De 12 leukste kerstmarkten in Nederland in 2019 voor een dagje uit

door Explorista

Tijd maken voor de mensen die je liefhebt, dat is wat we doen tijdens de feestdagen. Elkaar bewust opzoeken, heerlijk eten, misschien wel wat cadeautjes aan elkaar geven en proosten op wat het leven ons bracht en wat het ons allemaal nog gaat brengen. Hoewel we dat eigenlijk het hele jaar door zouden moeten doen, schiet dat er nog wel ‘ns bij in. Gelukkig is daar kerst én de aanloop naar kerst.

En wat is er leuker dan samen een bezoekje brengen aan de leukste kerstmarkten van Nederland. Ik geef je 12 toffe plaatsen die je echt moet bezoeken om al helemaal in de kerststemming te komen. Kom maar op met de kerstdagen!

De leukste kerstmarkten in Nederland

Bron foto

Dordrecht

We trappen af met een van de bekendste kerstmarkten in Nederland: Dordrecht. Jaarlijks staan er zo’n 350 kramen verspreid over de binnenstad van deze Zuid-Hollandse plaats. Waar kerstmarkten in Duitsland al snel anderhalve maand blijven staan, doet deze in Dordrecht dat juist niet. Jaarlijks kun je er in één decemberweekend (welk weekend wisselt per jaar, check de website!) terecht en drie dagen lang genieten van kerstig Dordrecht op z’n best.

Uiteraard vind je allerlei klassieke (en minder klassieke) kerstproducten bij de kraampjes. Glühwein en warme chocolademelk zijn goed vertegenwoordigd en ook het muzikale aspect van kerst kom je overal in Dordrecht tegen. Allerlei optredens, van sing-a-longs tot een levende kerststal en theatervoorstellingen, geven samen kleur aan de straten van de stad.

Doordat de hele stad meedoet aan de kerstmarkt zijn de activiteiten ook verspreid over de verschillende grote pleinen. Bonustip: ga met de trein naar Dordrecht. Vanaf het station sta je zo in het kloppende kersthart van de stad én je hebt geen parkeerproblemen.

Bron foto

Maastricht

Helemaal in het zuiden van het land vind je een van de gezelligste grote steden die ons land kent. Maastricht is niet alleen in de zomer een toffe stad (want terrasjes!), maar ook in het winterseizoen. Wanneer de dagen kouder worden en de straten versierd worden met lichtjes, dan weet je dat kerst in de lucht hangt. En als de kalender vervolgens eind november aangeeft, is het tijd om richting Maastricht te gaan waar ze vanaf dat moment kerst vieren met de kerstmarkt.

Tijdens de hele maand december wordt het Vrijthof omgetoverd in een kerstparadijs. Kijk vanuit het reuzenrad uit over de vele kraampjes die het plein vullen, schaats een rondje op de grote schaatsbaan om warm te blijven en drink na afloop een welverdiende warme chocolademelk.

Wandel een rondje door de winkelstraten en bewonder de prachtig versierde etalages en doe alvast wat kerstinkopen. Ook op de kraampjes van de kerstmarkt zelf kun je bijzondere kerstcadeaus en kerstdecoratie vinden. Genoeg te zien om zelfs je meest ‘Grinch’-achtige familieleden om te toveren in kerstfans.

Utrecht Centrum

Utrecht is een van de steden die echt het hele jaar door sfeervol te noemen is. De prachtige grachten, gezellige binnenstad en uiteenlopende winkels zijn zowel in hartje zomer als in de winter geliefd. In de wintermaanden krijgt het echter nog wel een extra dimensie door alle kerstverlichting. Etalages worden mooi versierd en de straten volgehangen met lampjes. Je hebt niet eens per se een kerstmarkt nodig om hier een kerstachtig gevoel te krijgen!

Gelukkig hebben ze wel allerlei kerstmarkten in Utrecht om dat gezellige gevoel nog wat extra kracht bij te zetten. Ze doen hier niet aan een kerstmarkt, zoals in Maastricht, die een hele maand blijft staan, maar organiseren allerlei kleinere markten. In bijna alle weekenden van december wordt er ergens in de stad een kerstmarkt georganiseerd. Het aanbod wisselt wel jaarlijks, dus check zeker even de uitagenda van Utrecht.

Kasteel de Haar

Ook buiten het centrum van Utrecht vind je een kerstmarkt. In Kasteel de Haar om precies te zijn. Jaarlijks wordt daar de Country & Christmas Fair georganiseerd in de laatste week van november. Meer dan 220 stands vullen het kasteelterrein. De sfeer wordt nog eens extra gezellig dankzij de muzikale optredens, typisch Hollandse snacks als poffertjes en de kerstklassieker Glühwein.

Bron foto

Den Haag

Op het Lange Voorhout in Den Haag ben je jaarlijks welkom in de week voor kerst om dat kerstgevoel alvast een goede kickstart te geven. De Royal Christmas Fair ligt in het hart van de stad, vlakbij het Binnenhof, de winkels, het openbaar vervoer, Paleis Noordeinde en diverse musea. Het perfecte excuus voor een dagje Den Haag! Je zit immers ook nog eens vlakbij Scheveningen, dus uitwaaien op koude, maar zonnige dagen is ook een goede om op de agenda te zetten.

De Royal Christmas Fair is een wat kleinere markt met 80 kramen, maar niet minder gezellig. Er is ieder jaar een nieuwe culturele programmering. Die officiële term klinkt wat suf, maar laat je niet van de wijs brengen: muziek, optredens en de kerstman komen voorbij. Uiteraard vind je ook hier glühwein en enkele typische wintersnacks als gepofte kastanjes en oliebollen (nooit te vroeg voor oliebollen!).

Hoteltip: Wil je graag een nacht blijven in Den Haag? Boek dan een kamer in Staybridges Suites – The Hague – Parliament. Luxe, modern ingerichte suites vlakbij het Lange Voorhout én iedere dag een gratis ontbijt.  

Leiden

Leiden is een van de steden die, wanneer dan ook in het jaar, een toffe plek is voor een stedentrip. Het is een mooie stad om doorheen te wandelen, je vindt er allerlei winkels, musea, bioscopen en andere culturele plekken én een heleboel gezellige restaurants en terrassen. Een van de redenen dat Leiden zo sfeervol is, is de rivier de Rijn die door de stad stroomt. Je kijkt vanaf die terrassen uit op het water, ziet de bootjes varen en in de winter vind je er de bijzondere drijvende kerstmarkt.

De drijvende kerstmarkt in Leiden is in Nederland de enige in zijn soort en dat is direct een goede reden om deze markt te bezoeken. Je wandelt op het water langs de kerstchalets waar je mooie kerstdecoratie en heerlijke hapjes en drankjes scoort. Ook kun je vanaf hier een rondvaart maken door Leiden. Zo zie je Leiden in haar volle kerstglorie vanaf een hele andere hoek.  

Bron foto

Amsterdam

Ook de Nederlandse hoofdstad mag niet ontbreken in de lijst met kerstmarkten. Een plek die jaarlijks door vele toeristen bezocht wordt, maakt daar natuurlijk ook in de kerstperiode gebruik van. Allerlei grotere en kleinere kerstmarkten strijken neer in de decembermaand.

Net als Den Haag is ook deze stad een leuke plek om een nachtje te blijven. De ene dag dompel je jezelf helemaal onder in de kerstsferen op de markt en de dag erna doe je kerstinkopen in de winkelstraten.

Amsterdam kent allerlei kerstmarkten die soms maar één dag duren en soms een kleine maand blijven staan. Vrijwel ieder jaar kom je er onder andere Ice Village tegen op het Museumplein, Het Amsterdamse Winterparadijs kom je tegen in de RAI, de Funky Xmas Kerstmarkt bij de Westergasfabriek en hoewel het niet enkel kerst is: het Amsterdam Light Festival licht december en januari op en geeft met al die lichtjes ook dat echte kerstgevoel.

Bron foto

Valkenburg

Het zuiden van Nederland is een hele goede plek voor het kerstgevoel. Eerder vertelde ik al waarom Maastricht niet mag ontbreken in het rijtje van leuke kerstmarkten in Nederland en reizen we af naar Valkenburg. Valkenburg is überhaupt een hele gezellige plaats in Nederland, maar met kerst wordt alles nog net iets magischer. Zo worden er meerdere markten georganiseerd in de verschillende grotten en vind je Santa’s Village in het centrum.

Door de hele stad hangt prachtige kerstverlichting en kom je kerstbomen tegen. In de Gemeentegrot en de Fluweelengrot staan kerstmarkten met kramen vol unieke en bijzondere producten. Ook voor de wat traditionelere kramen (glühwein, verse producten, ongezonde maar lekkere snacks als churros en oliebollen) ontbreken niet in Valkenburg.

Als je niet helemaal in de kerstsferen zit wanneer je hier geweest bent, dan weet ik het ook niet meer! Ook leuk om te combineren met een bezoek aan Maastricht. De steden liggen maar een kwartiertje met de trein bij elkaar vandaan en 20 minuten met de auto.

Bron foto

Deventer

Deventer is een van de meest bijzondere kerststeden uit dit rijtje. De stad organiseert namelijk geen gewone kerstmarkt, maar maakt er een tijdreis van. Jaarlijks ontpopt Deventer zich tot Dickensstad, ofwel het Dickensfestijn waar Charles Dickens centraal staat. Bijna 1000 personages uit de boeken van deze schrijver komen tot leven en kleuren de straten van de stad. Overal, niet alleen op straat, kom je deze personages tegen. Alsof je onderdeel bent van een levensecht toneelstuk.

Naast het Dickensfestijn vind je ook een kerstmarkt in de stad. Voor de complete kerstervaring kan die natuurlijk niet ontbreken. Struin langs de kramen, bewonder de (soms) handgemaakte producten, proef zoveel lekkere hapjes en geniet van de sfeer waar de hele stad in ondergedompeld is. De stad wordt overigens drukbezocht tijdens het Dickensfestijn (datum wisselt jaarlijks, check de website!), dus met die kerstsfeer zit het sowieso wel goed.  

Bron

Haarlem

Wanneer de Sint het land uit is trekt Haarlem alles uit de kast om het kerstgevoel naar haar bezoekers te brengen. Het weekend na sinterklaas (data kunnen per jaar wisselen, check de website voor je vertrekt) wordt de stad omgetoverd in een grote kerstmarkt. Zo’n 300 kramen vullen de straten van Haarlem terwijl er op de achtergrond (live) kerstmuziek klinkt. Kerstgevoel incoming!

Ook handig aan zo’n grotere stad als Haarlem is het winkelaanbod. Na de kerstmarkt verkend te hebben, kun je de stad in waar alle winkels zijn. Handig om een kerstoutfit te scoren (ieder excuus voor een fantastisch nieuwe outfit is geldig) of alvast de kerstinkopen te doen. Je hoeft bovendien echt niets te regelen voor het avondeten die dag, want met het grote aanbod aan eten en drinken op de kerstmarkt is je eten voor die dag wel geregeld. Gezond? Zeker niet. Lekker? Onwijs!

Bron foto

Groningen

Ook in het noorden van Nederland weten ze hoe ze voor een kerstgevoel moeten zorgen. Groningen heeft een groot aanbod aan kerstmarkten. Ze duren meestal maar enkele dagen, maar zijn daardoor niet minder leuk. Bovendien zorgen de kleinere kerstmarkten vaak voor verrassingen. Er worden uiteenlopende programma’s samengesteld, meer activiteiten georganiseerd (denk aan Deventer) of juist voor een hele bijzondere locatie gekozen (Leiden!).

Een selectie van de kerstmarkten in Groningen: WinterWelVaart waarbij allerlei boten onderdeel uitmaken van de markt; De Zweedse Kerstmarkt; de kerstmarkt in de Martinikerk en de Winterfair in Martiniplaza. De meeste kerstmarkten vinden plaats in de weekenden van december, maar hou de uitagenda’s van Groningen in de gaten voor de juiste data van dit jaar.  

Hoteltip: Groningen is een van de leukste Nederlandse steden voor een citytrip. Zeker wanneer je dit tijdens de kerstperiode doet. Blijf bijvoorbeeld een nachtje slapen in The Student Hotel Groningen. Betaalbaar, comfortabel (3 sterren!), centrale ligging en modern ingericht; wat wil je nog meer?

Arnhem

De ‘grootste kerstmarkt van het oosten’ wordt jaarlijks georganiseerd in de stad Arnhem. De binnenstad van Arnhem wordt omgetoverd tot kerstparadijs. De winkelstraten worden aangevuld met allerlei kerstkramen vol speciale aanbiedingen van de omliggende winkels en van andere lokale ondernemers. Natuurlijk mag ook de muziek niet ontbreken. Tijdens het winkelen geniet je van achtergrondmuziek en op het centrale plein kun je even bijkomen en genieten van live optredens.

Alles bij elkaar zijn er zo’n 200 kramen te bewonderen, dus voorlopig ben je wel zoet. Mocht je toch de kerstmarkt wel gezien hebben, dan is Arnhem een hele mooie stad om doorheen te wandelen. Bekijk de boetiekwinkels in de zijstraten of geniet van de sfeer en de mensen vanaf een (verwarmd) terras.

Kerstmarkten bij de buren

Hoewel je de hele kerstperiode zoet bent wanneer je deze 12 kerstmarkten bezoekt, kun je er ook nog voor kiezen om een uitstapje te maken naar de oosterburen. In Duitsland weten ze als geen ander hoe je een (grote!) kerstmarkt organiseert. Dit zijn de 25 leukste kerstmarkten in Duitsland. Zeker als je bij de grens woont ben je zo bij een van deze markten. Woon je iets verder weg? Een heel goed excuus om er een gezellig weekendje weg van te maken.  

Wat vind jij de leukste Kerstmarkt in Nederland?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter