30x leuke tips voor wat te doen in Leiden tijdens een dagje uit

door Explorista

Een sfeervol dagje uit is precies wat je krijgt wanneer je Leiden in Zuid-Holland bezoekt. Romantische hofjes, oude molens en bruggen, interessante musea, goede restaurants en unieke winkeltjes: je vindt het er allemaal.

Ook heel fijn aan deze stad? Het compacte stadscentrum. Je hoeft dus geen gebruik te maken van het openbaar vervoer en kunt alles lopen of eventueel fietsen. Zo zie je de stad op z’n mooist en ontdek je ook nog eens de leuke straten en verstopte pareltjes. Dit artikel werd geschreven met hulp van locals! Dit zijn volgens hun de leukste dingen om te doen tijdens een dagje uit in Leiden!

Leestip: Leiden is zeker een van de mooiste steden in Zuid-Holland, maar de provincie heeft nog meer te bieden. Ontdek alle 16 mooie plekken in Zuid-Holland voor een dagje uit.

Bezienswaardigheden in Leiden

Bron foto

De Burcht

Een historische bezienswaardigheid die je zeker niet mag overslaan. Deze Burcht in Leiden is namelijk een van de oudste bestaande voorbeelden van een Nederlandse burcht. Het bouwwerk vind je midden in Leiden op een heuvel uit de 9e eeuw.

De Burcht is vandaag de dag vooral geliefd vanwege het prachtige uitzicht over de stad. Doordat de Burcht hoog ligt, kun je kijk je uit over de daken van de binnenstad. Onderaan de Burcht vind je een gezellig restaurant waar je terecht kunt voor een lekkere lunch of kop koffie.

Het Pieterskwartier en de Pieterskerk

Een van de meest creatieve wijken in Leiden vind je rondom de Pieterskerk. Het Pieterskwartier bestaat uit smalle straatjes met veel historische details. Een fotogenieke wijk vol met unieke eettentjes en winkeltjes met bijzondere spullen.

Ook mag je de Pieterskerk zelf niet overslaan. De basis voor deze opvallende verschijning stamt al uit 1121. Hierna zijn er meerdere grote renovaties geweest die het huidige gebouw opgeleverd hebben. Je kunt de kerk bezoeken, maar ook neerstrijken in het bijbehorende Café Pieter.

Bron foto

Hortus Botanicus

Nederland kent een aantal botanische tuinen, maar er is er niet eentje zo oud als die in Leiden. De Hortus botanicus Leiden is de oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland.

In 1590 werd de tuin opgericht en ook geopend voor publiek. Niet alleen kun je jouw inner plantlady bevredigen met een wandeling langs de planten, maar er is meer te ontdekken. Zo is er het Hortus Grand Café voor een kop thee, zijn er verschillende tentoonstellingen en hebben ze een eigen bibliotheek en winkel.

De Morspoort

De Morspoort is een van de vele monumenten die Leiden rijk is. Ooit kende de stad tien stadspoorten, waarvan er acht sneuvelde toen de stad steeds maar verder moest uitbreiden.

De Morspoort, die vroeger Galgpoort heette, is een van de twee overgebleven stadspoorten. De andere stadspoort is de Zijlpoort. Morspoort is overigens niet alleen stadspoort geweest. Een tijd lang diende de koepel van de poort als gevangenis.

De Morspoort is een leuk plekje om naartoe te wandelen als je graag meer van Leiden wilt zien dan enkel de winkels en terrassen.

Bron foto

Park Cronesteyn

Er zijn verschillende groene plekken in Leiden waar je ontsnapt aan de grote stad. Park Cronesteyn is met 120 hectare een van de grotere natuurgebieden in de stad.

Het park ligt op de plek waar vele eeuwen geleden Kasteel Cronesteyn stond. In 1300 werd het kasteel gebouwd als een versterkte boerderij waarna het in handen kwam van verschillende families.

Helaas kon geen van hen goed voor het kasteel zorgen, waarop de toenmalige eigenaar in 1787 besloot om het gebouw volledig af te breken. Enkel de kasteelgracht is nog te vinden in Park Cornesteyn.

Molen de Valk

Naast De Morspoort is ook Molen de Valk een leuke stop tijdens een wandeling door de stad. De Valk is een stellingmolen (een hoge windmolen met een galerij) in het centrum van de stad. De molen die je nu ziet, is al de derde die op deze plek staat. Steeds groeide de molen iets, zodat er uiteindelijk twee woningen in paste.

Inmiddels wordt de ruimte gebruikt als museum. In het museum ontdek je hoe de molen werkt en waar het allemaal voor gebruikt wordt.

Leuke uitjes in Leiden

Bron foto

Varen door Leiden

Een leuke manier om zowel de bekende plekken af te strepen, als lekker op je billen te blijven zitten, kan met de boot. Je komt met een rondvaartboot bijvoorbeeld langs de bekende universiteiten, de Hortus Botanicus, de haven, de Sterrewacht en het studentenhuis waar koning Willem Alexander woonde tijdens zijn studie. Erg leuk om Leiden op deze manier wat beter te leren kennen!

Een stadswandeling of hofjeswandeling

Tijdens een stads- of hofjeswandeling (met een gids, of eventueel zelf met een plattegrond) leer je veel over de geschiedenis van Leiden. Je ontdekt de vele hofjes waar je normaal gesproken zó langs zou lopen. Leiden heeft namelijk 35 verschillende hofjes waar het lijkt alsof de tijd stilgestaan heeft!

Hoewel de hofjes bijna allemaal in het centrum van de stad liggen, zijn ze toch een oase van rust. De oudste hofjes hadden vaak van oorsprong een sociale rol. De armen uit de samenleving konden er terecht voor een dak boven hun hoofd.

Verder kom je tijdens een stadswandeling ook voorbij de verschillende bezienswaardigheden als de molen en de stadspoort. Zelfs als je de stad al denkt te kennen is dit een aanrader!

Bron foto

Rijksmuseum van Oudheden

Leiden heeft heel wat toffe musea. Het Rijksmuseum van de Oudheden staat hoog op de lijst van de favoriete musea. Het is het nationale archeologiemuseum van Nederland en heeft daardoor een grote, diverse collectie. Je ontdekt er niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook allerlei bijzondere voorwerpen uit onder meer Egypte, het Romeinse rijk en Griekenland.

De Leidse Lakenfeesten en Leidens Ontzet

Leiden heeft een aantal grote jaarlijkse evenementen. Tijdens deze dagen staat de stad compleet in het teken van feest! Heel gezellig om mee te maken.

De Lakenfeesten vinden jaarlijks in juni plaats en vieren de lakengeschiedenis van Leiden. Vroeger speelde Leiden namelijk een grote rol in de lakenindustrie. Dat gegeven wordt vooral gebruikt als aanleiding voor een goed feest, want de activiteiten die georganiseerd worden die dagen hebben weinig met lakens te maken.

Een ander hoogtepunt is het Leidens Ontzet. Het feest, dat ook luistert naar de naam 3 oktoberfeest, viert het Beleg van Leiden en de bevrijding van de Spanjaarden. Al in 1886 begon men met het organiseren van een Leidens Ontzet. De meeste Leidenaren zijn dan ook vrij op 3 oktober, en even een dagje bevrijd van hun baas ;-).

Bron foto

Museum CORPUS

Eigenlijk ligt dit museum in Oegstgeest, maar het is zo dichtbij Leiden dat ‘ie toch op de lijst mag. CORPUS namelijk een van de uniekere musea in Nederland. In dit museum maak je een reis door het menselijk lichaam. Je loopt in ongeveer een uurtje door de verschillende organen en leert hoe ze werken en welke rol ze in het lichaam spelen. Het museum is vooral voor kinderen een aanrader, maar ook als volwassene vermaak je je er prima.

Museum Volkenkunde

Een van de favorieten onder de locals is het Museum Volkenkunde. Erg leuk voor iedereen met een passie voor reizen en cultuur. Je duikt er in de geschiedenis van verschillende volkeren aan de hand van duizenden voorwerpen. Naast een vaste tentoonstelling is er regelmatig een tijdelijke expositie over een specifiek thema zoals Geisha’s in Japan of het eiland Bali.

Bron foto

Naturalis

Nog zo’n topfavoriet uit Leiden is Naturalis. Dit natuurhistorisch museum (en tevens onderzoeksinstituut) is dankzij een fusie een van de meest diverse natuurmusea van Nederland.

Het Zoölogisch Museum Amsterdam, Nationaal Herbarium Nederland en Natuurhistorisch Museum Naturalis fuseerden in 2012 en werden Naturalis Biodiversity Center. Na de flinke verbouwing in 2019 is het museum groot genoeg voor een dagje uit.

Oude Sterrewacht Leiden

Naast de Hortus Botanicus vind je nog een opvallend rijksmonument in Leiden. De Oude Sterrewacht is een niet te missen observatorium en tevens een van de oudste nog bestaande universiteitsobservatoria.

Hoewel de Oude Sterrewacht dus opgericht is als universiteitsobservatorium kun je het als niet-student ook bezoeken. In het bezoekerscentrum ontdek je meer over astronomie. Ook worden er regelmatig tentoonstellingen georganiseerd.

Bron foto

Shoppen in Leiden

In de Haarlemmerstraat en de Breestraat vind je het grootste gedeelte van het Leidse winkelgebied. Je komt er allerlei modeketens tegen, maar wandelt ook voorbij leuke eettentjes en kleinere boetiekwinkels. Het zijn gezellige lange straten die typerend zijn voor de stad.

Op zoek naar iets unieks? Ga dan naar de wijk ‘het Pieterskwartier’. Daar vind je veel one of a kind winkels, zoals ‘Concept Store Mei’ met unieke vintage en fairtrade items en ‘De winkel in Leiden’ met lifestyle en woonaccessoires.

Andere winkels in Leiden die ook de moeite waard zijn:

 • Kleedvermaak is eigenlijk geen winkel, maar een markt. Zo’n twee/drie keer per jaar wordt er een grote markt georganiseerd op verschillende locaties in Leiden. Kleding, meubels, eten en gezelligheid strijken ergens in de stad neer. Voor de precieze data en locaties hou je hun website in de gaten.
 • PLUUM! is de perfecte winkel voor een verrassend cadeautje. Allerlei moderne accessoires worden hier sfeervol tentoongesteld. Je weet nooit wat je er tegenkomt en juist daarom is het zo’n toffe winkel.
 • VNTG is een unieke vintage kledingzaak met zorgvuldig uitgezochte producten. Ook hier weet je nooit wat je tegenkomt, dus altijd leuk om binnen te wandelen. Ze hebben ook een online shop waar je alvast een indruk krijgt van de stijl.
 • Moers, Thee en Meer is een paradijs voor theeliefhebbers. Je vindt hier meer dan 100 soorten biologische thee. Ook kun je er mooie accessoires vinden als tafellinnen en servies.
 • Wonderful Nature is een winkel vol natuurlijke woonaccessoires. In alle producten die ze verkopen vind je een link met de natuur terug. Hier slaag je zeker als je nog iets bijzonders voor in huis zoekt.
Bron foto

Eten in Leiden

Ontdek de leukste plekjes om te eten en drinken in Leiden. Restaurants, hotspots en uitgaansgelegenheden. Locals hebben hun favorieten op een rij gezet en dat geeft een mooie lijst. Eten in Leiden doe je bij:

 • De Waag: In de Waag werden vroeger de goederen van handelaren gewogen en gecontroleerd. Een geweldig oud pand met veel historische details, gecombineerd met een moderne inrichting én lekker eten.
 • Dúo: Een nog vrij nieuwe food & wijnbar die erg de moeite waard is. Het eten is heerlijk en je wilt de inrichting het liefste mee naar huis nemen, zo gezellig is het. En dat kan! Er zit namelijk ook een pop-up shop.
 • Paco Ciao: Een hele gezellige plek waar je de hele dag terecht kunt, van een lui ontbijtje, tot een fijne kop koffie, of om uitgebreid te dineren. De inrichting is heeeeel Instagram-vriendelijk!
 • Lot en de Walvis: Dit restaurant ligt iets verder buiten het centrum (nog steeds op loopafstand!) waardoor veel mensen het helaas missen. Naast heerlijk eten, kun je in de zomer gezellig borrelen op het terras.
 • Fratelli: Een aanrader voor liefhebbers van de Italiaanse keuken.
 • Jeanpagne: Alleen al vanwege de woordgrap de moeite waard. Jeanpagne is een bistro & wijnbar (waar je uiteraard ook champagne kunt vinden). Een leuke plek voor het borreltijdstip.
Bron foto

Slapen in Leiden

Maak je er een weekendje Leiden van? Dit zijn leuke hotels om de nacht door te brengen.

 • Boutique Hotel d’Oude Morsch: Dit luxe hotel zit in het voormalige wachtgebouw van een kazerne, een prachtig monumentaal pand. Je slaapt in het centrum van de stad en kunt fietsen en auto’s huren wanneer je ook de omgeving wilt verkennen.
 • Boutique Hotel Steenhof Suites: Stijlvol en comfortabel omschrijven Steenhof Suites het beste. Dit boetiekhotel heeft bovendien een fitnesscentrum, bar en een fijne tuin. Ook van buitenaf is het hotel prachtig om te zien.
 • City Hotel Rembrandt: Dit mooie driesterrenhotel in hartje Leiden is rustig en modern ingericht. De kamers zijn licht ingericht en enkele suites hebben zelfs glas in lood ramen. Hoewel de ligging centraal is, heb je geen last van de geluiden van de stad.

Wat wil jij nog zien in Leiden?

Dit artikel werd geschreven met behulp van echte Leidse locals! Met dank aan Katie voor deze tips.

Bron headerfoto

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter