Doen in Dublin: de 13 mooiste bezienswaardigheden (+ 5 restaurant tips)

door Explorista

De Ierse hoofdstad Dublin barst van de sfeer. Toen ik er was, raakte ik meteen onder de indruk van de toffe bezienswaardigheden, gezellige pubs, vriendelijke mensen en het heerlijke eten. Er is echt heel veel te zien. Ik wil graag nog eens terug voor een rondreis door Ierland, en dan beginnen vanuit Dublin. In dit artikel deel ik de mooiste bezienswaardigheden in Dublin, die écht niet mag overslaan.

Hoe kom je in Dublin?

Dublin is vanuit Nederland supermakkelijk te bereiken. Er gaan vluchten vanaf Eindhoven of Amsterdam. Vanaf Amsterdam vlieg je met Aer Lingus in ruim anderhalf uur naar Dublin. Perfect voor een weekendje dus. Check dan ook vooral deze weekendaanbieding van The Beacon Hotel, waarbij ook een diner in een restaurant zit inbegrepen. Voor meer informatie en het boeken van een leuke herfst-stedentrip check je deze website.

Lees hier hoeveel een stedentrip in Dublin kost.

Dublin bezienswaardigheden

The book of Kells

De meest beroemde bezienswaardigheid in Dublin is een boek. Dat zal je misschien verbazen, maar zo gek is dat niet. Het Book of Kells is een manuscript in vier delen die geschreven werden rondom het jaar 800 door Keltische monniken. Het bevat de vier evangeliën van het Nieuwe Testament in het Latijn, maar wat het echt bijzonder maakt zijn de prachtige illustraties.

Het manuscript werd eeuwenlang in de Abdij van Kells bewaard, waar het boek naar vernoemd is, voordat het verplaatst werd naar Trinity College waar je het nu kunt bewonderen.

Trinity College

En dan over Trinity College, want dat was denk ik mijn favoriete plek in heel Dublin. Wat een prachtige universiteit. De campus stamt uit 1592 en verwelkomde al een paar bijzondere studenten zoals Dracula’s Bram Stoker, Oscar Wilde en Jonathan Swift.

Het meest bijzondere onderdeel van het gebouw is de bibliotheek. Een indrukwekkend gebouw met 4,5 miljoen boeken (waaronder de Book of Kells). Waarom deze bibliotheek zoveel boeken heeft? Dat komt omdat de bibliotheek het recht heeft een origineel exemplaar op te vragen van elk gepubliceerd boek in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

De mooiste hal van Trinity College Library is The Long Room, een ruimte met hoge gewelfde plafonds waar je van de vloer tot het plafond donkere houten boekenkasten ziet. Er zijn welgeteld 20.000 boeken in deze ruimte, net als veertien bustes van grote filosofen en schrijvers. Je mond valt open als je hier rondwandelt.

Dublin Castle

Als ergens een kasteel te vinden is, dan kun je ervan uit gaan dat ik er naartoe ga. Zo ook Dublin Castle. Die lijkt overigens niet echt op een kasteel, eerder op een toevallige verzameling van gebouwen, maar was wel erg belangrijk in de Ierse geschiedenis.

Het kasteel werd in de dertiende eeuw gebouwd, op de plek van een voormalig Vikingfort. Alleen de Record Tower stamt nog uit die periode, de rest komt voornamelijk uit de achttiende eeuw omdat het kasteel ernstig beschadigd raakte tijdens een brand in de achttiende eeuw. De vele verbouwingen hebben gezorgd voor een bijzondere mix van verschillende bouwstijlen.

Het kasteel werd gebouwd door de Engelsen en was 700 jaar lang de plek van waaruit de Engelsen over Ierland regeerden. Nadat Ierland zelfstandig werd, kwam het kasteel in handen van de Ierse regering. Tegenwoordig wordt het vooral voor officiële doeleinden gebruikt, en valt het met een rondleiding te bezoeken.

Grappig feitje: Bram Stoker, de schrijver van Dracula, werkte twaalf jaar in het kasteel als ambtenaar.

Saint Patrick’s Cathedral

Er zijn in Dublin twee kathedralen die het bezoeken waard zijn. Één daarvan is Saint Patricks Cathedral, de grootste kathedraal in heel Ierland. De bouw van dit bouwwerk begon in 1191. Neem ook een kijkje bij de waterput, waar Saint Patrick zijn bekeerlingen doopte. En ja… Saint Patrick is de man die op 17 maart op “St. Patrick’s Day” wordt gevierd, hij is de nationale beschermheilige.

Christ Church Cathedral

De andere kerk die je moet gaan zien is de Christ Church Cathedral, de oudste kathedraal van de stad. Het is ook de zetel van de aartsbisschop van Dublin. De middeleeuwse crypte is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in deze kerk. De kerk stamt uit 1030.

Street Art

Hoewel Dublin veel oude bezienswaardigheden heeft, vond ik één van de leukste dingen om te doen om op zoek te gaan naar “nieuwe” bezienswaardigheden: Street Art. Een aantal goede plekken om graffiti te bekijken zijn Drury Street, Tivoli Car Park, Temple Bar en Richmond Street.

Ha’Penny bridge

De bekendste brug in Dublin is die ene met de vreemde naam: Ha’Penny Bridge. Dit is een voetgangersbrug uit 1816 over de rivier Liffey. De brug heet officieel “Liffey Bridge”, maar wordt door iedereen bij zijn bijnaam genoemd: Ha’Penny Bridge.

Ooit voeren er veerboten over de Liffey, die passagiers van de ene naar de andere kant brachten. Een overtochtje kostte toen een halve penny (een ha’penny). Omdat de boten echter in slechte staat verkeerden moest de eigenaar William Walsh van het stadsbestuur óf zijn boten repareren, óf een brug aanleggen. Hij koos voor het laatste en mocht een tol van een halve penny aan iedere voetganger vragen. Vandaar de naam van de brug!

Grafton Street

Grafton Street ligt tussen Stephen’s Green park en Trinity College en is een geliefde winkelstraat voor locals en toeristen vanwege de vele high street- en boetiekwinkels. In de zijstraten vind je veel koffiebarretjes en cafeetjes.

Ook vind je er regelmatig straatmuzikanten. Let maar goed op, want wie weet ontdek je er de volgende Damian Rice of Bono (van U2). Zij hebben namelijk allebei in het begin van hun carrière een zakcentje bijverdiend als straatmuzikant op Grafton Street.

St. Stephen’s Green

Is er iets fijner om tijdens je stedentrip lekker door een stadspark te struinen? Aan het begin/eind van Grafton Street vind je St. Stephen’s Green, hét stadspark van Dublin, van maar liefst 9 hectare groot. Het park in zijn huidige vorm werd door de familie Guinness aangekocht en als geschenk aan de inwoners van Dublin geschonken.

Het park speelde een belangrijke rol in de Ierse onafhankelijk strijd in 1919, maar nu is het een rustige plek waar je heerlijk door siertuinen wandelt, langs meren, vijvers en fonteinen.

Phoenix Park

Hoe groot St. Stephen’s Green ook is, Phoenix Park is nog véél groter. Het park heeft namelijk een oppervlakte van 6,9 vierkante kilometer, wat het één van de grootste stadsparken van heel Europa maakt!

Het park begon zoals zoveel stadsparken: het was een Koninklijk Jachtpark. Dat is ook de reden dat je er nu nog steeds damherten tegen kunt komen. Sinds 1774 is het park open voor publiek.

Kilmainham Gaol

De gevangenis van Kilmainham Gaol is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Dublin. Het is tevens de grootste leegstaande gevangenis in Europa. De Britten hebben er veel Ierse vrijheidsstrijders gevangengezet. Veertien leden van de Paasopstand van 1916 werden hier zelfs gefusilleerd.

Met een rondleiding leer je meer over de geschiedenis van het instituut dat in 1796 gebouwd werd. De omstandigheden in de gevangenis waren mensonterend, en overbevolking was een groot probleem. Heel indrukwekkend.

Guinness Storehouse

Als je van bier houdt, is er één ding dat je moet doen in Dublin: naar het Guinness Storehouse, de populairste toeristische attractie in het land. Het donkere ‘stout’ is immers één van de eerste dingen waar je aan denkt als je denkt aan Ierland.

In 1759 begon Arthur Guinness zijn brouwerij in Dublin. Hij ging toen een 9000-jarig huurcontract aan voor een brouwerij. De huidige Guinness Storehouse stamt trouwens uit 1904, en werd gebouwd als gisthuis en in die hoedanigheid was het actief tot 1988. Sinds 2000 is het een visitor centre.

Je kunt het bezoeken met een rondleiding, en inbegrepen bij de entreeprijs zit een glas Guinness die je kunt opdrinken in de Gravity Bar, vanwaar je 360 graden uitzicht hebt over de stad.

Drink een drankje met de locals

Dublin zit vol met gezellige straatjes met pubs en bars. Ga eens naar South Williams Street, Aungier Street en Fade Street. In deze straatjes vind je een aantal van de beste restaurantjes, meest bruisende bars en leukste onafhankelijke winkeltjes van de stad.

De 5 leukste restaurants in Dublin

  • GALLAGHER BOXTY HOUSE: Op zoek naar echt Iers eten? Dan is Gallagher’s Boxty house een aanrader. Boxty’s zijn een soort pannenkoeken, gemaakt van aardappel, met vulling. Zelf had ik even niet zo’n zin in zwaar voedsel, en koos de fish & chips, en Meneer ging voor een traditionele stew.
  • THE JOY OF CHÁ: Tijdens onze free walking tour door Dublin maakten we een tussenstop bij The Joy of Chá, waar we bij de open haard konden opwarmen met een lekker warm kopje cappuccino, en een gigantisch romig stuk chocoladetaart.
  • ZAKURA: Soms, dan wordt de vraag om sushi te groot, en moet ik er even aan ingeven. Dus toen we langs Zakura liepen, kon ik me niet meer inhouden, en besloten we Japans te dineren. Goede keuze! Ik nam sushi, en Meneer ging voor een hete schaal met vlees en groenten, wat allebei superlekker was. Drank moet je hier zelf meenemen.
  • PITT BRO’S: Bij Pitt Bro’s serveren ze de Amerikaanse keuken. Pulled pork is een specialiteit, en die ging er bij mij dan ook goed in. De uienringen kun je als armband dragen, zo groot zijn ze. Ik vond de limonade aan de zoete kant, maar er is wel goed nieuws. Ze serveren namelijk gratis softijs. Whoeee!
  • OSCARS CAFÉ BAR: Een leuk film-gerelateerd café, waar wij alleen iets gingen drinken, maar de lunch- en dineropties zagen er ook zeker niet slecht uit. De bar heeft twee vestigingen, waarvan wij degene in Smithfields bezochten, vlak naast de Lighthouse Cinema, waar we graag heen wilden maar waar op dat moment niets draaide wat ons interesseerde.

Zoek je nog een leuk en betaalbaar hotel in Dublin? Check dan dit artikel.

Wat zijn jouw favoriete dingen om te doen in Dublin?

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Sanne 17 september, 2019 - 18:01

Ben nog nooit naar Dublin geweest, maar dit lijkt me wel een erg leuke stad om te bezoeken! Edinburgh vind ik bijvoorbeeld ook een aanrader en kan me voorstellen dat dit een beetje hetzelfde sfeertje heeft.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter