Tips voor Amsterdam-West: ontdek de Zeeheldenbuurt in Amsterdam

door Explorista

Ik kom regelmatig in Amsterdam, maar blijf dan nooit slapen. Onlangs kwam daar verandering in, en sliep ik in Amsterdam-West op uitnodiging van Yays Zoutkeetsgracht. Drie dagen lang had ik mijn eigen appartementje, en kon ik als een local de buurt ontdekken. Ik deed een rondleiding, streek neer in de leukste restaurantjes en genoot ook van de comforts van een eigen appartement (Netflix night, anyone?!). Kijk mee naar mijn leukste tips voor Amsterdam West!

De Zeeheldenbuurt

Amsterdam West is natuurlijk best wel groot, maar waar ik me in dit artikel op richt is de Zeeheldenbuurt. Die buurt vind je ruwweg ten noordwesten van het Centraal Station. Een vaak vergeten stukje Amsterdam, maar dat is niet terecht want het is er heerlijk rustig en prachtig groen!

Deze wijk stamt uit de gouden eeuw. Amsterdam was een populair handelscentrum, van waaruit schepen vertrokken op handelsmissies rondom de wereld (*kuche* handel *kuche*). Op dat moment bestond Amsterdam eigenlijk alleen uit het oude centrum (rondom de Dam), en de omringende grachtengordel en Jordaan.

De Westelijke eilanden werden hiernaast gebouwd als scheepswerven. Voor schepen bouwen heb je veel ruimte nodig, en bovendien was het smerig en gevaarlijk werk (er vloog nogal eens een pakhuis in de fik). Dat wilde men niet hebben in het stadscentrum.

De naam “houthaven” verwijst terug naar de voormalige functie die de haven hier had: hier werd geïmporteerd hout uit Scandinavië naartoe gebracht zodat er schepen mee gebouwd konden worden. Andere straatnamen verwijzen naar de ontdekkingsreizigers van die tijd.

Veel van de gebouwen die je nu nog in de buurt ziet, hadden in die periode een functie als pakhuis. Er werden vissen gedroogd, levensmiddelen gepekeld en zout opgeslagen zodat het eten zo lang mogelijk goed bleef aan boord van het schip. De scheepsvaart in de buurt had steeds meer ruimte nodig, en verhuisde uiteindelijk weg uit de buurt.

Inmiddels is de wijk trouwens vooral een woonwijk, en vind je er prachtige woningen, veel groen, en ateliers van kunstenaars.

Leuk om te zien & doen in Amsterdam West

Één van de fijnste dingen aan de Zeeheldenbuurt is dat het heel centraal ligt. Je bent in no time bij de beroemde bezienswaardigheden van Amsterdam, maar je zit ook midden in een heel authentieke buurt, waar je nog een stukje écht Amsterdam ervaart. En ook hier is voldoende te beleven.

Prinseneiland

Van de drie Westelijke eilanden is Prinseneiland mijn favoriet. Het staat vol met prachtige pakhuizen, je vindt er een buurttuintje met palmbomen en je treft er ook de Galgenbrug.

Een beetje luguber is het wel, maar deze plek ontleent zijn naam aan het feit dat je vroeger vanaf hier uitkeek over het Galgenveld. Dat lag op Amsterdam Noord (waar nu de ADAM-toren staat), en kon je vanaf de brug zien liggen. Inmiddels ligt daar het Westerdokseiland tussen.

Haarlemmerplein

Goed, het Haarlemmerplein is heus niet het mooiste plein van heel Amsterdam. Maar toch een bijzondere historische plek om te bezoeken. Je vindt er namelijk de Haarlemmerpoort (die eigenlijk de Willemspoort heet, maar zo noemt niemand ‘m). Dit is een voormalige stadspoort, van waaruit de weg naar (je raadt het al) Haarlem liep. Het water dat hier ligt is dan ook nog de oorspronkelijke grens van het oude centrum.

Dit is trouwens al de vijfde Haarlemmerpoort. De eerste drie versies stonden op andere locaties (steeds als de stad groter werd, moest de poort meeverhuizen), en de vierde stond van 1615 tot 1837 op dezelfde locatie als de huidige poort, maar die was zo bouwvallig dat hij moest worden vervangen.

De Neoclassistische poort uit 1840 diende toen al niet meer als bescherming van de stad, maar voornamelijk om accijnzen te innen. Dat was echter ook al weer snel klaar, en daarna deed het nog een tijd dienst als politiepost, alvorens er appartementen in kwamen.

En op woensdag is er op het Haarlemmerplein trouwens een markt, ook leuk.

Westerpark

Als je even genoeg hebt van de prachtige pakhuizen, kun je het groen opzoeken in het Westerpark. Hier kun je lekker wandelen langs een vijver, of op een van de andere wandelpaden.

In dit park uit 1890 vind je ook de Westergasfabriek, waar steenkoolgas werd geproduceerd dat gebruikt werd voor straatverlichting en kookstellen. Inmiddels heeft het gebouw een culturele bestemming en vind je er onder andere een bioscoop.

In het park worden regelmatig concerten en festivals gehouden (ik was er al eens voor een concert van Mika, en een foodtruck festival), en zitten ook veel leuke restaurantjes en terrasjes.

Het Stenen Hoofd

Op het eerste gezicht ziet het Stenen Hoofd er misschien redelijk verlaten uit, maar als je dichterbij komt zie je dat deze oude havenpier heel wat activiteit kent. Mensen zitten er lekker in het zonnetje, er worden festivals gehouden, je kunt er in het water zwemmen, en je vindt er een kunstwerk.

De Havenpier stamt uit 1902 en werd, samen met de toenmalige bijbehorende havenloods, tot 1968 gebruikt om vracht van aangemeerde schepen over te laden op vrachtwagens en treinen. De havenloods werd wegens instortingsgevaar in de jaren ’70 afgebroken. En sindsdien worden er kleinschalige culturele activiteiten gehouden.

Museum ’t Schip

Zelf had ik helaas geen tijd om langs te gaan, maar het werd me enorm aangeraden door de mensen van Yays: Museum ’t Schip. Dit museum gaat over de Amsterdamse School, en hoe arbeiderswoningen, na de invoering van de woningwet, verbeterd werden door deze stroming.

Rondleiding met Amsterdam Odyssey

Één van de leukste dingen als je bij Yays verblijft, is dat je ook één van hun “Neigbourhood Experiences” kunt boeken. Dit zijn tours en activiteiten die je het beste van de buurt laten zien, vanuit een lokaal perspectief.

En zo mocht ik één van hun neigbourhood experiences uitproberen: een privétour van Amsterdam Odyssey. Dit tourbedrijf is gestart door Eva en Hanneke, een antropoloog en een kunsthistoricus met een liefde voor hun stad. Het leuke aan Amsterdam Odyssey is dat je zelf kunt aangeven waarover je een tour wilt, en zo is iedere tour uniek en op jouw wensen afgesteld.

Ik ben dol op geschiedenis en daarom ging mijn tour voornamelijk daarover. Ik leerde alles over hoe Amsterdam ontstond, en uiteindelijk uitgroeide tot de wereldmacht die het was, en wat dat betekende voor de Westelijke eilanden.

Gids Eva was zó gezellig en had zoveel kennis, dat ik nog wel uren met haar rond had kunnen lopen, maar in twee uurtjes heb ik ontzettend veel kunnen leren over de buurt. En ze gaf me ook nog een paar leuke tips voor restaurantjes, helemaal mooi meegenomen! Goed om te weten: je hoeft natuurlijk geen gast te zijn bij Yays om een tour bij ze te boeken.

Hotspots in Amsterdam West

  • Pikoteo: de eerste avond streek ik neer bij dit tapaszaakje. Hier eet je hoge kwaliteit tapas met een twist. Ik vond echt elk gerecht heerlijk, en er hing een heel relaxte vibe.
  • Nomad: op het IJdok vind je dit hippe fusion restaurant, waar je kunt eten met een prachtig uitzicht. Ik was er een keer voor een borrel en raakte helemaal gecharmeerd van het uitzicht op het IJ.
  • Café Mads: om de hoek van Yays Zoutkeetsgracht vind je dit café. Daar heb ik heerlijk op het terrasje een vegan-burger gegeten en dat was me toch lekker! Ik vind de meeste vega burgers in restaurants meestal maar slappe hap, maar dit was écht oprecht een aanrader.
  • Bagels & Beans: deze zit naast “Nomad” op het IJdok, en ook hier kun je heerlijk zitten met uitzicht op het water. En om eerlijk te zijn gaan bagels van Bagels & Beans er bij mij altijd wel in :-).
  • Meneer Nieges: dit was al de tweede keer dat hier in de zomer kwam, en wat blijft dit een fijn plekje. Een giga-terras aan het IJ, leuke gerechtjes op de kaart en bij elkaar geraapte terras-inrichting van drijfhout, een oude auto en lekker veel planten.
  • De Pizzabakkers: tijdens een lekker avondje thuis op de bank bestelde ik pizza van de pizzabakkers. Die had ik al eens eerder op toen ik in Amsterdam was, en ook deze keer was het weer heel goed. Ze hebben een vestiging op de Haarlemmerdijk dus je kunt daar ook gaan eten, maar waarom zou je niet gewoon lekker gebruik maken van alle ruimte die je hebt in een Yays appartementje toch? Dat was ten minste mijn redenering.
  • The Breakfast Club: yoooo ik ging hier dus naartoe in de veronderstelling dat dit een Nederlandse locatie van de The Breakfast Club in Londen was. Daar ben ik namelijk meerdere keren geweest toen ik er woonde, en daar kun je geweldig eten. Maar nu ik wat meer research doe, zijn het volgens mij twee verschillende ketens met dezelfde naam, eentje in Engeland en eentje hier. Haha. Hoe dan ook… net als in Londen, kun je hier dus heerlijk ontbijten! En ook fijn, je kunt online bestellen en betalen en dat wordt het naar je tafel gebracht.

… in de gids voor Amsterdam-West die je krijgt van Yays bij een verblijf, vind je nog véél meer leuke tips.

Slapen bij Yays Zoutkeetsgracht

Yays is een keten die “congierged boutique appartements” aanbiedt op vijf verschillende locaties in Amsterdam, en in Parijs en Barcelona. Ik verbleef in de locatie op de Zoutkeetsgracht.

Yays richt zich heel erg op de “local experience”. Daarom kiest het voor locaties die niet midden in het toeristische hart van de stad liggen, maar die wel makkelijk te bereiken zijn. Je hebt een heerlijk comfortabel ingericht appartementje, met een hemels bed, een ruime keuken en een fijne woonkamer. Je kunt zelf koken als je wilt.

Werkelijk iedereen die bij de receptie werkt van Yays was ontzettend vriendelijk, vroeg me hoe mijn dag was geweest, wat mijn plannen waren, en gaven me tips voor leuke dingen om te doen en lekkere restaurantjes. Zo leuk om zulke tips te ontvangen van echte locals.

En daarnaast kun je natuurlijk, zoals hierboven gezegd, één van de “neighbourhood experiences” boeken. Hierbij boek je een tour of activiteit waarbij je de lokale buurt van binnenuit leert kennen. Kortom: een leuke tip als je nog een leuke plek zoekt om te overnachten in Amsterdam-West!

Heb jij nog tips voor Amsterdam West of de Zeeheldenbuurt?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter