Wat te doen in Edinburgh: bezienswaardigheden + tips voor lekker eten

door Explorista

Slechts twee dagen had ik in Edinburgh, een stad die we bezochten in combinatie met Newcastle via DFDS Seaways. Meteen werd ik weggeblazen door de fantastische middeleeuwse architectuur en de dramatische gebouwen aan de skyline van de op vulkanische heuvels gebouwde stad. Wat een prachtig, mysterieus plaatje.

Duidelijk is dat we met twee dagen nog niet eens een beetje van de stad hebben gezien, dus trek voor een bezoekje aan Edinburgh maar drie of vier dagen uit. Wat te doen in Edinburgh? Nou, daar heb ik natuurlijk antwoord op. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Edinburgh, de hoofdstad van Schotland! Plus wat fijne tips voor lekker en goedkoop eten!

Een korte geschiedenis van Edinburgh

Edinburgh is sinds 1437 de hoofdstad van Schotland, wat op haar beurt dan weer onderdeel is van Groot-Brittannië. Britse ponden zijn de manier om te betalen in Edinburgh en heb er ook erg in dat het verkeer hier links rijdt. Dat gezegd hebbende is het tijd voor een ultrakorte duik in de geschiedenis van deze gezellige stad.

De op één na grootste stad van Schotland begon ooit als fort op Castle Rock. Hoewel de eerste bewoners al rond 6000 v.Chr. aan de voet van de rots woonden, werd de eerste burcht pas duizenden jaren later gebouwd, in 1070 (n.Chr. dus). In de daaropvolgende eeuwen groeide de stad uit tot een belangrijk handelscentrum, waarmee ook de titel ‘hoofdstad’ te rechtvaardigen is.

Nadat in 1707 (ultrakort, we slaan inderdaad wat minder spannende eeuwen over) de ‘Act of Union’ aangenomen werden, verdween het Parlement van Schotland en werd het land verenigd met Engeland.

Lange tijd bestond Edinburgh alleen uit wat we nu ‘Old Town’ noemen. Een kronkelig netwerk van gure steegjes (closes genaamd), en hoge gebouwen. Tijdens de Gouden Eeuw ontwierp Henry Playfair een nieuw stadsdeel: New Town. Daar werd gewerkt met een stratenplan.

Er ontstond een steeds grotere scheiding tussen het rijke New Town en het armzalige Old Town. Tegenwoordig is Old Town natuurlijk opgeknapt, maar door zijn oude uiterlijk kun je nog steeds duidelijk het verschil tussen deze twee wijken zijn.

Aan het begin van de 20e eeuw gaf Schotland te kennen dat de Act of Union wilde ontbinden. Ze wilden weer onafhankelijker worden. Dat lukte uiteindelijk en in 1999 werd het nieuwe Schots Parlement geopend.

Hoe kom je in Edinburgh?

Edinburgh is het snelste te bereiken met het vliegtuig. KLM is een van de luchtvaartmaatschappijen die naar Schotland vliegt. In 1,5 uur vlieg je van Amsterdam naar Edinburgh. De prijs voor een retourticket begint bij €98.

Is Edinburgh onderdeel van een rondreis door Schotland? Huur je auto bij SunnyCars. Een van mijn favoriete maatschappijen, omdat je autohuur all inclusive is, en je dus geen onverwachte kosten voor je rekening krijgt. Wel zo relaxed.

11 Bezienswaardigheden in Edinburgh

Princess Street

Een van mijn favoriete bezienswaardigheden in Edinburgh was zeker weten Princess Street. Dé plek om je te verwonderen over de dramatische skyline van de stad met haar originele skyscrapers (middeleeuwse gebouwen die vanwege het feit dat het centrum op een heuvel ligt, soms wel veertien verdiepingen hoog waren). Ik zie in mijn reisleven veel waanzinnige uitzichten, maar van deze viel mijn mond open.

Princess Street is een van de belangrijkste straten in de stad voor zowel het verkeer als het winkelend publiek. Het is gebouwd in New Town, wat hoger ligt dan Old Town. En daarom heb je vanaf hier een tof uitzicht.

The Royal Mile

De belangrijkste straat van het oude deel van Edinburgh is ‘The Royal Mile’. Deze straat verbindt het Edinburgh Castle met het lager gelegen koninklijke paleis Holyrood Palace, waar de koninklijke familie verblijft tijdens bezoekjes aan de stad.

De kleine, priegelige zijstraatjes van de Royal Mile heten ‘closes’, waar mensen vaak met honderden bij elkaar woonden in huizen die soms wel veertien verdiepingen hoog waren.

Op de benedenverdieping woonden en werkten verkopers, in het midden van het gebouw woonden de rijkere bewoners, en helemaal bovenin woonden de armste mensen op plekken die tochtig waren en soms spontaan instortte.

Een wc was er niet, en dus gooiden de bewoners in alle huizen op vaste tijdstippen hun emmer leeg uit het raam, terwijl ze ‘Gardy Loo!’ roepen, een franse verbastering van ‘Garde de l’eau’ (kijk uit voor het water). En dan moest je maar bidden dat je er niet onder liep.

Mercat Tours

Al die ‘fun facts’ over The Royal Mile heb ik natuurlijk ook weer ergens vandaan. Deze keer komt dat bij tourbedrijf Mercat Tours vandaan. Wij volgden een tour over de geheimen van deze bijzondere straten. Als je vaker op Explorista leest, dan is het vast geen verrassing dat ik graag op stap ga met een tourguide. De beste manier om te leren over de lokale geschiedenis. Zo ben je in een paar uur helemaal op de hoogte, bijgepraat, en leer je anekdotes die je vaak niet in reisgidsen terugvindt!

Ik deed twee tours via Mercat Tours, één van de meest gerespecteerde tourbedrijven in Edinburgh. Overdag volgde ik dus de tour over ‘Secrets of the Royal Mile’, waarbij je leerde over hoe mensen leefden op en rondom de Royal Mile. ’S avonds deed ik een ‘Ghost and Ghouls’ tour. Juist, die tour draait om lekker griezelen, al is hij helemaal niet eng hoor!

Mercat Cross

Ook deze bezienswaardigheid haakt weer in op de vorige. Mercat Tours heeft een naam die je kunt linken aan een kenmerkende plek op een markt- of centraal plein in een stad: Market Cross. Of zoals ze ‘m in Schotland genoemd hebben: Mercat Cross. Je vindt deze grote pilaar in Edinburgh vlak naast de St. Giles’ kathedraal.

Vanaf die toren worden nog altijd koninklijke omroepen gedaan. Drie dagen nadat ze in Londen uitgesproken zijn, omdat het vroeger drie dagen duurde om de boodschap naar Edinburgh te brengen.

Naast dat het de plek was waar alle handel van de stad plaatsvond, was het ook de plek waar de martelingen plaatsvonden. Mensen werden er gegeseld, en met ledematen aan de pilaar vastgetimmerd. Dat alles voor een joelende menigte. Sorry, niet ieder fun fact is even ‘fun’ over Edinburgh.

City Chambers

Iets gezelligers, City Chambers! Dit parlementsgebouw is niet te missen met zijn poort met pilaren. Een mooie plek om eens een kijkje te nemen tijdens een wandeling door de stad. Hoewel het nu dienst doet als de City Chambers, zat er in eerste instantie ‘The Royal Exchange’. Dit was een initiatief om alle handelaren van straat te halen en onder te brengen in dit gebouw. Het bleek echter nooit populair onder de verkopers, die zich daar weggestopt voelden.

Voor de City Chambers tref je een plein waarop een standbeeld staat van Alexander de Grote die het paard Bucephalus temt. Over dat beeld is nog een grappig verhaal te vertellen. Het beeld moet dus de grote krijgsman voorstellen die een ontembaar paard poogt te temmen; iets wat hem uiteindelijk lukt. Het wordt daarna het paard waarmee hij vele veldslagen inrijdt en overwint.

De arme kunstenaar kreeg van zijn opdrachtgever in delen betaald en kreeg te horen dat het beeld prima was, maar dat hij de laatste betaling nooit zou ontvangen (alle freelancers voelen deze pijn). Hij moest op dit punt alleen nog het hoofd van het paard maken, en besloot wraak te nemen op zijn opdrachtgever. In plaats van een stoer paardenhoofd, maakte hij een varkenskop, met kleine oortjes, en plaatste die bovenop het beeld. En zo is het beeld nog altijd te zien.

Camera Obscura

Ik hou van musea, maar heb niet altijd zin in een kunstmuseum. En dan blijven er vaak maar weinig musea over die het bezoeken waard zijn.

Gelukkig was daar Camera Obscura. Een van de leukste musea die ik ooit bezocht. Eigenlijk kun je het beter een attractie noemen. Het is namelijk een heel actieve ervaring. Je mag overal aanzitten, omheen en doorheen lopen.

Camera Obscura heeft als thema ‘optische illusie’ en leert je ondertussen van alles over de stad en zijn geschiedenis. Hoe gaaf? Overigens vind je er één van de beste uitzichten over de stad op het dak.

The Real Mary Kings Close

Een van de leukste attracties van Edinburgh vond ik de Real Mary Kings Close. Ik vertelde al eerder even over de ‘closes’ van de stad. Mary King Close was de grootste en beroemdste ‘close’. Als je als arm persoon een huis aan deze straat kon betalen, dan kon je overal wonen.

Tijdens deze tour ‘bezoek’ je de close. De tour wordt begeleid door een actrice die de rol speelt van een huishoudster van een rijkere familie uit de close en leidt je aan de hand van waargebeurde verhalen langs originele ruimtes en woningen. Super interessant!

Het meest bijzondere vond ik het verhaal over hoe de pest toesloeg in de stad en de verhalen over hoe bewoners op de veertiende verdieping van een gebouw woonden (via planken die aan de zijkant van het gebouw waren getimmerd en waarop mensen dus regelmatig uitgleden en naar beneden vielen).

Een bijzonder inkijkje in middeleeuws Edinburgh. Aanrader, deze activiteit!

Edinburgh Castle

Er zijn weinig kastelen die hun aanwezigheid zo kenbaar maken als de Edinburgh Castle op Castle Rock. Geen goedkope attractie om te bezoeken, maar wel interessant. De meeste gebouwen komen uit de 17e eeuw en worden goed onderhouden.

Zo zie je hier de kroonjuwelen, het huis waar een koning werd geboren én de plek waar de kroonjuwelen tijdens de tweede wereldoorlog begraven werden. Een toegangskaartje geeft je ook gratis toegang aan het National War Museum dat zich binnen de kasteelmuren bevindt. Goed voor een dagje geschiedenis dus!

Arthur’s Seat

De natuur in Schotland is echt prachtig en al reden genoeg om dit land te bezoeken. Dat er ook natuur bij Edinburgh hoort vergeten veel mensen. Net buiten het centrum van de stad vind je de Pentland Hills.

Een van de heuvels in dit gebied is de uitgestorven vulkaan Arthur’s Seat. Op minder dan 2 kilometer van Edinburgh Castle geniet je van deze adembenemende natuur. Gegarandeerd dat je na een bezoek aan dit stukje Edinburgh nog veel meer van Schotland wilt zien.

Scotch Whiskey Experience

Wanneer je Schotland bezoekt, kun je natuurlijk niet de Schotse whiskey overslaan (alleen als je het echt niet lust). Toch is de Scotch Whiskey Experience echt de moeite waard. Ikzelf kwam er niet aan toe om het te bezoeken, maar één van mijn ex-collega’s begon helemaal te glimmen toen ze terugdacht aan die keer dat ze de Scotch Whiskey Experience bezocht en in een whiskeykrat over een achtbaan een route reed. Dat klinkt toch briljant? Dus ben je ook maar een beetje oké met whiskey: bezoek deze ervaring.

Surgeons’ Hall Museum

Nog zo’n museum wat dus wél aan mij besteed is, is Surgeons Hall Museum. Het is het belangrijkste medisch museum van Schotland en heeft een fascinerende medische collectie. Bovendien is het een grote collectie, waardoor je je hier gerust meerdere uren kunt vermaken.

Ontdek hier dus de geschiedenis van chirurgie vanaf de zestiende eeuw tot nu. Met collecties over pathologie, schedels,en een boekje dat gemaakt is van menselijke huid door bekende seriemoordenaars Burke & Hare uit Edinburgh.

Leuke en goedkope restaurants in Edinburgh

Gurkha: Het Nepalese-Indiase restaurant Gurkha valt in de categorie ’toeristenrestaurant’, maar heeft naast een centrale ligging ook nog eens heel lekker eten. Leuke verrassing!
The Rosehip: Heel smaakvolle, originele burgers (met bijvoorbeeld mozzarella, basilicum etc) en een gezellig sfeertje. Een van mijn favoriete goedkope restaurants in Edinburgh.
The WestRoom: Brunchen doe je bij The Westroom. Simple as that. Dit hippe tentje, heeft een heerlijk ontbijtmenu en de schattigste theepotten ever. Meer heb je niet nodig.
The Pizza Express: Simpel én lekker eten doe je bij The Pizza Express. Deze keten is heel goed in hun core business: pizza’s (didn’t see that one coming, did ya). Deze zit trouwens door heel Groot Brittannië.

Bron: Agoda

Hotel tips in Edinburgh

Hotel Du Vin Edinburgh: Sfeervol, modern en huiselijk tegelijk. Dat is de beste manier om viersterrenhotel Du Vin Edinburgh te omschrijven. Dit hotel ligt in het centrum van de stad, heeft luxe kamers, een eigen bar en restaurant. De beste keuze voor stelletjes op zoek naar een sfeervol verblijf.
Cityroomz Edinburgh: Geen gedoe, gewoon comfortabel slapen op een handige locatie. Cityroomz Edinburgh biedt je precies dat. Dit gezellige driesterrenhotel heeft een dagelijks ontbijt en een moderne inrichting. De beste keuze voor budgetreizigers.
The Place: Dit viersterrenhotel ligt in 3 herenhuizen in het centrum van Edinburgh. De stijlvolle kamers hebben een eigen zithoek en het restaurant heeft een bar en restaurant. De beste keuze voor reizigers die op een centrale plek en comfortabel op citytrip willen.

Wat is jouw favoriete bezienswaardigheid in Edinburgh?

Misschien vind je dit ook interessant

19 reacties

Marieke 16 oktober, 2014 - 09:41

Oeh, die ziet er echt goed uit, zeg! :) Deze mooie stad gaat zeker op mijn wensenlijstje!

Plaats een reactie
Explorista 16 oktober, 2014 - 10:33

Prachtig hè??

Plaats een reactie
Maud 16 oktober, 2014 - 09:52

Oh damn, daar wil ik wel eheeeeel graag een keer naar toe!

Plaats een reactie
Explorista 16 oktober, 2014 - 10:34

Doen doen doen! Er gaan vluchten heen!!

Plaats een reactie
Wesley Pechler 16 oktober, 2014 - 10:04

Arthur’s Seat is an sich al een herhaalbezoekje waard, zo vet! En over Edinburgh in het algemeen kan ik ook echt geen slecht woord verzinnen <3

Plaats een reactie
Explorista 16 oktober, 2014 - 10:35

Jaaaa! Ik wou dat ik meer tijd had gehad!!

Plaats een reactie
Ester 16 oktober, 2014 - 12:43

Nou, voor 2 dagen heb je aardig wat gezien!
Edinburgh is heerlijk sprookjesachtig, een hele fijne stad.

Ik ben er voor een lang weekend geweest waarbij we alle seizoenen in 1 weekend tegenkwamen: regen – wind – zon – hagel en sneeuw. Dat is ook Schotland!

Plaats een reactie
Explorista 16 oktober, 2014 - 12:55

Haha ik heb inderdaad echt geluk gehad met het weer: iedereen was er verbaasd over!

Plaats een reactie
Eline 16 oktober, 2014 - 20:19

Het ziet er echt super mooi uit! Edinburgh stond al hoog op mijn lijstje, maar na dat ik deze mooie foto’s zie wil ik er toch wel heel graag heen ^^

Plaats een reactie
Explorista 16 oktober, 2014 - 20:24

Wat een lief compliment!

Plaats een reactie
Karin 18 oktober, 2014 - 20:24

Wat een geweldige foto’s (en tips), nu komt Edinbrugh nog hoger op mijn wensenlijst!

Plaats een reactie
Hand Luggage Only 20 oktober, 2014 - 22:20

These photos are epic! Make me miss Edinburgh so much!

Plaats een reactie
Explorista 21 oktober, 2014 - 13:26

Thanks lover <3

Plaats een reactie
Marcella 21 oktober, 2014 - 19:54

Leuk om jouw blog nu te lezen! Zooooo toffe stad, ik ben echt fan van Edinburgh! Onwijs sfeervol en echt supermooi! Tof dat je dit combineerde met Newcastle. Wij zaten vlakbij het centrum in een prima hotel, heel goed te doen. Ik zou graag nog eens rondreizen door Schotland en daar doe ik graag een dagje in de stad bij.

Plaats een reactie
Explorista 22 oktober, 2014 - 09:06

Oooh, rondreis Schotland! Ik klim in de kofferbak.

Plaats een reactie
Stéphanie | Expeditie Aardbol 25 oktober, 2014 - 12:21

Dat Camera Obscura lijkt me echt heel leuk! Ben ook niet zo’n museumfan, maar als het interactief is dan kan ik daar nog wel enthousiast over worden :)

Plaats een reactie
Danique 30 november, 2014 - 16:04

Voor twee dagen heb je echt een heleboel gezien! Edinburgh vind ik fantastisch. Het is echt een van mijn favoriete steden. Vijf jaar geleden ben ik er zes weken geweest omdat ik er in de zomer heb gewerkt, wat een fantastische tijd was dat. Arthur’s Seat is inderdaad nog een aanrader. O, wat wil ik er nu graag weer naartoe!

Plaats een reactie
Explorista 30 november, 2014 - 21:19

Oh wat heerlijk. Waar heb je gewerkt! Ja, ik heb inderdaad best veel gezien, en toch voelt het alsof ik maar heel weinig gezien heb. Die stad heeft zoveel te bieden geloof ik :)

Plaats een reactie
Kim 15 oktober, 2015 - 10:24

Yess, hier heb ik wat aan! :) Goede tips en ideeën, heb superveel zin om volgende maand naar Edinburgh te gaan. Oja, en als het goed is, beginnen er in dat weekend ook nog eens allemaal kerstdingen, dus vast nog meer sfeer als dat al kan.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter