Kosten Bali: zoveel kost reizen en wonen in Bali (ons uitgavenboekje!)

door Explorista

Wonen in Bali was al een tijdje een wens van me. Het leek me een eiland vol prachtige natuur, het leek er vol leuke restaurants en hotspots te zitten, en daarnaast wist ik dat veel van mijn vrienden er waren. Daarom hebben we er bijna twee maanden gewoond, in Canggu om precies te zijn. Ik zal nog wel eens schrijven over hoe fantastisch deze twee maanden waren, maar vandaag wil ik het hebben over de kosten van wonen in Bali. Mocht jij er ook over nadenken om je een tijdje in Bali te vestigen, dan geef ik je in dit artikel in een inkijkje in onze kosten voor een maand.

Okee, voordat we aan dit artikel beginnen: ik heb deze maand iets minder nauwkeurig bijgehouden hoeveel we uitgaven, dus in plaats van onze exacte uitgaven opschrijven, ga ik jullie gewoon de prijs vertellen van bepaalde zaken in Bali. Ik schrijf dit artikel op dit moment in Bali, na er twee maanden gewoond te hebben, dus geloof me maar dat ik een goed zicht heb op de prijzen. Ik woonde in Canggu, een hip stadje vol leuke restaurants vlakbij het strand.

Ons uitgavenpatroon is gemiddeld: we hebben geleefd volgens een standaard die we in Nederland ook gewend zijn. Met veel westers eten (meestal twee keer per dag), een luxe huis, en regelmatige excursies. Je kunt het allemaal veel goedkoper doen dan wij deden, maar je kunt het ook duurder maken (door meer te drinken en meer rond te reizen). Kijk mee!

SebatuSanctuaryEcoResort16

Kosten overnachting in Bali

Huur per maand: €200 – €500 (voor een kamer)

Hotelkamers: €30-€70 per nacht

Wij verbleven in een prachtige luxe villa met zwembad, waar wij gewoon een ruime kamer huurden. De gezamenlijke ruimtes deelden we met andere huisgenoten. In het begin was ik daar een beetje huiverig voor, want ik wist niet of ik dat wel fijn zou vinden, maar ik vond het echt helemaal top. Iedereen leefde gewoon lekker zijn eigen leven, maar je had elke dag wel een praatje met je huisgenoten, en omdat er alleen maar mensen woonden zoals wij (die gewoon werken), hield iedereen het huis schoon en waren geen luide feestjes. Top!

Wij betaalden 8.000.000 IDR (€480) voor een maand, en konden dit vervolgens door tween delen omdat wij de kamer natuurlijk samen deelden. Een maandelijkse huur van €240 per persoon inclusief schoonmaak en sterke wifi? YES. Wij hadden niet een super goedkope kamer, vriendinnen van mij huren bijvoorbeeld kamers voor €240 per stuk (de helft dus), maar daar zijn de voorzieningen wel minder, en de wifi was stukken slechter. Als je dus voor langere tijd een kamer wilt huren zal je ongeveer tussen de 200 en 500 euro per maand uitkomen.

Hotelkamers kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Ik heb homestays gezien die slechts €9 per nacht waren, maar ik heb ook hotelkamers gezien van honderden euros per nacht, haha. Voor een gemiddelde hotelkamer met een beetje luxe en een zwembad betaal je tussen de dertig tot zeventig euro per nacht. Een superluxe hotel heb je al voor zo’n honderd euro per nacht.

Hoe verder je uit het centrum zit, hoe goedkoper je huur en hotelkamers worden.

SebatuSanctuaryEcoResort15

Kosten transport in Bali

Scooterhuur: €45 per maand (600.000 – 800.000 IDR per maand of 50.000 – 75.000 per dag)
Benzine: €1,20 (20.000 IDR) voor een volle scootertank

De beste manier om jezelf te verplaatsen in Bali is met de scooter. En ja, dat komt van mij – dat meisje dat altijd andere mensen afraadt om een scooter te huren. Maar wij woonden aan de rand van de stad, in een lokaal dorpje. Zonder scooter kun je werkelijk niets. En dus nam ik scooterlessen, en reed ik twee weken later zelfstandig door Canggu. Daarbuiten heb ik overigens niet met de scooter gereden, maar Joris is wel het hele eiland overgegaan. (Let op: je bent niet verzekerd als je geen motorrijbewijs hebt)

Een scooter huren kost ongeveer 800.000 IDR voor een maand. Je hebt ook nieuwere scooters, die iets duurder zijn, maar een vriendin van me zegt dat ze nog nooit meer dan een miljoen heeft betaald voor een luxe nieuwe scooter. Benzine is spotgoedkoop. Ik moest zo’n twee of drie keer per week tanken, dus dat kwam neer op maximaal €15 per maand.

Transport is een lastige in Bali. Ja, er is Uber en Grab. Maar vanwege de taxi-monopolie, mogen die eigenlijk niet rondrijden en komen ze je op heel veel punten die oppikken en wegbrengen. De officiële taxi’s zijn in vergelijking best wel duur, maar ze hebben wel een vaste prijs. Je betaalt voor een ritje van 5 minuten al snel 70.000 IDR (€4). Uber en Grab zijn véél goedkoper, maar die mogen dus op veel plekken niet komen. Ook proberen ze in sommige gevallen alsnog meer geld te krijgen, dan officieel afgesproken in de app. Om eerlijk te zijn vond ik UBER echt een nachtmerrie in Bali.

LaBaraccaCanggu1

Kosten eten en drinken in Bali

Westers eten: 40.000 – 120.000 IDR voor een gerecht
Indonesisch eten: 30.000 – 60.000 IDR voor een gerecht

Dan nu één van de leukste dingen aan Canggu: eten! De meeste digital nomads die ik ken gaan twee keer per dag buiten de deur eten.  Dit omdat boodschappen best wel duur zijn, in verhouding. Wij betaalden bijvoorbeeld €4 voor een flinke pot Griekse yoghurt, niet bepaald goedkoop.

Eten kun je zo duur maken als je zelf wilt. Lokaal eten is natuurlijk het goedkoopst, en kan al ongeveer vanaf €1,80 per gerecht (in een restaurant). Als je street food eet, dan kan dat volgens mij nog wel goedkoper, maar dat hebben wij niet gedaan dit keer.

Westers eten is een stuk duurder, maar jeetje… er is wel zó veel lekker westers eten in Canggu! Voor een goedkoper ontbijtje kun je al €2 betalen, maar voor de meeste gerechten betaal je minimaal €4 of €5. In sommige gevallen betaal je gewoon westerse prijzen.

Datzelfde geldt voor alcohol. Bintangs zijn goedkoop, zo’n 30.000 IDR per stuk. Wijn is veel duurder, daar betaal je al snel vijf euro voor een glas (!). Cocktails hangen af van de plek die je bezoekt, maar ik heb meestal iets van vijf euro voor een cocktail betaald (op fancy plekken!).

Vergeet niet dat er in bijna alle restaurants nog zo’n 10% sales tax bovenop komt. Veel restaurants rekenen ook alvast de service tax bovenop de prijs (vaak zo’n 5%). Als dat niet zo was, dan legde ik meestal nog 10.000 of 20.000 bovenop onze rekening als fooi.

Wij gaven op een gemiddelde dag ongeveer €10 – €15 per persoon uit aan eten. Dat had makkelijk goedkoper gekund als we meer bij lokale Indonesische zaakjes hadden gegeten. Check hier 28 tips voor leuke restaurants en cafés in Canggu!

NusaPenida28

Kosten excursies in Bali

Dagtrip: €30 (500.000 IDR) voor een dag autohuur met chauffeur

Entreeprijzen: €0,60 – €1,80 (10.000 – 30.000 IDR)

Parkeerkosten: €0,12 – €0,30 (2.000 – 5.000 IDR)

Surfles voor 2 uur: €20 (350.000 IDR)

Surfboard huur voor 2 uur: €3 – 50.000 IRD

Als je een dagtrip wilt maken op het eiland, kun je dat vaak het beste bij een lokale chauffeur boeken. Die zijn er een hoop, als je op straat rondkijkt zie je overal wel bordjes van ‘driver’ of ‘tour’. De gemiddelde prijs is zo’n 500.000 IDR voor een dagtrip met chauffeur, maakt niet uit waar je heen gaat.

Verder hangt het heel erg af van de kosten van je boottickets en hotels, en kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Wij hebben voor erg weinig dingen entree betaald, maar als we entree betaalden, was dat meestal tussen de 10.000 en 30.000 IDR. Ook moet je wel eens betalen voor het parkeren van je scooter.

Wij hebben ook allebei een aantal keer gesurft. In mijn geval ging het om lessen van 2 uur per stuk (voor 350.000 IDR), en Joris heeft steeds voor 50.000 IDR een surfboard gehuurd. Dit was best een flinke uitgave (de lessen), maar ik ben echt superblij dat ik het gedaan heb want ik vond het zó leuk.

NusaLembongan5

Onderhandelen in Bali

Als laatste wilde ik het nog even hebben over onderhandelen, want dat is namelijk hartstikke normaal en echt iets wat je moet doen op Bali. Ruwweg kun je niet onderhandelen over “vaste prijzen” zoals in restaurants, spa’s en supermarkten. Maar je kunt vaak wel onderhandelen over de huur van je kamer, een hotelkamer (zolang je hem niet online boekt), transport/dagtrips en eten/drinken/souvenirs dat je bij standjes langs de kant van de weg koopt.

Vraag gewoon “is dit je beste prijs?” of noem een lagere prijs. Als je een beetje research online doet, dan heb je een goede richtlijn van wat een normale prijs is. Zeker bij zoiets als lokale chauffeurs moet je altijd onderhandelen. Doe het met een glimlach en accepteer het als iemand zijn prijs niet wil laten zakken. Onderhandelen is in Indonesië niet onbeleefd.

 

Ubud26

Maandbudget voor wonen in Bali: €1000 per maand per persoon

Wij kwamen uit op een maandbudget van ongeveer €1000 per persoon per maand om in Bali te leven. Dat is inclusief álles: een luxe kamer in een villa met zwembad en sterke WIFI, een paar surflessen, drie excursies (met hotels), scooterhuur, twee keer per dag uit eten, en af en toe wat drankjes. Verder kun je dingen als kleding shoppen natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt, dat zit hier niet bij in. (Het shoppen in Canggu is zó goed!)

Het kan dus zeker goedkoper. Als je goedkoper leeft, minder excursies doet en niet drinkt kun je denk ik met €600-€800 euro ook uit de voeten.

Hopelijk heb je hierbij een goed idee van hoe duur het is om in Bali te wonen. Ik vond het echt paradijs op aarde, en kan niet wachten om weer terug te keren (voor hopelijk langere tijd!).

 

Heb jij ook in Bali gewoond? Wat vind jij van deze kosten?

Misschien vind je dit ook interessant

28 reacties

Marieke 20 mei, 2018 - 17:08

Interessant, Milou!! Klinkt als een prima plek om een langere tijd te verblijven!

Plaats een reactie
Explorista 21 mei, 2018 - 12:30

Het was zoooo fijn :-)

Plaats een reactie
Barry 5 november, 2022 - 20:24

Wat als je langere tijd wilt wonen op Bali waar kun je terecht, stel ik wil 3jaar wonen?

Plaats een reactie
Annemarijn 21 mei, 2018 - 12:28

Ahh! Ik wil zo graag naar Bali nog! Hoop ooit daar een yoga retreat oid te doen! :) Leuk om te lezen dit x

Plaats een reactie
Explorista 21 mei, 2018 - 12:31

Dan moet je zéker naar Ubud! Echt een heel toffe plek voor yoga liefhebbers. :)

Plaats een reactie
Mandy 22 mei, 2018 - 15:15

Super interessant artikel!! Ik ben net terug vanuit Bali, maar op Bali wonen klinkt heerlijk. Mis het nu al!

Plaats een reactie
Explorista 23 mei, 2018 - 10:41

Ohh dat snap ik goed, ik mis Bali ook enorm!

Plaats een reactie
Linda | travellersoftheworld 22 mei, 2018 - 21:15

Leuk en interessant om te lezen! Klinkt als een prima en betaalbare plek om een tijdje te verblijven. wie weet doen wij dat ook wel op onze reis

Plaats een reactie
Explorista 23 mei, 2018 - 10:40

Ik zou het zeker aanraden!

Plaats een reactie
Roy 23 juli, 2018 - 22:36

om nou na 2 maanden te zeggen dat je ergens gewoond hebt..

Je bent gewoon lang op vakantie geweest en eventueel wat erbij gewerkt

Wel een leuk stukje.

Plaats een reactie
Explorista 24 juli, 2018 - 12:00

Thanks so much random man

Plaats een reactie
Joke 25 oktober, 2019 - 13:52

Hoi Erwin,
Hoe is het bevallen in Bali en waar heb je uiteindelijk geboekt?. Ben je alleen geweest of met meerdere personen? Ik al wat oudere dame (66) wil ook zo graag een keer maar niet met een standaard reis mee..va daar mijn vraag.

Plaats een reactie
Tijs Luitse 13 augustus, 2018 - 09:31

Hey Explorista! Thanks voor je verhaal, precies waar ik naar op zoek was! Heb je tips voor het zoeken van de juiste accommodatie? Waar te beginnen of waarop te zoeken? Bij voorbaat dank!

Plaats een reactie
Explorista 14 augustus, 2018 - 16:45

Hi Tijs! Voor vakantieaccommodatie kijk ik altijd gewoon op Booking.com (https://www.booking.com/index.html?aid=814626) en voor langdurig verblijf kun je in Facebook groups zoeken voor jouw verblijfsplek (bijvoorbeeld Housing Canggu)!

Plaats een reactie
Erwin 3 oktober, 2018 - 13:58

Eind deze maand hoop ik er voor de eerste keer te komen. Wat een leuk stukje om te lezen. Ik wil er gaan wonen maar eerst even goed rondkijken wat er te huur of te koop is. Mocht iemand goede tips heeft (of als je mee wil) dan hoor ik het wel..

Plaats een reactie
Explorista 4 oktober, 2018 - 05:42

Leuk! Veel plezier. Ik vond zelf de Canggu omgeving erg fijn om te verblijven!

Plaats een reactie
Carmen 10 januari, 2019 - 11:10

Wij wonen nu al bijna twee jaar in Bali (2019) (jong gezin midden/eind twintig met dochter van 7). Canggu is ook wel erg westers, prijzig en noem je niet “echt” bali als je hier langer zit. Wij zijn 1000€ per maand kwijt voor drie personen (incl. Villa met zwembad, scooters, britse school, eten, internet, poetsvrouw, visa’s, visaruns en alles). Hoelanger je op één plaats woont, des te meer de locals je herkennen en respecteren, geven de lokale prijzen. Villa huren, eten, scooter huur overal zijn twee prijzen. Er zijn zelfs twee Menu kaarten. Bule (buitenlander) local (inwoners). Dat valt ook niet te onderhandelen maar respect geven en krijgen. De taal spreken werkt hierin ook echt in zijn voordeel :-)

Plaats een reactie
Ton Vogelaar 13 januari, 2019 - 17:40

En waar zit jij op Bali dan als ik vragen mag ?

Plaats een reactie
Sisi 21 juli, 2020 - 13:15

Hoi Carmen,
Dat klinkt goed
Mag ik vragen waar in in Bali u woont en via wie u huurt en hoe u alles geregeld heeft?
En hoe bevalt de school voor kinderen?

Plaats een reactie
Michelle 28 januari, 2019 - 16:18

Hoi! Mag ik vragen over welke villa je het hebt in Canggu? Ik ga er namelijk volgend jaar heen voor 4 maanden. Alvast bedankt! :)

Plaats een reactie
Explorista 28 januari, 2019 - 17:52

Happy Days Villa 2 is de naam!

Plaats een reactie
Maartje de Jong 14 januari, 2020 - 13:17

Heey, klein vraagje, hoe hebben jullie je verblijfplaats gevonden? (Website oid) Wij zijn namelijk op zoek naar een overnachtingsplek voor bijna drie maanden en waar jullie verbleven of iets vergelijkbaars klinkt geweldig :)

Plaats een reactie
Explorista 14 januari, 2020 - 13:41

Hi Maartje! Wij hadden het via-via, maar er zijn ook Facebook groepen voor digital nomads/expats in Bali, Canggu, Ubud, etc. Daar worden veel woningen aangeboden. Succes! Onze villa heette “Happy Days Villa 2”.

Plaats een reactie
Brinxma 6 maart, 2020 - 21:56

Kom net van Bali terug en ik vind dat je niet echt weet wat het kost. Voor Bintang heb ik in Sanur 20.000 betaald, eten en drinken in een goed restaurant voor 3 personen € 25,00, 3 sterren hotel voor 1 maand, met goede wifi, een goed ontbijt,schoon, goede service, transfer airport allemaal incl. Voor €341,00.

Plaats een reactie
Explorista 9 maart, 2020 - 11:58

Prima. Ik heb letterlijk bijgehouden wat ik toen heb uitgegeven, dus het is geen kwestie van discussie. De getallen in dit artikel waren ten tijde van publicatie in 2018 een feit ;-). Dat jij andere uitgaven hebt gedaan dan ik kan natuurlijk hè!

Plaats een reactie
Bo 28 december, 2020 - 21:13

Hi, wat een leuke blog.
Mijn droom is ook om een paar maanden in Bali te gaan wonen.
Ik vroeg me af of je van te voren hebt gespaard, of ook inkomsten heb verwerft tijdens de periode op Bali?

Plaats een reactie
Explorista 29 december, 2020 - 11:12

Hi! Ik werk online dus ik heb tijdens die periode gewoon online gewerkt zoals ik dat normaal gesproken doe :-).

Plaats een reactie
Albet 6 november, 2022 - 16:15

Beste Brinxma kan je het adres delen van het hotel waar je 2 jaar geleden hebt gezeten?

Plaats een reactie

Laat een reactie achter