Dit moet je zien en doen tijdens een stedentrip Aarhus in Denemarken

door Explorista

Op zoek naar een minder bekende stedentripbestemming? Wat dacht je van Aarhus in Denemarken. Aarhus is de meest bruisende, jonge stad van Scandinavië, met een grote focus op architectuur en design. In de omgeving vind je heerlijke natuur, voor als je ook een paar dagen de stad wilt ontsnappen en de rust wilt opzoeken. Als laatste wordt de Deense stad ook wel “the city of smiles” genoemd. Genoeg reden om bij je volgende stedentrip het bekendere Kopenhagen links te laten liggen, en naar Aarhus te gaan! Kijk mee wat je er absoluut moet zien en doen.

Fotograaf: Photopop

Zien & doen in Aarhus

Studentenstad Aarhus ligt in de gelijknamige regio. Bezoek deze regio: Søhøjlandet, ook wel het ‘Lake District’ genoemd. Dit vanwege de prachtige bossen, diepe meren en hoge heuvels. Door de regio vind je meer steden en dorpjes die een bezoekje waard zijn zoals de historische, middeleeuwse stad Viborg en de oude marktstad Randers. Aarhus is de perfecte vakantiebestemming als je een hippe stedentrip wilt combineren met uitstapjes naar de rustige natuur en historische stadjes.

Vakantie in deze regio betekent: quality time, slow travel en genieten. Ontdek een groot aanbod aan attracties, wildparken, pretparken, een bijzonder nationaal park, rustige stranden, grote bossen en glooiende heuvels, evenals kunst en cultuur van wereldklasse – alles op korte rijafstand. Onze tips in dit artikel richten zich vooral op kunst, cultuur en architectuur.

Fotograaf: Robin Skjoldborg

Kunst in Aarhus

  • ARoS Aarhus Art Museum

Hét icoon van Aarhus is het ARoS Aarhus Art Museum. Het gebouw is vanwege zijn kleurrijke kunstinstallatie op het dak vrijwel overal in de stad te zien. Deze regenboog panorama kun je bezoeken, je kunt er doorheen wandelen, waardoor je een bijzonder gekleurd uitzicht hebt op de stad. Maar ook de collectie binnen in het meest bezochte kunstmuseum van Scandinavië is de moeite waard: negen verdiepingen vol moderne kunst van zowel Deense als internationale kunstenaars.

  • Kunsthal Aarhus

Dit is een moderne kunstgalerij voor hedendaagse kunst. Er is ook hier niet alleen een collectie binnen de muren van het gebouw, maar met lekker weer kun je een wandeling maken door het Kunsthal Aarhus beeldenpark, waar je sculpturen vindt van Deense en internationale kunstenaars.

  • Godsbanen

Godsbanen is hèt kunstcentrum van de stad, met open workshops, studios, auditoriums en danshallen. Hier worden regelmatig culture festivals gehouden. Maar als dat niet je ding is, kun je ook genieten van het café wat hier zit.

Fotograaf: Robin Skjoldborg

Cultuur in Aarhus

  • Viking Museum

Aarhus is gesticht door de Vikingen, en als je meer over die geschiedenis wilt weten, moet je absoluut naar het Viking Museum. Dit museum is gebouwd op de precieze plek waar archeologen restanten vonden van de Viking nederzetting die de bron zou zijn voor Aarhus.

  • Den Gamble By

Wil je terugstappen in de tijd en ervaren hoe Aarhus er vroeger uit gezien heeft? Ga dan naar Den Gamle By, een openluchtmuseum dat zoveel betekent als “de oude stad”. Er zijn drie delen die de stad laten zien in 1864, 1927, en 1974. De 75 historische gebouwen die je er ziet zijn verzameld over heel Denemarken. Het leuke is dat je de gebouwen ook kunt bezoeken en er acteurs vindt die gekleed zijn in historische outfits, die je meer vertellen over het leven in die tijd.

  • Monstet Kalkgruber

Dit zijn de grootste kalkmijnen ter wereld. Ga onder de grond en vind een labyrint aan tunnels, natuur en geschiedenis. Loop over 4km aan paden langs ondergrondse meren waar vleermuizen rustig slapen. Boven de grond kun je de bijbehorende kalkfabriek- en museum bezoeken.

  • Tivoli Friheden

Dit is een pretpark in Aarhus, met meer dan 40 attracties, iets ten zuiden van het stadscentrum. Gedurende het jaar zijn er verschillende festivals, zoals het bloemenfestival in Juli, Halloween in Oktober, en Kerst in November/December. De kerstmarkt in het park wordt gezien als één van de beste van Europa. Bewonder de 65-meter hoge kerstboom met lichtjes onder het genot van een dampende kop glühwein.

Architectuur in Aarhus

  • The Iceberg

Als je dit appartementencomplex in de haven van Aarhus ziet, zul je meteen begrijpen waarom het zo genoemd is. De witte kleur, en scherpe puntige vorm doen denken aan ijsbergen. Er wonen maar liefst 7,000 mensen!

  • Mollestien

Precies het tegenovergestelde is Møllestien: oud, charmant en schilderachtig. De kleine geplaveide straatjes worden omringd door pastelgekeurde houten huisjes (de meesten stammen uit de 18e eeuw). Tijd heeft stilgestaan in dit romantische deel van Aarhus. Het wordt gezien als de mooiste straat van de stad.

  • Aarhus City Hall

Het moderne stadhuis van Aarhus is inmiddels meer dan 75 jaar oud en staat symbool voor Deense architectuur. Het werd ontworpen door architect Arne Jacobsen. Je kunt het gebouw natuurlijk van buiten bewonderen, maar je kunt ook het interieur en de ‘geheime kamers’ bezoeken met een rondleiding.

Fotograaf: Sarah Green

Hoe kom je in Aarhus?

Aarhus is de tweede grootste stad van Denemarken en heeft dus ook zijn eigen luchthaven. In slechts 1u en 5 min vlieg je vanaf Amsterdam Schiphol rechtstreeks naar Aarhus met de nieuwe vlucht van KLM.

Check hier meer informatie voor een bezoek aan Aarhus.

Fotograaf headerphoto: Frame & Work

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter