardoor je alles in één dagje kunt zien, een treinkaartje kost weinig (€24 retour), en er rijdt elk uur een trein.

Dit was grappig genoeg mijn tweede bezoekje aan Bratislava. Het was in 2009 de eerste bestemming die ik zonder mijn ouders bezocht, op een studiereisje! Ik weet daar vrijwel niks meer van trouwens. Alleen dat knappe Amerikaanse footballplayers cocktails voor ons kochten in een bar met communistisch thema (?!).

Schloss Schönbrunn

Op maandag hoefden we pas aan het eind van de middag naar het vliegveld (en dat kun je binnen een half uur bereiken vanuit het centrum), dus we hadden nog voldoende tijd voor een laatste dagje sightseeing. En dus stond Schloss Schönbrunn op de planning! Het belangrijkste kasteel van Oostenrijk, en de zomerresidentie van de Habsburgse dynastie.

Het deed me enorm aan Versailles denken, maar dan 100% rustiger, haha. Er waren momenteel geen rondleidingen, dus wij volgden een audiotour en hebben daarna heerlijk apfelstrudel gegeten bij de gloriëtte met uitzicht over Wenen!

Na nog een souvenir opgepikt te hebben in Wenen, en een drankje met een bloggervriendin van me die er woont, stapten we weer op de trein aar het vliegveld en een paar uur later lag ik weer in mijn eigen bedje in Den Bosch.

Ik weet dat dit een enorm verhaal is, maar ik ben zó dankbaar. Ik had dit zó nodig. Ik voelde me voor het eerst weer een beetje mezelf. Alsof alles toch weer goed zou komen. Het komende najaar gaat heel zwaar worden voor mij en mijn bedrijf zo lang er geen vaccin is, maar ik denk in ieder geval: dit kunnen ze me niet meer afnemen! <3

Komende maand

Statistieken Augustus 2020:

Landen bezocht: 2

Oostenrijk & Slowakije.

Nieuwe landen: 0.

Helaas! Ik was al eens in Slowakije geweest en in Oostenrijk ben ik al meerdere keren geweest. Dit was denk ik mijn vierde of vijfde keer in het land.

Plekken bezocht: 2

Wenen en Bratislava.

Aantal vluchten: 2

Ik vloog met KLM heen en terug naar Wenen. Ik had expres met KLM geboekt omdat zij vrij flexibel zijn in het omboeken van vluchten momenteel. En als ik in plaats daarvan een voucher zou krijgen, dan wist ik ook dat ik die bij KLM wel op zou maken ;-).

Aantal nachten in een hotel: 4

We sliepen in een hotel van een keten die ik op meerdere plekken in Wenen zag: Austria Trend Hotel Europa. Het was prima. De airconditioning werkte niet optimaal waardoor het aan de warme kant was, maar verder kon ik niet klagen. Super centraal, comfortabele kamer, en het ontbijt was heerlijk! Met verse omelet en gerookte zalm, wat wil je nog meer?

Mijn favoriete blogpost van de maand: De 12 leukste hotspots & originele tips voor Tilburg bezoeken in de zomer

Aan het begin van de maand had ik een heel leuke campagne in Tilburg, waarbij ik een dag lang met een groepje andere bloggers de stad ontdekte. En wat was het leuk om terug te zijn in mijn oude studentenstad! Wat is het veranderd! Check de blogpost om mijn tips voor een dagje Tilburg te zien!

Hoogtepunt van de maand:

  • Reizen: De rest van de lijst kan wel inpakken, want er was toch niks toffer dan weer even een paar dagen in het buitenland te zijn, haha. Ik heb er de hele maand naartoe geleefd, en ben nog steeds zo blij
  • Tilburg: Ik vond mijn dagje in Tilburg echt heel gezellig. Het was leuk om wat nieuwe mensen te ontmoeten en oude bekenden te zien, en terug te keren naar de stad waar ik vier jaar lang bijna elke dag te vinden was en waar ik opgroeide tot jongvolwassene.
  • Texel: Ja, ehh, ik heb er hier op de blog niks over gezegd nog (op Instagram wel, volg me daar!), maar ik ben ook nog een weekendje naar Texel geweest. Het kamperen was niet zo’n succes, maar dat ligt aan mij. Texel zelf vond ik dus wél heerlijk. Wat een fijn rustig eilandje vol weilanden met schapen, oude kerkjes en stranden. Hier keer ik nog wel eens terug!

Dieptepunt van de maand:

  • Dat er steeds meer landen weer dichtgaan: Tsja. Ik snap het wel, maar vind dit wel heel verdrietig. Reizen is niet alleen mijn grootste hobby, het is ook mijn business. Hoe minder landen er open zijn, hoe minder lezers ik heb en hoe minder geld ik verdien. En ik kan er NIKS aan veranderen, het is niet mijn eigen schuld. Dat is heel hopeloos.

Film of serie van de maand: Valeria

Ik heb de serie BIJNA af dus tijd om te delen waar ik op dit moment met plezier naar kijk. Ik hóú van een leuke buitenlandse serie met een vleugje romantiek, en het Spaanse “Valeria” past precies binnen dat profiel.

De serie draait om Valeria, een schrijfster met een writers block en een relatiecrisis, die een knappe vreemdeling tegenkomt en voor moeilijke keuzes komt te staan. Een soort Spaanse Sex & the City, eigenlijk.

Vorig jaar rond deze tijd:

In Augustus 2019 was ik ook op zussentripje! We gingen toen naar Tallinn & Riga. En daarom was dit jaar het plan om naar Vilnius te gaan, maar ik ben blij dat we naar Wenen & Bratislava konden! Volgend jaar maar naar Vilnius ;-).

In Augustus 2018 spendeerde ik een heerlijke week in Parijs met mijn vriend. Ik had de periode daarvoor heel hard gewerkt en heb daarna lekker vakantie gevierd. Wat is Parijs leuk in Augustus! Het is heel rustig omdat alle locals op vakantie zijn, maar ik vond dat dus de perfecte tijd om de stad te ontdekken.

In Augustus 2017 was ik druk bezig met de voorbereidingen van ons grote Digital Nomad avontuur. Ik was heel even in Londen, een nachtje in Rotterdam, en verder druk onze reis naar Zuid-Oost Azië aan het plannen.

Lees de blogposts uit Augustus:

Ben jij nog ergens heen geweest in Augustus?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter