Le Marais tips: bezienswaardigheden, eten & hotels in de leukste wijk van Parijs

door Explorista

Parijs is een stad die mij nooit verveelt. Ik ben inmiddels al een keer of acht in de stad van de liefde geweest, heb meerdere wijken ontdekt, maar eigenlijk keer ik elke keer wel weer terug naar één wijk: Le Marais.

Dit is de wijk waar je de hipste restaurantjes en winkeltjes vindt, en vanwege de centrale locatie in het hart van de stad, barst de wijk van de geschiedenis. Dit is mijn reisgids voor Le Marais, met mijn favoriete adresjes om te shoppen, eten, slapen én de top bezienswaardigheden in de wijk! Beaucoup de plaisir!

LEES OOK: Dit is mijn ULTIEME reisgids voor Parijs, met 55 tips voor dingen om te zien & doen!

Ligging Le Marais

Le Marais ligt vol in het centrum van Parijs. Het ligt verdeeld over het derde en vierde arrondissement. Het ligt ruwweg ingesloten tussen Place de la République in het Noorden, Place de La Bastille in het oosten, de oever van de Seine in het zuiden en Centre Pompidou in het westen.

Vanwege zijn centrale ligging loop je makkelijk naar de vele bezienswaardigheden die net buiten de wijk liggen, zoals het Louvre of de Notre-Dame.

Geschiedenis Le Marais

De naam “Le Marais” komt van het Franse woord voor “moeras”, en dat is dan ook meteen wat deze regio vroeger was. Aan het begin van de middeleeuwen werd dit moeras drooggelegd, en kwamen er een aantal religieuze gebouwen. Al snel bouwde de broer van de Franse koning er een paleis.

Uiteindelijk verplaatste ook het Koninklijk paleis zich naar deze buurt, en hoewel die een aantal keer van locatie wisselde, bleef dat wel in Le Marais, tot ze in 16e eeuw terug verhuisden naar het Louvre. Hierna werd de wijk populair bij de rijken, die aan de drukte en viezigheid van de binnenstad wilden ontsnappen en hun stadspaleizen in Le Marais bouwden.

Tijdens de Franse revolutie trokken veel rijken weer uit de buurt weg, gezien het feit dat de adel op dat moment niet heel lekker lag bij de bevolking. In plaats daarvan werd de wijk een hotspot voor commercie. Tevens woonde er een grote Joodse bevolking, die in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen werd. Rondom Rue des Rosiers vind je nog steeds een Joodse gemeenschap.

Ook vind je in het noorden van de wijk, rondom Place de la République, een Chinese gemeenschap. Zij kwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Frankrijk om te helpen de economie draaiende te houden toen veel jonge Franse mannen naar het front gestuurd werden.

Tegenwoordig staat de wijk bekend om zijn vele leuke boetiekjes, kunstgalerijen, restaurantjes en zijn LGBT-bars. Gelukkig werd Le Marais gespaard van de flinke stedelijke verbouwingen die architect Haussmann doorvoerde in de 19e eeuw, waardoor Le Marais haar unieke uiterlijk heeft kunnen bewaren.

Bezienswaardigheden Le Marais

Ga picknicken op Place des Vosges

De bekendste plek van de wijk is Place des Vosges, het oudste plein van Parijs. Dit plein werd gebouwd tussen tussen 1605 en 1612, in opdracht van Hendrik IV. Het plein werd gebouwd ter viering van de verloving van Louis XIII en Anna van Oostenrijk. Het plein droeg toen nog de naam “Place Royale”, en was open voor publiek.

De Franse Revolutie was, zoals al eerder gezegd, niet de beste periode voor de Franse koninklijke familie. En in de periode dat Frankrijk haar koninklijke familie verloor, verloor ook het plein haar naam en werd het omgedoopt tot Places Des Vosges. Vernoemd naar het eerste district dat toezegde de revolutionaire regering belasting te gaan betalen.

Tegenwoordig ziet het plein er vrijwel precies zo uit als vroeger, met een stenen beeld van Lodewijk XIII en een fontein. Het wordt omringd door prachtige rode bakstenen gebouwen, en onder de statige arcaden vind je leuke terrasjes en musea.

Bezoek de musea van Le Marais

Over musea gesproken, daar heb je er in deze wijk genoeg van! Of je nu van huismusea, kunstmusea, geschiedenis of cultuur houdt: je vindt het hier allemaal.

  • Maison de Victor Hugo: Mijn persoonlijke favoriet is het woonhuis van schrijver Victor Hugo. Als groot fan van Les Misérables moet ik natuurlijk even naar de plek waar hij het grootste deel van het boek schreef. Hij woonde tussen van 1832 tot 1848 op de tweede verdieping van dit statige pand aan Place des Vosges. Tegenwoordig is het een gratis te bezoeken, al kosten de tentoonstellingen geld.
  • Musée Picasso: Als je niet voor de kunst gaat, ga dan op zijn minst voor het prachtige gebouw. Dit museum zit in het prachtige Hotel Salé. Het geeft niet allen een overzicht van het totale werk van Pablo Picasso, maar toont ook de privé kunstcollectie van de schilder.
  • Musée Carnavalet: Het was vier jaar gesloten voor renovatie, maar dan heb je ook wat. In een prachtig stadspaleis in het hartje van de wijk vind je dit drie verdiepingen tellend museum, dat een inzicht biedt in de geschiedenis van de stad. Elke verdieping gaat weer over een andere tijdsperiode. Ik vond het echt heel interessant, en heb er ruim twee uur doorgebracht. Absoluut een aanrader als je meer wilt weten over het ontstaan van de stad. En goed nieuws: het museum is gratis!
  • Musée Cognacq-Jay: Mijn favoriete musea zijn “huismuseums”. Dit zijn kunstcollecties van oude kunstverzamelaars, waarbij hun collectie na hun dood te bezoeken is. Vaak in hun voormalige woonhuis, dat nog in oude stijl is ingericht, waardoor het extra mooi is, en een tof inkijkje geeft in hoe de rijke medemens vroeger woonde.

    Musée Cognacq-Jay toont de kunstcollectie van het gelijknamige koppel. Saillant detail is wel dat de gemeente de gedoneerde collectie heeft ondergebracht in Hôtel Donon, tegen de wensen van de erfgenamen in, die het liever in een woonhuis hadden zien hangen. Het is gratis te bezoeken.
  • Musée de la Chasse et de la Nature: Dit charmante en unieke museum gaat over de relatie tussen mensen en dieren. Dat klinkt veel serieuzer dan het is, want is het is eigenlijk een soort curiositeitenkabinet vol opgezette dieren, en prachtige schilderijen. Één van de bijzondere kleine musea die Parijs rijk is.
  • Musée d’Art et d’Histoire du Judaïsme: Met zo’n grote Joodse bevolking en een eigen synagoge, is het niet vreemd dat je hier ook een museum vind over de Frans-Joodse cultuur. Je vindt er kunst, foto’s en documenten.
  • Maison Européenne de la Photographie: Fotografieliefhebbers mogen dit museum niet overslaan, aangezien het een toonaangevend centrum is voor hedendaagse fotografie.

Fotografeer Hôtel de Ville

Het meest indrukwekkende gebouw in Le Marais is het Hôtel de ville. Een bouwwerk dat niet vaak op de lijstjes met mooiste bezienswaardigheden in Parijs genoemd wordt, maar dat vind ik enorm onterecht. Het is prachtig!

Sinds 1357 wordt Parijs vanuit deze locatie geregeerd. Eerst stond er op deze plek het Maison aux piliers (het huis met de pilaren), maar in 1533 ging deze tegen de grond om ruimte te maken voor een stadhuis dat recht deed aan de grandeur van Parijs. De bouw van het huidige stadhuis duurde ruim 100 jaar!

Tijdens de commune van Parijs werd het stadhuis vrijwel volledig verwoest door een brand, maar in de jaren daarna is het helemaal hersteld. Op de façade vind je 338 figuren van beroemde Parijzenaren. Op het plein voor het stadhuis worden vaak leuke evenementen gehouden.

Struin door de leukste straten van Le Marais

Het mooie Rue de Rosiers is thuis aan vele restaurantjes en Joodse winkeltjes, en leuk om doorheen te wandelen. Rue Vieille du Temple is één van de oudste straten van Le Marais, waar je nog veel prachtige oude stadspaleizen treft (die trouwens inmiddels dure winkels en hotels huisvesten) en authentieke restaurantjes.

Als je gaat voor de looks dan zijn rue de Sévigné en Passage de l’Ancre niet te missen. De eerste is vooral mooi vanwege de dramatische Eglise Saint Paul Saint Louis aan het uiteinde van de straat. De tweede is één van de oudste passages van Parijs, met kinderkopjes en oude winkeltjes. Alsof je terugstapt in de tijd!

Bewonder Hôtel de Sully

Hoewel niet toegankelijk voor bezoekers, is het de moeite waard om even een blik te werpen op Hôtel de Sully. Dit grootste herenhuis werd gebouwd aan het begin van de zeventiende eeuw voor een rijke financier, in de stijl die op dat moment enorm populair was: de Louis XIII-stijl.

De reden dat het niet te bezoeken is, is omdat het nog steeds in gebruik is: hier zit de Centre des monuments nationaux. Oftewel: de monumentenzorg van Frankrijk.

Het goede nieuws: het gebouw heeft zijn eigen oranjerie en tuinen. En de tuinen zijn gratis te bezoeken! Je loopt zo door de tuinen naar Place des Vosges.

Bron foto

Pak een terrasje op Place du Marché Sainte-Catherine

Dit pleintje is een oase van rust in de drukke wijk, en de perfecte plek om even neer te strijken voor een kopje koffie. Dit plein werd in 1784 aangelegd en biedt met zijn bankjes een heerlijke locatie om even uit te puffen of mensen te kijken.

Beklim de Tour Saint Jacques

Deze prachtige Gotische kerktoren ligt vlakbij het stadhuis, en was ooit onderdeel van een 16e eeuwse kerk. De kerk verloor het van de Franse Revolutie, maar de toren bleef overeind. De 52-meter hoge toren is te beklimmen voor een mooi uitzicht. Als dat teveel moeite is, kun je gewoon lekker in het bijbehorende parkje van het zonnetje genieten.

De toren staat trouwens op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en is het begin van de Franse pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

Bron foto

Jardin Anne Frank

Dit kleine parkje vond ik bij toeval, toen ik een rustig plekje zocht om mijn falafel op te eten van L’as du Falafel. Als je niet oplet, zou je het parkje niet zien, want het is ommuurd.

De reden dat dit park naar Anne Frank genoemd is? Op het plein is in 2007 een stekje van een kastanjeboom gepland. En dat is precies de kastanjeboom die Anne Frank vanuit haar raam in het Achterhuis zag, en in haar dagboek beschreef.

Pak een momentje reflectie in de Eglise Saint Paul Saint Louis

Op de rue Saint-Antoine tref je deze opvallende kerk, die gebouwd werd tussen 1627 en 1641 in opdracht van Louis XIII. Oorspronkelijk stond op deze plek een kapel die hoorde bij de begraafplaats van het naastgelegen klooster.

Mocht je denken dat dit gebouw wel iets Italiaans heeft: dat klopt, bij de bouw werd inspiratie gehaald uit zowel Franse bouwelementen, als die uit Italië. De kerk was een jezuïetenkerk, een Parijse katholieke religieuze orde. uit 1534.

De Franse Revolutie was een onrustige tijd voor de kerk: het was al even geen Jezuïtenkerk meer, aangezien zij onderdrukt werden door het Franse Parlement. En tijdens de Revolutie zelf werd het Cultus van de Rede en het Opperleven, de staatsgodsdienst van atheïsme en, later, deïsme. Sinds 1802 is de kerk een “gewone” katholieke kerk.

Bron foto

Zie een revolutionaire kanonskogel bij Hôtel de Sens

Een van de meest kenmerkende gebouwen van Le Marais is het Hôtel de Sens, één van de weinige middeleeuwse gebouwen die Parijs nog heeft. Dit is een 15e eeuws stadspaleis met bijzondere torentjes, en bood ooit onderdak aan de aartsbisschoppen van Sens. Tegenwoordig zit er de Bibliothèque Forney, een bibliotheek gespecialiseerd in decoratieve kunst.

Bijzonder detail: in de voorgevel van het gebouw zit nog een kanonskogel uit de Tweede Franse Revolutie van 1830!

Achter het middeleeuwse bouwwerk, ligt een klein park (Jardin de l’Hôtel de Sens) waar je in de zomer heerlijk in de schaduw van de bomen een boekje kunt lezen.

Bron foto

Auberge Nicholas Flamel

Mocht deze naam je bekend voorkomen, dan heb je waarschijnlijk Harry Potter gelezen. Maar wist je dat dit karakter ook in het echt bestaan heeft? Flamel was een rijke boekhandelaar en alchemist. Vanwege zijn vermogen werd gespeculeerd dat hij de Steen der Wijzen ontdekt zou hebben, waarmee je onedele metalen in goud kon veranderen (en een eeuwig leven kon krijgen, ook geen slechte bijkomstigheid).

Hoewel hij er nooit gewoond heeft, was de Auberge Nicholas Flamel wel in zijn bezit. Hij gaf een groot deel van zijn vermogen uit aan het steunen van de minderbedeelden, en het gebouw had dan ook als doel om de armen onderdak te verlenen.

Leuk: het knusse gebouwtje uit 1407 zou zelfs het oudste stenen gebouw van Parijs zijn! En KIJK nou hoe snoezig, het lijkt toch inderdaad net weggelopen uit een Harry Potter film?

Wandelen langs de Seine

Wel een beetje klaar met gebouwen kijken en historische feitjes in je hoofd stampen? Ga dan gewoon lekker een stukje langs de Seine wandelen. Je hebt vanaf dit stukje prachtig uitzicht op Île Saint-Louis en île de la Cité met de Notre-Dame.

Leukste hotspots in Le Marais:

Dit zijn de leukste plekken om te eten in Le Marais. Met invloeden van alle windstreken en voor ieder budget:

  • L’as du Fallafel: Hier scoor je de lekkerste falafel van Parijs. Druk is het wel, er staat vaak een rij om de hoek!
  • Breizh Café: Zin in een heerlijke crêpe? Kijk niet verder, die scoor je hier. Ik had er eentje met slagroom, gekaramelliseerde banaan en warme karamelsaus waar ik nog steeds over droom.
  • Berko: Leuk zaakje voor de echte zoetekauw. Van cupecakjes tot cheesecake tot traditionele eclairs: pas op voor een sugar rush!
  • Schwartz Hot Dog: Soms gaat er niets boven een snelle hap, toch? Hier scoor je een gourmet hot dog voor take-away.
  • Jaja resto: De volgende keer strijk ik zeker neer bij Jaja resto, een romantisch zaakje met een dromerige binnentuin, waar ze culinaire kunstwerkjes op tafel toveren van lokale producten. Op de wishlist!

LEES OOK: 10x lekker en goedkoop eten in Parijs

Bron: Tripadvisor

Slapen in Le Marais

Lees hier al mijn artikelen over Parijs!

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter